#26538. - Noli (Veszprém)
Elõzmény: ninovarga (#26529.) válasz 2007-03-22 16:46:51
Megerõsítem a magyar kapcsolatot. Ahol a keresztapám élt, sok magyar szõlész volt, keresztapám öntözõrendszereket tervezett az ottani gyümölcsösökhöz, volt ismeretsége is.

#26529. - ninovarga (Letenye) válasz 2007-03-22 16:25:11
A bioszféra téma zárásaként, nem tudom, tudjátok-e, hogy Braziliában hogyan sikerült a szõlõt meghonosítani. Nos, rájöttek (úgy tudom, magyar szõlészek), hogy milyen trükkel lehet vele egy év alatt két vegetációs ciklust elérni. Az volt vele a szerencséjük, hogy termõképes rügyek differenciálásához nincs téli hidegigénye (meghatározott idõtartam + 7 fok alatti hõmérsékleten, mint pl. az õszibaracknál). Mivel hideget nem lehet produkálni a levélhulláshoz, ami az újabb ciklus kiváltója lenne, vízmegvonási stresszt alkalmaznak, a növények kiszárításának a határáig,leveleiket lefonnyasztva. ezt követõen nagy adag öntözéssel indítják az új vegetációt. Nagyon tudnak lelkesíteni az ilyen egyszerû de szellemes megoldások.

#26512. - Noli (Veszprém)
Elõzmény: ninovarga (#26502.) válasz 2007-03-22 15:43:11
A belinkelt szõlészet még a 60. szélességi körtõl is kicsit délre van, állandó világos viszont csak a sarkkör feletti szélességeken, azaz 66,5°-tól. Egy nem túl magasra hágó nap, hiába van fenn hajnak 3-tól este 11-ig, akkor sem ad elegendõ fényt szerintem.
Egyébként annyit elolvastam a borászat oldalán, hogy kimondottan jégbort termelnek, vagyis amikor szüretelnek, bizony már megfagynak a szõlõszemek. Gondold csak el, eleve késõbb kezd hajtani is, ha másért nem, pusztán a fényviszonyok okán, s ráadásnak a rövidebb tenyészidõszakor kénytelenek a jégbor divatját meglovagolva kitolni. Okos gondolat amúgy. :-)
Minap hallottam a rádióban a brazil csemegeszõlõ-termelésrõl, ott azt mondta az ürge, hogy metszéstõl a 120. napon lehet szüretelni, s kényelmesen be tudják állítani a metszés idõpontjának kiválasztásával, hogy mikor érjen a cucc. Évente persze nem csak egy szüret van. :-)

#26507. - Noli (Veszprém)
Elõzmény: Usrin (#26503.) válasz 2007-03-22 15:25:45
Megtaláltam a svéd bort:
Link

#26503. - Usrin (Szolnok)
Elõzmény: ninovarga (#26499.) válasz 2007-03-22 15:05:06
Ezt a svéd szõlõt mintha Floo már írta volna kb. egy évvel ezelõtt. nevet

#26502. - ninovarga (Letenye) válasz 2007-03-22 14:48:05
A svéd bor minõségi ellenõrzése a puding próbájával azonos. A különbség csak abban áll, hogy nem eszik, hanem isszák. Az mutatja meg, eleget sütött-e a nap. Júniusban biztosan,mivel le se akar nyugodni.

#26500. - Noli (Veszprém)
Elõzmény: ninovarga (#26499.) válasz 2007-03-22 14:28:04
Elég hosszú is a szezon a svédnél? Eleget süti a nap a szõlejét? Inkább emiatt aggódnék, ha svéd szõlõhegyem lenne, mint a hideg miatt.

#26499. - ninovarga (Letenye) válasz 2007-03-22 14:26:17
A helyi klíma értelmezéséhez még egy adalék. Egy Udine mellett gazdálkodó szõlõoltványos üzleti partnerünknek van egy s v é d vevõje, aki valamilyen tó fölött emelkedõ domboldalon bort termel, a kényes ízlésû olasz szerint kiváló minõséget. Annyira felbátorodott, hogy most kékszõlõt telepít vörösbor elõállításához. Globális felmelegedés?!