Bioszféra
A tölgyes érdestinóru inkább zöldesre színeződik kezdetben, és keményebb a húsa, a gyertyán-érdesnyelűnél finomabb, elég jellegzetes gomba itt Bp. környékén. Kóstolgatva szedem, mert gyakran besavanyodnak (ahogy a barna nyálkásgomba, vagy az öregebb fenyőtinóruk is) és elviszik a pöri finom ízét... de még a kóstolgatástól bajom nem lett. Fagyasztjuk, és töltött húshoz stb. nagyon szeretjük, mert a vargányánál is intenzívebb zamata van hús mellé adva! -akkor is, ha megfőzve feketére színeződik. Igazi csemege.
Aureoboletusok jönnek elő egyre gyakrabban. Ti tudtok valamit a védett/nem védett státuszukról? Szép nagy, aranysárga csöves, halvány kalapú, finomságos.
Aureoboletusok jönnek elő egyre gyakrabban. Ti tudtok valamit a védett/nem védett státuszukról? Szép nagy, aranysárga csöves, halvány kalapú, finomságos.