2024. március 29., péntek

Az átlagosnál jóval enyhébb és csapadékosabb, változékony február

Szélsőségek - Publikálva: 2016-03-08 01:36 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

A hónap számos napján tapasztalhattunk csapadékot, sokszor nem kis mennyiségben, a hõmérsékleti értékek is átlag felett alakultak. A talaj nedvességtartalma rohamosan telítetté vált, számos és nagy területeken jött létre belvíz. Elszórtan tapasztalhattunk zivatarokat, hózivatarokat is a sok frontátvonulás, mediterrán ciklon hatására, a magasabban fekvõ területeken pedig többször jött létre átmeneti hótakaró is. De csak ennyi idézte, hogy a február igen is, még téli hónap.

Már a hónap elsõ napja csapadékosan indult, de enyhe volt az idõ. Másnap ugyan már nem esett, a csúcsértékek 10 - 15 fok körül alakultak. 3-ára ismét beborult az ég egy hazánk fölött behullámzó hidegfront hatására. A front országszerte jelentõs mennyiségû csapadékkal, egy - két helyen zivatarral, késõbb a magasabban fekvõ helyeken havas esõvel, havazással vonult át.

 

 

Balintaj képe a Soproni-hegységbõl (február 2.)

Némi csapadékszünet és csípõs, sok helyen fagyos hajnali minimumok következtek. De az átmeneti a hõmérsékleti visszaesést újra melegedés követte, kellemes tavaszi idõnek örvendhettünk 6-án, 7-én és 8-án is, ám az utóbbi napon már újabb kisebb esõk tették ezt kellemetlenebbé az ország keleti kétharmadán. 10-ére virradó éjjel újabb ciklon érkezett, mely a Dunántúlon intenzív esõzést, sõt zivatart is okozott. A magasan fekvõ helyen pedig havazott is, és fõleg Zala-megyében reggel síkvidéken szintén. Napközben, bár az idõ enyhe maradt, több helyen jelentõs mennyiségû csapadék hullott, voltak helyek, ahol 30 - 40 mm-nyi összegeket mértek.

 

 

Dzsibzon fotója Ferihegyrõl (február 10.)

 

 

Póni fotója, Miskolc-Diósgyõr, Nagy-Hegy-tetõ (február 11.)



Másnapra megnyugodott az idõ. Sajnos nem örülhettünk sokáig, hisz 12-ére, péntekre egy mediterrán ciklon felhõzete hozott újabb jelentõs esõt délnyugat felõl, amely a szombati napot is meghatározta. A csúcshõmérsékletben is visszaesés történt már. Valentin napot, a szerelmesek napját is az esõs idõ határozta meg, nyugat felõl újra eleredt az esõ, többfelé ismét jelentõs mennyiségû csapadék hullott. Átmeneti, igen rövid szünet után egy újabb csapadékmezõ érkezése tette szomorkássá, szürkévé a másnap idõjárását. 16-án, kedden dél felõl egy gyengülõ csapadékmezõ okozott kisebb esõket, az északi országrészben viszont már nem volt belõle mérhetõ csapadék.

 

 

Fool* fotója a Kõszegi-hegységrõl (február 13.)

 

17-én, szerdán szemmel látható hõmérsékletbeli és felhõfedettségbeli kontraszt alakult ki a keleti és a nyugati országrész között. Az elõbbi területeken gyengén felhõs ég mellett 10 - 16 fokig kúszott a hõmérõ higanyszála, az utóbbin pedig erõsen felhõs, borult ég mellett kisebb esõ is elõfordult, és csak 5 - 8 fokos csúcsot lehetett mérni. Természetesen ez sem tartott sokáig, másnap ismét az esõé volt a fõszerep az ország legnagyobb részén. A hétköznap utolsó napját is meghatározta az érkezett mediterrán ciklon, a hõmérséklet is csak 6 - 11 fokig emelkedett, emellett reggel az Észak-Dunántúlon, valamint az északi magasabb hegyeinken havazás is elõfordult.



 

Leedzi fotója Hódmezõvásárhelyrõl (február 14.)

 

21-én, vasárnap egy atlanti ciklonhoz kapcsolódó melegfront haladt át hazánk felett, több helyen újabb csapadékkal, de csak néhol hullott jelentõs mennyiség. Melegedés vette kezdetét, az Alpokalján 15 fok köré melegedett a levegõ. A Duna-Tisza-közén volt a leghidegebb, 6 - 10 fokkal.

 

Hétfõn az országban tavaszi enyheség uralkodott, sok napsütéssel, melyet csupán kevés helyen szûrt fátyolfelhõzet. A csúcshõmérséklet 15 és 19 fok között alakult. 23-án, kedden késõ este a jó idõnek egy hidegfront vetett véget, melynek hatására északnyugat felõl eleredt az esõ, záporesõ, sõt, valahol az ég is megdörrent. A front néhol 100 km/h körüli széllökésekkel érkezett. Ismét jelentõs mennyiségû csapadékösszeget mértek sok helyütt. A szökõnapon valamelyest nyugodtabb volt az idõ, keleten még elõfordult csapadék zápor, hódarazápor és kisebb esõ formájában. Az ezt követõ napon délelõtt dél felõl még elérték hazánkat kisebb csapadékzónák, melyek több helyen a lehûlt idõnek köszönhetõen már havas esõt, havazást is produkáltak, átmenetileg pár cm-es hótakarót képezve. 26-ától, péntektõl megnyugodott az idõ, kisütött a Nap. Szombaton már nem fordult elõ csapadék, a hajnali órákra viszont a legtöbb helyen fagypont alá hûlt a levegõ.

 

 

Zivipötty fotója Egyházasrádócról (február 13.)

 

A hónap utolsó két napját ismét enyhe idõ uralta, de 29-én újból csapadékos idõ volt a meghatározó. A reggeli órákban egy csapadékzóna vonult végig nyugaton, majd hagyta el az országot észak felé. Délután azonban újabb csapadékmezõ érkezett dél felõl, mely az esõ mellett afrikai homokot is hozott magával. Az ország több pontján jeleztek finom sárga porréteget autókról, ablakokról és egyéb tereptárgyakról.

 

A havi átlaghõmérséklet a hegyeinkben többször történõ téli intermezzókat figyelmen kívül hagyva rég tapasztalt módon alakult az ilyenkor szokásos felett. Mintegy 4-6 fokos pozitív anomáliával zárt a február. Az alábbi térkép ezt jól szemlélteti.

 

 

A február nem szûkölködött a csapadékkal. Országszerte kétszer, sõt sok helyen háromszor több csapadék esett az átlagostól. 65 és 152 mm között alakultak a havi összegek az ország területén. Mint a cikkben egyszer már meg lett említve, a talaj országszerte telítetté vált, sok helyütt fordult elõ belvíz.

 

 

Válogatás a hónapban készült fényképekbõl:

 

 

A cikket írta: Nagy Bálint (bluli)

A videót készítette: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra