2024. május 02., csütörtök

Havas lesz a kokárdánk?

Időjárás-változás - Publikálva: 2013-03-10 12:45 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az utóbbi napok enyhe, tavaszi idõjárása sokunkkal elhitethette, hogy 8-9 hónapra búcsút vehetünk a téltõl. Téltábornok azonban ezt másképp gondolja...
A 2012/13-as tél az átlagostól kissé enyhébb és jóval csapadékosabb volt, elsõ tavaszi hónapunk beköszöntével pedig valóban tavaszi idõ kezdõdött kis hazánkban. Az utóbbi napokban a nyugati-délnyugati többközéppontú ciklonrendszer elõoldalán még enyhébb levegõ érkezett hazánk fölé, így a naposabb területeken 15 fok fölé emelkedett a hõmérséklet, sõt helyenként egészen 20 fokig kúszott a hõmérõ higanyszála, a napi középhõmérséklet pedig 7-8 fokkal az átlag fölött alakult.





Mindeközben Európa északi, északkeleti területein (Skandinávia, Kelet-európai-síkság) tombolt és továbbra is tombol a tél, az idei szezon egyik legerõsebb hidegbázisa alakult ki. Ha pedig a kellõ hidegbázis rendelkezésre áll, már csak egy optimális makrofelállás (nyomáselrendezõdés) szükséges ahhoz, hogy a sarkvidéki hideg zöld utat kapjon Európa középsõ és déli területei felé. A két legnépszerûbb idõjárási modell (GFS és ECMWF) napokkal ezelõtt már pedzegetni kezdte ennek a hidegleszakadásnak az esélyét, ám akkor még csak sejteni lehetett, ami most már egyre biztosabbnak tûnik: nem ússzuk meg téli intermezzo nélkül elsõ tavaszi hónapunkat. Beszéljenek hát a lehetséges jövõt vizionáló képek.

Markáns idõjárás-változás elõtt talán a legfontosabb és leginformatívabb képeket a fáklyadiagramok szolgáltatják. Ezekrõl a diagramokról leolvasható a várható 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) hõmérséklet, a csapadékmennyiség, illetve azok valószínûsége.

Az alábbi, Budapest környéki fáklyán jól látható, hogy a magasban az eddiginél jóval, mintegy 10-12 fokkal hidegebb levegõ érkezik hazánk fölé csütörtökön:





Európát jelenleg egy nyugat-keleti irányú, hosszan elnyúló, hullámzó frontálzóna szeli ketté, melytõl északra igen hideg az idõ, míg délebbre enyhe levegõ az uralkodó. Magyarország eme frontálzóna déli oldalán helyezkedik el, így csütörtökig marad az enyhe idõ:





Ám a többközéppontú blokkoló nyugati anticikloncsoport hatására a hideg levegõ - tehetetlenségébõl adódóan - fokozatosan utat nyer a délebbi területek felé. Elõször Nyugat-Európát árasztja el, majd egészen a Földközi-tenger nyugati partvidékéig jut. Ahogy az lenni szokott, ezen a területen a sarkvidéki hideg levegõ keveredik az enyhe, nedves levegõvel, ez pedig optimális környezetet teremt a ciklogenezishez:






A kialakuló mediterrán ciklon kelet-északkelet felé veszi az irányt, és a jelenlegi számítások szerint keleti határaink mentén kanyarodik majd fel. Útja során folyamatosan mélyül, a légnyomás a ciklon belsejében akár 985 hPa alá is süllyedhet. A ciklonhoz tartozó csapadékrendszer várhatóan csütörtökre virradó éjszaka éri el a nyugati országrészt. Intenzív csapadékhullás veszi ekkor kezdetét, miközben csütörtök napközben lassanként országszerte elered az esõ.

Ezzel együtt azonban a ciklon hátoldalán viharossá fokozódó észak-északnyugati széllel betör hazánk területére is a hideg levegõ:





A Dunántúlon napközben abnormális módon emelkedés helyett csökkenni fog a hõmérséklet, délután már többfelé fagypont alá hûlhet a levegõ, az esõt pedig egyre többfelé havas esõ, havazás váltja fel, a viharos szél pedig komoly hófúvásokat okozhat:




 
Nemzeti ünnepünk napjára már az egész ország a viszonylag gyors mozgású mediterrán ciklon hátoldalára kerül, így eláraszt minket az igen hideg, fagyos levegõ, melynek hatására napközben is csupán fagypont körüli értékeket mérhetünk majd:





Így a csapadékforma a keleti területeken is egyre inkább hó lesz, ezzel együtt a Dunántúlon lassanként megszûnik a csapadékhullás.

Összefoglalva:

Csütörtökön eléri hazánkat egy mediterrán ciklon, melynek hátoldalán napközben viharos északi-északnyugati széllel megkezdõdik a sarkvidéki hideg levegõ beáramlása. A kezdeti esõt a Dunántúlon havazás váltja fel, a széllel együtt komoly hófúvásra kell felkészülni. Március idusára virradó éjszaka a keleti területeket is elárasztja a hideg levegõ, így itt is egyre többfelé kell havazásra számítani, mely egészen a délutáni órákig kitarthat a legkeletebbi területeken. Így nemzeti ünnepünkön kifejezetten hideg, fagyos, szeles, kellemetlen idõjárásra kell felkészülnünk, abszolút nem lesz optimális idõ a szabadtéri programokhoz.
A hétvége még a telet fogja idézni, hétfõtõl azonban erõteljes melegedéssel visszatérnek az átlagoshoz közeli hõmérsékleti értékek.


Forrás: www.metnet.hu, www.met.hu, www.wette3.de, www.wetter24.de, www.wetterzentrale.de, www.meteociel.fr

Cikket írta: Pelle Kornél (coontac)


Vissza a hírek főoldalra