2024. március 29., péntek

Az átlagnál több csapadékkal búcsúzott a szeptember

Érdekességek - Publikálva: 2015-10-03 18:33 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

Szeptember az ország nagy részén a sokévi átlagnál kissé melegebb idõt hozott, de az átlagosnál jóval csapadékosabb hónapot tudhatunk magunk mögött.

 

Részletezve a hónap

 

Szeptember második napján a Skandináv-félsziget felett tevékenykedõ ciklon frontjai határozták meg Közép-Európa idõjárását. Ezzel együtt a Kárpát-medencét északnyugati irányból egy hullámzó frontrendszer hidegfronti szakasza érte el. Már  ezen a napon  felhõsen indult a reggel, a délutáni órákban pedig menetrendszerûen megérkezett a csapadék is.  Ekkor fõleg nyugaton, északnyugaton volt esõ és záporesõ. Keleten ugyanakkor nem fordult elõ csapadék, és ott folytatódott a meleg idõ. A legmelegebb hely Debrecen volt, itt 34,4 °C-os maximum-hõmérsékletet regisztrált Bellone nicknevû észlelõnk. 

 

3-án már a keleti területeken is jó 4-5 °C-al mérséklõdött a meleg. Igaz, csapadék ismét csak nyugaton, északon és egy-két helyen délen hullott. Ezen a napon jelentõs mennyiségû csapadékra utaló adat Edelénybõl került be a MetNet adatbázisába, az éghajlati naplóba: ott 14,5 mm-t (Rencsis) mértek aznap, de Borsodnádasdon sem sokkal kevesebb esett, ott 10,5 mm-t (Donát) mértek. Délnyugaton csak egy-egy településen haladta meg a napi csapadékösszeg az 5 millimétert, ilyen település volt például Nagykanizsa: itt 9,0 milliméter csapadékot öntött ki a mérõbõl az észlelõ.

 

 

Sprinterx2 fényképe Zalavárról

 

Negyedikén délelõtt több helyütt erõsen felhõs volt az ég, és egy délnyugati-északkeleti irányban elnyúló záporsáv haladt a Dunántúlról a középsõ tájak felé, mely még az Alföldön is okozott elszórt záporokat. Napközben aztán csökkent a felhõzet, több órára kisütött a nap, a záporok megszûntek. Késõ délután, estefelé  ismét növekedni kezdett a felhõzet, és egyre többfelé alakult ki kisebb esõ, záporesõ. Szombat reggelig a keleti határszélt leszámítva mindenhol elõfordult csapadék. A legtöbbet Mustár fantázianevû észlelõnk rögzítette Vöröstóról, ahol 29,8 mm esõ esett. 

 

A hullámzó frontrendszer hatására 5-én is országszerte folytatódott a csapadékos idõ, sõt délnyugaton még zivatarok is elõfordultak. Az elõzõ naphoz képest jó 5-6 °C-ot esett vissza a hõmérséklet, 17 és 23 °C között alakultak a maximum-hõmérsékletek. A legtöbb csapadék a Tápióságban és délnyugaton hullott. A MetNet adatbázisa alapján 31,0 mm-t mértek a Baranya megyei Komlón (szala), Pécsett 30,0 mm-t (pecsa) regisztráltak, Kunszentmiklóson pedig 15,4 mm-t mért B.Kimi.

 

7-én reggel és délelõtt már csak az északkeleti országrészben esett az esõ, az ország többi részén felszakadozott a felhõzet és felhõátvonulások voltak. A napközben megnövekvõ gomolyfelhõzetbõl a kora délutáni órákban az Északi-középhegységben és délnyugaton alakultak ki szórványosan záporok. Jelentõs mennyiségû csapadék ezen a napon sehol sem fordult elõ. Ezt követõen 10-éig naposabb, nyugodtabb idõszak volt.

 

Tizedikén az Alpok környékén egy sekély ciklonális mezõ alakult ki. Ez hatással volt Magyarország idõjárására: sokfelé fordult elõ esõ, szitálás. Jelentõs mennyiségû csapadék (legalább napi 5 mm) a Duna vonalától keletre hullott. A 3 legnagyobb csapadékadat: Békéscsaba 15,0 mm (Hácsé), Szeged 14,8 mm (Trebor), Szarvas 12,5 mm (Miso). Jelentõs hõmérséklet-kontraszt jött létre a nyugati és a keleti területek között. Míg a keleti területeken 14-18 °C volt, addig a Dunántúlon 20 és 23 °C közé melegedett a levegõ.

 

11-én, pénteken nagyrészt erõsen felhõs vagy borult volt az ég, csak délután szakadozott fel számottevõen a felhõzet a Nyugat-Dunántúlon. Napközben többfelé fordult elõ szitálás, esõ, kisebb zápor, de jelentõs mennyiségû csapadék egyedül Kékestetõn hullott, ott 10,5 milliméter-nyi mennyiséget regisztrált észlelõnk, míg másutt csupán 1-3 mm esett. Délutánra mindössze 15 és 22 °C közé melegedett a levegõ.

 

 

Szeptember 19-i naplemente Szegedrõl, BKrisz jóvoltából

 

Tizenötödikén a Brit-szigetek felett ismét aktív lett a ciklontevékenység. Hatására nedvesebb légtömegek áramlottak fölénk, északi és délnyugati területeinken szórványosan alakultak ki záporok. 18-áig jelentõs átalakulás nem történt idõjárásunkban. A Brit-szigetek fölött örvénylõ ciklon elõoldalán dél felõl afrikai eredetû meleg, de már száraz légtömeg ért el minket, és sokfelé 30 °C felett alakultak a maximum-hõmérsékletek. 17-én Kiskunmajsán 35,2 °C-os (Kaszabubu), míg 18-án Biharnagybajomban és Bucsán 35,8 °C-os (fulop94, illetve Picike2011) csúcsértéket mértek.

 

A melegnek egy hullámzó hidegfront vetett véget, mely 19-én és 20-án haladt át az ország felett. A front mentén 19-én több helyen elõfordultak záporok, sõt szórványosan zivatarok is. Helyenként intenzív, szupercellás zivatarok is kialakultak - napközben az Észak-Dunántúlon, majd éjszaka délen és keleten, melyeket jégesõ is kísért. A csapadékösszeg az északi országrészben többfelé meghaladta a 10 mm-t, Budapest XX. kerületébõl 33,0 mm-t (Kraca) jelentettek. 20-án a csapadék súlypontja a déli és keleti országrész fölé helyezõdött, itt kezdetben még zivatarokat is észleltek. Ezen a napon azonban már csak néhány helyen érte el a 10 mm-t a csapadékmennyiség.

 

 

Zivipötty szeptember 19-i fényképe Egyházasrádócról. A képen egy szupercella bal oldali tagját láthatjuk

 

23-án országszerte sokat sütött a Nap, majd helyenként erõteljesebben megnövekedett a felhõzet. Csapadék azonban csak az éjszakai órákban fordult elõ záporok, zivatarok formájában a Délnyugat-Dunántúlon. A Baranya megyei Bakonyán egy intenzív zápor következtében 21,2 mm zúdult le (Tufa). 24-én napközben a Dunától keletre maradt a jellemzõen napos, már-már nyáriasan meleg idõ, viszont a Dunától nyugatra változó felhõzet volt a jellemzõ. Késõ délután már az elõbbi területeken is megjelentek a gomolyfelhõk, illetve estére egyre több helyen borult be az ég, és alakultak ki esõk, záporok, helyenként zivatarok is. Ezen a napon a Dunántúlon 17 és 20, tõle keletre 25 és 29 °C közé melegedett a levegõ.

 

 

Topi fényképe egy szeptember 20-i lecsapó villámról

 

25-én délkelet felõl masszív csapadékzóna érte el hazánkat. Az ország nagy részén kiadós csapadék hullott. A nap nagy részében esett az esõ, sõt északkeleten még zivatarok is voltak. Ez a csapadékzóna lassan vonult észak felé, így csupán a délutáni órákra szûnt meg a ország északi részében is az esõ. A továbbiakban borult idõ volt jellemzõ, egyedül az Alföldön szakadozott fel a felhõzet, így ott rövid idõre meg tudta magát mutatni a Nap. Késõ estétõl újabb csapadék érkezett délkelet felõl, és a szombat hajnali órákban a Dunától keletre komolyabb mennyiség hullott le. A napi csapadékmennyiség országos szinten nagy szórást mutatott: voltak részei az országnak, ahol pár mm esõ esett csak, ez leginkább  Somogy - Tolna - Baranya és Bács-Kiskun megyére volt jellemzõ. Kiskunhalas 3,0 mm-t (levcsenko), Pécs 3,2 mm-t (pecsa), Nagykanizsa 7,2 mm-t (ksasi) jelentett. Ezzel szemben az ország északi részén helyenként több esõ esett egy nap alatt, mint a hónapra jellemzõ teljes  csapadékmennyiség. Cseszneken 76,0 mm-t (Bakonyvár), Pápán 72,0 mm-t (Bakonyvár) és Gyõrújbaráton 60,5 mm-t (peti80) mértek.

 

26-án a Duna vonalában, valamint attól keletre sokfelé fordult elõ csapadék szitálás, esõ, beágyazódott zápor formájában. A Nyugat-Dunántúlon viszont már nem esett számottevõ mennyiség. A csapadékrendszer fokozatosan észak felé húzódott vissza, és jelentõsen gyengült a délutáni órákra. Késõ délután a középsõ országrészben újból eleredt az esõ, majd az esti, éjszakai órákra mindenütt megszûnt a csapadéktevékenység. A lehullott csapadék mennyisége 0 és 36 mm között változott, azaz többfelé meghaladta a 10-20 mm-t is. Pécelrõl 20,9 mm-t (MacBook), Szentmártonkátáról 22,5 mm-t (talaci), Kunszentmiklósról 33,4 mm-t (B.Kimi) jelentettek, Cegléden pedig közel egy havi átlagos csapadékmennyiséget - 36,4 mm-t regisztrált pomi. Ezzel együtt beköszöntött a nagybetûs õsz: a napi maximum-hõmérséklet sehol sem haladta meg a 17 °C -t.

 

 

Sprinterx2 szeptember 28-i naplementéje Fonyódról

 

27-én és 28-án a hullámzó frontrendszer miatt keleten-délkeleten még többfelé kialakult elõ kisebb esõ, de jelentõs mennyiségû csapadék 28-án már csak pár helyen fordult elõ. A hõmérsékleti értékek az ilyenkor megszokott közelében alakultak (15-20 °C). A hónap utolsó napján, azaz 30-án az ország nagy részén zömmel erõsen felhõs idõ volt, csupán az Alföld délkeleti tájain vált délutánra szakadozottabbá a felhõzet. A napi maximum-hõmérséklet mindenhol 20 °C alatt alakult. 

 

Videóválogatás észlelõink fotóiból:

 

 

 

Idõjárási statisztikák:

 

 

Láthatjuk, hogy középhõmérséklet tekintetében a szeptember hónap 0,5-2 °C fokos pozitív anomáliával zárt

 

 

 

Szeptember havi csapadékösszeg

 

 

 

 

Láthatjuk, hogy az ország zömén (kivétel nyugat) a hónap jóval csapadékosabb volt az átlagnál

 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra