Erősen felhős

Budapest XIII.

2015-11-29 14:09:00

T: 

RH:  P: 

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12


 • Attól félek, ha marad a tendencia a leghidegebb forgató könyv is decemberben a hideg légpárna lehet. hány Így meglehet az átlagos vagy kissé átlag alatti érték a hónapban. Alkalmanként be-be csúszna fél block vagy fél zonális átmeneti epizód, majd újra beáll az AC hajlam. szomoru

  Ha meg is szán minket a jövő, van egy oly "privát véleményem" hirtelen felbukkanó 144-168 óra körül pedzik meg majd a modellek s ugy jobbítanak("durvítanak") majd rajta. Az üveggömb fölötti mézesmadzagokkal nem foglalkozom.


 • Viszont, ha jövő hét végén esetleg behavazódnánk (GFS), nem lenne rossz az azt követő pár hét... hideg
  Mondjuk most inkább esőnek néz ki, persze lehet még az sem lesz, de pár napja még ki gondolta volna, hogy ma nagy területen havazni fog.


 • Pont ezt akartam én is írni a társalgóba.
  Ráadásul ha kialakul a HIDEGPÁRNA és tart 1-2 hétig utána esélyes egy rövid zonális etap majd blokkosodás, de ez véleményem szerint 20.-ig eltarthat és talán az utolsó dekádra tolódhatnak az esetleges érdemi téli események. 1 hét múlva okosabbak leszünk.


 • Azért a jövő hétvégére nagy valószínűséggel "ránk kenődő" 1040 hPa körüli AC nem nagyon jó ómen a decemberi advektív hidegek szempontjából. Persze, a feltehetőleg kialakuló hideg légpárna néhány hétig (lehet, még tovább) "kisegíthet" minket téli hőmérsékletek szempontjából, de igazi zimankónak, hónak, erős fagynak a valószínűsége privát véleményem szerint elenyésző az első dekádban, de még a másodikban is kicsi.
  Az időjárás eddig a tavaly előtti (2013-as) utat látszik járni, ami persze egyáltalán nem jelenti, hogy végig is fog menni azon. Remélhetőleg nem kapunk újra egy szokatlanul enyhe karácsonyt.

70659. (előzmény: 70658. sugerke) 2015-11-28 09:56:24

 • Miért, mert pár nap enyhén indul a decemberből? Azért onnan még tud hűlni...

70658. 2015-11-27 19:12:37

 • Jelenlegi: Link jövő hétre tippelt anomália: Link , ez cáfolni (megnehezíteni) látszik a pár hete Hari Seldon emlegetett átlag alatti decembert, elég izmos hideg kellene hogy bejöjjön. zavarban


 • Az Ens.átlag sok mindent elfed(het), de ez egyelöre nem néz ki jól az ECMWF-en (bal: ens.átlag, jobb: determ.) +192 órára, dec. 5 00UTC-re:

  Talajszint: Link

  500 hPa: Link

  Az ens. átlag támogatja a determ. futás által körvonalazott zonalitást déli anticiklonnal, északon futó jettel.


 • Bizony-bizony megvalósulás előtt áll a Mikulás környéki tél.

  Miért is?


 • Bizony-bizony megvalósulás előtt áll a Mikulás környéki tél.

  A kedvencem, az Ens-bélyeg tagjainak fele már 192 órán adja a blockingot:
  Link
  Ez 240 órára már teljes a siker: Link

  Így a korán, már hó közepén beinduló kelet-európai hűtőszekrény-effektus ( Link ) szerepet kap a jövő hét végétől.


 • Persze, hogy elnagyolt volt lakóhelyem és fiúcska téli átlagát összevetni.

  Akkor újra nekifutok, az elmúlt húsz éves időszakban visszafelé haladva a La Nina és El Nino időszakok összevetése az országos téli átlag-hőmérsékletek sokévi átlagtól való eltérésével:

  2011/12: Gyenge La Nina: -0,3°C
  2010/11: Közepes La Nina: -0,9°C
  2009/10: Közepes El Nino: -0,1°C
  2007/08: Közepes La Nina: +1,3°C
  2006/07: Közepes El Nino: +3,8°C
  2005/06: Gyenge El Nino: -0,5°C
  2002/03: Közepes El Nino: -2,4°C
  2000/01: Gyenge La Nina: +1,3°C
  1999/00: Erős La Nina: +0,1°C
  1998/99: Közepes La Nina: -1,3°C
  1997/98: Erős El Nino: +2,0°C
  1995/96: Gyenge El Nino: -1,7°C

  Ebben a léptékben sem látható összefüggés.

  Ami a DAI-t illeti, már elhangzott, rá nincs hatással a La Nina/El Nino időszakok váltakozása.


 • Az a baj, ez az összehasonlítás két, egymástól nagyon-nagyon távol lévő dolgot akar összehasonlítani. Gyenge hasonlatként azt mondanám, olyan, mint ha azt mondanám, hogy itt az aszfalt, ezen ha elindulsz, akkor Rómába fogsz érni. Ez igaz, de azért addig van egy-két kanyar nevet

  Ez igaz itt is: rettenetesen sok a buktató, ami miatt szerintem alkalmatlan ez a fajta összehasonlítás:
  * lehet, hogy az El Nino tolódva fejti ki a hatását, azaz pl. az őszi értékeket kéne nézni (khmDAIhm)
  * vagy épp csak 1-2 hónappal eltolva, ezért átfedés is van
  * nem jó ötlet átlagot számolni, mi van, ha épp változik az El Nino, aminek teljesen egyedi következményei vannak?
  * ha már itt tartunk - megnézném, van-e összefüggés az El Nino és a DAI között
  Mályi téli középhőmérséklete is lutri... Mi okozta ezt? Nem lehet, hogy egyedi, helyi hatás váltotta ki az értékeket?
  * mi van a hidegpárnával? Az gyakran párosul zonalitással, ami nálunk enyheséget hozna, mégis "meghamisítja" az eredményeket
  * mi van a hideg hajnalokkal, vagy a fekvésből adódó egyéb "előnyökkel"? (pl. ÉK-re beragadó hideg)
  * mi van, ha a tél erősen hektikus volt, hol durva hidegelárasztásokkal, hol durva előoldalakkal, azaz meridionális volt a hajlam - mi látszik ebből? Az, hogy átlagos volt a tél, ami valljuk be, össze sem hasonlítható egy erősen zonális téllel
  ... és még sorolhatnám, miért nem túl jó ez az egyszerű összehasonlítás. Egyáltalán nem bizonyítja, hogy nincs összefüggés!

  Ha valahol elkezdenék vizsgálódni, akkor én először az elmúlt éveket szűrném 3 csoportra: durva El Nino, totál átlagos, durva La Nina évek. Majd ezeket az éveket nézném meg ezek alapján:
  * Európára nézve zonális vagy meridionális volt a domináns irányítás?
  * Mennyi volt az északi féltekén a szignifikáns hidegleszakadás és mi volt ezek területi eloszlása
  * hol tanyáztak tartósan hidegmagok, hol alakult ki erősebb lábas hideg
  * hogy befolyásolta az északi jégkiterjedtséget! (ez az ötlet most megtetszett) - itt esetleg variálnék azzal, hogy nem ősrégi átlaghoz nézném, hanem +- 3 év átlagához, azaz 1998 akkor kiugró, ha az 1995-2001 átlagból eltér valamerre stb.
  * alakít-e ki valami jellegzetes, esetleg ismétlődő, egyébként ritka makrocirkulációs képet (akár Hess-Brezowsky, vagy Péczely térképein leszámolva)
  És még sok pont eszembe juthatna, ha mondjuk ezt tanultam volna egyetemen nevet És biztos vagyok, hogy ezeken már évek óta dolgoznak, és automatizált szoftverek is keresik az ilyen összefüggéseket...

  Na én ezért gondolom, hogy erősen pontatlan az El Nino téli átlagától eljutni Mályi téli középhőmérsékletéig.


  Más: nekem a 0-1 fokba belefér egy szép télies hónap, 1+ átlagú legföljebb 1-2 szép téli epizóddal lehet tarkítva, de nem emlékszem jó téli hónapra, ami ennyire pozitív lett volna. Viszont kevés is az emlékem nevet

70652. 2015-11-20 20:44:31

 • Szép estét kívánok! "Az El Nino tőlünk messze van" - hallhattuk, láthattuk, olvashattuk a médiában már évtizedekkel ezelőtt. Eszerint hatással sem lehet a Kárpát-medence időjárására. Központi csillagunk, a Nap még távolabb van. Eszerint bolygónk légköre évmilliárdok óta őrzi azt a hőt, amit még izzó felszínétől kapott. Vagy nem így van?
  A Meteorológiai Világszervezet nemrégiben kiadott jelentésében ezt olvashathatjuk: "Az El Nino befolyásolja Európa időjárását." A WMO hozzáteszi: a telek itt a szokásosnál enyhébbek. 1950. óta a legerősebb El Ninók idején, 1972/1973-ban, 1982/1983-ban és 1997/1998-ban ez így is történt. Tartós délnyugat-északkelet irányú áramlással érkezett hozzánk az enyhe levegő a Nyugat-Európa fölött tomboló vagy csak kavargó ciklonok melegszektorában. Mindegyik említett El Nino-epizódot megéltem, meg- és feljegyeztem.
  A mostani El Nino ugyancsak igen erős, ha nem erősebb, mint amit az elmúlt hatvanöt év alatt 1997/1998-ban megfigyeltek. (A passzátszelek jellegzetesen átrendeződnek: a trópusokon általában szárazabb, a térítői övezetekben nedvesebb időjárást tapasztalnak. Ezen az őszön Malajziában erdőtűz tombolt, a Chile-i Atacama-sivatag virágba borult a szokatlan esőzések miatt.
  A Fiúcska komoly szakítópróba előtt áll. Ha elmarad a szokatlanul enyhe idő a küszöbön álló télen, akkor jogosan kijelenthetjük: az El Nino messze van, hatással sem lehet a Kárpát-medence időjárására.


 • Így van, a DAI-ra nincs befolyással az El Nino.
  Néhány éve kutakodtam a fiúcska teleinkre gyakorolt hatásáról és összefüggést nem találtam: Link

  Abban is egyetértek, hogy egy télies hónap belefér akár egy +1-2 fokos téli anomáliába.


 • Amit stelvio linkelt már máshol is olvastam a napokban, de ott meg is jegyezték ezt, hogy ebben a térségben nem egyértelmű a hatása, bár az eddigi legerősebb '97-98-as El Nino alatt enyhébb volt a tél, a mostani pedig annál is erősebb. De megnézve a korrelációkat elvileg a DAI-n nincs kiugrás: Link

  Az összes klímamodellt sőt a Eurosip (multimodell) előrejelzését is megnézve (amit az ECMWF/MetOffice/MeteoFrance/NCEP klímaelőrejelzéseiből raknak össze), mindegyikük pozitív hőmérsékleti anomáliát vár erre a télre (1-2C). Ezzel egybevág a szerbek szöveges elemzése, előrejelzése is.
  Ugyan ez nem zárná ki, hogy lesznek majd kemény időszakok is, azért kíváncsian figyelem a DAI-t.70649. 2015-11-19 12:19:24

 • Látom, megkezdődött (vagy inkább folytatódik) a tél szokásos elsiratása...
  Pár kedvezőtlenebb modellfutás, és ez van: a télfanok rémülten hallgatnak (a konvektívok rég alszanak már) az egy-két ellendrukker markát dörzsölgetve tódítja a hó barátainak rossz előérzeteit -ergo általában üres a fórum...
  Nem kellene ezt csinálni, ennyire nem tragikus a helyzet. Tragikus akkor volna, ha pl. lenne rajtunk egy tartós, erős ciklusvégi AC hidegpárnával, mint 2011 novemberében. Akkor lehetne tudni, hogy december, legalábbis az első fele-kétharmada, megy a levesbe!
  És egyébként is: a hetek óta tartó klasszikus zonalitás után mégis, mire számítottunk? Arra, hogy most, november végén majd hirtelen itt terem az azonalitás szibériai fagyos légtömeggel, jó helyen levő mediciklonnal, térdig érő hóval? Ugyan már!
  Nagyjából azt lehet feltételezni, ami most jön majd. Átmenetileg meridionálisba forduló légpálya, hideglötty -majd az egészet "elfújja a nyugati szél", a mediciklonos szakba igazán el se jut a ciklus. Hosszan tartó zonalitás végén rendszerint ez a menetrend: volt ilyen 1979-ben, 2005-ben, és legutóbb 2012-ben.
  Vagy azzal járnánk jobban, ha egy pimf kis lecseppenés med képződéshez vezetett volna hétvégén, jövő hét elején? Én inkább ez utóbbit gondoltam volna aggasztónak a jövőre nézve...
  Most viszont dinamikus a nyugati áramlás, és az két dolgot jelent(het): a hemiszféra hőkontrasztja elég nagy, és növekedőben van. Másodsorban, nincs jelentősebb hidegmag a közelünkben, mely tartósan begörbíthetné a zonális légpályákat. De a visszaálló zonalitás könnyen megerősítheti a gyengélkedő eurázsiai hidegdepót.
  Tapasztalatból mondom, hogy az a 990 hepás cikloncentrumot produkáló polárfronti expanzió, ami kinéz, nem fog nyomtalanul eltűnni a semmibe. Ez bizony a meridionális képek előszobája lehet, még ha hihető időtávon belül most zonalitást, legjobb esetben félblokkot adnak is a modellek.
  Szóval, ne dőljünk be a látszatnak (Amerikára szakadó hideg, nálunk zonális cirkuláció), és ne essünk kétségbe. Az élet szerencsére nem ennyire egyszerű, és a mostani felállásokból még sok más, és főleg kedvezőbb dolog is kisülhet decemberre.


 • 2002/2003-at vakon, törött kézzel aláírnám nevet

70647. (előzmény: 70646. stelvio) 2015-11-19 10:55:12

 • A 2002-2003-as El Nino alatt komoly telünk volt, a 2009-10-es El Nino alatt pedig átlagos, de szép tél.
  Szóval messze nem egyértelmű az El Nino alatti enyhe tél.

70646. 2015-11-19 10:09:52

 • Kíváncsian várom a decembert, mert egyelőre nem látom a hidegfordulatot, sőt éppen ellenkezőjére látok jeleket. A héten arról olvastam, hogy egy különlegesen erős El Nino van kialakulóban, márpedig az mifelénk nem hideget hoz. Link
  Nem tudom, Hari Seldon vizsgálta-e, hogy a DAI miként működik erős El Nino esetén. (Ha az én figyelmem kerülte el, elnézést kérek!) Mindenesetre pillanatnyilag a DAI-n kívül nem látok mást (makrofelállás, statisztika), ami erősítené az átlagosnál hidegebb december lehetőségét.


 • Igaz,klasszikus zónázás nem látszik egyenlőre,de az a blokk sem,amire itt jó néhányan várunk!
  Jó sok ciklon lesz fönt északon,ha szerencsénk lesz,csurran cseppen egy kis hideg majd hozzánk is,már ha lesz honnan! zavarban
  Megint nem túl jó helyen gyűlnek a hideg légtömegek! szomoru
  Viszont azért ez jó eséllyel "beérhet" decemberre,és akkor már igazi téli idő is jöhet!


 • Szerintem is a kulcs szó itt a "többlépcsős" Előfordulhat persze (volt rá precedens) hogy a tartós zonalitás szinte egycsapásra tartós blokkba fordult (pl. 1990 november legvégén), de a gyakoribb talán mégis az, hogy a makrováltás körül egy darabig még ingadozik az áramlási kép zonalitás és meridionalitás között.
  Személyes véleményem az, hogy nagy meglepetés volna a tartós zonalitás visszatérése belátható időn belül. Ennek valószínűségét elenyészőnek gondolom. Inkább két hullámú hidegleszakadást tudok elképzelni, amit a GFS űridőben többször mutatott már. A két hullám között természetesen zonális-félblokk visszarendeződés látszik.
  Persze még megvalósulás esetén is kérdés, hogy másodjára mennyi hideglevegő szakad le, és hova. Tapasztalat szerint ilyen esetben a második blokk-epizód tartósabb, ezért akkor nagyobb az esély téli idő kialakulására, mint most hétvégén. De hát ez sem istenbizony...
  Amit kicsit aggasztónak találok, az a fejlettebb hidegdepó hiánya Európa környékén. Az északkeleti peremek -10, -15 fokos T850-je bakfitty: ebből csak rettenetes szerencsével lehet nálunk igazi havas, hideg tél. De természetesen a következő 1-2 héten ez is változhat.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Most néztem a friss NAO-t - erősen szór minden irányba, ami akár azt is jelentHETI, hogy a makrováltás tartós lesz, illetve, hogy egy többlépcsős folyamattal LEHET dolgunk, melybe bőven beleférnek 2-3 napos átmeneti visszarendeződések, amolyan hibrid, vagy félzonalitás felé, ám - ahogy ma reggel a társalgóban is megemlítettem, apró lépésekkel, ám összességében szombattól immár határozottan a TÉL irányába haladunk majd, ez a legvalószínűbbg forgatókönyv hideg Egyébként a reykjavíki nyomásfáklya lefelé szór, a londoni viszont inkább felfelé, ez nálam első pillantásra félblockingot, északnyugati irányítást sugall, mérsékelten hideg, az évszaknak nagyjából megfelelő idővel a hónap vége felé közeledvén, avagy netán rosszul látom? kacsint


 • A korábbiakhoz képest pár ezer kilométerrel keletebbre tolódott az alacsony nyomású ciklonközéppontok területe.
  Én egy klasszikus viharciklont, mely hazánkat is eléri azért továbbra is hiányolok. Már rég volt ilyen klasszikus.

  Olyanokra gondolok mint pl. 2007-ben Kiryll ( január 18. ), Oli (január 29. ), Ferenc ( február 1. ), 2008-ban Emma ( március 1. ), 2009-ben Quinteen ( február 9. ), 2010-ben Cynthia ( február 26. ), 2011-ben Joachim ( december 16. ), 2012-ben Andrea ( január 6. ), 2013-ban Xavér ciklon ( december 6. )stb.....

  Szép időszakok voltak, jó volt, rég volt szegyenlos nevet

70641. (előzmény: 70640. misuti) 2015-11-18 09:19:18

 • Azért kicsit erős ez a "visszarendeződés lesz". Most néztem a GFS-t és az ECMWF-et a jövő hétre, és még csak ők se értenek egyet, sőt modellen belül futások között is nagy a vitatkozás , szóval erős nekem ez a kijelentő mód.
  Egy-egy ilyen nagy változás esetén sokkal nagyobb a bizonytalanság az azt követő időkre, mint ha nem lenne kilátásban ilyen makrováltozás. Így hát azt javaslom Neked is: várjunk még azzal, hogy mi várható a szombati események után. Azért ez európai szinten nem mindennapi változás: Link

70640. 2015-11-18 01:50:41

 • A hideg betörés után igen gyors lesz a visszarendeződés,már ha ezt hideg betörésnek lehet nevezni! nevet
  Elég nudlinak néz ki az egész,de lesz jó sok eső! szomoru
  No sebaj,majd december második felétől jöhet az igazi tél! hideg
  Azért azon meglepődnék,ha a szinte az egész évre jellemző bika block beadná a kulcsot így az év végére,bár nagyon nem lehetetlen,amiket produkál az időjárás mostanában! zavarban


 • Valóban, Katalin előtt 2-3 nappal összeállhat a váltás, azaz egy néhány napos télies beköszönés. Aztán kisebb visszarendeződés (egy-két újabb Izland-környéki ciklonnal) után Mikulás környékére (plusz-mínusz 2-3 nap) jöhet következő télies beköszönés.
  Ami a legfontosabb: Link
  A hűtőszekrény-effektus korán beindul, ez fontos lehet.

70638. 2015-11-16 09:10:03

 • Szeretem ezeket a felállásokat: Link mert valahogy ránézésre kódolva van beléjük, hogy ez a fajta makrokép fel fog billenni, borulni fog. Ráadásul az is sejthető, hogy nekünk jó irányba, mert messze nyugaton ott figyel egy erősödő anticiklon az óceánon. Érdekesség, hogy a magassági áramlások is szintén a zonális jegyeket hordozzák 100 óra múlva: Link . Aztán billen a kép, kialakulnak a hullámok:
  Link Link és itt az első tél-támadás!! Ahogy betör a hideg sok csapadékkal (nyilván még esővel, hegyekben havas esővel, hóval), fölénk telepedik egy "bizonytalan stabilitású" áramlási rendszer, levegő, ami bármikor, bárhol, bármilyen meglepetést tartogathat. Ezeket nem kell (nem is lehet) most előre látni, hiszen egy síkvidéki összeáramlásos havazást, vagy egy kiadós hózáporos időt nem egy hét (150 óra) távlatából fogunk meglátni, hanem 1-2 nappal előtte.
  Tehát készül az első támadás, ilyen jó esélyünk izgalmas (téli) időre régen volt, úgyhogy várjuk szeretettel nevet
  Ugyan nem több hetes acélos téli periódus érkezik: Link (a várva-várt blokk AC után esik is vissza a légnyomás), de annak nem is novemberben van ideje. Ráadásul a helyi hatások tudnak csiszolni az enyhe helyzeteken is... lefelé (:

70637. 2015-11-15 10:10:35

 • Ez már nem az óvatoskodás ideje, ideje viszont az örömteli várakozásnak: az egyesek által a tél végéig vizionált zonalitás néhány nap múlva bekrepál, alulról szagolja majd a blockingot, eltűnik, mintha sose lett volna, néhány hónap múlva epizódszerepének emléke is elenyészik - és a jövő hét végére megérkezik Tél tábornok, hogy pontosan hogyan, mikor, mivel jön, azt még homály fedi. De jön, feltartóztathatatlanul.

  Az ECMWF friss, ropogós 15 napos EPS meteogramja Budapestre, Tmin, Tmax:

  Link

  (Még persze nagyon zárójeles, de a determinisztikus hétfőre virradóra síkvidéki hótakaróval számol a Dél-Dunántúlra.)


 • Mint púpos a préss alatt? laza

  Egyébként ez a lehetséges 19-ére várható helyzetkép is érdekes Link mi szerint Északkelet-Európába belógó nagy kiterjedésű, magasnyomású szibériai anticiklon vs. Skandináv alacsony nyomású teknő. kacsint

  A 850hPa-os hőmérséklet természetesen csalóka, hisz a hideg Ac. alatt a fagyos légtömeg dómszerű kiterjedésű azaz alacsonyabb magasságokban(1550m alatt) vagy felszín közelében hidegebb is lehet alatta.
  Én nem tartom túl erősnek a ciklon/ok melegfronti karját/karjait. Ahogyan 168 órán túl űridőbe mászva mutatja (az aktuális futás) hamar hátrébb seperné a hideget.

  Nos akár hogy is legyen, ebből a csatából "úgyis" hó lesz, a -5 - (-10)-re felcsúszó enyhe légtömegek miatt arra fele.
  S ha ne talán tán a tendencia még meredekebben, s hamarabb váltana 20-dika körül megálló atlanti ciklon tevékenységbe, nem lehet kizárni az északkeleti magasnyomás előretörését Európa belsőbb területei felé. Persze ez csak magam részéről fikció!

  Mindenesetre végre valami reménysugár. Már kezdtem beszürkülni ebbe az unalmas időbe. nevet


 • Egyrészt az egy 24 órával korábban készült előrejelzés, és két rezsim között billegő időjárási helyzetben, amilyen a mostani, ez is sokat számíthat, másrészt az egyik egy 15. napra vonatkozó valószínűségi előrejelzés, a másik pedig egy 11. és 17. (majd a 3. heti a 18. és 24.) nap közötti időszakra szóló anomália-előrejelzés, amelyek ráadásul különböző bemeneti adatokkal és eljárással készülnek.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Csak van itt egy bökkenő: a friss ECM 3 hetes anomália előrejelzése folyamatosan tartja az itt a piros, hol a piros tendenciát Mikulasig. Na mármost az ECM általad említett 15 naposa es a 3 hetes közt elég nagy ellentmondás látszik. Ezt minek tulajdonítod? Nagyobb időtáv, vagy a 15 napos netán frissebb adatokból táplálkozna? nevet


 • Így van, az ECMWF legfrissebb 15 napos budapesti EPS meteogramján a Tmax mediánja már 22-én eléri az átlagot és ott is ragad, a Tmin mediánja pedig 27-én éri el azt. Alakul ez...

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Lehet, hogy nem is kell olyan sokáig várni, hiszen immár november 20-a után bekövetkezhet egy makrovaltas, az áramlási kép fokozatosan meridionalis jelleget ölthet es a több központú ciklonrendszer hátoldalara kerulven bizony alkalmasint 4-500 méter felett beindulna a természetes hoagyuzas, hogy ez síkvidéken mire lenne elég, egyelőre talány, ám Balinak könnyen igaza lehet, hogy meg novemberben (talán meg Katalin elott egy-két nappal)
  akar síkvidéken is megjelenhetnek az első hopelyhek, ha a fejlődés tenyleg ebbe az irányba megy havazas


70631. (előzmény: 70630. met4ever) 2015-11-12 22:54:22

 • Így van ez egy klasszikus délkelere tolódó áramlási tengelyű cikloncsalád.
  Azaz, Katalin környékén (kicsivel utána) érik a váltás, amelynek kulcsa majd a skandináv térség lehet.

70630. 2015-11-12 12:28:16

 • A zonális vezetöáramlás délre tolódása legalább azért már tetten érhetö. Elöször messze északon helyezkedett ez el, a kontinens középsö részén erös anticiklonális hatással, majd lassan-lassan fokzatosan délebbre csúszik a jet, s a rajta kialakuló, gyors mozgású teknök pedig igy egyre délebbre hatolnak le, ezáltál már Közép-Európában is átmeneti lehüléseket okozva elösorban a magasban (lásd pl. köv.hétvégén).
  A teknök ezután majd tovább mélyülhetnek, még erösebb átmeneti lehülést okozva a magasban, majd ebböl a helyzetböl már nem lenne nehéz valamikor (nov.végen/dec. elején?) a meridionális szakaszba billenni...

70629. (előzmény: 70628. 174ps) 2015-11-12 10:48:21

 • Dehogy közeleg Bali! Viszont nem mondok semmit, mert nyafogásnak titulálják. Mindenesetre nekem már nincs is bajom ezzel a helyzettel, élvezem a jó időt.

70628. 2015-11-08 12:43:44

 • Közeleg a szezon, jövök én is. A lényeg: vastagodó hidegmag alakulgat északon melynél egyre több futásnál jelez kettéválást, melynek keleti felének leszakadása hozzánk is meghozhatja az első télifelvonást


 • Sajnos csak 168 óra, az Ecmwf-en határozottabb, míg a Gfs-en szelídebb formát öltő egy ún. fél-zonális vagy fél-blocking szituáció következhet be. Link Gfs-en 300hPa-l: Link

  Ha ezt a rövid epizódot is kiveszi, akkor maradunk a zonális fázisban végig. Talán a hónap második felében némivel nagyobb eséllyel egy számottevően erősebb blocking-hoz.
  Meglássuk.


 • Ennek a kimenetnek meg semmi köze nincs ahhoz, amit anno linkeltem. nevet Azóta egyértelműen vonalzós zonalitásra váltott a kép. Így ez sokkal kellemesebb időt is jelent(het) egy darabig, vannak űridőben olyan futások amik megpendítik a blocking-ba fordulást, de (egyelőre) amíg a szem ellát komolyabb hideg depó nem kerül Európa közelébe.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • A helyzet igen képlékeny, például a friss ECM-futás vége felé máris megjelenik a lehetőség, hogy a zonalitás legalább félblockingba váltson. Viszont a friss ECM európai anomália térképeket végigpörgetve november kora téli időjárás szempontjából akár felejtős is lehet, számokban kifejezve 15-ig 90%, 20-ig is még jó 60-70%-ra látom egy (kora) télmentes folytatás esélyét, 20-a után ez persze most még egyértelműen fej vagy írás, akármennyire kitartóan is mutatja a pozitív T anomáliát a JELENLEGI bemenő adatok fényében. nevet Link


 • Azért a korrektség jegyében tegyük hozzá, hogy a link 2 nap alatt igen sokat változhatott.
  Változott is, most már jóval erősebben zonális képet mutat, mint 2 napja, de akkor sem volt rajta blocking semmilyen formában.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Ennek bizony semmi köze a MASZFEJ-hez. Északon gyorsan vonuló ciklonok, délen AC, azaz klasszikus zonalitas, súroló frontokkal, ameddig a szem ellát. Hogy ez mikor fordul át felblockingba, illetve blockingba, egyelőre nincs napirenden. Jelen állás szerint nem lepne meg, ha akar 2 het is rámenne erre az alapfelállásra, ám hogy ezután egy kopogó Katalinnak szurkoljak, abban egyáltalán nem vagyok biztos, erről könnyű szívvel lemondok egy épkézláb december fejeben, mégha az időjárás fittyet is hány az efféle képzeletbeli csereüzletekre nevet


 • Hát nem tudom, nekem ez eléggé standard felállásnak néz ki.
  Az OK, hogy rajtunk AC ül, de ott a csigagyár is, az azori AC is, közben északon folyik a zonális próbálkozás.

  Nekem a maszfej az, amikor a jet akkora hurkot vet, hogy szinte visszafelé áramlik nevet


 • Makroszinoptikus fejreállás.


 • Mit jelent a maszfej ?

70619. 2015-11-04 09:13:14

 • Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#292135 - 2015-11-04 09:05:50)

  Teljes MAszFEJ van. Szinte mindegy hány napra előre linkelem: Link Európa nagy részét AC fedi, de felette nincs északi-zonalitás, illetve 1-1 fellángolása van csak, mert északon is az AC-ok vannak túlsúlyban az a néhány gyenge ciklon szinte egy helyben pörög az AC-k szorításában, így a hideg sem gyűlik északon. Megáll az élet az egész komplett kontinensen szinte időjárás ügyileg. Mi lesz ebből a kiút?


 • Mindenesetre 96-120 óra múlva közelebb kerülünk az igazsághoz, mert ha hazánk felé nem is, de Észak - Skandináviába mindenképp jut egy adag hideg, majd onnan a Kelet - Európai síkságra. (Kimentett, kiragadott kép: Link Link A két dudás most összecseng. nevet
  A gondolat menetük, később eltér a csárdában(Európában), hogy hogyan tovább 120 óra fölött, még kitudja.
  Elképzelések, azért vannak.
  ...mint ahogyan fejtegettem, nekem is.
  De nem ugy mint fogalmazol "sarki légtömegeket november második dekádjában, talán még valamivel előbb is." "el tudok képzelni"

  Nos a korábban linkelt példám, ha neked nem is valószínűség, akkor lehetőség. Én November első dekádjára teszem voksomat nagyjából November 10 körül( +-1-3nap) nevet
  Még November idusa(15.) előtt kialakuló lehetséges blocking helyzettel. Aztán, hogy ez mennyire lesz jelentős avagy számottevően fagyos, északról, azt mindenki döntse el saját íze, ízlése szerint. - a maga kritériumai alapján.

  Amit meg az OMSZ középtávú hőanomália-térképei adnak, az tűnik most -jelenleg- a legvaloszinübb hosszútávú forgatókönyvnek.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Egyelőre csak érdekesség, azonban mind az operatív, mind a kontroll futás november 10-e elott mélyrepülésbe kezd (GFS szombat, október 31. 00 UTC). Ez kimondottan az általam korábban felvázolt forgatókönyv beteljesülése lenne (AC középpont nyugatra kihátrál), hozzánk pedig északkelet felől érkezne a sarkvidéki hideg. Ugyanakkor az ECM és a GEM inkább az északi zonalitas mellett teszi le a voksát, ami bizony akar november 2. harmadába is átnyúló ködös, párás időt eredményezne nálunk. Érdemes lesz figyelni, ahogy közelebb kerülünk az időben, hogy a GFS jövőképet a további futások megerősítik-e, vagy más irányba megy a makroszinoptikai helyzet fejlődése. nevet


 • Teljesen igaz: az Oroszország európai területét elárasztó, ott felgyülemlő hideg levegő az esetek többségében nem az Uralon túlról, hanem észak-északnyugatról, a grönland-svalbardi térségből származik. Az ott mutatkozó, és Északkelet-Európa irányába elmozduló hidegtömeg engem is reménnyel tölt el, de persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy hosszú és rögös az út, míg ez a hideg légtömeg adott esetben eljut térségünkbe. Amit az általad mutatott térkép mutat, az csupán lehetőség, nem valószínűség.
  Az északi zonalitást és a megfelelő helyen történő hidegfelhalmozódást együtt érdemes figyelemmel kísérni. Északi zonalitás nélkül nincs hidegleszakadás! Ritkán előfordul, hogy a hideg látszólag megelőző zonalitás nélkül, rögtön északkeleti, keleti áramlással érkezik hozzánk a Kelet-Európai-síkságról. De ha figyelmesen megvizsgáljuk az ilyen szituációkhoz tartozó szinoptikai térképeket, szinte mindig megtaláljuk azokon a múlékony északi zonalitást, ami után leszakadt a hideg az orosz síkságra.
  Tehát: ha a következő hetekben típusos északi zonalitás fejlődik ki, amellett a fagyos levegő sem hiányzik majd északról, északkeletről, úgy joggal bízhatunk térségünket is érintő hidegleszakadásban. A mostani térképek alapján könnyen el tudok képzelni jelentősebb blocking-helyzetet, dél felé törő száraz, hideg sarki légtömegeket november második dekádjában, talán még valamivel előbb is. De persze, szerencsétlen esetben fordulhatnak másfelé is a folyamatok. Az óceánra szakadó hideg, élénk izlandi ciklontevékenység esetén tartós előoldali enyheséget is kaphatunk, de az sem lehetetlen, hogy a zonális áramlási jelleg, Dél és Közép-Európa felett magasnyomással, esetleg a vártnál tovább fennmarad.Az OMSZ középtávú hőanomália-térképeit elnézve a következő néhány hétben leginkább egy magasnyomású, hidegbeszivárgásos változat tűnik valószínűnek.


 • "ez csak epizód-szerűen jelentkezik, és utána hamarosan újból feláll a blocking, és leszakad a hideg (valahova) Én most inkább ez utóbbira tippelnék, de ez igazán csak találgatás."

  Egyet értek veled. Nem gondolom én sem, hogy tartós lehet a jelenlegi felállás.

  Persze ez csak vélemény.

  Mostanság az archívumot is lapozgatom, s ráakadtam egy 83-as helyzetre ami egy kicsit is "hasonlít" a jelenlegi helyzetképhez. Íme: Link A jelenlegi várható: Link
  Három kulcsfontosságú területet vettem figyelembe: Grönland, Közép - Európai magasnyomás és a Barents - tenger felett lévő nagy kiterjedésű alacsony nyomású területet. 850hPa-on Grönland északi, északkeleti részein felgyülemlő hideg maggal.

  Végül a november első fele természetesen északi zonalitással telt, aztán a Nov.3.-án mutatkozó hajlam 12-ére ebbe torkollott. Link Link :P


  Nem mondom, hogy ez lesz. Vagy ez a várható forgatókönyv mint 83. Mindenesetre hajlam mutatkozik a magasnyomású híd kiépülésére Norvég - és a Grönlandi - tengeren.
  Lehetséges, hogy csak Észak - Európai hideg elárasztásra futja majd, s marad a jelenlegi verzió.

  Mindenesetre szólni szerettem volna ( csendes olvasó fórumozóként ) nem árt oda figyelni a jelenlegi helyzetre Észak - Európában. A Gfs is pedzi a magasnyomás erőlködését. Ha most nem, s maradunk az általad leírt északi zonalitásnál kedves Thermometer, akkor 10-e körül értelemszerűen blockingnak kéne/kellene következnie. "Elvileg." kacsint

  Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de nekem örömöt csal a számra a Gfs,Ecmwf-en "csak" 120 órára lévő Grönlandi - tengerre rácsúszó Link -15 - (-20)as hideg légtömeg.

  Szerintem a modellek kissé alá becsülik a markáns hideg légtömeg irányát s a kezdetleges magasnyomás létrejöttét.

  Ha most nem, mert teszem fel erölködiklaza akkor legközelebb. Nem árt odafigyelni arra a területre, hisz az általad leírt: "Idén elég korán és tartósan berendezkedett a hideg az európai Oroszország északi felén, ez a tény némi figyelmet érdemel." a hideg java onnan származik (Grönlandi-tenger).

70614. 2015-10-30 09:09:53

 • Nem viselkedhetünk úgy, mintha valamilyen bulvárlap késő őszi körkérdésére válaszolnánk: "ön szerint milyen lesz az idei tél?" Akinek ilyesmire van igénye, az a Blikk-et olvassa, ne a Metnet fórumait...
  Szóval, az óvatosság indokolt és üdvözlendő.
  Ennek előre bocsájtásával természetesen elmondhatom a véleményemet: a jelenlegi anticiklonális helyzetből csak és kizárólag (északi) zonalitással lehet "kijönni" -ahogy a modellek "űrtávban" mutatják is. Ez légkörfizikai törvényszerűség.
  A kérdés nem ez, hanem, hogy a zonalitás mennyi ideig tart majd, és utána mikor vált újra blokkba a cirkuláció. Ez az, amit nem tudhatunk. Sok tényező befolyásolhatja ezt, melyek közül kiemelendő a nyugati áramlási szalag sebessége, amit viszont hemiszférikus léptékű paraméterek (nyomásgradiens) határoz meg. Továbbá a minket elsősorban érintő ural-kelet-európai hidegdepó fejlettsége. Idén elég korán és tartósan berendezkedett a hideg az európai Oroszország északi felén, ez a tény némi figyelmet érdemel. De persze ez sem garancia nálunk az "igazi" télre, hiszen láttunk már ilyen depókat pár nap alatt felszámolódni.
  "Történelmi" példák sora van arra, hogy a november elején felállt északi zonalitás-közép-európai AC kombináció több hétig fennmaradhat. De az sem elképzelhetetlen, hogy ez csak epizód-szerűen jelentkezik, és utána hamarosan újból feláll a blocking, és leszakad a hideg (valahova) Én most inkább ez utóbbira tippelnék, de ez igazán csak találgatás.
  A DAI (és az eddigi cirkulációs jelleg) alapján egy szaftosan, átlagnál több fokkal enyhébb december (télelő) idén meglepetés volna. Amolyan "tizenkettő-egytucat" időjárást tudok elképzelni a következő hetekre.

Mai dátum

2015. november 29., vasárnap

Taksony

sielok_hotipp

Utoljára feltöltött kép

37632

Hírek, események

Tél Tábornok első támadása 2015-ben

Időjárás-változás | 2015-11-27 10:04

pic
Az előző két év kissé visszafogott, sokfelé hószegény tele, valamint az idei forró nyár és meleg szeptember után joggal merült fel a kérdés, hogy idén mikor érkezik meg hazánkba az első komolyabb lehűlés és hó.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 6:57  napnyug 15:44
Szolnok: napkel 7:01  napnyug 15:53
Budapest: napkel 7:06  napnyug 15:57
Siófok: napkel 7:08  napnyug 16:03
Szombathely: napkel 7:15  napnyug 16:07
Lap tetejére