2024. április 23., kedd

Forró augusztus

Érdekességek - Publikálva: 2015-09-01 18:29 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Ha az embereket pár hónap, esetleg év múlva megkérdezzük a 2015-ös év augusztusának idõjárásáról, a többségnek minden bizonnyal az fog eszébe jutni, hogy "Nagyon meleg volt." Augusztus középhõmérséklet tekintetében +3, +4 fokos pozitív anomáliával zárt a sokéves átlaghoz képest. Mindemellett az ország nyugati harmadán és északkeleten jelentõs csapadékhiány is társult a forró idõhöz, a középsõ megyéket viszont gyakran áztatták jelentõs csapadékot produkáló záporok, zivatarok.

 

Részletezve a hónap: 

 

Augusztus elsõ napján Közép-Európai idõjárását egy nagy kiterjedésû anticiklon határozta meg, amely másodikára egy magassági teknõ hatására kelet felé tolódott. 2-án az ország nagy részén fordultak elõ intenzív záporok zivatarok. A teknõ 5-ére elhagyta térségünket, és ezt követõen anticiklonális hatások voltak a jellemzõek, mellyel együtt menetrendszerûen megérkezett dél felõl a forró, afrikai eredetû levegõ. 7-én az északi határainkat nedvesebb és labilisabb léghullámok érték el, így ott szórványosan alakultak ki záporok, zivatarok. Néhol felhõszakadás is elõfordult. 8-ától kezdve egészen egy hétig csapadék sehol sem hullott, rekkenõ hõség volt a jellemzõ.

 

15-én változás kezdõdött. Izlandtól egészen az Ibériai-félszigetig egy teknõ húzódott, melynek keleti oldalán nedvesebb légtömegek érték el az Alpok térségét, egy sekély ciklont generálva. Ez a ciklon a 22-éig nagy befolyással volt hazánkra. Többszöri alkalommal fordult elõ csapadék, így az ország nagyobb részén mérséklõdött mind a kánikula, mind a csapadékhiány. 17-én országszerte erõsen felhõs volt az ég. Már a reggeli óráktól kezdve egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A lassú cellaáthelyezõdés miatt a Dunántúl több területén, valamint az Északi-középhegység és a fõváros térségben jelentõs mennyiségû csapadék esett. A MetNet adatbázisába soper nicknevû észlelõnk jegyezhette be a legtöbb csapadékot (Budapest XIX.), ami 104,9 mm volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat székházánál 115,0 mm csapadékot mértek.

 

19-én, szerdán is csapadékos napunk volt. Sokfelé fordult elõ esõ, zápor, zivatar. Az ország északi, északkeleti területei fölött ismét intenzív záporok, zivatarok alakultak ki. A legtöbb csapadék83,0 mm Edelényrõl került be az éghajlati naplóba. Az OMSZ Tiszaroffon 107 mm-t mért. Nemzeti ünnepünkön is az ország nagy részén esett az esõ, de a csapadék súlypontja a keleti megyékre összpontosult. A MetNet éghajlati naplójába Békéscsabáról került be a legtöbb csapadék, ott 48,0 mm mért észlelõnk. 21-én, pénteken a sekély ciklon még az Alföld felett "tanyázott", így ott fordult elõ többfelé jelentõs mennyiségû csapadék. A 3 legnagyobb csapadékadat: Cegléd 43,2 mm (pomi), Szolnok 27,6 mm (misi1995) és Jászkisér 21,0 mm (bocika10) volt. 22-én eleinte sok volt a felhõ felettünk, majd felszakadozott a felhõzet és kisütött a nap. Ennek hatására megindult a gomolyfelhõ-képzõdés, és a Duna vonalától keletre elszórtan alakult ki esõ, zápor. Jelentõs mennyiségû csapadék csak Kunszentmiklóson született, a maga 15,2 mm-ével õ lett az aznapi "gyõztes".

 

22-étõl ismét magasnyomás alakította az idõjárásunkat. Csak 25-én délután ért el minket egy gyengülõ hidegfront, amely az ország déli és nyugati részein okozott záporokat. 27-tõl újból egy hatalmas kiterjedésû anticiklon alakította az idõjárást. Dél felõl ismét forró levegõ érte el térségünket, és egészen szeptember legelejéig kitartott a kánikula.

 

Észlelõink fényképei augusztus hónapról: 

 

 

StormMaster 5-ei fényképe a gyönyörû naplementérõl, amely Stratocumulus felhõzettel van "fûszerezve"

 

 

 

Fetcroll lélegzetelállító lecsapó villámokat fotózott Kaposvár térségében 15-én éjszaka

 

 

 

Topi remek villámfotója 15-én éjjel

 

 

 

Toecutter észlelõnk fényképe a 17-ei budapesti felhõszakadásról

 

 

 

Rudolfking szintén 17-ei fotója Budapestrõl

 

 

 

Légköroptikai jelenségekbõl sem volt hiány, Szélkerék21 fényképe Véprõl 19-érõl

 

 

 

Fetcroll 21-én reggel készült sekély ködös fotója

 

 

 

Zivipötty reggeli naposzlopos és sekély ködös összeállítása 30-áról

 

 

Idõjárási statisztikák:

 

 

Országszerte mintegy +3, +4 fokos pozitív anomáliával zárt a hónap középhõmérséklete.

 

 

 

Az ország középsõ részén, az Alföldön és az Északi-középhegység térségében az augusztus hónap csapadéktöbblettel, míg másutt csapadékhiánnyal zárt.

 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra