2024. április 18., csütörtök

Milyen lesz az idei karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2014-12-17 14:47 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt években nagy érdeklõdés övezte a cikkeinket, melyekben az ünnepek elõtti héten azt latolgattuk, milyen idõjárás várható karácsonykor. Idén már hetedszerre teszünk kísérletet a lehetõségek felvázolására, azaz hagyománnyá ért ez a kezdeményezésünk.

A téli félév eddig eltelt részében sok télre emlékeztetõ idõjárásban nem volt részünk.

 

A november elsõ felében megerõsödõ és tartóssá váló elõoldali (ciklontevékenység Nyugat-Európa felett, anticiklon Kelet-Európa felett) idõjárási alaphelyzet több mint másfél hónapja csapadékszegény, a sok évi átlagtól több fokkal enyhébb idõjárást ad a Kárpát-medence térségének.

 

Íme a teljes november és a december elsõ fele átlaghõmérsékletének eltérése:

Az idõjárási alaphelyzetbõl csak kis idõszakokra szakadt ki Közép-Európa térsége, ez pl. december elsõ napjaiban valósult meg, ekkor átmenetileg a Kelet-Európa felõl nyugat felé kiterjeszkedõ anticiklon peremén egy mediterrán ciklon okozott jelentõs csapadékot a Kárpát-medence legnagyobb részén.

 

A decemberi hónap eddigi csapadékát nagy részben ez a ciklon adta:

 A csapadék egy része szilárd formában hullott, a síkvidék eddigi egyetlen decemberi hótakarós napját hozva:

Sajnos a ciklon jelentõs mennyiségû csapadékának egy része, különösen az északi hegyvidékeink 400 m feletti térszintjein ónos esõ képében hullott, rendkívül komoly károkat okozva erdeinkben.

 

A ciklonról - minden részletével együtt - remek cikket olvashattunk: http://metnet.hu/?m=hirek&id=368

 

Ami a folytatást, egyben a cikk fõ témáját illeti, sok kérdõjel nincs, a karácsonyi ünnepekig folytatódik a nemrég kezdõdött aktív észak-európai ciklontevékenység, nyugatias (zonális) áramlást okozva a Kárpát-medence térségében. Íme a várt légnyomási alaphelyzet a két legnagyobb idõjárási modellnél,  23-ára:

Teljes a hasonlóság, Észak-Európa felett az egymás után sorjázó ciklonok okozta hideg, csapadékos idõjárás, kontinensünk déli felén pedig a magasnyomású öv hatására csapadékszegény, enyhe idõjárás.

 

Így a szenteste minden bizonnyal fekete jelleget ad majd, a hét végéhez és a jövõ hét elejéhez hasonlóan 5 és 10 fok közötti csúcshõmérséklettel lehet számolni:

A karácsonyi ünnepek végére azonban a modellek egyre egybehangzóbban mutatják az idõjárási alaphelyzet megváltozását, azaz az észak-európai ciklontevékenység által felhalmozott nagy mennyiségû hideg levegõ dél felé áramlását, az ünnepek végezetére a Kárpát-medence elérésével is kecsegtetve:

Ez azonban az idõtáv miatt még sok kérdõjel tárgya.

 

A képek forrásai:

http://2.bp.blogspot.com

http://www.wetterzentrale.de

http://wetter3.de


Írta: Szabó József (Snowhunter)

 

Vissza a hírek főoldalra