Globális jelenségek
Fémszennyezés indikátorának a vadon termõ gombákat használják, ugyanis azok fokozottan veszik fel a talajból a fémeket, így egy jó vargányaleves tisztességes mennyiségû nehézfémmel terhelheti a szervezetet, persze ha a vargánya olyan helyrõl származik... Persze ilyen száraz idõben nem kell aggódnunk a vargányaleves miatt (a francba, pár éve az egész lakásomaz centi vastagon borította a selyempapírokon száradó vargánya...idén meg még csak fotón láttam...)
Egyébként a legnagyobb gond ezekkel a világmegváltó tervekkel az, hogy nem az okok beszüntetésére törekednek, hanem egy olyan ellensúlyt akarnak létrehozni, ami mellett a szennyezõdések kibocsátását nem feltétlenül kell mérsékelni...
A kóla hatásairól még annyit, egy ismerõsöm véletlenül rádöntött egy pohár kólát egy tálban lévõ nyers disznómájra, ami ennek hatására azonnal elkezdett felbomlani, a srác azóta nem issza meg a kólát. Sajnos a savasságot hiába bizonygatnánk egy rakás embernek, azon kívül, hogy a reklámokból tudják, hogy van a szájunknak PH értéke, nem sokat tudnak errõl a témáról, így nem is hatja meg õket a végeredmény. A mostani, egyébként értelmes (nálunk dolgozó egyetemisták) fiatalok víz helyett isszák, napi literes mennyiségben, szóval én nem lennék a belsejük, annyi szent... Amikor az egészségügyi reformmal kapcsolatban a kormány hangsúlyozza, hoyg hat évvel kevesebbet élünk, mi magyarok, esetleg ilyesmiket is számba kéne venni, nem csak a patikaalapítási jogot meg a vizitdíjat. Annyi hihetetlen szemetet etetnek meg itatnak meg velünk, hogy aki nem veszi a fáradságot, hogy maga fõzzön, az voltaképpen egy kémiai kísérleti telep nyuszikája lesz gyorsan. A színezékek, ízfokozók, stb. "varázslatos" világában szinte már elveszik egy igazi leves, ami a belefõzött zöldségektõl lesz ízes és színes, nem valami E betûtõl...
És ha már a táplálkozásnál tartunk, ennek is van környezetvédelmi oldala. Nem kellene télen az argentin, brazil meg Isten tudja honnan származó gyümölcsöt behozni (vagy csak SOKKAL drágábban, hogy ne legyen tömeges a fogyasztás), hanem meg kellene elégedni a hazai, jól tárolható téli zölségekkel (feketeretek, hagyma pl. - mindkettõ kiváló immunerõsítõ). A távolról szállítás rendesen terheli a környezetet, közben meg a hazai kertészek éhen halnak, mert senki sem veszi a cuccaikat... Az apám szerint erre a problémára az lesz a megoldás, ha az üzemanyagárak legalább tízszeresükre nõnek majd. (gyõzzük kivárni...) És igaza van! Lassan az egész bolygó a szállításról szól s nem a termelésrõl. Amíg érdemes a nógrádi bogyósok feldolgozására épített hûtõházat a helyben termõ hazai gyümölcs helyett még olcsóbb kínai gyümölcsökkel ellátni, addig nagy gáz van. (Kamionokkal hordják a málnát Kínából, a helyi gazdáktól meg nem veszik át...)
Egyébként a legnagyobb gond ezekkel a világmegváltó tervekkel az, hogy nem az okok beszüntetésére törekednek, hanem egy olyan ellensúlyt akarnak létrehozni, ami mellett a szennyezõdések kibocsátását nem feltétlenül kell mérsékelni...
A kóla hatásairól még annyit, egy ismerõsöm véletlenül rádöntött egy pohár kólát egy tálban lévõ nyers disznómájra, ami ennek hatására azonnal elkezdett felbomlani, a srác azóta nem issza meg a kólát. Sajnos a savasságot hiába bizonygatnánk egy rakás embernek, azon kívül, hogy a reklámokból tudják, hogy van a szájunknak PH értéke, nem sokat tudnak errõl a témáról, így nem is hatja meg õket a végeredmény. A mostani, egyébként értelmes (nálunk dolgozó egyetemisták) fiatalok víz helyett isszák, napi literes mennyiségben, szóval én nem lennék a belsejük, annyi szent... Amikor az egészségügyi reformmal kapcsolatban a kormány hangsúlyozza, hoyg hat évvel kevesebbet élünk, mi magyarok, esetleg ilyesmiket is számba kéne venni, nem csak a patikaalapítási jogot meg a vizitdíjat. Annyi hihetetlen szemetet etetnek meg itatnak meg velünk, hogy aki nem veszi a fáradságot, hogy maga fõzzön, az voltaképpen egy kémiai kísérleti telep nyuszikája lesz gyorsan. A színezékek, ízfokozók, stb. "varázslatos" világában szinte már elveszik egy igazi leves, ami a belefõzött zöldségektõl lesz ízes és színes, nem valami E betûtõl...
És ha már a táplálkozásnál tartunk, ennek is van környezetvédelmi oldala. Nem kellene télen az argentin, brazil meg Isten tudja honnan származó gyümölcsöt behozni (vagy csak SOKKAL drágábban, hogy ne legyen tömeges a fogyasztás), hanem meg kellene elégedni a hazai, jól tárolható téli zölségekkel (feketeretek, hagyma pl. - mindkettõ kiváló immunerõsítõ). A távolról szállítás rendesen terheli a környezetet, közben meg a hazai kertészek éhen halnak, mert senki sem veszi a cuccaikat... Az apám szerint erre a problémára az lesz a megoldás, ha az üzemanyagárak legalább tízszeresükre nõnek majd. (gyõzzük kivárni...) És igaza van! Lassan az egész bolygó a szállításról szól s nem a termelésrõl. Amíg érdemes a nógrádi bogyósok feldolgozására épített hûtõházat a helyben termõ hazai gyümölcs helyett még olcsóbb kínai gyümölcsökkel ellátni, addig nagy gáz van. (Kamionokkal hordják a málnát Kínából, a helyi gazdáktól meg nem veszik át...)