2025. április 07., hétfő

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#13297
Kajszi monília ellen láttam videós anyagot, hogy bio készítményekkel is lehet védekezni.
Virágzáskor a Tyra, majd az Amazon nevű készítmény.
Ismeritek ezeket? 
#13296
Köszi.
Nekem is terület kéne. Már megpróbáltam, azt is, hogy felhívtam az Önkorcsolyát, hogy valamilyen úton elinduljak, hogy megtudjam, melyik kert kié,mert sok teljesen el van hanyagolva, és sokszor látok tonnaszámra elrohadni a fa alatt gyümölcsöket. Az országban így szerintem simán milliárdok mennek kárba, de most azt fogom csinálni, hogy a szomszédaikat próbálom majd kifaggatni, és esetleg egy kis metszegetés, rendezgetésért cserébe enyém lehet a gyümi. Bár szerintem ez tízből egynél ha működik majd (kulcs is kéne nyilván...azért ez bizalom kérdése is, és főleg a pesti tulajok elég majrésak...

Pár helyen már nyírok füvet, meg metszegetek, meg van, ahol a szőlőt lelegelhetem, de tovább kéne fejlődni  lazanevet

 
#13295
"de az is igaz, hogy az utóbbi 2 évben nagyon kedvezett az idő a gombás betegségeknek virágzáskor."
Hát ez nagyon így van és úgy tűnik idén sem lesz másként.

Az oltás jónevet én tavaly kezdtem, meglehetősen bénán sikerültek. A helyi "oltómester"/tündérkert telepítő angolnyelvest mutatott, én maradtam a sima ferde metszlaposnál. Legfeljebb annyi, hogy hosszabbra hagytam, ha már nem értek hozzá. Csodák csodája, de egész sok megmaradt. Idén meg az almáknál csak 1 nem maradt meg. Idősebb fa mellé, ami majd később kijön, érdemes lehet ültetni oltottat esetleg. Ha te akarod oltani, akkor úgyis sok idő. Én idén szerzek majd be vadabb magokat (batul, pogácsa alma), azok jövő tavaszra kikelnek, utána mondjuk 1-2 évvel lehet oltani. Szóval eltart egy ideig. Igazából már én sem magamnak oltanám, hanem szétosztogatni. Már ide sem igazán férnek.
A tafrina 12 foknál melegebb hajnalok után már nem működik.
A veteményes nekem nem működik túl jól, mindig kitalálok valamit és nem mindig váli be laza Pl. tujaágak a tetejére. Hát az nem jóvidám 
No kívánok minél kevesebb fagyot és bő termést!nevet
#13294
Igen, lehet belülről fertőződik, fene tudja. Én a száradást egy viszonylag fiatal fánál is a moníliára vezetem vissza, az időseknél persze lehet más, főleg, ha a belső, alsó ágak száradnak. Nem tudom, de én úgy látom, nagy gond, egyre nagyobb, egyszerűen alig látok sikeres termést pl. itt a környékemen,  mindenki szenved (kajszi, meggy). az ültetvényeken meg köszönik szépen, rendben van minden, ha nem fagy el, meg tudják locsolni. Ez egyértelműen azt sugallja, hogy mi már nem juthatunk olyan szerekhez, ami jó. Az is lehet, hogy ez már nem monília, hanem más törzs, vagy a franc se tudja. Régen az volt, hogy aki permetezett, vagy időben észbe kapott, és vágogatta le az ágakat (még nálam is ez volt), az megúszta, most meg erre esély sincsen....azonnal nagy területet érint a dolog, de az is igaz, hogy az utóbbi 2 évben nagyon kedvezett az idő a gombás betegségeknek virágzáskor.
Sőt, 2, vagy 3 éve nekem is rengeteg barack volt, de akkor az időjárás tavasszal rendkívül kedvező volt ebből a szempontból és szerintem nem is permeteztem semmit, vagy max. egyszer valami S betűssel, amit persze megint csak nem lehet kapni....

Azért itt a többi kerthez képest meg elég hagyományosak vagyunk, a füvet is ritkán vágjuk, "madárbarátok" vagyunk, odúkat is raktunk, rovarölőt sem használunk, gyomirtót sem, komposztolunk, a gazt is meghagyom (kivéve tyúkhúr) a veteményesbe, csak vágom, így kevésbé szárad maga a veteményes, kevésbé kell locsolni, amit nagyrészt esővízből próbálok, s szoktam wuxallal, vagy afélékkel levéltrágyázni is, még a fákat is. Már a darazsakat is hagyom, nem teszek ki darázscsapdát (a gyerekek leszoktattak róla). Sőt, már a poloskákkal sem küzdők, egyszerűen nem látom értelmét, olyan, mintha a magyar hadsereg Kínában akarna győzni...

Az őszi nálam is (meg mindenhol) tafrinás lesz, de én azokat a leveleket lecsípegetem, így egy idő után megáll a dolog, de valóban, azzal foglalkozni kell. 

Szóval ez van, de jó, hogy megbeszéljük, s ha van jó tapasztalat, megosztjuk egymással. Ez az oltás engem is lehet, érdekelni fog. A lányoméknak első gimiben most mutatták meg, hogy kell, volt egy napos gyakorlatuk is ebből. Na majd tőle is hátha tanulok.  (csak már nincs helyem, hova ültetni...)
#13293
A moníliának sajnos van egy egyértelmű jele (kettő is), a háncs alatt barnuló részek, illetve az a tipikus poshadt gyümölcs illat, amit érezni lehet a fertőzött bármilyen részeken. Az én esetemben ezek megvannak, semmi kétségem nincs sajnos. Azt nem tudom még viszont, hogy a permetezés a szer gyengesége miatt, esetleg rezisztencia miatt sikertelen, vagy a már eleve régről fertőzött fa nedvkeringésének beindulása miatt is tudja folyamatosan fertőzni a kis hajtásokat, akár a virágot is? És ha pl. a szer a kis ágakon nem szívódik fel úgy, akkor mindig gond lesz, amíg fa a fa?
#13292
Ha olyasmi a fád, mint mondjuk az én nagy kajszim, akkor már lehet bentről terjed a monília. Nálam is minden elbarnult, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy mind monília miatt, szerintem a nagyrésze csak egyszerűen elszáradt/elfáradt az esőben/szélben. Azért írom ezt, mert a közepén elég soknak ott van a kis zöld barack. Ha ezeket is leszeded, az még rosszabb is lehet a fának, megint egy új kis seb.
Ha nem szoktad, akkor érdemes Gyulai Iván videókat nézni (bár én már régen nem tettem), segít ellazulninevet és rájönni, hogy a kertben nem a modern ember által szépnek kikiáltott rend a legszebb, maradhatunk az isteni rendnél isvidám
Én most próbálgatok almafákat/barackokat, stb-t szaporítgatni, hogy ne legyen minden egyidős. Minél természetesebb módon: kis vad magoncokra oltogatni, illetve őszibarackot szigorúan magról. Ott pl. elképesztő a különbség. A 3 éves őszibarackom magról már most sokkal nagyobb, mint a 10+ os bolti barackok. Nagyjából egészséges, tavaly volt rajta némi tafrina, de az legalább egy picit visszafogja a növekedését.
#13291
Mivel van napelem és "ingyenáram", ezért 3 villany radiátor is készenlétben áll, plussz a bambuszfáklyák.
#13290
Semmi értelme lecsípni a barnuló virágokat, lehet ez természetes ritkulás, vagy tényleg megfázás, de ne mindjárt a felmagasztalt, rettegett moníliára gondoljunk. Azt a zöld levél fonnyadása is jelzi.
A fának vannak még tartalékai, lehet hogy nem is tudunk erről. Hagyjuk meg a természetes ritkulást, akár ez május közepén is.
Hipp-hopp, egy erős szélroham máris lesodorja a még zöld gyümölcsöt. Ez is ritkulás, nem egészséges a tápvonal (szára) a gyümölcsnek, és a súlynövekedés kényszerű leesésre  mutat majd később.
Hát lehet a szombati napon délelőtt még megfújni a fákat,( meggy- csercsi is virágzik,)  de a felszáradás , száraz körülményekben akár egy udvari venntillátor is (háta mögött egy hősugárzó) bekapcsolása 1-2 órára, talán hatásos lehet a fagy ellen.  laza
(ha villany nincs, egy kézi hajtású disznó pörkölő is, parázzsal) megfelelő lenne abban a kritikus 1-2 órában. Hajrá korán kelők! laza
( ha az sincs, kis tűz rakás, és seprűvel kajtani a boszorkányokat.).

#13289
Hát igen, megint nagyon necces lesz, főleg felétek befigyelhet akár egy -4 is...

Boldogkőváralja környéke is pl. tele van kajszissal....bár ők nagyban csinálják, azt is el tudom képzelni, hogy nekik ott komolyabb fagyvédekezési technológiájuk lehet.

Itt nálam meg a tó felől fújhat jó eséllyel a szél, és akkor óriási gond talán nem lesz, csak a monília, ami épp elég bosszúság persze.
#13288
Nálunk később kezdődött minden, így ma akarom a 2. permetezést megejteni, bár már szerintem a a nagy része a fának elvirágzott. Ezeket az idővallumokat én sem értem. Nálam 8 napja volt az első. A látványosan megbarnultakat én is lekapdosom, de nyilván lehetetlen mindegyiket. De nincs vész, a fagy majd biztosra megy.
#13287
Az okosok azt mondják, négyszer kell permetezni, hogy a monília ne tudjon megtelepedni a virágokon. Én most idén háromig jutottam, előtte annyi se...meg akkor eső is ment rá közvetlen utána, de idén patika szerűen sikerült, még a javasolt bimbó állapotban kezdtem. Valójában nem is tudom, hogy lehet négyszer virágzáskor, hiszem 8 napos szüneteket ír, de addig nem is virágzik, pláne most...

Tehát, eredmény = nagy büdös nulla, vagyis ugyanúgy megjelent a monília (érdekes, a kajszinál a csészeleveleken indul el a fertőzés, a meggynél a bibéken). Vagy az van, hogy (asszem Hóviharos írta) a chorus szart sem ér, vagy 4 naponta nyomatni kell, de lehet, már rezisztens lett a fa. Mást meg nem lehet kapni állítólag, a Topashoz pl. el kell végezni egy 200 ezres tanfolyamot.....marad a piac, meg a kereskedőknél a haszon, nehogy már "háztáji" barackunk legyen vazze...zavarban

Én elkezdtem, mint egy bolond, a beteg terméskezdeményeket lecsipegetni, de ha valaki mégsem bolond, könnyen azzá válhat ettől...egyelőre csak a szemmagasságban lévőknél kezdtem el..
#13286
Spárgánk hosszú évek óta van a kertünkben. Nem tudományos, hanem a teljesen tapasztalati információimat írom itt le.
Nagyon igénytelen. Lényegében a szedés utáni gondozás nálunk a töltögetésben merül ki, illetve locsolni is szoktuk.
A képen látott egyedeket ültesd ki szabad földre, de olyan helyre ahol ~8-10 évig maradhat, mert amikor már nagy (maga a gyökér),
akkor nem igazán szereti az átültetést (próbáltuk már, de sok nem komálta ezt a manővert).
Olyan polip szerűen szétterjed a föld alatt, és gondolom emiatt nem szereti az átültetést, sok sérülést szenved, mert egyben (sérülés nélkül) kivenni ekkor már lehetetlen. A gyökér maga, az egy bazi nagy- és szétterjedő és szétbonthatatlan gyökérzet (volt, hogy 40-60 cm nagyságút ástunk ki, mint egy kisebb fa gyökere - persze ez már több éves volt). Mi sorba ültetjük, kb. 50 cm távolságra, mert idővel szépen elkezd "bebokrosodni" majd, azaz inkább úgy fogalmaznék, hogy egyre több növény lesz a felszínen a gyökérből nőve, (pl. nálunk szinte összeérnek, olyan mint egy bokor sor). Amikor szedsz (törsz le) spárgát, utána szépen vissza kell tölteni rá a földet, és majd a gyökérből nő újból. Szereti a laza földet maga felett (!), mi olyan 10-15 cm szoktunk rá visszatenni.
Amúgy nagyon gyorsan nő amikor már nagy a gyökér. Tavasztól nyár közepéig lényegében folyamatosan lehet szedegetni.

Utóirat: most mondja a párom: hogy az nem írtad... Szóval késő ősszel kicsit több földet teszünk rá és az összegereblyézett falevelet rászórjuk a sorra, hogy jobban védje a hidegtől. Tavasszal ezt leszedjük róla, és nemsoká már jönnek is ki az új hajtások. A lényeg, hogy a föld feletti hajtások (a spárga amit megeszünk) folyamatosan jönnek ki, és ennek a leszedését nem szenvedi meg a növény. DE magát a kifejlett gyökérzetet már ne sértsd meg (pl. ásóval) mert azt nem szereti.
#13285
Olvastam róla, hogy második évben már töltögethető és 5-6 évig szedhető. Kevéske trágya / komposzt mehet alá amikor kiülteted. A Ti talajotokat fogja szeretni. -az Orsz. Mg. Könyvtárban van róla 100 évvel ezelőtt kiadott könyv, érdemes megtalálni, szép részletes.
#13284
Spárgával van valakinek tapasztalata? Csinálnom kéne  már valamit ezzel a fenyvessel laza

beillesztett kép

#13283
Talán túlélik a fagyokat laza

beillesztett kép

#13282
Szerdán már észleltem 1-2 barnuló kajszibarack virágot, úgyhogy felszívódó Chorus-al lepermeteztem a fát bőségesen. De, hogy ez a mostani eső mit okoz majd...
#13281
Meglepődtem ma, hogy tele lett a kajszifa méhekkel, akik virágról virágra szállnak. 
A szirmok színe is sokkal szebb lett tegnapelőtt reggel óta.
Még a végén lesz termés...
#13280
Megnéztem a mandula kinyílt virágait: -4 T min mellett 10, max 15 %- os a fagykár, úgyhogy a lentebb lévő fagykáros rajzos táblázat egész jó támpont, sőt az ez alapján picit még szigorú is, de lehet, bele is kalkulálták.
#13279
Nekem egy szilvafába oltott legalább 40 éves ceglédi óriásom van.
#13278
Milyen fajtát ültettél? 
( Szomszédom kajszija is hasonló állapotban merevedett le, néhány kinyílt virággal. Link Link )
#13277
Tavalyelőttire nem emlékszem, tavaly 03.19-én. Akkor - 2,2 lett az alja.
Most -4,8
duhos
#13276
Szerencsére nálam még ennyire sem nyílt ki.
#13275
Itthon a kajszi még nem virágzott ki, bár már nem sok hiányzott. Fogalmam sincs, hogy milyen fajták:  Link Link
májusi cseresznyénél is látni már itt-ott a szirmokat: Link
szilva:  Link Link
mandulák:  Link Link
vackor:  Link
aranyvessző (aranyfa):  Link Link
nárcisz, kutyatej, galagonya:  Link Link Link Link 
( Sümeg: Link )
#13274
Sümegen is már majdnem teljesen kivirágzott az aranyvessző (és a magnólia)  nevet
Link

Látom, itt nem lesznek jók a linkek. nevet
#13273
Itthon a kajszi még nem virágzott ki, bár már nem sok hiányzott. Fogalmam sincs, hogy milyen fajták:  Link Link
májusi cseresznyénél is látni már itt-ott a szirmokat: Link
szilva: Link Link
mandulák: Link Link
vackor: Link
aranyvessző (aranyfa): Link Link
nárcisz, galagonya, : Link Link Link 
#13272
Mikor fagyott el nálad tavaly és tavalyelőtt? 
#13271
Egy kicsit elszámoltad magadat. A megmaradt 200 virág - amiből egyébként nem lesz mindből gyümölcs - hogy fog 1500 kg termést adni? 
#13270
Ebben az állapotban -5 fokot kibírnak ezek a virágrügyek.
Legalábbis vészes ritkítást nem végezne az ilyen mértékű fagy.
#13269
A -4 kritikusság a zártnál szerintem sem okés, a többi szerintem közel lehet. Meg kérdés, hogy hány óráig bírja ki? Ezt fontos lenne tudni, de ezekről nehéz biztosat tudni, szerintem a -5,6 nál a 90 % tök reális lehet. Sokszor hallottam már, hogy -6 foknál még volt némi termés, de mondom, lehet, csak fél óráig volt annyi, aztán jött a reggeli napfelkelte.
De nem én találtam ezt, ez itt már évek óta kering a Metnet keretein belül. 
Az is lehet, hogy ez az almára vonatkozik.
Az lehet, hogy pl. az alma bibéje picit jobban bírja?
#13268
Ez elég hibásnak tűnik!
Rügyduzzadásnál -4 a kritikus hőmérséklet?
Nyíláskezdetnél meg -10 után még marad 10 % ?
Egy kajszin van 2000 db virág, annak a 10 %-a 200 virág.
Ha mind megmarad, az 1500 kilós termés, azaz 1,5 tonna egy fán!
Azaz -10 után marad még 1,5 tonna  a fán, de -4 fok a kritikus hőmérséklet 2 fázissal korábbi állapotban?
Fő virágzásban kizárt, hogy -5,6 fokot kibírjon egy teljesen kinyílt virág!
-5,6 fok totálisan megsemmisíti a bibét.
Nyíláskezdetnél -10 fokot kizárt, hogy kibírjon a bibe.
#13267
Te talán megúszod egy -5, -6-tal, s az még a birosbimbósra nem vészes. 

Feltételezem, pl. BKK, Csongrád, Baranya, Tolna, Zala, Somogy már nagyrészt virágoznak az előszeretettel göncivel “foglalkozó” gyümölcsösök és ott baj lehet. Még abban reménykedhetünk, hogy sok virág nincs teljesen kinyílva és mondjuk egy 30-50 % megmarad, és azok legalább nagyok lesznek, és akkor kilóra vetítve nem járnak rosszul.
#13266
Én nem izgulok

beillesztett kép

#13265
Bízom a legjobbakban! Greenmen Agro ill. Frigomax kombó remélem segít! 
#13264
Ezt mindig keressük, úgyhogy most én rakom be, mert most nagy szükség lehet rá:

beillesztett kép

#13263
Lehet a monília hamarabb elviszi ,még két nap esős lehet meg vasárnap estére is mutat má szüttyögést.zavarban
#13262
Ha csak ennyit költesz az tényleg nem tűnik soknak ,na nem is azért írtam ,mert a zsebedben turkálnék.  laza Nekem is hobbi és nem gazdasági kérdés ,én is megtudnám venni 5 ször is akár.vidám Létezik olyan ,hogy "lusta asszony rétese" ,persze ez is munka ,de én valahogy efelé tendálok a kertbe amolyan lusta kertész kertje...hideg  Minél természetesebben,mert az vettem észre ,hogy nem ad annyival többet ha....Na de én is befejezem ,mert már ki van öntve a pálesz.kacsintVégszónak még annyi amit te írtál:  a saját az saját !! 
#13261
Itt valami kicsit félrementnevet
Egyrészt, nem költök tízezreket egy évben permetszerre. Most (meg minden tavasszal) veszek egy 5 ml-es tubus gombaölőt a palántadőlés ellen. Idén ez épp’ 2990 forintba került. Ha ez megvan, a vetések kb 80%-a megmarad, tehát kb százforintokban mérhető a “károm”. A későbbiekben én már csak nagyon ritkán permetezek. Legyen ez a maradék 7000. Anyám ki is van borulva, amikor eljön, hogy “hát kisfiam ezt már permetezni kellene” de mondom, hogy “ jó van az úgy, úgy is tele már a spájz, a hűtő, meg a fagyasztó” laza
Másrészt, ez nekem egy hobbi, nem gazdasági kérdés. Szívesen “szenvedek” vele, mert szeretem. Egy évben kb 200 ezret költök horgászatra úgy, hogy egy grammot sem eszek meg a kifogott halakból. Rekreáció.
Harmadrészt, a piaci adottságok miatt egy üzletben vásárolt (a kisbani piac talán szezonban kivétel) zöldségnek, gyümölcsnek soha nem olyan az íze, mint a sajátnak. Elsősorban azért, mert pl a paradicsomot nem szabad teljesen érett állapotban szedni ahhoz, hogy azt valaki 3 nap múlva meg is vegye a bótba (most ne kezdjünk el az utóéresen lamentálni), másodsorban meg a pszichológia:  a saját, az saját nevet
Tudnám még folytatni, de megmelegszik a söröm vidám
#13260
Sajnos, vannak moníliás, elhalt ágak a felső részen.
Amit elértem, levágtam, kazánban elégettem, de túl nagy lett ez a fa a hosszú évek folyamán, így a felső része sajna ilyen marad.
Ritkító metszést ennél a nagy fánál idén az elhalt ágak kivételével tényleg nem csináltam. Majd nézek videókat, érdemes-e és hogyan. 
Vegyszereket nem kívánok használni, ami nélkülük megterem, annyi termés lesz és kész. 
Greenmen Agro terméken kívül nem nagyon kell más.
#13259
Nyár végi; aug-szept. ritkító metszés:  akár még az alap kihajtásig( törzsig vissza vágás, fürészelés) és vagy a rossz irányba törő vezér ágak metszése a jó egészséges elágazásig. (+ 1-2 cm. ráhagyás, hogy ne fertőzödjön).
5 cm. körüli, és nagyobb sebeknél gyógy- ecsetelés kívánatos.
#13258
Úgy látom nem nyúltál még a metsző ollóhoz, pláne kajszi esetében.
Azért ha minden bejön, mint az aranyeső-juccában-kánaán; azért ha sok bari marad meg az ostor ágakon, ,,-- le kell lökdösni 2-3 cm helyközzel a megmaradók közül, hogy legyen közepes, szép méret.
Mert ág lehasadás, abnormális lehajlás a föld felé, a következmény. ennek kb. május dereka a kedvező, de utána szigorú monília elleni permet még aznap.Mert van még egy fertő, a foltosodás, de a monília elleni ezt is kivédi.( volt részem benne, csúnya gombafertő még zölden)
Aztán letermett állapot után, aug. elején ritkító nyári metszést javaslok. laza
#13257
Bécs-Györ vonalon ez a kantlan,több hőmennyiséget kapott mint a fagyzugos Cegléd környék.
Használd bátran az új szert, én nekem már nincs barackom, Szeged peremkerületében csak utcai elhanyagolt meggyfák bírják még a monília fertőt...
Szerintem nem lesz 1-2 héten belül fagy, és ha ledobja is a csészelevél bocskort, attól már erősödik a kis gyümölcs.
Lényeg még a jó kondició, és az Április eleji fagyos szentek kifüstölése hajnalban. laza
#13256
Jaj...
#13255
Nagyon szép. Ez egy nagyon korai fajta kajszi lehet.
Már használtam, de nálam ugyanúgy elfagyott tavaly. Szerencsére nálunk még  a rügyek sincsenek megpattanva.
#13254

beillesztett kép

beillesztett kép



beillesztett kép



Nem szeretnék jövő hétre fagyot, egyáltalán nem!
Hogy miért? 
Hát, ezért! 
De az időjárás nem kívánságműsor, így most tenni fogok azért, hogy ne fagyjon el a kajszi úgy mint tavaly vagy tavalyelőtt.
Damisol Gold Frigomax terméket vásároltam és ezt kapják a gyümölcsfák a fagyvédelem  céljából.
Használtátok már ezt a készítményt? 

 
#13253
-j 
#13252
Bővebben nem fejteném ki  ,de szerintem ez tévút lesz.Lehet nem lesz "piacképes" néha amit termelsz ,de ez nem lehet megoldás ,hogy ezer vegyszert ,ezer inkább tízezrekért beleölünk ebbe a tökéletesség mítoszba. Akko összeségében olcsóbb bótba megvenni,nem megy el rá időd ,pénzed,mérget (mg a maradékát) így is ehetsz.Nálunk (nyúli homokon) azt szokták mondani ,hogy eső legyen akko lesz termés és általában így is van.Persze nem meggy ,kajszi virágzáskor vagy szőlő szüret előtt. :-) Én hagyok mindent "küzdeni" ,aztán ,ha túl szar év van még mindig megvehetem  ugyanazt a vegyszerest ha nagyon kívánnám.
Egy friss példa őszibarack: semmit nem kapott ,jaj megeszik a tetvek,láss csodát 3-4  hét küzdés után jöttek a katicák ,fülbemászók és megoldva,meg a 30 fok plusztól. Levélfodrosodás:jaj mi lesz ,az lett ,hogy kicsit később ,mint  permettől ,de megvált tőle a fa magától és volt ereje újj levelet  hozni Persze vizet adtam neki néha ,meg komposztot is hogy legyen ereje mindehez.
Pár éve tökéletes időben lemosózás(idén má ez se lesz)  és 1 hónapra rá ,mert rossz idő volt ilyen szempontból jött a lisztharmat,gomba,,,,,
Akko minek? A legjobb almatermést 1 permettel értem el anno (mospilan)  ,de szerintem nem ezért ,egyszerűen jó idő volt az aktuális gyümölcsnek .Szerintem a lényeg ez.
Link     :-)
#13251
Nekem nem szoktak dűlöngélni, néha 1-1 paradicsom azért igen. Mondjuk a paprikapalántákról már lemondtam, túl macerás, padlizsánról szinténzavarban
Nálunk az asszony tudja gyilkolni a palántákat is, abban egész jóBohóc
Csak az a baj, hogy telehordtam az ágyásokat diófalevéllel, oszt így mégis muszáj lesz palántázni laza

Más: 7végén oltogattam kis magról kelt almafákat mindenféle régi almafával (Éva alma, cigányalma, batul, meg valami csillag renet is vót), remélem megmarad néhány, nem vagyok valami nagy oltómesterBohóc Meg az influenzia is elkapott, magamat is beolthattam volna laza Ráadásul olyan, mintha rászuperponálódott volna a covid is, azóta minden egy kissé "unreal".
#13250
Ha nem etetném a big permetezer bizniszt, a palánták 2/3-a mar a kelés után 1 héttel eldűlne. 2 hét után meg a 4/5-ükBohóc Próbáltam már mindenféle ma elérhető “rezisztens” magot, de lufasz… Régiekhez meg csak kommandó felügyelete mellett lehet hozzájutni.
#13249
Én az ezeréves hagyományokat idén is megújítva nem fogok permetölniBohóc
Pláne hogy a szomszéd lefehérezte a fáit, de még a füvét is, így aztán muszáj kompenzálni laza

Látom mások is próbálkoznak vegyszermentesen. Nekik tudom (meg persze másoknak isvidám) javasolni a fák alá a komposztot (persze valamivel nem árt takarni). Elképesztő hatással lehet/van a fákra. Pl. tavaly 120 cm hajtásnövekedés a pekándiókon. Vagy "mézgásodásból"(??) meggyógyuló őszibarack. STB.
#13248
Na megcibáltam a meggyet,legföljebb tüzelő lesz belőle.Bár lehet nagyobb felfelé menő ágakat is levágok még. Nem permetezek ,kicsit csúnyább ,kicsit sárgább ,kicsit kisebb de az enyém. kacsint

Utolsó észlelés

2025-04-07 05:30:34

Vép

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

137830

Hírek, események

Március 30-án óraállítás

MetNet | 2025-03-24 17:53

pic
Március 30-án hajnali kettő órakor időmérő eszközeinket egy órával előre kell állítanunk.