Bioszféra
Kedves Fórumozók, a korallzátonyok algáiról, halhúsról és DMSP-ről (ami halban fogyasztva nem is finom….)
Herbivory by reef fishes and the production of DMS and acrylic acid. Dacey JWH, et al. (1994) Marine Ecol. Prog. Ser. 112: 67-74.
Link
A tengeri táplálékláncban a DMS az algák által megtermelt DMSP lebomlási terméke. Sok makroalgában és mikroalgában mértek nagy mennyiségű DMSP-t (és ehhez jó a cikk irodalomjegyzéke!), magasabb rendű növényekben csak néhány (Spartia, Wedelia) nemzetség termeli. Az algákban ozmo-protektív feladatot lát el, és a sótartalom függvényében, termelődése változik. A DMSP a sejtek szétesése után szabadul fel, és részben algák enzimjei, részben baktériumok alakítják DMS+akriláttá.
A szerzők a DMSP+DMS, az akrilát, illetve zsírsavak mennyiségét mérték, az algákkal táplálkozó halak bélcsatornájában. A DMSP képes felhalmozódni a halak testében, és magas koncentrációban rossz ízűvé változtatja.
A vörös lazac mája lebontja (transz-metilációval) a DMSP-t, ezért ez a hal sohasem rossz ízű; más fajok felhalmozzák, és pl. az izlandi, labradori vizekben a tonhal, „fekete ribizli” ízű lesz. – a táplálékát jelentő Limacina helicina rákocskák magas DMSP tartalma miatt. A japán lazac (Oncorhynchus keta) is emiatt lesz petróleumszagú, ha konzervet gyártanak belőle. A szerzők extra magas DMSP tartalmat mértek papagájhalak (Sparisoma radians) húsában. Ez a faj a Thalassia alga hatalmas „leveleit” fogyasztja; amelyek önmagukban nem volnának DMSP raktározók, de az idős leveleken a rátelepedett epifita (mikroalga) bevonat komoly DMSP felhalmozódást okoz.
Az ember eléggé kis mennyiségű DMSP ízét már megérzi, az osztrigában épp csak annyi halmozódik fel, ami azt jobb ízűvé teszi; de a halakban a nagyobb mennyiségek már minőségi gondokat okoznak.
Herbivory by reef fishes and the production of DMS and acrylic acid. Dacey JWH, et al. (1994) Marine Ecol. Prog. Ser. 112: 67-74.
Link
A tengeri táplálékláncban a DMS az algák által megtermelt DMSP lebomlási terméke. Sok makroalgában és mikroalgában mértek nagy mennyiségű DMSP-t (és ehhez jó a cikk irodalomjegyzéke!), magasabb rendű növényekben csak néhány (Spartia, Wedelia) nemzetség termeli. Az algákban ozmo-protektív feladatot lát el, és a sótartalom függvényében, termelődése változik. A DMSP a sejtek szétesése után szabadul fel, és részben algák enzimjei, részben baktériumok alakítják DMS+akriláttá.
A szerzők a DMSP+DMS, az akrilát, illetve zsírsavak mennyiségét mérték, az algákkal táplálkozó halak bélcsatornájában. A DMSP képes felhalmozódni a halak testében, és magas koncentrációban rossz ízűvé változtatja.
A vörös lazac mája lebontja (transz-metilációval) a DMSP-t, ezért ez a hal sohasem rossz ízű; más fajok felhalmozzák, és pl. az izlandi, labradori vizekben a tonhal, „fekete ribizli” ízű lesz. – a táplálékát jelentő Limacina helicina rákocskák magas DMSP tartalma miatt. A japán lazac (Oncorhynchus keta) is emiatt lesz petróleumszagú, ha konzervet gyártanak belőle. A szerzők extra magas DMSP tartalmat mértek papagájhalak (Sparisoma radians) húsában. Ez a faj a Thalassia alga hatalmas „leveleit” fogyasztja; amelyek önmagukban nem volnának DMSP raktározók, de az idős leveleken a rátelepedett epifita (mikroalga) bevonat komoly DMSP felhalmozódást okoz.
Az ember eléggé kis mennyiségű DMSP ízét már megérzi, az osztrigában épp csak annyi halmozódik fel, ami azt jobb ízűvé teszi; de a halakban a nagyobb mennyiségek már minőségi gondokat okoznak.