2024. március 29., péntek

Egy csapadékos október története

Érdekességek - Publikálva: 2015-11-07 13:54 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Október az ország nagy részén a sokévi átlagnál kissé hidegebb idõt hozott, és szeptember hónaphoz hasonlóan az átlagnál jóval több csapadék esett, ezúttal már az ország teljes területén.

 

A hónap részletezése

 

Október elsõ hete általában nyugodt, napos idõvel telt. A reggeli ködfoltok feloszlása után sok volt a napsütés. Gyengébb frontok azonban ekkor is elérték hazánkat, de számottevõ csapadék ekkor csak az ország egészen kis területén fordult elõ.

 

 

Fool* fényképe (Mihályi, október 2.)

 

 

 

Szélkerék21 fényképe Szombathelyrõl (október 6.)

 

Október 10-én nagy átalakulás kezdõdött idõjárásunkban. A középpontjával felettünk tartózkodó anticiklon fokozatosan a Kelet-európai-síkság fölé helyezõdött át. Ennek következtében északkeleti irányból hideg léghullámok érték el a Földközi-tenger vidékét. A nedves, meleg levegõ és az északkeletrõl érkezõ hideg légtömegek találkozásánál mediterrán ciklonok alakultak ki. A tartós északkeleti áramlás mintegy másfél hétig szállította a hideg levegõt, ezzel folyamatosan fenntartva a ciklontevékenységet. Vegyük sorra ennek a csapadékos idõszaknak az említést érdemlõ napjait!

 

Mint ahogy már említettem, 10-én jelentõsen átalakult idõjárásunk. Vasárnapra virradó éjjel egy mediterrán ciklon csapadékzónája elérte a Dunántúlt. Ezen a területen többfelé alakult ki zápor, esõ, szitálás. Alig pár óra leforgása alatt 20-40 mm esõ esett. Reggelig a legtöbb csapadékot Mázán mérték, ennek mennyisége 43,0 mm volt (volgyierno).

 

Október 11-én (azaz vasárnap) napközben országszerte sok volt a felhõ, és további intenzív csapadékhullás volt jellemzõ. Estére a magasban megkezdõdött a hideg levegõ beáramlása, így a Mátra és a Bükk magasabb pontjain átmenetileg havas esõ is elõfordult. Azonban még itt sem voltak meg a feltételek a havazáshoz.  Hétfõ reggelre pedig már a Kékestetõn is visszaváltott esõbe a csapadék. Eddig az idõpontig a MetNet adatbázisa alapján a legtöbb csapadék ismét Mázán esett, ott volgyierno nicknevû észlelõnk 45,0 mm esõnek megfelelõ vizet önthetett ki a csapadékmérõbõl. Emellett kifejezetten hûvös idõ volt: a legmagasabb hõmérséklet az országban sehol sem érte el a 15 fokot.

 

14-én nyugati irányból újból jelentõs mennyiségû esõt adó felhõrendszer érte el a Kárpát-medencét. A nap nagy részében a keleti, északkeleti megyéket leszámítva szakadt az esõ. A Dunántúl ismételten jelentõs locsolást kapott. Szerda reggelig a legtöbb csapadék Veszprémben esett: ennek mennyisége 38,4 mm (szarvasbogár) volt.

 

15-én is folytatódott az esõs idõjárás. Ekkor már a záporok következtében kis területeken is jelentõs különbségek voltak a lehullott csapadék mennyiségében. A legtöbb csapadékot a "hûség városában", Sopronban mérték: 38,0 mm-t (kuvik944). Jelentõs hõkontraszt jelentkezett az ország nyugati és keleti területei között. Míg a Dunántúlon késõ õsznek megfelelõ, 10, 14 fokos csúcshõmérséklet volt, addig keleten 15, 19 fokot mértek az észlelõink.

 

16-án a csapadékzóna csak lassan mozgott kelet felé. Ekkor már a Duna vonalától keletre esett további jelentõs mennyiségû csapadék. Szombat reggelig Attila64 észlelõnk mérte a legtöbb esõt, ugyanis a Pest megyei Szokolyán 47,0 mm esett, de Kékestetõn Picike2011 is 40,0 mm feletti csapadékot regisztrált, pontosan 43,0 mm-t. 

 

19-én egy sekély ciklonális mezõ hatására nyugat felõl ismételten masszív csapadékzóna ért el minket. A Dunántúl egész területén, és még északon is intenzív esõzés volt a jellemzõ. Kedd reggelig a Dunántúlon és északon 20-50 mm csapadék hullott, de hkrisz Gyõrben 57,0 mm-t, Taki Veszprémben 57,2 mm-t mért. Tehát alaposan megnyitották az égi csatornákat: egy nap alatt ezekben az országrészekben helyenként közel egy hónapra való mennyiségû esõ esett!

 

 

Szélkerék21 október 19-én készített fényképe  Szombathelyrõl 

 

20-án a csapadékhullás súlypontja az északkeleti területekre helyezõdött át. Az északkeleti kollégákat meglepte a lehullott csapadék mennyisége. Õk általában 10-20 mm-t mértek, de máshol is, pl. az Észak-Dunántúlon, kisebb körzetekben hasonló értékek fordultak elõ. Utolsó esõcseppjeit ekkor adta ki a magassági hideg légörvény és a hozzá kapcsolódó gyenge ciklon. 21-ére virradó éjjel elhagyta térségünket, és megszûnt a csapadékhullás. 

 

Október 23-tól Európa felett magasnyomású légköri képzõdmény, más néven anticiklon alakult ki. Ez az anticiklon a hónap végéig éreztette hatását idõjárásunkban. Emellett dél felõl térségünket nedvesebb léghullámok érték el, így éjszakánként egyre többfelé képzõdött alacsony szintû rétegfelhõzet. Ez napközben általában feloszlott, és a maradék, változó mennyiségû felhõzet mellett sokat sütött a Nap.  

 

 

Leedzi fényképe Hódmezõvásárhelyrõl 

 

 

 

Esõkirály fényképe Bánhorvátiból

 

 

Részletes videóválogatás észlelõink fényképeibõl 

 

 

 

Idõjárási statisztikák 

 

 

Láthatjuk, hogy az országban mintegy 1-2 fokos negatív hõanomália volt októberben

 

 

 

Október havi csapadékösszeg

 

 

 

Az ország egész területén a hónap jóval csapadékosabb volt, mint a sokéves átlag

 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra