Bioszféra
Én is voltam önjelölt keresztapa úgy 35 éve a szakellenőri vizsgámon. A tanfolyamon a vizsgára ki mit talál alapon mindenkinek hozni kellett gombákat. Volt egy kinézetre tipikus kígyógomba, a tönkje viszont olyan volt, mint egy gyapjas fülőkének. A vizsgán rámkérdeztek, mi lehet? Mondom, hát szőröslábú kígyógomba! A kígyógombát eltaláltam, de hivatalos magyar neve annak sem volt.
Szegfűgomba talányra gyerekkoromból emlékszem. Több, mint 40 éve egy aug. végi - szeptember elejei gombászaton tömegesen szedtünk szegfűgombát, aminek nem volt szegfűgomba illata. Nem készítettük el, kidobtuk az egészet. Valószínű, hogy jól tettük.
A szakellenőri tanfolyamon az egyik előadónk mondta, hogy futkos a hátán a hideg, amikor "profi módon" szedett, visszacsípett tönkű szegfűgombát az ellenőrök egy rétegre kiterítve, "ránézésre" vizsgálnak. Így pl. egyes fülőke fajokat lehetetlen kiválogatni a szegfűgomba közül. Komoly mérgezést nem okoz, sőt legtöbbször semmilyet, de mennyiségtől függően tönkreteheti az ételt, esetleg gyomorrontást okozhat. Én mindenesetre az erdőben szedett szegfűgombákat illat-ellenőrzéssel vizsgálom.
Szegfűgomba talányra gyerekkoromból emlékszem. Több, mint 40 éve egy aug. végi - szeptember elejei gombászaton tömegesen szedtünk szegfűgombát, aminek nem volt szegfűgomba illata. Nem készítettük el, kidobtuk az egészet. Valószínű, hogy jól tettük.
A szakellenőri tanfolyamon az egyik előadónk mondta, hogy futkos a hátán a hideg, amikor "profi módon" szedett, visszacsípett tönkű szegfűgombát az ellenőrök egy rétegre kiterítve, "ránézésre" vizsgálnak. Így pl. egyes fülőke fajokat lehetetlen kiválogatni a szegfűgomba közül. Komoly mérgezést nem okoz, sőt legtöbbször semmilyet, de mennyiségtől függően tönkreteheti az ételt, esetleg gyomorrontást okozhat. Én mindenesetre az erdőben szedett szegfűgombákat illat-ellenőrzéssel vizsgálom.