2024. április 23., kedd

Közel az igazi nyár - hétvégén akár 30 fokot is mérhetünk

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-05-20 20:15 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hétvégétõl pár napra végre ízelítõt kaphatunk az igazi nyári idõjárásból. Habár jóval az átlag felett fognak alakulni a hõmérsékletek, ekkortájt már rövidebb idõszakokra elõ szoktak fordulni 30 fokot elérõ csúcshõmérsékletek. Konvektív szempontból sem lesz elhanyagolható a következõ idõszak, a légkör az eddigieknél jobban labilizálódhat és lehetünk szemtanúi égi háborúknak.

A hét elején, hétfõn és kedden egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, ezért fõleg a hétfõi napon (éjszaka) akár kiterjedtebb zápor-, és zivatartevékenység lehetséges. Egészen egy napra, keddre esik csak vissza a hõmérséklet, szerdától már ismét erõs melegedés valószínû. 

 

Fõleg csütörtöktõl lesz szépen lekövethetõ az aktuális elõrejelzési térképeken a közelgõ nyárias idõ, amely meg fogja határozni a hétvége idõjárását is. Miközben az Északi sarkkör mentén és azon túl egyre jobban szorul vissza és fogy a hideg, fagyos levegõ, Euróba egy jellegzetes, nyárias hõmérsékleti elrendezõdést kap, ha ránézünk az alábbi 850 hPa-s hõmérsékleti térképre. Az is megfigyelhetõ rajta, hogy az Atlanti-óceán felett elhelyezkedõ nagy kiterjedésû, ám nem túl mély ciklon Észak-Afrika felõl igen meleg levegõt "teker majd fel" elõoldalán az európai kontinens felé. Ezzel Európa középsõ és déli részén egyre több helyen és nagyobb területen lehetnek majd hõségnapok, azaz a 30 °C-ot elérõ vagy azt meghaladó csúcshõmérsékletek.


 

Vasárnapra elõrejelzett 850 hPa-on elhelyezkedõ hõmérsékleti mezõ (kb. 1500 méteren). Jól látható, hogy hazánk felett 15 fok körüli/feletti értékek lehetnek, mely ebben az idõszakban már képes hõségnapot produkálni nagy területen 2 méteres magasságon. - GFS modell

 


 

Vasárnapra elõrejelzett 2 méteres hõmérséklet a nappali órákban - GFS modell
(05.29. vasárnap, 12Z)

 

Hazánkban a hétvége folyamán az éjszakák jelentõsen megenyhülnek, a hét legvégére már lehetnek olyan - fõleg magasabban fekvõ, szelesebb, vagy belvárosi - területek, ahol közelebb lesz a minimum-hõmérséklet a 20 fokhoz, mint a 15-höz, de általában az utóbbi érték körül fog szóródni az országban. A nappali hõmérsékletek is folyamatosan emelkedni fognak, igazán kellemes strandidõ alakul majd ki, vasárnap és hétfõn akár 30 fokot elérõ maximumokkal is lehet számolni. Azt hozzá kell tenni, hogy az elõrejelzés bizonytalansága az idõ elõrehaladtával jelentõsen nõ. Ez köszönhetõ a jövõhét elejére valószínûsíthetõ, lassan mozgó hullámzó frontnak is, melynek pontos érkezte még nagy bizonytalansággal övezett, valamint több globálmodell egyet nem értõ verzióival (ECMWF, GFS), amik jelenleg 2 napos szórással jelzik elõre a meleg idõszak végét a hét elejére.

 

 

Korábbi fotó: Nagy Bálint (bluli)

 

Alapvetõen száraz idõre számíthatunk, de a tõlünk nyugatra lévõ, nagy kiterjedésû alacsony nyomású teknõ hatására némi nedvesség beszivároghat majd hazánkba. A felhevülõ levegõ és felgyülemlõ jelentõs mennyiségû energia a légkörben pedig a jelen számítások alapján néhol okozhat majd akár hevesebb (eleinte) helyi zivatarokat is, elsõsorban nyugaton és északon a délutáni, esti órákban, de máshol sem lehet kizárni kialakulásukat.

 

 

Vasárnap esti távoli villámok Zalavárról
Fotó: Kiss Gyõzõ (Sprinterx2)

 

A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra