Sokszor csak azért lehet olcsóbb adott nyugat-európai termék, mert az adott nyugat-európai gazda adott esetben agyon van támogatva agrárszubvenciókkal, nálunk meg egész más a helyzet. Persze életképtelen dolgokat nem is kell támogatni. A Mórakert pl. remek példája annak, hogy a kistermelõk is versenybe tudnak szállni, ha életképes szövetkezésre képesek bizonyos területeken (pl. értékesítés, beszerzés).

Szerintem sem érdemes fetisizálni nagyon a biotermékeket, de az igaz, hogy a vegyszerezés nagyon komoly kockázati tényezõ nálunk (is), és egyáltalán nem csak nagyüzemi szinten. Harcolnak sokan a génmódosított termékek ellen is, de azt nem veszik figyelembe, hogy a génmódosítás esetleges kockázata adott esetben nagyságrenddel kisebb, mint bizonyos vegyszereké, amiket ugye nem feltétlen kell alkalmazni, ha génmódosított az adott növény.

A magyar élelmiszerbiztonsági elõírások amúgy lehetnek akármilyen szigorúak, a lényeg a jogalkalmazás, ott már ugye adódnak gondok, nem is kicsik.