2024. április 24., szerda

Enyhe március

Érdekességek - Publikálva: 2014-03-28 20:03 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az átlagosnál melegebb és szárazabb márciusi hónapot tudhatunk a hátunk mögött, tehát gyökeres ellentéte zajlott le az 1 évvel ezelõtti idõjárásnak, hiszen akkor ebben a hónapban nem egyszer fordult elõ jelentõs havazás, hófúvás. A természet is hamar beindult, de szerencsére jelentõsebb fagykárok nem lettek az anticiklonok ideje alatt többször elõforduló hajnali csípõs idõ miatt.

A hónap elsõ két napján csípõs hajnalok és az átlagnak megfelelõ hõmérsékletû nappalok voltak jellemzõek, az ezt követõ napokon viszont õszies idõjárás uralkodott. A sok felhõ hatására az éjszakai fagyok megszûntek, és többfelé fordult elõ több-kevesebb csapadék, de napközben még így is majdnem mindenhol 10 °C felett alakult a maximum-hõmérséklet.

 

Késõbb anticiklon határozta meg idõjárásunkat, kellemes idõben volt részünk sok-sok napsütéssel, hajnalonta viszont mélyre süllyedt a hõmérséklet, 11-én -6 és +2 fokot mérhettünk. 14-én, pénteken a napi maximum-hõmérséklet már elszórtan elérte a 20 °C-ot. Igazán kellemes kirándulóidõben lehetett tehát részünk az idõszak nagy részén, de reggelente még figyelni kellett a réteges öltözködésre, igen nagy hõingás alakult ki jó néhány napon.

 

Nemzeti ünnepünkön egy hidegfront érte el az országot, viharossá fokozódó északnyugati szél, esõ, zápor jelezte áthaladását, magasabb hegyeinken hózápor, havazás is elõfordult. Másnap még elszórtan kialakult kisebb csapadék, a szél pedig még mindig erõs, néhol viharos volt. 17-én, hétfõn már nyugodt, kellemes idõben volt részünk, és nyugaton több helyen elérte, sõt meg is haladta a hõmérséklet a 20 °C-ot, Nagykanizsán 23,8 °C-ot mértek. A kellemes idõ ezután is folytatódott, néhai csapadék elõfordult például 19-én, amikor északkeleten zivatar is kialakult. A hûvös reggeleket 20 °C körüli, vagy afeletti meleg nappalok követték, mely az akkor megszokott átlagot jóval meghaladta.

 

23-án, vasárnap egy front hozott többfelé (néhol jelentõs mennyiségû) csapadékot esõ, zápor, néhol zivatar formájában, majd hétfõre jelentõsen lehûlt az idõ. A hónap végére lassan, de biztosan ismét késõ tavaszra emlékeztetõ idõjárás volt a jellemzõ, sok helyen 20 °C feletti csúcshõmérsékletekkel.

 

A térképen jól látható, hogy az ország egész területén 3-6 °C-kal az átlag felett végzett a március, ami a havi középhõmérsékletet illeti.

A legmagasabb napi csúcshõmérséklet Püspökladányban volt 24,4 °C-kal.

 

Ami a csapadékot illeti, szeszélyes eloszlások nem nagyon voltak a lehullott mennyiségek terén. A délnyugati országrészben hullott az átlaghoz közeli mennyiség, de még ott sem érte el azt. Voltak területek, ahol a havi átlagos csapadékmennyiség 20 %-a jött csak össze.

Cegléden esett a legkevesebb csapadék: 1,9 mm

 

A hónap képe Szélkerék21 fotója, amin egy halójelenségekbõl összeállt komplexum látható (2014.03.02. Vép):

 

Ezúton szeretnénk gratulálni fool* észlelõnknek, aki az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai világnapi fotópályázatán halós fényképével elsõ helyezést ért el, illetve fetcroll-nak, akinek napkeltés ködös képe bekerült az elsõ 10 helyezett közé! A fotóik megtekinthetõk itt: Link

 

A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra