Floo, Snowhunter egy korábbi jó okfejtését kiegészítve:
"A kérdés az, hogy a növényeket milyen fejlettségi állapotban milyen mértékû, milyen típusú és mennyi ideig tartó fagy éri ? A károkozás mértéke ugyanis ezektôl a tényezôktôl függ. Az összességében 50%-os fagykár nem tekinthetô súlyosnak, ezt még “egy jó termésritkításnak” is tekinthetjük.
A gyümölcsfák fagyra legérzékenyebb részei a virágrügyek teljes virágzásban, illetve az éppen kötôdött gyümölcskezdemények a sziromhullást követô 2-3 héten belül. Virágzásban 50%-os fagykárra számíthatunk ha a levegô hômérséklete mínusz 3,3-6,7 oC között van. A virágzás végén -2,7-3,6 oC-os, a kötôdött gyümölcsöket pedig a -1-2 oC-os fagy is súlyosan károsíthatja."
Forrás: szaklap.