2024. április 19., péntek

Éjszakai világító felhõk (2014. július 3-4.)

Érdekességek - Publikálva: 2014-07-04 09:54 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az éjszakai világító felhõk (angol rövidítéssel NLC) az éjszakai égbolt látványosságai, melyek a mezoszférában, a hagyományos felhõknél jóval magasabban alakulnak ki. Megfigyelésükhöz az szükséges, hogy a Nap 6-16 °-kal legyen a horizont alatt. Ilyenkor a hagyományos felhõk már sötétek, de a világító felhõk még visszaverik a napfényt, ezért gyakran élénken tündökölnek a szürkületi égbolton. Magyarországon az idei év elsõ jelentõs megfigyelését a július 3-áról 4-ére virradó éjszaka szolgáltatta, amikor két ízben is sikerült õket dokumentálni.

Mivel ezen felhõk a sarkvidékek körül alakulnak ki, hazánkban kizárólag észak felé láthatóak a késõ esti vagy a kora hajnali órákban. Leggyakrabban alacsonyan, a horizont felett néhány °-kal látszanak, idõnként azonban 10-15 ° fölött is megjelenhetnek. Megfigyelésükhöz a legtökéletesebb idõszak a nyári napforduló környéke, hozzávetõlegesen a június 15. és július 20. közötti idõszak.

 

Hazánkban júniusban csak néhány megfigyelés történt, és ezek többsége gyenge vagy közepes fényességû volt. Július 1-jén hajnalban azonban djrafy kaposfõi észlelõnk már egy jelentõsebb példányt kapott lencsevégre:

 

 

Az elsõ érdemleges "mûsort" a július 3-áról 4-ére virradó éjszaka hozta meg. Ekkor már az esti órákban is többen megfigyeltek világító felhõket, melyek viszonylag magasan voltak észak-északnyugat felé.

 

Micibot gyorsított videója: https://www.youtube.com/watch?v=7NlNgomKfWA

 

Válogatás észlelõink fotóiból:

 

Fool* (Sopron), az elõtérben lévõ vöröses felhõk hagyományos fátyolfelhõk:

 

 

Digiptr, Rakamaz:

 

 

MacBook (Pécel):

 

 

MetFickó (Budapest):

 

 

Fetcroll (Kaposújlak):

 

 

Ezzel viszont még nem volt vége az eseményeknek, 4-én hajnalban ugyanis jóval erõsebb, fényesebb világító felhõk jelentek meg az égen, az estinél kissé alacsonyabban.

 

Djrafy (Kaposfõ) gyorsított videója, melyen nagyszerûen látszott, ahogy változik, hullámzik a felhõzet: https://www.youtube.com/watch?v=kNE5NLajMbY

 

Szintén Djrafy fotója:

 

 

Fetcroll az esti után ezt is megörökítette:

 

 

Minden észlelõnknek köszönjük a fotókat, és várjuk a további fényképeket az eseményrõl!

 
Készítette: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra