2024. május 20., hétfő

Melegrekordokkal tarkított november

Szélsőségek - Publikálva: 2015-12-12 14:23 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

A november hónapról is elmondhatjuk, hogy az átlagnál melegebb idõvel zárult, de a tél egy pár napra megmutatta az arcát. 

Részletezve a hónap

 

Az október végén kialakult erõs anticiklon november elsõ dekádjában is a Kárpát-medence felett helyezkedett el. Hatására november elsõ pár napjában az éjszaka képzõdött köd a legtöbb helyen még feloszlott, így sokat sütött a Nap. 6-ától azonban délnyugati áramlással nedvesebb léghullámok értek el bennünket. Ennek következtében az éjszakai órákban képzõdött köd ekkor már több helyen tartósan megmaradt.

 

 

fetcroll fényképe (Kaposfõ, november 6.) 

 

10-étõl már tõlünk északra elvonuló ciklonok alakították az idõjárást, melyek áramlási rendszerében igen enyhe légtömeg érkezett fölénk. A fõnösebb nyugati, délnyugati területeken több napon is elérte vagy meghaladta a csúcshõmérséklet a 20 fokot. 15-én a Skandináv-félszigeten végigvonult ciklon hosszan elnyúló melegfrontja okozott többfelé esõt, záport, de jelentõs mennyiségû csapadék csak az Északi-középhegység nyugati része felett esett. A legtöbb csapadékot ekkor Szokolyáról jelentették ami 17,0 mm volt (Attila64). Ezt követõen 18-áig több frontális hullám érintette az országot. Ezek hatására sokfelé élénk, északon-északkeleten erõs volt a szél. Itt elszórtan fordult elõ kisebb esõ. Jelentõs mennyiségû csapadékról ugyanakkor egyszer sem érkezett jelentés.

 

 

StromMaster fényképe (Bábolna, november 10.)

 

20-ától változás kezdõdött idõjárásunkban, ugyanis egy magassági teknõ a korábbiaknál jóval délebbre hatolt. Ez a légköri képzõdmény a Földközi-tengert is elárasztotta hideg levegõvel, és hatására az északnyugat felõl közeledõ hidegfront mentén több peremciklon is képzõdött. Ezen a napon a délutáni órákra mindenütt megvastagodott a felhõzet, és a kora esti órákra az ország több pontján megjelentek az esõfelhõk, melyek szombat hajnalban már jelentõsebb mennyiségû csapadékhullást okoztak fõként a délnyugati országrészben. A felhõs idõnek köszönhetõen enyhe volt az éjszaka, csupán 8-10 fokig süllyedt le a levegõ hõmérséklete. A csapadékösszegek tekintetében az ország délnyugati része végzett az élen ott ugyanis 15 mm felett mért több észlelõ is. Íme pár érték: Kaposfõ 19,0 mm (djrafy), Máza 17,5 mm (volgyierno). A legszárazabb része az országnak az Kisalföld volt, de itt is mértek legalább 1-2 mm-t.

 

21-én, szombaton országszerte borult volt az idõjárás. Kezdetben még sokfelé hullott esõ, majd nyugat felõl fokozatosan csökkent a csapadékhajlam. Az éjszakai órákban inkább délen és a Dunától keletre volt tartósabb csapadékhullás, ami síkvidéken esõ, míg az Északi-középhegység és a Mecsek magasabb régióiban egyre inkább havazás formájában hullott. Ezeken a területeken reggelre néhány cm friss hóréteg is kialakult. A lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 10 mm alatt maradt, a legtöbb, 15,2 mm Kiskunmajsáról (Kaszabubu) került be az éghajlati naplóba.

 

22-én vasárnap a Dél-Dunántúlon és a Duna vonalától keletre sokfelé hullott csapadék, melynek formája alapvetõen esõ volt, de a magasabb hegyekbe megérkezett az elsõ komolyabb havazás is. 23-án hétfõre virradó éjszaka egyre többfelé szakadozott fel a felhõzet, de keleten-északkeleten még jobbára erõsen felhõs volt az ég, és arrafelé vegyes halmazállapotú csapadék is elõfordult. A Kékesen reggelre 25 cm vastagságú (Picike2011) hóréteg alakult ki, és változó vastagságú fehér paplan borította az Északi-középhegység magasabb hegycsúcsait is. A reggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 8 mm között alakult, de Nógrádsipeken 20,0 mm (arnold21) hullott.

 

 

talaci fényképe (Galyatetõ, november 23.)

 

26-án országszerte erõsen felhõs, borult volt az ég. A Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében fordult elõ csapadék. Kelet inkább havas esõ, északkeleten és az Északi-középhegységben havazás volt a jellemzõ csapadékforma. Jelentõs mennyiségû csapadék fõleg a Sárrét térségében fordult elõ, ugyanis a Hajdú-Bihar-megyei Biharnagybajomban 6,0 mm mért észlelõtársunk (fulop94).

 

27-én, péntek hajnalán az ország Tiszától keletre esõ felén többfelé fordult elõ esõ, de a reggeli órákra általában mindenütt megszûnt a csapadék. A Dunántúlon élõk túlnyomó részének ezzel szemben többórás napsütésben volt részük délelõtt. Napközben viszont fordult a kocka, ugyanis a Dunántúl napos területei felett folyamatosan megvastagodott a felhõzet, míg az északkeleti országrészben folyamatosan felszakadozott, így délután az ott élõk élvezhettek pár óra napsütést. A legkevésbé az ország középsõ részén élõk jártak jól, ott ugyanis egész nap borult idõ volt a jellemzõ, ráadásul napközben vegyes halmazállapotú csapadék is elõfordult.  Estére azonban a kevésbé felhõs északkeleten is újra beborult az ég, mivel dél felõl újabb csapadékmezõ érte el hazánkat. Ebbõl a Dunántúlon hó, havas esõ, míg keleten hó, havas esõ, esõ egyaránt elõfordult. A legtöbb csapadék Szegeden esett, ami 8,0 mm volt (Trebor).

 

 

Picike2011 (Kékestetõ, november 25.)

 

28-án szombaton délnyugaton és a Duna vonalától keletre fordult elõ további csapadék, aminek a halmazállapota havazás, havas esõ és szitálás volt. Vasárnap reggelig a legtöbb csapadékot Miskolcon mérte észlelõnk (Póni), ami 10,3 mm volt. 29-én és 30-án is megmaradt az idõjárásnak a csapadékos jellege. Annyival változott a helyzet, hogy a magasban melegedés kezdõdött és egyre többfelé a havazást folyékony halmazállapotú csapadék, azaz esõ váltotta fel. Jelentõs mennyiségû csapadék csak egy-két helyen fordult elõ.  

 

 

Melegrekordok a hónapban (OMSZ) 

 

8-án Budapesten dõlt meg a melegrekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi központjában kereken 20,0 fokig melegedett fel a levegõ. Ez az érték 0.1 fokkal magasabb a korább 19,9 foknál amit 1886-ban regisztráltak.

 

A 8-ai melegrekord után nem kellett sokat várni az újabb rekordöntésre. Ugyanis 9-én az Országos Meteorológiai Szolgálat a Baranya megyei Sátorhelyen 23,8 fokot mért. A korábbi csúcsot 2013-ban, Sellyén mérték, akkor ott 23,1 fok volt.

 

11-én megdõlt a legmagasabb minimum-hõmérséklet rekordja is, mind fõvárosi, mind pedig országos vonatkozásban. A legmelegebbet, 15,3 fokot Székesfehérváron mérték. Az eddigi rekordot, 15,0 fokot 1963-ban regisztrálták Lentiben.
Budapest belterületén pedig csupán 15,3 fokig süllyedt a hõmérséklet hajnalra, amely majdnem 5 fokkal magasabb, mint az 1977-ben, szintén belterületen mért 10,5 fok. Napközben is megdõlt a melegrekord ugyanis az eddigi legmelegebbet ezen a napon - 22,5 fokot - Ásotthalmon mérték 1951-ben. Kora délután Nagykanizsán 23,6 fokig melegedett fel a levegõ, amely 1,1 fokkal haladja meg a korábbi rekordot. 

 

12-én is megdõlt az országos melegrekord. Az eddigi legmelegebbet ezen a napon, 22,6 fokot Pécsemérték 1951-ben. Kora délután a Tolna megyei Bátán 22,7 fokig melegedett fel a levegõ, amely 0,1 fokkal haladja meg a korábbi rekordot. Megdõlt a fõvárosi minimum hõmérsékleti rekord is: Budapest belterületén csupán 11,2 fokig süllyedt a hõmérséklet hajnalra, amely 0,4 fokkal magasabb, mint az 1961-ben, szintén belterületen mért 10,8 fok.

 

A következõ rekorddöntésre a napot az idõjárás a 18-át "választotta ki". Megdõlt a budapesti maximum rekord (18,9 fok, 2006). A II. kerületi automata állomáson 20,7 fokig emelkedett a hõmérséklet. Az országos maximum-rekord ekkor nem volt veszélyben.

 

19-én megdõlt a budapesti maximum rekord (17,6 fok, 2009). Az újpesti automata állomáson 17,8 fokig emelkedett a hõmérséklet.

 

 

Idõjárási statisztikák a MetNet éghajlati adatbázisából 

 

 

Az ország nagy része 1,0-3,0 fokos pozitív anomáliával zárta a november hónapot. Utóbbi érték a Kisalföldön volt.

 

 

A hónap végi mediterrán ciklonok a legtöbb csapadékot délkeleten okozták, így ezeken a területeken az átlagosnál több csapadék esett. Az ország nagy része viszont csapadékhiánnyal zárta a hónapot. Legszárazabb vidékünk a Dunántúli-középhegység térsége és az ország nyugati-északnyugati része bizonyult.

 

 

Legalacsonyabb középhõmérséklet (500 méter alatti állomásokon): 4,5°C volt Miskolcon (Póni) 

Legmagasabb középhõmérséklet: 10,1°C (Bécs, Ausztria, Nyuli jóvoltából), belföldön pedig Budapesten a XI. kerületben mérte pkristof ami 9,1°C volt.

Legalacsonyabb abszolút minimum-hõmérséklet: -9,1°C (Borsodnádasd , frando észlelõtársunk mérésébõl)

Legmagasabb abszolút maximum-hõmérséklet: 22,8°C (Kõszeg, Hepi kollégánk mérésébõl)

Legnagyobb havi csapadékösszeg: 46,3 mm (Hajdúnánás, Tornádó a tavon)

Legkisebb havi csapadékösszeg: 2,0 mm (Kõszeg, Hepi)

 

 

Részletes videóválogatás észlelõink fényképeibõl

 

 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra