2024. szeptember 08., vasárnap

Esőre, napos időre egyaránt készítsük fel az autónkat, ha nyaralni indulunk

Reklám - Publikálva: 2024-02-18 10:19 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Manapság nagyon sokan indulnak el autóval nyaralni, és leginkább csak a meleg időjárásra készítek fel az autót, pedig az esős időjárásra sem árt gondolni. Persze a legtöbben letudják annyival, hogy felteszik a nyári gumikat a téliek helyett, pedig a nyaralás előtt ennél többre van szükség.

Ha autóval vágunk neki a nyaralásnak, fontos, hogy az autó a lehető legjobb állapotban legyen, és a forró aszfaltot éppúgy bírja, mint az esős útszakaszokat. Mielőtt tehát útnak indulnánk, mindenképp keressük fel a szerelőt, és nézessük át az autót alaposan.

Amit célszerű átnézetni indulás előtt

Mielőtt nekivágunk az utazásnak, a folyadékszinteket mindenképp érdemes ellenőriztetni. És nemcsak a szélvédőmosó folyadék vagy a hűtőfolyadék szintjére gondolunk, hanem a motorolajra is, és persze a váltó és fékfolyadék is megér egy ellenőrzést. Amennyiben a szint nem megfelelő, érdemes elvégezni az utántöltést vagy akár a cserét is.

A folyadékszintek mellett a fék, a váltó és a kuplung is megér egy átnézést, hiszen ezek nélkül nem tudunk biztonságosan közlekedni. A fékek állapota különösen fontos, hiszen nyáron nemcsak melegre lehet számítani, hanem esőre is, ha pedig a fékek nem fognak rendesen, akkor az rendkívül veszélyes lesz – írj a Fékmester.

A nyári melegekben természetesen a komfortérzetre is célszerű gondolni, így a klíma ellenőrzése, tisztítása vagy feltöltése is fontos lépés.

Amire a legtöbben nem is gondolnak, hogy meg kéne nézetni: a vezérműszíj

Persze a motor ellenőrzéséről lesz szabad megfeledkezni, hiszen ha a motorral gond van, akkor bizony akár az egész nyaralás tönkre mehet. Sokan csak egy futó pillantást vetnek rá, hiszen ha nem villan fel a motorhiba jel a műszerfalon, akkor mi baj lehetne? Pedig fontos, hogy egy alapos ellenőrzést kérjünk, ami érinti a vezérműszíjat is.

A vezérműszíj az legfontosabb alkatrészek közé tartozik, hiszen ha ez nem működik megfelelően, akkor a motor sem. A vezérműszíj feladata, hogy összekösse a főtengelyt és a vezérműtengelyt, illetve a motor szelepeinek nyitását és zárását is szabályozza. Bár strapabíró anyagból készül, idővel elhasználódik. Ennek persze vannak jelei, mint az akadozó, nehézkes üresjárat, a gyújtáshiba, csökkent olajnyomás vagy törött szelepek, viszont ezen jelzések nélkül is célszerű időnként ellenőrizni, hogy mennyire kopott a szíj, különösen, ha hosszabb utazásra indulunk.

Természetesen a motor ellenőrzése nemcsak a vezérműszíj ellenőrzéséből áll, ugyanakkor ez is egy fontos alkatrész, amelyet mindenképp célszerű megnézetni.

A láthatóság nyáron is fontos tényező

Ha az általános ellenőrzés megtörtént, akkor érdemes az izzókra és fényszórókra is vetni egy pillantást. Rendkívül kellemetlen lehet, ha pont a nyaralás alatt kell kicserélni egy izzót. Emellett a láthatóságra is érdemes gondolni. Bár azt gondolnánk, hogy ez csak télen lényeges kérdés, valójában nyáron is az. A fényszórók gyakran mattulnak, sárgulnak be, ezek megtisztítását, polírozását célszerű elvégezni még az utazás előtt.

Vissza a kategória főoldalra