Az izraeli elfagyás érdekes dolog, hisz az ottani gyümölcstermesztõk pont arról váltak híressé az elmúlt évtizedekben, hogy egy rakás amúgy trópusi növénynek nemesítették ki a relatíve hûvösebb idõjáráshoz alkalmazkodott fajtáit (pl. avokádó), nem kis sikerrel. (nem beszélve a kiváló öntözési, vízhasznosítási technológiákról, és egyéb, a lehetõségeket maximálisan kihasználni képes modern, környezetkímélõ technológiai újításokról) Nem tudom, hogy mennyire voltak korábban jellemzõk Izraelre pl. a havazások, bár olyat néha érdekességként látni lehetett híradóban, hogy Jeruzsálemben havazik. Azt se feledjük, hogy vannak ott olyan, termelésbe vont régiók, melyek pusztán a technikának és a szorgalmas munkának köszönhetõen váltak mezõgazdasági területekké, lévén az elmúlt 2-3000 évben sivatagokká lett (korábban nedvesebb) területek. Sivatagokban meg ugye eleve nagy a napi hõingás is, ezt valahogyan ki kellett iktatni, hogy növényeket tudjanak termelni. Ha jól tudom, még mozgatható üvegházaik is vannak. :-) Ráadásnak azok a régiók, ahol a legjobb talajok vannak, a legkevesebb csapadékot kapó régiók is egyben...
Magyarul pont õk azok, akik szinte naprakész válaszokkal állnak a változásokkal szemben, mert nem sajnálják a pénzt a K+F-re, s nem restek alkalmazni a legmodernebb technológiákat a mezõgazdaságban (leginkább azért, hogy ellássák az országukat belföldi termékekkel).