2024. április 23., kedd

Átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb márciust tudhatunk magunk mögött

Érdekességek - Publikálva: 2016-04-14 14:20 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az elsõ tavaszi hónapunkról csapadék tekintetében elmondhatjuk, hogy annak  a télre jellemzõ havazástól  a nyárias záporokig, zivatarokig minden fajtája elõfordult. Mindamellett országosan csapadékhiány volt jellemzõ. A középhõmérsékletet tekintve átlagosan 1,5 - 2,5 fokos pozitív anomáliával zártuk a hónapot.

Térségünk idõjárását a hónap elsõ dekádjában egy északról dél felé húzódó teknõ határozta meg. Hatására már a hónap legelsõ napján délnyugati irányból  mediterrán ciklon érte el hazánkat. Ennek következtében sokfelé elõfordult esõ, havas esõ, a hegyekben havazás is volt. 

 

 

Magassági teknõ és a mediterrán ciklon helyzete 2016. március 1-jén

 

2-án reggelig a ciklon többfelé okozott jelentõs mennyiségû csapadékot. A legtöbb csapadékot a Pest megyei Szokolyán mérték, itt 25,0 mm-es összegrõl érkezett jelentés (Attila64). Reggelre hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetõn az Országos Meteorológiai Szolgálat hólepelt (0,5 cm-nél kisebb hóvastagságot) észlelt.

 

 

Észlelt szignifikáns jelenség március 1-jén

 

Alig egy nap múlva megérkezett a következõ mediterrán ciklon is. De mivel a ciklon pályája tõlünk jóval délebbre helyezkedett el,  a jelentõs mennyiségû csapadék a délnyugati megyékben hullott. 4-én reggelig a legtöbb esõ a baranyai Bakonya községben hullott, ott 31,2 mm-es összeget mért észlelõnk (Tufa). De például Nagykanizsán 19,0 mm (ksasi), Kaposfõn (djrafy), Pécsen (pecsa),  és Zalakaroson (ksasi) pedig egyaránt 16,0 mm-es csapadékösszeget regisztráltak. 

 

6-án országunkat nyugati irányból hidegfront érte el. Sokfelé elõfordult esõ, záporesõ, a fõváros térségében zivatarok is kipattantak. A hideg levegõ fokozatosan beáramlott a magasabb szintekre, így 8-án reggelre az Északi-középhegységben havazás is elõfordult. Ekkor Kékestetõn 2 centiméter friss hó esett.  Ezen a napon és még 7-én is, az országban többfelé hullott jelentõs (> 5 mm) mennyiségû csapadék

 

 

Március elsõ zivatarja az észlelt szignifikáns események térképén március 6-án

 

A következõ jelentõsebb idõjárási esemény nemzeti ünnepünkön, március 15-én érkezett. Ezt megelõzõen a Kelet-Európai-síkságon a hidegebb és a melegebb légtömegek találkozásánál egy magassági hidegörvény keletkezett, és ez a légörvény érte el a szóban forgó napon a Kárpát-medencét. Ekkor sokfelé elõfordult esõ, zápor, havas esõ, és északi hegyeinkben, de a Dunántúli-középhegységben is, nagyjából 4-500 m felett havazás. Egész nap volt csapadékhullás, a hegyekben vizes, tapadó hóréteg is kialakult. 16-án reggel Kékestetõn 17 centiméterig gyarapodott a hóréteg! A hõmérsékleti értékeket tekintve a hidegörvény elõtt országszerte 10-15 fokig melegedett fel a levegõ, majd 15-én több helyen éppen csak "karcoltuk" az 5 fokot.

 

19-én északnyugati irányból ismét hidegfront érte el hazánkat. Ekkor elszórtan fordult elõ esõ, záporesõ. A front után, 20-án hajnalban kiderült az ég, és többfelé elõfordult fagy. A hõmérséklet legalacsonyabb értéke ekkor-7 és +4 fok között alakul. Hidegebb északkeleten, enyhébb idõ délnyugaton volt. A leghidegebbet a MetNet adatbázisa alapján Nyírtelken mérték (Laganus), itt -6.8 fokig csökkent a levegõ hõmérséklete.

 

 

 

Minimum-hõmérsékleti térkép (március 20.)

 

23-án térségünktõl délre ismét mediterrán ciklon vonult el, így fõleg a déli és a keleti megyékben fordult elõ esõ. A Mecsekben pedig pár centiméter friss hó is esett. Jelentõs mennyiségû csapadék (> 5 mm) csak a déli megyékben hullott. A ciklon 25-én kelet felé áthelyezõdött, ezért térségünk annak hátoldali áramlásába került. Ekkor már a legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet országszerte fagypont alatt alakult.

 

26-án a Kelet-Európai-síkság felett egy újabb magassági hidegcsepp jött létre, hatására fõleg a keleti megyékben fordult elõ záporesõ, egy-két helyen zivatar. Kisebb területen jelentõs mennyiségû csapadék is volt. Például a Hajdú-Bihar megyei Biharnagybajomban 17,0 mm csapadékot írt be az éghajalti naplóba fulop94

 

A hónap végére az idõjárás, mondhatni, normális kerékvágásba rázódott. Március 28-tól fokozatos melegedés kezdõdött olyannyira, hogy a hónap utolsó napján (azaz 31-én) országszerte 20, 24 fokig melegedett fel a levegõ. Eközben 29-én egy gyenge hidegfront érintette az országot, mely meghozta az év elsõ kiterjedtebb konvektív "akcióját", szórványosan fordult elõ zápor, helyenként zivatar.

 

Idõjárási statisztikák

 

 

 

A középhõmérsékletet tekintve átlagosan 1,5 - 2,5 fokos pozitív anomáliával zártuk a hónapot

 

 

Országszerte csapadékhiány mutatkozott márciusban: a legnagyobb eltérés (negatív irányban) az Észak-Dunántúlon és az északi határszélen volt, ezzel szemben délnyugaton egy-két mérõállomáson az átlagosnál több csapadék esett

 

Képválogatás:

 

 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra