Sima MKR: vonalas MKR, cirkuláris MKR

Nem sima MKR: MKK (mezoléptékû konvektív komplexum) nagyobb és erõsebb a simánál nevet (maddoxi kritériumoknak megfelel)

Az MKR-ek létrejöttében elég sok tényezõ közrejátszik,... leginkább a szélnyírás és a nagytérségû kényszerhatások kapcsolata, de sok más összetevõ megléte is fontos. Olyan ez mint a jó húsleves...: csak precíz fûszerezéssel lesz igazán ízletes!

VMKR szupercellával, szélviharral és jégesõvel (4 személyre)

Hozzávalók:
- 1 liter CAPE (kb. 1500 j/kg) - ízlés szerint lehet több vagy kevesebb
- szélnyírás
- 1 mokkáskanál örvényesség-advekció (tetszõlegesen cirkuláris vagy vonalas szerkezetû)
- ha nincs kéznél örvényesség, akkor 1 csipet hidegfront vagy konvergencia is megfelelõ a célnak
- amennyiben nem hiánycikk, akkor 1 evõkanál frontra merõleges 0-2,5 km-es szélnyírás vektor
- víz (lehetõleg légnedvesség formájában)
- egy üveg besugárzás
- ha nincs besugárzás, akkor egy érett MNSZ is megteszi (szigorúan kimagozva)
- magassági divergencia (drága hozzávaló)

Elkészítés:
Vegyünk 1 liter CAPE-t és keverjük össze a légnedvességgel. Amennyiben kéznél van egy front vagy örvényesség, akkor alakítsuk vonalas szerkezetûvé (frontnál nem nehéz mûvelet vidám). Szépen lassan engedjük be a nedvesség és CAPE elegyébe. (közben kezdjük el 30-35 fokon melegíteni)
A radar segítségével könnyedén figyelemmel kísérhetjük, hogy mennyire van kész állapotban. A fûszerezésnél vigyázni kell. Adagoljunk egy kis szélnyírást az MNSZ mellé, és a radaron láthatjuk, ahogy vonalba rendezõdnek a piros jelek! Amennyiben elkezdõdik a folyamat, csupán 1-3 órát kell várni, hogy összeérjenek az ízek és tálalható.

Tálalás:
Forrón fogyasztandó egy Magyarország alakú tányérban! vidám