2024. április 23., kedd

Hidegfront nyárias zivatarokkal

Érdekességek - Publikálva: 2015-03-29 09:34 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Március 26-án egy hidegfront érte el hazánkat, mely elõtt egy mediterrán ciklon okklúziós frontja is áthaladt felettünk dél felõl. Ennek köszönhetõen nagy nedvességtartalmú levegõ áramlott fölénk, és a front elõtt labilizálódott is a levegõ. Így 26-án a Dunántúlon elszórtan zivatarok alakultak ki, fõként a nyugati területeken. Másnap a front lassan haladt tovább kelet felé, de elõtte még mindig labilis levegõ helyezkedett el. Ennek köszönhetõen ekkor a Dunától keletre alakultak ki szórványosan záporok, zivatarok.

26-án a mediterrán ciklon csapadékrendszere a reggeli órákban elhagyta az országot, és mögötte csökkent a felhõzet is. Ennek köszönhetõen hosszabb-rövidebb idõre mindenütt kisütött a nap. A csúcshõmérséklet 17 és 24 fok között alakult, délen volt a legmelegebb.

 

Az egyre labilisabbá váló levegõben délután már jelentõs gomolyfelhõ-képzõdés zajlott, melyet fetcroll észlelõnk meg is örökített Kaposváron:

 

 

Ezzel együtt Horvátországban és Szlovéniában záporok, zivatarok alakultak ki, melyek észak felé haladva egy kisebb rendszerré álltak össze. A zivatartömb késõ délután érte el Zala megyét. Az érkezését Floo becsehelyi és deby zalaegerszegi észlelõnk is megörökítette:

 

 

 

Sprinterx2 észlelõnk pedig gyorsított videófelvételt (time lapse) készített:

 

https://www.youtube.com/watch?v=BNdph1Z0BjA

 

A rendszer Vas megye déli felén érte el a legnagyobb fejlettségét, ahol már határozott peremfelhõ kapcsolódott hozzá. Ezt Zivipötty örökítette meg Egyházasrádócról:

 

 

Bareszsopte észlelõnk a villámlásokat és a csapadékot videózta Söptérõl:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZSB19XPVwqE

 

A kora esti órák ellenére meglehetõsen aktív villámtevékenység jellemezte a zivatartömböt, és az egyik erõsebb gócból Jákon jégesõt is észleltek. Szintén itt a csapadékösszeg elérte a 24 mm-t, míg másutt jellemzõen csapadéknyom és 15 mm közötti mennyiség hullott. Ezen rendszer mellett kora este Somogy és Fejér megyékben is kialakultak rövid életû zivatargócok.

 

27-én a front mögött a Dunántúlon már jelentõsen lehûlt a levegõ, mindössze 10 és 13 fok között alakult a hõmérséklet. A Dunától keletre azonban még 15 és 20 fok körüli, sõt északkeleten 22 és 23 fok körüli maximumokat mértek. Ekkor a hegyvidékeken indult meg a leghamarabb a konvekció, és itt is alakultak ki az elsõ záporok, zivatarok délután. Felhõcske észlelõnk 4 óra körül még Egerben örökítette meg a rövid ideig jégesõvel és intenzív csapadékhullással kísért zivatart, majd este 6 óra körül Ózdon is zivatart figyelt meg:

 

 

 

Az esti órákban Szolnok térségében tevékenykedett a legaktívabb zivatarcella, melyet ismét jelentõs villámtevékenység kísért. Ezt Neofita örökítette meg Tószegen (a további képek ITT találhatók):

 

 

Végül a késõ esti órákra mindenütt elcsendesedtek a zivatarok, de záporok még ekkor is több helyen elõfordultak. A lehullott csapadék általában csapadéknyom és 10 mm között alakult.

 

----------

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra