2024. április 20., szombat

Milyen lesz az idei karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2013-12-17 15:30 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az elmúlt években nagy érdeklõdés övezte a cikkeinket, melyekben az ünnepek elõtti héten azt latolgattuk, milyen idõjárás várható karácsonykor, azaz hagyománnyá ért ez a kezdeményezésünk. Idén már hatodszorra teszünk kísérletet a lehetõségek felvázolására.
A novembert nagy részben uraló enyhe és csapadékos idõjárás a hónap utolsó hetében fordult téliesebbre, a Brit-szigetek környékén felálló anticiklonnak köszönhetõen, melynek keleti peremén száraz és hidegebb léghullámok érkeztek térségünkbe. A magasnyomású öv december elsõ napjaiban ránk húzódott, így a csendes idõjárás közepette erõsödött a ködhajlam, emiatt az éjszakai fagyok mellé felsorakoztak a fagypont körüli maximumok.

A december elején megerõsödõ északnyugati-európai ciklontevékenység elsõ jeleként, 6-án, ha legyengítve is, de megtapasztaltuk az Európa nyugati és északi területein sok gondot okozó viharciklon erejét. A ciklon hidegfrontja mögött, viharossá fokozódó szél kíséretében átmenetileg hideg léghullámok érkeztek a magasban, így a fronthoz kapcsolódó csapadék egy része már hóban érkezett le, többek között látványos hózáporok, illetve néhány hózivatar képében. Így egy-két napra az ország több pontján megmutatta magát a tél elsõ hava.

A ciklon áramlási rendszerének eltávozása után a kontinens északnyugati felében kialakuló erõs ciklontevékenység ellenhatásaként felépülõ magasnyomású övbe került többek között Közép-Európa, ezen belül hazánk térsége.

A magasnyomású öv nyugat felõl terpeszkedett ránk, így elsõ fázisban a magasnyomás keleti peremén 10-én kontinentális eredetû hideg és száraz léghullámok jutottak be a Kárpát-medencébe.

Ahogy az anticiklonális áramlási rendszer középpontja fölénk került, egyre melegebb léghullámok érkeztek a magasban, ám ez csak konzerválni tudta a medencénkbe megülepedett hideg légtavat és létrejött a téli félévben nem túl ritka hidegpárna-jelenség.

Ez az idõjárási helyzet napok óta idõjárásunk fõ irányító tényezõje, alacsonyszintû rétegfelhõzet általi borongós, szürke, egyhangú idõjárást okozva. Ebbõl csak magasabb hegycsúcsaink emelkedtek ki, illetve a 15-én minket érintõ gyenge hidegfrontnak köszönhetõen átmenetileg az északnyugati megyék szabadultak fel.

A folytatatás is egyelõre a borongós idõ jegyében zajlik, ám annyi különbséggel, hogy a kontinens szárazföldi területeire északnyugat felõl belógó ciklonális irányítás, ha a felettünk tanyázó magasnyomású övet nem is tudja áttörni, a magasban erõsödõ délnyugati áramlás egyre nagyobb stressz alá helyezi a megülepedett hideg légtavat. A hétvége kínál elõször lehetõséget arra, hogy az ország egy részén esetleg már részben megbontódjon a hidegpárna, fõként az ország nyugati, délnyugati megyéiben. Ezzel ellentétesen az északi, északkeleti megyékben még a jövõ hét elején se lehet szó a hideg légtó megbontásáról.

Egy ilyen esetekben szokásos hõmérsékleti különbség klasszikus példáját mutatjuk meg hétfõre:

Az idõjárás ilyetén alakulása nem kedvez a karácsony havas jellegének létrejöttéhez.

További ok erre a csapadék hiánya, a következõ egy hét se kínál érdemi lehetõséget az égi áldáshoz. Ugyan a magasban néhány fokkal csökken a hõmérséklet, ám a légköri rétegzõdés így is több mint kérdõjelessé teszi az esetlegesen lehulló, hidegpárnán túli gyenge csapadékhullás halmazállapotát.

Az ilyen halovány csapadék-lehetõségek az esetlegesen hazánkat érintõ gyenge frontális csapadékmezõk, ám ezek is inkább gyenge esõ, avagy ónos esõ formájában hullhatnak majd, ha egyáltalán elérnek minket.

 

Összességében elmondható, szentestével bezárólag a magasnyomású öv és a ciklontevékenység okozta erõsödõ délnyugati áramlás harca lesz a meghatározó, a hideg légpárna fennmaradásának esélyével.

Mivel érdemi csapadékhullás nem várható, az ünnep legmeghittebb estéjén az ország legnagyobb részén nem lesz hótakaró, csak kisebb körzetek kaphatnak a hideg-párna jelenséghez kapcsolódó kisebb léptékû csapadékhullásból adódóan fehér köntöst.

Az igazi kérdõjel épp az ünnepnapokra adódhat, ugyanis a modellek napok óta adják a 25-26-ra térségünkre is megérkezõ ciklonális advekciót, ami a kisöpört hideg-párna mellett szeles, esõs, enyhe idõt jelent.

Ennek bizonytalansága azonban még most is nagy, ezt jelzik a GFS Ensemble-elõrejelzés légnyomás-fáklyadiagramjai, íme a fõváros környékének diagramja, az elmúlt négy Gfs-futás összesítésében:

 

Ebbõl az szûrhetõ le, hogy a modellek által várt ciklonális advekció, azaz a szeles, enyhe és csapadékos ünnepi idõjárás még komoly bizonytalansággal terhelt.

Azonban, még ha nem is jön létre az erõs ciklonális áramlás, a megmaradó borongós, szürke jelleg érdemi, helyi jellegeken túli fehérséget nem adhat.

Látható, a karácsony fehér jellegére alig van esély.

Amennyiben jelentõs fordulat állna be az idõjárás alakulásába, frissítjük cikkünket.

A megállapítást a tavalyi év tanulsága eszközölte:  http://metnet.hu/pic/metnet_upload.php?im=www.metnet.hu_34211_l.jpg és http://metnet.hu/?m=hirek&id=322

 

A képek forrásai:
http://2.bp.blogspot.com
http://www.wetterzentrale.de
http://www.meteociel.fr
http://wetter3.de

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra