Bioszféra
Nekünk is ilyen!
Noli! abban a mindenben(mint írtam az elsõ sorba) a hajnalka is benne van, és a paprika, kis fák(cseresznye, meggy), a "rendes" méretû fak is(itt még kb, 6-7m-en is fagyott!), egyszóval minden kerti növény. A virágoknak szerencsére nem lett bajuk, a krizantémokat letakartuk fóliával, a többi virágot(muskátli, leander, stb.) meg levittük a pincébe! Télen mindig ott tartjuk õket, így jól átvészelik a telet!
Noli! abban a mindenben(mint írtam az elsõ sorba) a hajnalka is benne van, és a paprika, kis fák(cseresznye, meggy), a "rendes" méretû fak is(itt még kb, 6-7m-en is fagyott!), egyszóval minden kerti növény. A virágoknak szerencsére nem lett bajuk, a krizantémokat letakartuk fóliával, a többi virágot(muskátli, leander, stb.) meg levittük a pincébe! Télen mindig ott tartjuk õket, így jól átvészelik a telet!
Igaz, hogy itt csak talajmenti fagy volt, de örülök annak, hogy a nagy dézsa leanderemet bemenekítettem a szabadból pénteken.
Gyárekeek!
Most értünk haza Lendváról, csodás képeket csináltunk...és hazafele beugrottunk egy helyre megnézni van-e vargánya....képek késõbb
Most értünk haza Lendváról, csodás képeket csináltunk...és hazafele beugrottunk egy helyre megnézni van-e vargánya....képek késõbb
Szerintem minden szín gyönyörû volt, az aranysárga dominancia mondjuk elég látványos, de annál izgalmasabb volt benne egy-egy színesebb folt. Ahol a barkóca nõtt, az a Csatárhegy felõli bejárata a völgynek, a dolomiton itt van némi lösz. Bentebb, a völgyben már nincs lösz, se berkenye.
Ezen a vacak dolomiton csoda, hogy nõhet fa egyáltalán... A fennsíkon van kb. 5 centi talaj, mondjuk ott csak galagonya meg rózsa él... a Csatárhegy lábánál még annyi föld sincs. :-(
A völgy, amelyet végigjártam, száz éve még állandó pataknak adott otthont, mára már csak tavasszal van benne vízfolyás (rég volt esõ, de sáros dagonyák most is voltak benne néhol, persze vaddisznónyommal) már persze ha volt hó, illetve folyogat még kiadós csapadék esetén. Cholnoky Jenõ még látta a patakot... Ahogy egykor a mi kis Sédünk, még régebben ez a Tekeres patak is komolyabb vízhozamú lehetett, szépen bevájt a sziklákba, a Sédhez teljesen hasonló módon, egyik oldalon viszonylag lankás a völgy, míg a másik felén ott a sok magas szikla.
Kedvencem a mai képeim közül ez a csodás és látványos Fibonacci-spirál a mácsonyán: Link (a poloska rajta meg matematikus...)
Ezen a vacak dolomiton csoda, hogy nõhet fa egyáltalán... A fennsíkon van kb. 5 centi talaj, mondjuk ott csak galagonya meg rózsa él... a Csatárhegy lábánál még annyi föld sincs. :-(
A völgy, amelyet végigjártam, száz éve még állandó pataknak adott otthont, mára már csak tavasszal van benne vízfolyás (rég volt esõ, de sáros dagonyák most is voltak benne néhol, persze vaddisznónyommal) már persze ha volt hó, illetve folyogat még kiadós csapadék esetén. Cholnoky Jenõ még látta a patakot... Ahogy egykor a mi kis Sédünk, még régebben ez a Tekeres patak is komolyabb vízhozamú lehetett, szépen bevájt a sziklákba, a Sédhez teljesen hasonló módon, egyik oldalon viszonylag lankás a völgy, míg a másik felén ott a sok magas szikla.
Kedvencem a mai képeim közül ez a csodás és látványos Fibonacci-spirál a mácsonyán: Link (a poloska rajta meg matematikus...)
Én is vissza fogok még menni jövõ héten, az tuti, csak akkor viszem az uramat is, hogy cipekedhessen :-)
Gratula a zsákmányhoz, itt sajnos nem maradt az erdõben 40 tonna laska, bár lenne.
Ha egy hétig kellene szednem akkor is kimennék érte az biztos.
Ha egy hétig kellene szednem akkor is kimennék érte az biztos.
9,5 kg gyûrûs tuskógombát hoztam haza, mindezt egyetlen kiszáradt fa ölén találtam. Még úgy 40 tonnányi maradt az erdõben. Este teszek fel képeket.
Megérkeztem a laskavadászatból, 7 kg lett a mai termés, a szezon ezzel már 30 kg.
Csapadék hiányában nem nagyon nõnek újak, így valószínûleg ez volt az utolsó vadászat.
Egyelõre.
Csapadék hiányában nem nagyon nõnek újak, így valószínûleg ez volt az utolsó vadászat.
Egyelõre.
Kemény még?
Az egy nagyon finom fajta, de egy tanács, ha tök kemény, nem annyira finom, mintha kicsit megpuhul, tényleg csak kicsit, mert édes puhán is keményen is, de ha egy nagyon kicsit puhul, akkor zamatosabb...szerintem
Persze van aki keményen szereti....
Az egy nagyon finom fajta, de egy tanács, ha tök kemény, nem annyira finom, mintha kicsit megpuhul, tényleg csak kicsit, mert édes puhán is keményen is, de ha egy nagyon kicsit puhul, akkor zamatosabb...szerintem
Persze van aki keményen szereti....
Hamarosan indul a laskavadászat, már felszereltem a kecskére a laskaszedõ vasat (6,5 m hosszú, a végén sarló), a bozótvágót, meg két szatyrot, remélem ismét sikerrel járunk.
Az a -15 persze, hogy baromság, de ha a havas kákis képeken elgondolkodsz, szép, puha hó van rajtuk, ami ugye nem -15-ben esik...
Tuti, hogy az újság keveri a növény és a gyümije fagyállóságát...
Egyébként a japánok évszázadok óta csinálnak olyat is, hogy hagyják szabad levegõn aszalódni, tuti,hogy ez is fajtafüggõ, és teljesen nyilvánvaló, hogy nem sharonnal teszik ezt.
Egyébként tegnap, nem bírván ellenállni a kísértésnek, vettem egy szemet a zöldségesemben, bár spanyol, bazi nagy, hamarosan megkapja a megérdemelt sorsát. :-)
Tuti, hogy az újság keveri a növény és a gyümije fagyállóságát...
Egyébként a japánok évszázadok óta csinálnak olyat is, hogy hagyják szabad levegõn aszalódni, tuti,hogy ez is fajtafüggõ, és teljesen nyilvánvaló, hogy nem sharonnal teszik ezt.
Egyébként tegnap, nem bírván ellenállni a kísértésnek, vettem egy szemet a zöldségesemben, bár spanyol, bazi nagy, hamarosan megkapja a megérdemelt sorsát. :-)
Noli!
Abban igazad van, hogy a fagytól édes lesz és puha, sõt ha beteszed a fagyasztóba, akkor is édes lesz és megpuhul (mert a fagyás felgyorsítja a csersav átalakulását), csak a fagyást követõ pár nap múlva ehetetlen és eltarthatatlan lesz, ha egybõl megeszed akkor jó, utána kidobhatod az ablakon....
És ez vonatkozik az összes fajtára, -3 fok alatt az egész termésnek annyi, valami olyan volt az újságban, hogy -15 fokig kint lehet hagyni, na szerintem keverik a növény elfagyásával, igaz az sem -15 fok, inkább -20, de a gyümölcs kizárt, hogy kibírjon -15 fokot!
Abban igazad van, hogy a fagytól édes lesz és puha, sõt ha beteszed a fagyasztóba, akkor is édes lesz és megpuhul (mert a fagyás felgyorsítja a csersav átalakulását), csak a fagyást követõ pár nap múlva ehetetlen és eltarthatatlan lesz, ha egybõl megeszed akkor jó, utána kidobhatod az ablakon....
És ez vonatkozik az összes fajtára, -3 fok alatt az egész termésnek annyi, valami olyan volt az újságban, hogy -15 fokig kint lehet hagyni, na szerintem keverik a növény elfagyásával, igaz az sem -15 fok, inkább -20, de a gyümölcs kizárt, hogy kibírjon -15 fokot!
Mikor találták fel az emberi méretû teleportálást és az idõgépet?
Minden tájnak megvan a varázsa, aki nem leli, az vak. Én azt ismerem, ahol lakom, ameddig a lábam vihet, ami ezen túl terül el, az nekem már másik bolygó, szerencsére van itt pár "asztronauta", aki megmutogatja. :-)
Minden tájnak megvan a varázsa, aki nem leli, az vak. Én azt ismerem, ahol lakom, ameddig a lábam vihet, ami ezen túl terül el, az nekem már másik bolygó, szerencsére van itt pár "asztronauta", aki megmutogatja. :-)
Köszi Noli. A "belenyugvás" nem kötelezõ, ha lenne kedved (leginkább idõd), örömmel kalauzolnálak a kisalföldi homokpusztán, a Rába- vagy Mosoni-Duna-menti mocsárréteken, fûzligetekben, vagy a Sokoró sztyepplejtõin, tatárjuharos lösztölgyes maradványerdeiben.
Valóban más az itteni világ, ám a te hegyes-völgyes "bolygód": a tavasszal zsongó dolomitkopárokkal, kicsit beljebb a méltán büszke bakonyi bükkösökkel, legalább olyan vonzó és szép. Ezt hétrõl hétre láthatjuk képeiden keresztül.
Valóban más az itteni világ, ám a te hegyes-völgyes "bolygód": a tavasszal zsongó dolomitkopárokkal, kicsit beljebb a méltán büszke bakonyi bükkösökkel, legalább olyan vonzó és szép. Ezt hétrõl hétre láthatjuk képeiden keresztül.
Dávid, mennyire más világ a Te vidéked! Sosem tudok belenyugodni, hogy karnyújtásnyira vagy, és mégis mintha egy másik bolygót fényképeznél! Gyönyörû képek!
Reggel fényképeztem, úgyhogy egyértelémûen korai :-)
Köszönöm a levelek nevében is!
Kilométeres sot lehetett volna kirakni belõlük, bár a levelek fele még a fán van. :-) Mellette egy berkenye, melynek úgy izzanak a levelei, mint a legádázabb pokoli tüzek, majd kissé odébb egy nyír, szöszke hajtincsekkel a zöld fején, aztán egy nagy platán, barnás levelekkel, majd lejjebb egy törökmogyoró, jórészt zölden még, meg egy kislevelû hárs, aki megsínylette a nyarat, így pöndörödött, okkeres szélûek a levelei. Aztán kissé messzebb van pár kõris, püspökök irigykedhetnének bíborára, kínaiak aranysárgájára. S ez csak a lakótelep... Holnap kimegyek a szabadba is, és addig megyek, míg visz a lábam. El akarok nézni egy szép kis tölgyesbe, ahol tiszta moha minden fa öle és bogarak napoznak a mohán, meg aprócska gombák tenyésznek, s a szajkókon kívül senki nem fog a fülembe kiabálni.
Köszönöm a levelek nevében is!
Kilométeres sot lehetett volna kirakni belõlük, bár a levelek fele még a fán van. :-) Mellette egy berkenye, melynek úgy izzanak a levelei, mint a legádázabb pokoli tüzek, majd kissé odébb egy nyír, szöszke hajtincsekkel a zöld fején, aztán egy nagy platán, barnás levelekkel, majd lejjebb egy törökmogyoró, jórészt zölden még, meg egy kislevelû hárs, aki megsínylette a nyarat, így pöndörödött, okkeres szélûek a levelei. Aztán kissé messzebb van pár kõris, püspökök irigykedhetnének bíborára, kínaiak aranysárgájára. S ez csak a lakótelep... Holnap kimegyek a szabadba is, és addig megyek, míg visz a lábam. El akarok nézni egy szép kis tölgyesbe, ahol tiszta moha minden fa öle és bogarak napoznak a mohán, meg aprócska gombák tenyésznek, s a szajkókon kívül senki nem fog a fülembe kiabálni.
Igen, teljesen jogos!
Pont itt volt ker.vez. kollegám, kollegánk és õ hegyire gondolt, én koraira - bár igaz, nekem is elsõre hegyi jutott az eszembe, csak második blikkre jött a korai juhar.
Pont itt volt ker.vez. kollegám, kollegánk és õ hegyire gondolt, én koraira - bár igaz, nekem is elsõre hegyi jutott az eszembe, csak második blikkre jött a korai juhar.
Szépséges csokor, korai juhar leveleibõl.
A hegyi juharé ugyan öt osztatú, de finomabb karéjozás, fogazottság jellemzi.Igaz Milán?
A hegyi juharé ugyan öt osztatú, de finomabb karéjozás, fogazottság jellemzi.Igaz Milán?
Ha jól tévedek, akkor korai vagy hegyi juhar van a képeden. Valóban gyönyörû a színkavalkád!
Ez a japán és koreai fajtákra vonatkozik, amelyek kimondottan a fagytól lesznek puhák és édesek. Az itteni fajták NEM annyira szeretkik a havat...
A mi kertünkben is vannak kis szamócák. Talán virág is van rajtuk. De zöld termés az van.
Ha szerencséd van, be is fognak érni. Az eper is, málna is képes még novemberben is teremni, ha nincsenek erõs fagyok. :-)