2024. október 18., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#104
Az áfonyával is próbálkoztam már savanyú földel együtt, de 3 évig egyhelyben topogott, aztán megadta magát végleg.
#103
Nekem is volt kivim mini is meg rendes is, de a tavaszi fagy minden évben elvitte a hajtásait és nem volt képes teremni, amúgy már vannak önporzós kivik.
#102
Nem is csak a finomabb számít, hanem az, hogy nem kell ezer kilométereket utaznia...
#101
Azt mondod, hogy ez ugyanaz, mint a mediterrániumban és nem szelektációs folyamat eredménye?

Neked melyik fajta van? Van ugye az óriás kivi és van a mini kivi. Ma már ha jól tudom mind a kettõ egylaki, vagy a mini talán kétlaki?

Szerinted ugyanúgy szaporitsuk, mint a szõlõt, vagyis, hogy az indát lebuktassuk, vagy nem lehet így.
#100
Cauchy!
Amugy ismerem igen,meteorológus akar lenni nevet
#99
Te meg tiszta hülye vagy,halálra röhögöm magam a mai beirásaidon nevetnevet
#98
Szibi!
Nálam most 1,5 éves a kiwi,és jövöre várom az elsõ termést,utána éven pedig lesz már rajta dögivel....
Egyébként a kiwi azért érdekes,mert 80-ban behozták egy keszthelyi professzor ötlete volt hogy próbálják ki itthon,beültettek 1 domboldalt,csak azt nem tudták hogy fiut és lányt is kell ültetni,mert különben csak áltermést hoz...azt is hozott nevet
Aztán jött a 85-ös nagy tél mikor még Olaszországban is kifagyott a citron a narancs és minden,itthon is kifagyott a kiwi(de a cserszegtomaji káki ami 53 éves már annak meg sem kottyant),és erre azt mondták a szakik hogy a kiwi nem való ide....
Viszont olyan tél 50 évente van egyszer...
Aztán mégegyszer próbálkoztak a mecseki mediterránumban,de ott pont a meszes talaj miatt nem ment semmire...
Vagy a tájékozatlanság és a hozzá nem értés miatt nem honosodott el nálnk a kiwi...
Bár tölem pár km-re van egy család ahol már évek óta roskadásig van a kiwi gyümölccsel,szal persze hogy van létjogosultsága,a kákival és a fügével együtt...
Föleg hogy a boltokban vehetö kiwinél sokkal finomabb frissebb...
Na annyit irtam ezekröl hogy megéheztem eszek 1 kis fügét nevet
#97
Jó étvágyat...nyomi..nyomi
#96
Kimegyek megkóstolom a talajt, savanyú-e, ha nem, öntök rá ecetet.
#95
Nagyon fontos ezeknél a növényeknél a talaj, fõleg a kivi és az áfonya a savanyú talajokat szereti, itt náná
n nagyon sínylõdnek, vagy el is pustulnak, viszont vulkáni talajon remekül megvannak.

A talaj sokszor fontosabb, mint az éghajlat.

ja persze floo te jó helyen laksz, ha takarják errefelé is megmarad a füge, csak törõdni kell vele.

A citrom is jól megvan, csak télire be kell hozni.Igazán nagy durranás lenne lombhullató citromfát kikisérletezni, az a faszi biztosan milliomos lenne. Láttam a mediterrániumban mennyire igénytelen növény a citrom és narancs.Itt sem lennne rossz üzlet.

Érdekes, hogy a kivi már kezd meghonosodni, nálam 1,5 m-t nõtt 1 nyáron és láttam floo képein is, hogy milyen szépek. Nem tudom hány évre fog teremni.
#94
vidámvidám
Floo hoz kakit meg fügét a talira és csinálunk a helyszínen gyorslepárlású vegyigyümit!vidám Az lesz az izgalmas elõadás, lesz látogatottság!nevetnevet
#93
Esetleg csirkepálinkát is?
#92
vidám, a káki jó édes, szerintem simán lehet belõle pálinkát fõzni, már csak egy balek zöldségest kell keresni, akire épp kezd rárohadni 50-70 kiló.
#91
Van egy Csírke nevû észlelõ Becsehelyrõl: Floo ismered?
#90
Tehettek 1 szivességet.... nevet
Igazán akkor lesz baj ha Gyuri is idetéved,mert Õ is páleszpárti nevet

Amugy most ettem palacsintát,fügelekvárral,és nagggyyyon finom,kenhetö lett benne kisebb nagyobb fügedarabok,az állaga tökéletes és az ize is....
#89
józanon nem is lehet végignézni vidám
#88
Támogatom az indítványt (ott meg majd a falat) : )
#87
Csatlakozom Micihez, káki pálesz nélkül nuku 3. rész. nevet
#86
a-a,egyrészt mivel én nem iszok,ezért inkáb gyümölcs formájában fogyasztom,másrészt szerintem itt nálunk nem sokan föznek belõle pálinkát nevet
De a gyümölcsböl esetleg vihetek nevet
#85
Taki!
Ha a sörösdobozok körbe lettek volna támogatva kákikkal Te akkor sem vetted volna észre öket nevetnevet
#84
Floo: a januári talira hozhatsz (pálinka) termékmintát nevet Ha nem akkor kivonlunk a vetítésrõl.
#83
Noli!
Igen volt hogy miattam állt a sor mert nem tudták mennyibe kerül,telefonálgattak összevissza hogy mi az a gyümölcs nevet
#82
Micimaci de még milyet nevet
#81
Na igen pont az utcai fronton van a kerítés mellett, holnap megyek arra megnézem mi a helyzet vele és csinálok megint egy pár képet.
#80
Vajon kákiból lehet pálinkát fõzni ? vidám
#79
A múltkor négy féle sör volt akciós, azt sem tudtam, hová szaladjak! Kákit nem láttam. Mert az nem a söröknél volt.nevet
#78
De szerencsére van olyan vevõ, aki tudja, hogy az olcsót kell megvenni. Persze a pénztárosok még meg kellett tárgyalják, hogy ez datolyaszilva vagy gránátalma... :-)
#77
Söt!
Nyuli azt képezeld el mikor a vásárló megy be a bótba és megkóstolja örökre kiábrándul belõle...
A Sparban voltam multkor és 169 ft volt a káki darabja...mellette volt egy másik rekeszben nézem akciós káki 99 ft darabja...
A buta hozzá nem értö boltosok azt hitték a megpuhult kákira hogy túlérett(mint pl. az érettebb banánt le szokták akciózni),igy az utóérlelést igénylö káki drágább volt mint az egyböl fogyasztható érett...
Mókás volt....
#76
nevetnevet
#75
Tényleg nagyon finom nevet
Viszont állítólag vigyázni kell, van olyan fajta, amelyiket egy pár napig pihentetni (utóérlelni) kell, mert különben olyan savanyú, hogy még az ember hátsóját is összerántja, és van, amit azonnal lehet enni - Floo-tól tanultam nevet
#74
Hópihe!
Igen sokan kérdik hogy narancs paradicsom vagy miaz?? nevet
Egyébként gyönyörü a gyümölcse,fényes nagy méretü éretten erösen narancssárga,gusztusos nevet
#73
Akkor holnap már megyek is, remélem nincs áram a kerítésbennevet
#72
Érden az Ilona utcából való a kép és a fa is, sajnos nem az enyém. Floo , ezért kértem a fát, mert ilyen közelrõl láttam és nagyon érdekes egy gyümölcs, elõször azt hittem , valami narancs.
#71
Naisze szegény kákifa hajtóvadászat indul ellene nevet
Mondjuk nem csodállom mert nagyon finom.....
#70
Tényleg Hópihe, valahol a környéken fotóztad?
#69
Már elvittem gyökerestõlnevet
#68
Hópihe!
A káki nagyon érdekes gyümölcs,az érési folyamatát felgyorsitja a fagy,de ez nem biztos hogy jó,mert ha leszeded még a fagy elõtt,akkor magában beérik akár 3 nap alatt,de lesznek példányok amik 2 hónap múlva lesznek csak fogyasztható állapotban(igy sokáig eltolva egész télen vagy gyümölcsöd),viszont ha a fagy után szeded le akkor hamarabb érik a nagyrésze,persze akkor is lesznek különbségek...
A lényeg hogy minél tovább a fán kell tartani,és az elsö komoly fagy elõtt le kell szedni...
Nekem most van 10 db még a fán,kisérletül hogy meddig birják fent nevet
Egyébként a fajtától is függ,van ami keményen édes fajta,és van ami csak megpuhulva fogyasztható...
Ha nem a tiéd a képeken látható fa,a helyedben az éj leple alatt lelopnám mind nevet
#67
Floo ha már idetaláltál megkérdezném tõled, hogy a fényképen bemutatott káki mikor lesz érett, mert még mindig nem szedték le , pedig már volt rá -6fok is, vagy ez olyan, mint a naspolya a fagy kell neki? Levél már egy darab sincs rajta.
#66
Szibi!
Nem kell metszeni,igazából ami a füge kiwi is káki mellett szól,hogy nem kel se permetezni se hozzányúlni csak szüretelni,a fügénél az esetleg elfagyott ágakat gallyakat levágni tavasszal mikor már biztosan látni mi fagyott el és mi nem,gyakran nekiesik a jónép mert látja hogy nem hajt,levagdalják az ágakat,nem tudván hogy a stressz miatt késöbb hajt csak ki...
A kákinál figyelni kell hogy megfelelõ arányban legyen a termést hozó,és a következö évi termövesszök száma,mert ha sok termést hoz egyik éven,a következön kevesebbet...
A kiwinél pedig nagyon fontos hogy bár a szõlõhöz hasonló,de a metszésnél csak a letermett ágakat kell levágni,mert ha a friss vesszöket leröviditjük,akkor pont a termést hozó ágrészt vágjuk le...
De a film ezt nagyon jól bemutatta,bár a 3. rész visszavan nevet
#65
régebben a sieberz vagy a starkl kft ujságaiban régebben zöld és lila hegyi fügét lehetett kapni (teljesen télálló)...nem vett akkor valaki?

Egyébként néhány éve már nem látom, lehet nem váltotta be a hozzá fûzõdõ reményeket.

Nekem most sülysápon kivim van, az idén ültettük és már vagy 1,5 máteres indákat eresztett, kíváncsi leszek hogy birja a telet. Ja ez tényleg lombhullató.

a szõlõ is mediterrán nõvény mégis sikerült ide is kiszelektálniuk.

floo: kell a fügét metszeni?
#64
Több, mint 10 éves már a tõ, 2 éve lett szétültetve, többfelé. Terebélyes bokor volt.
Sose termett..
#63
Nekünk meddõ a fügénk, ami magról lett szaporítva. Kaptunk egy dugványt is egy beérõ fügérõl, de az meg nem akar nõni. szomoru
#62
Idén Horvátországban ettem elösször rendes fügét. Az nem volt rossz.
:-)
#61
Én meg ettem Floo-nál a hegyen fügét. Hááát....
De ez nem Floo bûne. Jobban tetszik az eredeti horvát fügepálesz. Na, ezért inkább érdemes fügét termeszteni! nevet
#60
Én ettem fügelekvárt, nagyon finom.
#59
:-) :-)
#58
Ugye hogy megtaláltad!
Itt lehet ömlesztetni kákit, meg a fügét, ahogy belefér : )
#57
Nem rugdosott ki senki-sehonnan Floo, ám a sokakat érdeklõ fügetémának ez a helye !
#56
Amugy az tényleg káki,egyik szomszéd faluban a néni most szedte le a kákikat,6 éves fán volt 200 db,az azt jelenti ha naponta megeszek 2-t akkor 3 hónapig lesz kákim nevetnevet
#55
Na Sipi kirugdosott a zivilesenböl a fügével meg a kákival,remélem innen nem fog nevet

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2024-10-18 14:20:18

Ercsi

15.9 °C

09000

RH: 57 | P: 1022.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

129678

Hírek, események

Szélvihart hoz a Dunántúlra a mediterrán ciklon

Szélsőségek | 2024-09-13 19:04

pic
A mediterrán ciklon nem csak sok esőt és lehűlést, hanem nagy szelet is hoz, főként a Dunántúlra.