Látom Snowhunter, jó szokásodhoz híven a metnet " Kenya féle szõrszálhasogatóinak" sorát bõvíted Te is.:-)

A toxikus fémion felvételhez csak annyit: a magasabb rendû növények bizonyos szintig egész jól pufferolják ezeket (pl. kadmium, gallium, mangán stb.) olyan hajtásrészekbe jutattva a káros anyagokat amelyek vagy indifferensek az életfolyamatokban vagy virágzás, levélhullás után megszabadulhat tõlük az egyed.
Már kevésbé toleránsak az általunk termesztett kultúrnövények. Ezek remekül tárolják, nekünk értékes tápanyagot nyújtó terméseikbe a teljes tenyészidõszak alatt földúsítják a koncentrációt. És mi vígan learatjuk, feldolgozzuk, fogyasztjuk. Érdemes lenne egyszer látni pl., hogy egy ICPMS elemzéskor mi jön elõ egy mezei uborkából.
A savas esõkhöz is csak marginálisan kapcsolódik, de erõteljesen ( és joggal!) aggódunk Ph módosító és ezzel élõvilág(kultúrális környzet stb.) pusztító hatásuk miatt.
De megnézte e már vki mindennapi világhírû szénsavas üdítõink, dobozos jeges teáink, egészséges (??) gyümölcsleveink szerény elrettentõ 2.5-3-as Ph-ját.
Hol van ehhez képest egy kis kénvegyületes száraz vagy nedves ülepedés!
És vajon mit tehet a szervezetünk ha szeretné a homeosztázist, a sav-bázis egyensúlyt fenntartani. Kalciumot vesz elõ. És vajon honnan?
Pl. csontjainkból, fogazatunkból.
Na így épüljön fel pl. egy gyermek egészséges vázrendszere...
Huhh mesze kalandoztam az éghajlatváltozástól, de tán nem érdektelen.
De ha Gyuri barátunk Verpelétrõl itt lenne, joggal azt mondaná: Éljen a sör!:-D