Igen, igazad van. - bár súlyos vihardagályok megismétlõdésétõl is tartanak azok az élénken vitatott tanulmányok. (de legalább beszélünk róluk... tehetnénk is valamit... a mikrobiológus szemével: õrizhetnénk a diverzitást, kevesebb vegyszer, kevesebb fertõtlenítõ, több egészséges víz, több dimetilszulfid...)


Ami a klímaváltozás definíciót illeti: Christine Lagarde (IMF) szombaton nyilatkozott a CNN tévécsatornán az éghajlat módosulásáról. Nagyon leegyszerûsítve: õk a változás azon mértékérõl beszélnek, ami a gazdaságnak soksok pénzébe kerül.

Konyhanyelven: Nézzétek csak zavarban mennyibe kerül a karfiol duhos ezután a csapadékos epizódjairól híres nyár után laza

Mikrobiológus nyelven: DMS termelõ algák a szikes tavakban is, édesvizekben is, de Medárd esõre fordultával minden sáros kerékvágásban is élnek! A magyar békanyálnak nevezi õket, a halász gyom-moszatnak hívja õket mert a DMS nem finom, nem eszi a hal (ezért termeli az alga, nem h. nekünk precipitation core-t gyártson) - a biológus Chlorophyceae-nak nevezi õket(a tengeri Halophyceae volt az elsõ nemzetség, de sok hazai faj is termeli, ld. Chemosphere c. lap)
a megtermelt dimetil-szulfid pedig kétszeresre növelheti a térség fölött a felhõk albedóját (link a Globális topikban) és a felhõ nem fog 100 mm/óra sebességgel esõvé válni, hanem utazik kicsit a kontinens belseje felé. Közben árnyékol... hûsíti a nappalt, enyhíti a reggelt...

Caeterum censeo: a mikroorganizmusok tartják életben, és teszik lakhatóvá a Földet!
Nem kell a konyhából a baktériumok 99%-át kifertõtleníteni. (épp fél óra alatt települnek vissza, nyelvnyujtas a rezisztens klónok, ha van mire...)Tudni kell fõzni és élelmiszert tárolni! és termelni! Ez a hozzáadott érték, nem a vegyszergyári reklám! - amíg van zavarban annyi esõ, hogy termeljünk...