2024. április 19., péntek

Az erdei állatok viselkedése tél elõtt V.

Érdekességek - Publikálva: 2014-11-23 19:38 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt négy év novemberében írt cikkeinkben kapcsolatot próbáltunk keresni az erdei állatok õszi viselkedése és a téli évszak jellege között. Az erdõgazdaságok tapasztalt alkalmazottai az állatok õszi viselkedésébõl, elhelyezkedésébõl következtetések levonhatóságát figyelték meg.

 

Az elmúlt õszökhöz hasonlóan az idei tél elõtt is megpróbálkozunk, immáron ötödször az erdei állatok segítségével a tél milyenségére utalni, azaz a már hagyománnyá érett kezdeményezés folytatódik.

 

Ismétlésképp elmondható, hogy az erdõgazdaságok a természetes eltartó képességénél nagyobb vadállatállományt tartanak fenn, ezt részben mesterséges etetéssel tartják fenn. Így a természetben megtalálható vegetáció mellett az etetõk körüli forgalom és az itteni táplálék-felvétel erõssége, az ebbõl eredõ zsír és hájfelhalmozódás, illetõleg maguknak az állományoknak a magatartási jegyei és a téli évszak jellege között többé-kevésbé kapcsolat figyelhetõ meg.

 

A tavalyi õszön sajnos nem tudtunk együttmûködni a börzsönyi erdõgazdaság munkatársaival, ráadásul egy kisebb csereháti terület nem átfogó megfigyelései tévútra vezettek, így nincs mit szépíteni, nagy bukás is lett belõle (a rendkívül enyhe tél elõtt hideg telet mutattak a teljesség kisebb szeletét mutató megfigyelések).

Azonban nagy örömünkre szolgál, hogy az idén újra rendelkezésre állnak a börzsönyi részletes megfigyelések, köszönhetõen annak, hogy Locskai Milán idén újra szolgálatunkra tudott állni. Sõt, immáron rendelkezésre állnak a tavaly õsszel lejegyzett megfigyelések.

 

Így összeállt egy hat évet átfogó, megfigyelés-történet, íme:

2008: Az óriási makktermés hamar elfogyott, ezt követõen komoly volumenre kényszerült a vadetetés is, ám egyéb viselkedési jegyek nem mutattak érdemleges kilengést, azaz összességében: mérsékelt jelenség-megfigyelés és átlagos körüli téli várakozás.

2009: Komoly táplálékfelvétel, átlagosnál erõsebb zsír-, illetve hájfelhalmozás és hideg telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erõs jelenség-megfigyelés és átlagosnál hidegebb téli várakozás.

2010: Rendkívül komoly mérvû zsír-, illetve hájfelhalmozás, komoly táplálékbevitel és kemény telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erõs jelenség-megfigyelés és átlagosnál jóval hidegebb téli várakozás.

2011: Fajonként és egymástól egyaránt eltérõ viselkedési jegyek, azaz összességében: ellentmondásos jelenség-megfigyelés és bizonytalan, talán átlag körüli téli várakozás.

2012: Elhanyagolgató zsír-, illetve hájfelhalmozás, gyenge táplálékbevitel, enyhe telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: igen gyér jelenség-megfigyelés és átlagosnál melegebb téli várakozás.

2013: Elhanyagolható zsír- és hájfelhalmozódás, átlagos etetõk körüli forgalom a komoly makktermés ellenére, ellentmondásos domborzati elhelyezkedés, eredõje a bizonytalan jelenség-megfigyelés, ám óvatosan körvonalazott átlagostól kissé enyhébb várakozás.

 

Alátámasztásképp, íme az országos havi és az évszakos középhõmérsékletek eltérése a sokévi (1971-2000-es) átlagtól (a cikkhez készített diagramon szereplõ adatok az OMSZ hivatalos oldaláról származnak):

 

http://snowhunter.extra.hu/erdo.jpg

 

Végezetül, íme, az idei õszi megfigyelések:

- A vaddisznókon hatalmas zsír- és hájfelhalmozódás

- A gímszarvasok kisebb csapatokban vannak, már nekiláttak az etetõkbe kihelyezett takarmánynak

- A muflonok novemberben hirtelen jelentek meg a déli oldalon, ám az ebben a hónapban zajló párzási idõszakuk miatt ez nem szignifikáns eltérés

 

A megfigyelésekhez fontos adalék az idei elenyészõ makktermés és az ezzel ellentétes tényezõként jelentkezõ enyhe november miatti késõig kihúzódó és dús zöld vegetáció.

Összességében elmondható, a megfigyelések nem egyértelmûek, némileg ellentmondóak, ám óvatosan fogalmazva egy átlagosnál némileg hidegebb téli évszak képe vetül elénk.

 

Köszönöm az Ipoly Erdõ ZRt. munkatársának, Locskai Milánnak a megfigyelések újbóli közlését!

 

Goda Zoltánnak pedig a kép rendelkezésre bocsátását!

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra