2024. április 27., szombat

Átlagos hõmérsékletû, az átlagnál valamelyest szárazabb augusztus

Érdekességek - Publikálva: 2016-09-03 13:22 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

Augusztus hónapunk idõjárása a hõmérsékletet tekintve átlagosan, míg csapadékot tekintve az ország nagy részén átlag alatt teljesített. 

Utolsó nyári hónapunk idõjárásáról a hõmérsékletet tekintve elmondhatjuk, hogy az ország nagy részén átlagosan alakult a hónap, viszont a csapadékot tekintve kissé szárazabbra sikeredett ennek a hónapnak az idõjárása.

 

Részletezve a hónap idõjárása

 

Augusztus elsõ napján máris nem maradtunk csapadék nélkül. Ugyanis egy gyengülõ hidegfront érte el hazánkat, aminek következtében szórványosan alakult ki zápor, zivatar. Jelentõs mennyiségû csapadék (> 5 mm) csak az ország egész kis területein esett (~ Tisza vonalában). A hidegfront keddre virradóan elhagyta térségünket. 2-án, 3-án, 4-én pedig folytatódott az eseménytelen, igazi nyári idõ. 

 

Zivipötty fényképe Egyházasrádócról

 

2016.08.05. Péntek

 

5-én változás kezdõdött idõjárásunkban. Egy hidegfront elõterében a Dunántúl nyugati felén már délután kialakultak zivatarok, sõt néhol heves zivatar is volt felhõszakadás és jégesõ kíséretében. Éjszaka megérkezett a hidegfront kiterjedt csapadékzóna. Nyugat felõl egyre többfelé alakult ki esõ, zápor, zivatar. Szombat reggelig a Duna vonalától nyugatra igen nagy területen esett kiadós mennyiségû csapadék. A legtöbb csapadék Vépen (szélkerék21) és Cseszneken (Bakonyvár) esett, itt egyaránt 40,0 mm-t mértek. 

 

Djrafy eszméletlenül gyönyörû fényképe Zselickisfaludról

 

2016.08.06. Szombat

 

6-án a Dunántúlon és a középsõ területeken délelõtt még többfelé erõsen felhõs volt az ég, és a Duna-Tisza közén egy észak-déli irányú  záporsáv okozott szórványos csapadékot. A déli órákra megszûnt a csapadék, és nyugat felõl csökkent a felhõzet. Keleten alapvetõen napos idõ volt a jellemzõ, de délután az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúlon megnövekedett a gomolyfelhõzet, és elszórtan záporok, zivatarok alakultak ki. Vasárnapra virradó éjszaka a változó felhõzet mellett csak a Duna-Tisza közén alakult ki egy-egy zápor, és a szél is mérséklõdött valamelyest. A vasárnap reggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 28,0 mm között alakult, a legmagasabb mennyiséget Póni nevû észlelõnk rögzítette Miskolcon.

 

2016.08.10. Szerda

 

10-ére virradó éjszaka nyugat felõl egyre nagyobb területen megnövekedett a felhõzet, és eleinte még csak az északnyugati tájakon, késõbb a Dunántúlon egyre többfelé alakult ki esõ, záporesõ, egy-egy zivatar. A reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és néhány mm között alakult, de Sopronban (kuvik944) 13,5 mm hullott. Szerdán napközben északnyugaton túlnyomóan borult volt az idõ záporokkal, helyenként zivatarral, másutt még a nap nagyobb részében a napsütés volt jellemzõ. Délután keleten, északkeleten az erõs gomolyfelhõ-képzõdésbõl heves záporok, zivatarok alakultak ki viharos széllökésekkel. Csütörtök reggelig a legtöbb csapadék Bodrogolasziban (kovacsmet2) esett, itt 24,7 mm került be az éghajlati naplóba. 

 

Eléggé magas labilitásra utal a mammás felhõjárulék. Szélkerék21 fényképe Véprõl

 

2016.08.15. Hétfõ

 

15-én a déli és keleti országrészben még alapvetõen napos idõ volt a jellemzõ, csak délután növekedett meg határozottabban a felhõzet. Ugyanakkor az északi és nyugati tájakon a néhány órás napsütés mellett már a felhõké volt a fõszerep. Délelõtt még csak északkeleten, délután már a Dunántúlon is egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok is jégesõ kíséretében. Keddre virradó éjszaka észak felõl fokozatosan csökkent a felhõzet, megszûnt a csapadék, reggel már inkább csak a délkeleti tájakon volt több felhõ, és helyenkénti záporesõ. A szerda reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 20 mm között változott. Télember Siófokon 20,3 mm-es összeget mért.

 

2016.08.16. Kedd

 

16-án délelõtt még több órás napsütés volt a jellemzõ. Majd a délutáni óráktól kezdve egy hidegfront hatására erõsen megnövekedett a felhõzet és egyre többfelé alakult ki esõ, zápor, zivatar. Néhol intenzívebb zivatar is volt felhõszakadás, jégesõ és viharos szél kíséretében. Ezen a napon a legtöbb csapadékot Szokolyán mérték (Attila64), itt 30,0 mm esett. 

 

Djrafy észlelõnk fényképe a Perseida meteorrajról

 

2016.08.17. Szerda

 

17-én a reggeli órákban egy hidegfront haladt át lassan hazánk felett. Útját az Északi-középhegységben, valamint a középsõ tájakon többfelé kísérte záporesõ, zivatar. A kora reggeli órákban a csapadékrendszer már a Tisza vonalában volt, ekkor északnyugat felõl egy újabb, bár valamivel gyengébb zivatarlánc lépett be, illetve alakult ki határainkon. Ez a délelõtt folyamán fokozatosan délkelet felé tevõdött át, délidõben már csak a déli és keleti határaink közelében fordult elõ csapadék. Mindeközben északnyugat felõl megkezdõdött a felhõzet gyors elvékonyodása, felszakadozása. Ennek köszönhetõen a Dunántúlon néhol már késõ délelõtt, másutt délután napos, változóan gomolyfelhõs idõ volt a jellemzõ. Késõ délutánra a keleti, majd a déli határaink közelében is megszûnt a csapadék, felszakadozott a felhõzet. A legtöbb csapadék a Baranya megyei Bakonyán (Tufa) esett, itt 27,5 mm esett ezen a napon.

 

2016.08.19. Péntek

 

19-én a Dunántúlon és északon változóan felhõs, míg máshol általában gyengén felhõs, derült volt az ég. A délnyugati területek fölé nedvesebb, labilisabb levegõ áramlott be. Ennek következtében ezeken a területeken többfelé alakult ki zápor, zivatar. Néhol felhõszakadás is elõfordult. A Zala megyei Zalakaroson 37,1 mm-t mért ksasi észlelõnk.

 

 

Zivipötty fényképe Egyházasrádócról 

 

2016.08.21. Vasárnap

 

21-én ismét változékony nap elé néztünk. A délelõtti órákban a Dunántúlon már többfelé kialakult zápor, zivatar, de keleten ekkor még sokat sütött a Nap. A délutáni órákra a keleti területeken is erõsen megnövekedett a felhõzet. Az esti óráktól kezdve nyugat felõl egy hidegfront hatására egyre többfelé alakult ki esõ, zápor, zivatar. Fõleg nyugaton és a Tiszántúlon esett jelentõs mennyiségû csapadék. Vasárnap lokálisan több helyen esett le egy egész havi csapadékösszeg. Kenderesen 86,5 mm (styx), Debrecenben 74,5 mm (Kyokushin) csapadék hullott.

 

2016.08.22. Hétfõ

 

22-én, hétfõn is a csapadékos arcát mutatta az idõjárás. A fõvárosban esett a legtöbb csapadék, itt a huszadik kerületben 55,6 mm-t (Kraca), huszonharmadik kerületben 55,0 mm-t (Karcsi 2005), a tizenkilencedik kerületben pedig 49,5 mm-t (soper) mértek észlelõink. Érdekességképpen pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy Kenderesen (styx) ezen a napon 30,4 mm csapadék esett, így két nap leforgása alatt ott 116,9 mm-t produkált az idõjárás.

 

  

Szélkerék21 fényképe Véprõl

 

A hónap többi napján érdemleges idõjárási esemény nem történt. Egy magassági gerinc hatására sokat sütött a Nap. 29-én ugyan egy gyengülõ hidegfront érte el hazánkat, de csak elvétve okozott csapadékot. 

 

Idõjárási statisztikák

 

Láthatjuk, hogy az ország nagy részén átlagosan alakult a július hónap idõjárása. A Kisalföldön és északkeleten volt 1-3 fokos pozitív hõanomália.

 

A hónap csapadékmérlege.

 

Top3 havi csapadékösszeg a MetNet adatbázisa alapján:

 

1. Kenderes, 135,2 mm

2. Debrecen, 98,8 mm

3. Budapest XXIII. kerület, 94,1 mm

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra