Globális jelenségek
"A tudomány nem jutna elõrébb, ha nem lennének merész, a józan észnek néha ellentmondó találgatások."
Ez igaz, de a cikk engem inkább Mórickára emlékeztet, akinek mindenrõl mindig ugyanaz jut az eszébe.
Kérdõjelek:
"Az ebbõl kialakuló viszonylag hideg édesvizû áramlások kis sûrûségûek, ezért az óceán felsõ rétegében halmozódnak fel"
Az Antarktiszról nincsenek kis helyen koncentrálódó jelentõs édesvíz kiáramlások (nagy folyók), az édesvízterhelés a part mentén viszonylag egyenletes. Nem alakulhatnak ki érdemi édesvíz áramlások. A sûrûség különbség következtében az édesvíz a felszínen szétterül. Elég komoly, viharos szelek vannak arrafelé, annak az átkeverõ hatása jelentõs a szabad vízfelszínen. A diffúziós keveredésrõl meg nem is beszéltünk.
"az édesvízréteg a jégtáblák fokozott olvadásából származik"
Fordítási hiba? A jégtáblák a felszíni hóborítást, és az abból keletkezett olvadék újrafagyásából származó felszíni réteget kivéve sós vizûek, de a felszínt is sózza a hullámzás és az aeroszol. Édesvizûek viszont a jéghegyek, az szárazföldi gleccserjég.
"a klímaváltozás következtében megváltozó szél a parttól távolabb fújja a jeget, s az így szabaddá váló vízfelszín hamarabb megfagy még több jeget képezve ezzel."
Ha ezzel még nagyobb édesvíz borította vízfelszínt tételez fel, súlyos hiba. A parttól távolabb került jég miatt megnövekszik a szabad vízfelszín, alacsonyabb jégborítottság % mellett a szél átkeverõ hatása még jobban érvényesül. Ugyanaz az állítólag felszabaduló édesvíz mennyiség nagyobb felületen keveredik a tengervízzel.
Ha egy függõleges szelvény mentén hõmérsékletmérést végzünk (Ilyet garantált, hogy sok helyen végeznek az Antarktisz mellett), nincs többletköltsége a só koncentráció szelvény meghatározásának: Eggyel több szenzort kell leereszteni ugyanazon a madzagon ugyanoda, mint a hõ érzékelõ szenzort a fajlagos elektromos vezetõ képesség mérésére. A hõmérsékletbõl és a vezkép-bõl a sókoncentráció számolható. Nem tudom, hogy az eredeti tanulmány alá van-e támasztva megfelelõ számadatokkal, pl. Antarktisz környéki felszíni vízhõmérsékleti és sókoncentráció térképek, ugyanez meghatározott mélységekben, stb? Kíváncsi vagyok, hogy a "hideg, felszíni édesvíz" mennyivel hidegebb és mennyivel édesebb a korábbi évekhez viszonyítva? A változás mértéke indokolhatja-e a levont következtetéseket?
Szerintem a cikk alapján ez a kutatási program megrendelt végeredményû volt, amit a résztvevõ megélhetési kutatók gátlástalanul elvégeztek.
Szerk: Osztom P kapitány véleményét. Akármi mellett, vagy ellen szóló cikket, ha az zöldséget tartalmaz, nem kéne faliújságra tenni, kivéve, ha ételreceptrõl van szó.
Ez igaz, de a cikk engem inkább Mórickára emlékeztet, akinek mindenrõl mindig ugyanaz jut az eszébe.
Kérdõjelek:
"Az ebbõl kialakuló viszonylag hideg édesvizû áramlások kis sûrûségûek, ezért az óceán felsõ rétegében halmozódnak fel"
Az Antarktiszról nincsenek kis helyen koncentrálódó jelentõs édesvíz kiáramlások (nagy folyók), az édesvízterhelés a part mentén viszonylag egyenletes. Nem alakulhatnak ki érdemi édesvíz áramlások. A sûrûség különbség következtében az édesvíz a felszínen szétterül. Elég komoly, viharos szelek vannak arrafelé, annak az átkeverõ hatása jelentõs a szabad vízfelszínen. A diffúziós keveredésrõl meg nem is beszéltünk.
"az édesvízréteg a jégtáblák fokozott olvadásából származik"
Fordítási hiba? A jégtáblák a felszíni hóborítást, és az abból keletkezett olvadék újrafagyásából származó felszíni réteget kivéve sós vizûek, de a felszínt is sózza a hullámzás és az aeroszol. Édesvizûek viszont a jéghegyek, az szárazföldi gleccserjég.
"a klímaváltozás következtében megváltozó szél a parttól távolabb fújja a jeget, s az így szabaddá váló vízfelszín hamarabb megfagy még több jeget képezve ezzel."
Ha ezzel még nagyobb édesvíz borította vízfelszínt tételez fel, súlyos hiba. A parttól távolabb került jég miatt megnövekszik a szabad vízfelszín, alacsonyabb jégborítottság % mellett a szél átkeverõ hatása még jobban érvényesül. Ugyanaz az állítólag felszabaduló édesvíz mennyiség nagyobb felületen keveredik a tengervízzel.
Ha egy függõleges szelvény mentén hõmérsékletmérést végzünk (Ilyet garantált, hogy sok helyen végeznek az Antarktisz mellett), nincs többletköltsége a só koncentráció szelvény meghatározásának: Eggyel több szenzort kell leereszteni ugyanazon a madzagon ugyanoda, mint a hõ érzékelõ szenzort a fajlagos elektromos vezetõ képesség mérésére. A hõmérsékletbõl és a vezkép-bõl a sókoncentráció számolható. Nem tudom, hogy az eredeti tanulmány alá van-e támasztva megfelelõ számadatokkal, pl. Antarktisz környéki felszíni vízhõmérsékleti és sókoncentráció térképek, ugyanez meghatározott mélységekben, stb? Kíváncsi vagyok, hogy a "hideg, felszíni édesvíz" mennyivel hidegebb és mennyivel édesebb a korábbi évekhez viszonyítva? A változás mértéke indokolhatja-e a levont következtetéseket?
Szerintem a cikk alapján ez a kutatási program megrendelt végeredményû volt, amit a résztvevõ megélhetési kutatók gátlástalanul elvégeztek.
Szerk: Osztom P kapitány véleményét. Akármi mellett, vagy ellen szóló cikket, ha az zöldséget tartalmaz, nem kéne faliújságra tenni, kivéve, ha ételreceptrõl van szó.