2024. április 19., péntek

Az erdei állatok viselkedése tél elõtt VI.

Érdekességek - Publikálva: 2015-11-19 10:33 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt évek novembereiben írt cikkeinkben kapcsolatot próbáltunk keresni az erdei állatok õszi viselkedése és a téli évszak jellege között. Az erdõgazdaságok tapasztalt alkalmazottai az állatok õszi viselkedésébõl, elhelyezkedésébõl következtetések levonhatóságát figyelték meg.

 

Ismétlésképp elmondható, hogy az erdõgazdaságok a természetes eltartó képességénél nagyobb vadállatállományt tartanak fenn, ezt részben mesterséges etetéssel tartják fenn. Így a természetben megtalálható vegetáció mellett az etetõk körüli forgalom és az itteni táplálékfelvétel erõssége, az ebbõl eredõ zsír- és hájfelhalmozódás, illetõleg maguknak az állományoknak a magatartási jegyei és a téli évszak jellege között többé-kevésbé kapcsolat figyelhetõ meg.

 

Az elmúlt õszökhöz hasonlóan az idei tél elõtt is megpróbálkozunk immáron hatodszor az erdei állatok segítségével a tél milyenségére utalni.

 

A már hét évet átfogó, megfigyelés-történet:

2008: Az óriási makktermés hamar elfogyott, ezt követõen komoly volumenre kényszerült a vadetetés is, ám egyéb viselkedési jegyek nem mutattak érdemleges kilengést, azaz összességében: mérsékelt jelenség-megfigyelés és átlagos körüli téli várakozás.

2009: Komoly táplálékfelvétel, átlagosnál erõsebb zsír-, illetve hájfelhalmozás és hideg telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erõs jelenség-megfigyelés és átlagosnál hidegebb téli várakozás.

2010: Rendkívül komoly mérvû zsír-, illetve hájfelhalmozás, komoly táplálékbevitel és kemény telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erõs jelenség-megfigyelés és átlagosnál jóval hidegebb téli várakozás.

2011: Fajonként és egymástól egyaránt eltérõ viselkedési jegyek, azaz összességében: ellentmondásos jelenség-megfigyelés és bizonytalan, talán átlag körüli téli várakozás.

2012: Elhanyagolgató zsír-, illetve hájfelhalmozás, gyenge táplálékbevitel, enyhe telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: igen gyér jelenség-megfigyelés és átlagosnál melegebb téli várakozás.

2013: Elhanyagolható zsír- és hájfelhalmozódás, átlagos etetõk körüli forgalom a komoly makktermés ellenére, ellentmondásos domborzati elhelyezkedés, eredõje a bizonytalan jelenség-megfigyelés, ám óvatosan körvonalazott átlagostól kissé enyhébb várakozás.

2014: Komoly zsír- és hájfelhalmozódás, átlagos etetõk körüli forgalom, bizonytalan domborzati elhelyezkedés, ebbõl eredõ ellentmondásos jelenség-megfigyelés és óvatosan megfogalmazott átlagosnál némileg hidegebb téli várakozás.

 

Alátámasztásképp, íme az országos havi és az évszakos középhõmérsékletek eltérése a sokévi (1971-2000-es) átlagtól (a cikkhez készített diagramon szereplõ adatok az OMSZ hivatalos oldaláról származnak):

 

 

Végezetül, íme az idei õszi megfigyelések:

- az elejtett vadakon gyenge zsír- és hájfelhalmozódás

- gyenge etetõk körüli forgalom, a nagyvadak még nem folytatnak érdemi tápanyagfelvételt,

- a muflonok november közepéig még nem jelentek meg a déli oldalon, a vaddisznók - a szokásostól eltérõen - relatíve kis területen túrják az erdõt.

A megfigyelésekhez fontos adalék az idei gyenge makktermés, az ezzel ellentétes tényezõként jelentkezõ csapadékos október és enyhe november miatti késõig kihúzódó és dús zöld vegetáció.

Összességében elmondható, a megfigyelésekbõl az átlagosnál némileg melegebb téli évszak képe vetül elénk, nem kizárva egy átlagosnál jóval enyhébb tél lehetõségét.

 

Köszönöm az Ipoly Erdõ ZRt. munkatársának, Locskai Milánnak a megfigyelések újbóli közlését!

 

Goda Zoltánnak pedig a kép rendelkezésre bocsátását!

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra