2024. március 29., péntek

Hidegfront után, hidegfront elõtt

Időjárás-változás - Publikálva: 2014-04-13 09:46 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Április elsõ napjaiban általában száraz és meleg idõben volt részünk, a hõmérséklet gyakran és több helyen meghaladta a 20 fokot. 8-án egy hidegfront elõtt pedig a Dunántúlon helyenként az elsõ nyári nap is megszületett. Ezt követõen azonban gyökeresen megváltozott az idõjárás, erõteljes lehûlés következett be, és már nyakunkon az újabb hidegfront, mely hétfõn (14-én) érkezik.

A meleg idõnek 8-án vetett véget egy erõs hidegfront, mely késõ délután lépett be az országba. A front elõtt labilis légrétegzettségû levegõ helyezkedett el, így elszórtan, fõként az északnyugati országrészben zivatarok is kialakultak. A hidegfrontból Sopron térsége profitált a legnagyobb mértékben, ahol több zivatar is elõfordult, és több, mint 30 mm csapadék hullott.

 

Fool* fényképe az egyik soproni zivatarról:

 

A front mögött jelentõsen lehûlt a levegõ, 9-én már sehol sem érte el a 20 fokot a hõmérséklet, és a tartósabban csapadékos keleti megyékben csupán 10 fok körül alakult a délutáni hõmérséklet. A front mögött elszórtan záporok is elõfordultak, sõt késõ délután a délkeleti országrészben és északnyugaton egy-egy mini-szupercella haladt végig, melyeket zivatartevékenység is kísért.

 

10-én egy magassági hidegcsepp helyezõdött fölénk, mely labilizálta a levegõt, így az ország legnagyobb részén igazi konvektív napban volt részünk. Ez alól a nyugati, délnyugati határszél jelentett kivételt, ahol már a kora délelõtti óráktól több hullámban elõfordult esõ, zápor. Másutt a déli óráktól egyre-másra fejlõdtek ki záporok, zivatarok, melyeket helyenként jégdara, kisebb jégesõ is kísért. Este azonban lassanként mindenütt megszûnt a csapadék.

 

Képválogatás észlelõink fotóiból:

 

Marfumeteo (Martfû):

Picike2011 (Bucsa):

Csarli Filpó (Budapest XVII. kerület):

horitazi (Szekszárd):

S@rge (Békés):

 ZivatarPeti (Miskolc):

 

A hidegcsepp mögött a következõ napok átmenetileg csendesebb, többé-kevésbé napos idõt hoztak. Reggelenként hûvös volt, de gyenge fagy csak kisebb körzetekben fordult elõ, napközben pedig kellemesen meleg idõ alakult ki 15 fok körüli hõmérsékletekkel. Vasárnap ugyan átvonult felettünk egy gyenge hidegfront, de ez csak helyenként okozott kisebb csapadékot.

 

Már a küszöbön van azonban az újabb idõjárás-változás, mely 14-én, hétfõn kezdõdik. A jelenlegi számítások szerint a kora délutáni órákban éri el az északnyugati megyéket, és este már távozik is délkelet felé. Útját többfelé kíséri majd záporesõ, de a középsõ és déli megyékben szervezettebb, vonalas csapadékrendszer kialakulására is esély van, zivatarokkal, melybõl ezeken a vidékeken jelentõs mennyiségû csapadék hullhat.

 

A GFS modell által jelenleg (a 13-ai déli futás által) várt csapadékmennyiség kedd reggel 8 óráig:

 

A front mögött hideg levegõ áramlik fölénk, 850 hPa-os magasságban (kb. 1400-1500 m-en) -5 fok közelébe is hûlhet a levegõ. Ez általában már a talaj közelében is elegendõ lenne fagyhoz, de jelen helyzetben ezt több tényezõ is befolyásolja majd:

 

- Mivel a hideg levegõ északnyugatról, az óceán felõl érkezik és nem ígérkezik túlságosan száraznak, ezért várhatóan nem lesz teljesen derült az ég, és délutánonként a front utáni napokban is lehetnek szórványos záporok, zivatarok.

- A front mögött feltámadó északnyugati, északi szél csak lassan fog csendesedni, így ez keddre és szerdára virradó éjszaka is megóvhatja a fagytól az ország jelentõsebb részét.

- Ahol gyengébb lesz a szél, de a front elõtt vagy után nagyobb mennyiségû csapadék hull, ott a párás levegõ a hõmérséklet csökkenésével elõsegíti a ködképzõdést, mely szintén mérsékli a fagyveszélyt.

 

Mindezek alapján jelenleg az Északi-középhegység völgyeiben, illetve a délnyugati és a középsõ országrészben lévõ mélyebb fekvésû helyeken van legnagyobb esély fagyra, az elõbbi térségben leginkább keddtõl csütörtökig, míg az utóbbiban csütörtökön és pénteken, de a fagy mértéke általában nem ígérkezik jelentõsnek. Fõként északkeleten egy-egy derült, szélcsendes és csapadék által nem érintett völgyben azonban elõfordulhat erõsebb, -3 fok alatti fagy. A hét végén a jelenlegi számítások szerint már enyhébb, továbbra is nedves levegõ áramlik fölénk, így megszûnik a fagyveszély.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra