2024. március 28., csütörtök

Változékony májusi hónapot tudhatunk magunk mögött

Érdekességek - Publikálva: 2013-06-07 10:50 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hónap legelején igazi nyári idõnk volt, azonban gyakran megzavarták ezt a hidegfrontok, a légköri képzõdmények, melyek nem egyszer okoztak hazánkban intenzív zivatarokat, zivatarrendszereket. A májusi hónap összességében nyáriasan telt el, fõleg az ország keleti felében, ahol átlag felett alakult a havi csapadékösszeg.
A munka ünnepén igazi kánikula volt, az északnyugati és az északkeleti országrész kivételével mindenhol 30 °C fölé emelkedett a hõmérséklet, az éjszakai órákban sem fáztunk. Másnap azonban egy lassú mozgású hidegfront lépett be hazánkba, a délutáni óráktól kezdve a Dunántúlon egyre többfelé alakult ki zivatar, amely késõbb rendszert alkotva haladt észak - északkelet felé. Ennek következtében hõmérsékleti kontraszt alakult ki, nyugaton és északnyugaton jó 10 fokkal alacsonyabb hõmérsékleteket mérhettünk, míg délkeleten voltak helyek, ahol még mindig 30 °C fülé kúszott a hõmérõ higanyszála. A következõ napokban maradt a kettõsség, illetve gyakran alakult ki csapadék, 5-én pedig ismét többfelé fordultak elõ zivatarok az ország középsõ harmadában, amely egy sekély ciklonális mezõnek volt köszönhetõen.

Villámfotó május másodikáról, matesz 121 fényképezte. Köszönjük! (Budapest)

Egy szárazabb periódust követõen lehûlés következett, a maximum-hõmérsékletek 13-án, hétfõn mindössze 14 és 20 °C között alakultak és a hajnali órák pedig csípõsnek ígérkeztek. Ezt követõen lassú melegedés kezdõdött, ám az ország északkeleti részén jelentõs csapadék hullott.
17-én, pénteken egy mediterrán ciklon határozta meg idõjárásunkat, országszerte jelentõs mennyiségû csapadék hullott esõk, záporok és zivatarok formájában. Másnapra ugyan megnyugodott idõjárásunk, de nem sokáig tartott, hiszen 19-én, vasárnap délnyugat felõl egy vonalba rendezõdött zivatarrendszer lépett be az országba, északkelet felé helyezõdve egyre kevesebb helyen okozva heves kísérõjelenségeket.

Zivatarrendszer érkezése, a lenyûgözõ fotót topinak köszönhetjük! (Tamási) 


Így érkezett Sormásra a Squall-line, agazdag felvétele, Köszönjük!


Ezt követõen a hónap végéig mérsékelten meleg idõjárásban volt részünk, gyakran fordult elõ kisebb-nagyobb csapadékhullás, különösen 26-án, illetve 30-án egy örvénylõ ciklon hatására.

Cb. incus nevû felhasználónk lélegzetelállító fotója a 30-án kialakult tornádóról Kunmadaras térségében


A májusi hónap csapadékösszege 44,5 mm és 209,6 mm között alakult hazánkban: a legkevesebbet Vöröstó településen mérte Mustár nevû felhasználónk, a legnagyobbat pedig Királyréten, Myloh mérte.
Átlagos vagy azon aluli csapadékmennyiségek a hónapban a Dunántúlon és a középsõ országrészben lettek, azonban a déli, keleti, de fõleg az északi országrészben voltak helyek, ahol másfél - kétszer több csapadék esett le májusban.
A Bükkben május utolsó hétvégéjén 35 - 55 mm esõ hullott, hétfõ reggelig az ottani éves csapadékösszeg átlépte a 600 mm-t. Ez nagyjából 80 mm-rel felülmúlta eddig a a rekordcsapadékos, 2010-es évet az említett térségben.



A havi középhõmérséklet 15 °C és 19 °C között alakult, a legmagasabb értékeket a keleti országrész képviselte. Az abszolút maximumot Tomka mérte Jánoshalmán 33 °C-kal, a legalacsonyabb hõmérsékletet pedig Dombiati mérte Zircen, 3,8-ig zuhant a hõmérõ higanyszála. Összességében az átlagostól leginkább a keleti, északkeleti országrész tért el 1 - 2 °C-os pozitív anomáliával.



A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra