Közepesen felhős

Makó

2016-05-30 12:33:34

T: 26,9 °C

RH: 51 % P: 1010.0 hPa

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12

70890. 2016-05-27 11:17:22

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#314855)

70889. 2016-05-21 11:12:42
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • OFF: ilyen sem fordult meg elő, hogy a saját szállamat kellett volna továbbfűzni -nevet
  ON: ezúttal bejött a latolgatásom, hogy az újabb kora nyári epizódra május utolsó harmadáig kellett várnunk. Május vége fele 2-3 nap erejéig tehát bepróbálkozhat a meleg, de 30-31 foknál többre ebből a várható T850 hPA értékek alapján aligha futja majd. Ezt követően inkább mérsékelten meleg, zaporokkal, zivatarokkal tarkított időre látok legnagyobb esélyt a fáklyák alapján, sőt, az ECM
  friss 3-hetes tavprognozisa szerint június 5-e utan enyhén negatív T anomália mutatkozik,
  ami akár egy klasszikus Medárdot is jelenthet. Mindent összevetve az előttünk álló, a jövő keddi HF által megszakított meleg periódust
  egyhamar nem nagy eséllyel követik továbbiak, könnyen meglehet, hogy az első számottevő, 4-5 napnál hosszabb meleghullámra meg legalább egy hónapig várni kell majd nevet

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Szívesen osztanam az optinizmusodat, ám az óceáni AC-blocking igen makacsnak tűnik, illetve minduntalan kiújulni látszik - ezt az aktuális modellfutások, illetve az ENS-átlagok is alátámasztják, így könnyen meglehet, hogy május első fele javarészt az átlagosnál nehány fokkal hűvösebb, jobb esetben átlagos időjárást hozhat, fokozott csapadékhajlam mellett. Kora nyárias epizódokra - a nagytérségi aramlasi viszonyokbol, a negatív AO/NAO indexekbol, ECM anomália térképekbol, illetve a Rossby-hullámok igen lassú mozgására, vagy inkább stagnálásara valo tekintettel legjobb esetben május 15-e után számítok, de az sem lepne meg, ha erre a hónap utolsó harmadáig várni kellene. Elég visszagondolni a február végi nagy enyheseg es a március végi keményvonalas tavasz megérkezése között eltelt csaknem másfél hónapra. nevet


 • Nagyon szemléletes a "hidegleszakadás" az általad linkelt és kiegészített térképeken.
  Valósággal a poláris hidegdepóból lekanyarítja a felénk eső harmadot.

  Ami alábbi cikkből kiderül, az év ezen szakában ez egy nagyon jellemző folyamat, április idusán ez egy későtéli és egy fagyos szentek között elhelyezkedő epizódnak tekinthető. Emlékeimhez tartozik valamikor a 80-90 es évek fordulóján egy hasonló helyzethöz köthető május 1-i havazás.

  Itt a ránk sodródó alacsonynyomású ciklonokkal szállított hideg levegő egy kiterjedt összetett hidegörvénynek tekinthető, és ezt az életutat is járja majd be:

  Link


  Ez az előttünk álló nagyjából 7 napon kellemetlen időt eredményez, azonban ehhez az is hozzátartozik, hogy a pozitív energiamérleg hatására a dél felé kiterjedő hideg ilyenkor már relatív gyorsan gyengülni kezd az alacsonyabb szélességeken történő erős besugárzás hatására. Az alacsony nyomású mag maradéka ahogy gyengül, vissza is húzódik a fő depóhoz.
  A hidegdepó elhelyezkedéséből úgy ítélem, hogy ezt az áramlási képet ezen epizód után egy időre nem nagyon lesz, mi táplálja, amiből levonhatjuk a május első felére vonatkozó következtetéseket.

70886. 2016-04-17 23:14:51

 • A hidegkedvelők a következő napokban nagyon szerencsések lesznek Nyugat és Közép-Európában. Globálisan nézve a nagyon meleg február és március után, folytatva a sort áprilisban is így lehet majd(egyelőre úgy tűnik),és mi azon ritka helyek közé tartozunk majd(legalábbis a következő napokban), ahol hűvösebb lehet az idő.

  Az északi féltekén hetek óta élvezhetjük a globális időállást. Ennek köszönhető, hogy habár a hideg depó csúcs időszakban is vérszegény volt, mostanra az évszaknak megfelelően egyre fogyott, a következő időszakban pedig már a töredékére csökken, Észak-Amerikától ÉNY-ra és ÉK-re lévő hatalmas egy helyben álló AC-nak köszönhetően, Európába folyamatosan csörgedezik még a hidegből, újabb és újabb alkalommal kimélyítve a teknőt.Ez a folyamat egyelőre folytatódik, ennek köszönhető a jövő héten az újabb (komolyabbnak látszó) lehűlés.

  24 ó: Link Link 240 ó: Link Link

  A folyamatból továbblépés per pillanat nem látszik. De nagy jós tehetség nem kell, hogy a minimálisra csökkenő hideg tartalékok, globálisan nagyon erős AC hajlam(ami a hőmérsékleti gradiens csökkenésével meglepő lenne ha csökkenne) és a szinte folyamatos átlag feletti hőmérsékletű hónapok után, a legesélyesebb egy a tavalyi hasonló forgatókönyv a folytatásban majd.


 • Legyen itt ilyen is:

  ez most nem jött be. szegyenlos


 • Értem én, hogy hűvös lesz a Dunántúlon 1-2 napig, viszont mi van ezen elbagatellizálva? nevet

  "04.07-11.: változékony, a mostaninál hűvösebb idő (főleg NyÉNy-on)"

  Az óceáni teknő visszaszorulása az azori térségben pedig eléggé látványos a GFS fáklyán a hónap közepétől: Link


 • Tegnapelőtt 22-26, tegnap 24-27 fok volt jellemző országosan, már ma is hűvösebb van a Dunántúlon, holnap pedig még hűvösebb lesz. Ahogy Zivi is mondta, én ennél hűvösebb időről írtam már 7-8-ra. kacsint


 • 8-án nyugaton már szinte biztos, hogy hűvös idő lesz, valószínűleg 15 fok körüli vagy az alatti hőmérséklettel. Középen és keleten még marad a 20-25 fok aznap, de 9-én már ezeken a területeken sem lesz meleg, a 15 fok is csak a keleti, északkeleti határvidéken lehet meg.

  Viszont én a 11-ét már nem várom már olyan hűvösnek, szerintem akkor újból több helyen meglehet a 15+ fok. A mostani GFS op. ott igencsak kilóg lefelé (közép-magyarországi fáklya, de gyakorlatilag mindenhol ilyen: Link ), az ECMWF (op. + ENS átlag egyaránt) már 16-19 fokot vár aznapra.

  Egyébként JoeJack a mostaninál hűvösebb időről beszélt, és úgy rendben van a 7-11., mivel holnap mindenhol visszaesik pár fokot a hőmérséklet a belöttyenő hidegfront miatt.


 • Előre bocsájtom, hogy helyzetértékeléseddel alapvetően egyetértek. De valamennyire árnyalnám a képet a magam optikáján át nézve (számomra a hűvös/hideg a jó idő)
  Tény, hogy alapvetően meleg idő várható a következő 1 hét, 10 napban, hiszen az alacsony nyomás központi területe tőlünk nyugatra helyezkedik el. Az előőoldali peremciklonok "hideg" produktuma mindig legalábbis kétes.
  Viszont ezek a képek mégis olyanok, hogy láttukon óvatosan dörzsölök egyet a tenyeremen:

  Link Link

  Azért tetszik a kép, mert itt -legalábbis a Dunántúl vonatkozásában- hátoldali pozicióban csökkenő, sőt mélybe zuhanó légnyomást látunk, valahogy így:

  Link Link Link Link Link

  Ez a délről "ránk mászó" alacsony nyomás, mely az ország nyugati részén nem prefrontális
  délies áramlásban lép fel, nagyon tetszetős. A magasban a hideg levegő nagyon közel lesz nyugati határainkhoz, kifejezett ny-k-i hőkontraszt mellett:

  Link

  Ez változékony, felhős, a mostaninál lényegesen hűvösebb időt sejtet, esetleg kiadós csapadékkal. Tehát, a várható időromlást, főleg nyugaton, nem lehet elbagatellizálni.
  Igaz, a rossz idő valóban átmenetinek néz ki. Ezt követően nagy valószínűséggel ismét a fránya nyugati teknő kapja el a grabancunk szubtrópusi meleg áramlásával.
  Igazi hidegöblítés, nyugati anti0ciklonok "támasztotta", hosszú északias légpályák nem látsznak 200 órán belül, de űrtávlatban sem. Bár az űrtávlati kép pár futáson belül is megváltozhat...
  A "komoly" időtávon belül én nem látom az azori lényeges erősödését, kontinens felé való beorrosodását. A GFS űrtávlatijában, 300 óra környékén van valami ilyesmi tendencia, de nem valami markáns. Az űrtávban kifejlődő jeges-tengeri AC-t, még inkább a környékén gyülekező hideg légtömegeket érdemes lesz figyelni. Ezek olyan pozicióban vannak, hogy ránk fordulásuk nem kizárt. Persze lehet, hogy semmi ilyesmi sem lesz, és nyár lesz ezután október közepéig -volt már példa rá.


 • Egyetértek, kivéve hogy a hűvösebb idő szerintem eleve rövidebb lehet, inkább 9-11re írnám.
  Legalábbis ECM szerint... Link
  7-8 lehet csapadékos, de még inkább meleg. Jó kis rövid KÜN is lehet belőle nevet
  Link

  Lényeges hidegelárasztásnak még csak nyoma sem látszik, űridőben sem, úgyhogy a latolgatása nem vehető komolyan jelenleg.


 • Előbb-utóbb, de inkább utóbb.

  A realitás: belátható időn belül nagyon minimális az esélye egy komoly hidegelárasztásnak.

  A változékony és hűvösebb idő jelen állás szerint kb. 11-ig tart ki. 12-től ismét az óceáni teknő előoldali, meleg-száraz áramlása határozhatja meg időjárásunkat.

  A hónap közepére aztán ismét megmozdulnak a csapadékoszlopok, a nyugat-európai nedvesebb, hűvösebb levegő eléri a Kárpát-medencét is, de ez megint csak egy rövid, átmeneti epizódnak néz ki, gyakorlatilag még az e hétvégi etapnál is gyengébb lehet.

  Utána pedig a GFS alapján az a legvalószínűbb, hogy az óceáni teknő szép lassan leépül, az azori térségben AC foglalja el helyét, amiről pedig tudjuk, hogy a nyári félévben szeret benyomulni a kontinens belső részére is. Persze előfordulhat, hogy ÉK felé húzódik, de azt is tudjuk, hogy egy brit blokk sem feltétlenül okoz hideg időt nálunk.

  Tehát:

  04.07-11.: változékony, a mostaninál hűvösebb idő (főleg NyÉNy-on).
  04.12-14.: előoldal, újból májusnak megfelelő hőmérséklettel.
  04.15- pár napig.: frontok, peremciklonok, konvekció, kisebb lehűlés.
  Utána: ismét nyugodt, az átlagnál melegebb idő, emelkedő légnyomás.

  Én kb. így látom.

  Előbb-utóbb pedig 100 %, hogy jön egy erős hidegelárasztás, de lehet, hogy csak 2 hónap múlva. nevet

70878. 2016-04-04 13:30:52

 • Úgy tűnik a "klasszikus" zonális áramlásnak továbbra sincs se híre, se hamva Európában. Figyelemreméltó az a hatalmas Ac kint az óceánon, amely futásról futásra ott terpeszkedik a szinoptikai térképeken. Az ennyire markáns meridionális időjárási helyzet tartós fennállása véleményem szerint hosszútávon semmiképpen sem a napos, meleg tavaszi időnek kedvez (noha ez tartósan amúgyis ritka ezidőtájt, kiváltképp májusban). Ebből előbb-utóbb egy masszív a hidegelárasztás alakulhat ki hátoldalra kerüléssel, a teknősödési folyamat esetleges további erősödésével, s keletebbre helyeződésével párhuzamosan. Ezt persze nem riogatásnak szántam, csak egy általam eléggé valószínűnek tartott jövőbeli scenáriót vázoltam fel.

70877. 2016-04-03 19:25:06

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#311083)

70876. (előzmény: 70875. nszabi) 2016-03-30 22:43:20

 • Ahogy előttem már többen is megpendítették, addigra valószínűleg éppen a tőlünk nyugatra dél felé áramló hideg és a tőlünk keletre lévő magas szélességekig eljutó szubtrópusi meleg nedves levegő határfelületén leszünk. Ez intenzíven csapadékos időt (esőt, záport, zivatart egyaránt) sejtet, eleinte átlag körüli (esetleg picivel afeletti) hőmérsékletekkel, majd a teknő átvonulása után, komolyabb lehűlés is benne van a pakliban, de ez még elég képlékeny. A lényeg: tipikus "jóidő", vagyis csendes, száraz, meleg aligha várható. De ez ne szegje kedved, ettől még jól érezheti magát kint az ember, csak ne hagyd otthon az esőkabátot! eso vidám

70875. 2016-03-30 21:14:52

 • Jó estét Mindenkinek!
  Szükségem volna egy kis hosszútávú okosságra az április 07-10 közti időszakra Győr környékére! Horgásztúrát szerveztünk, de a modellek szerint (és ezeket nézegetve) szerintem is olyan konkrét "rossebsetudja" időjárás van kinézőben. Ha valaki latolgatna valami bíztatót azt megköszönném! nevet


 • Egyre inkább nem is a front, hanem az általa generált mediterrán-ciklon lehet érdekes a hétvégén. Nagyon jó kis helyzet látszik, mediterrán-ciklon tőlünk DNY-ra, tolja maga előtt a meleget és a nedvességet, nem bánnám, ha az elmúlt években elmaradt szlovén-horvát klasszikus instabok most újra jelentkeznének.

  Utána, jövő héten is hasonló folytatás látszik, de azt említetted már.


 • Valóban, hosszabb távon tipikus tavasz közepi, késő tavaszi makroszinoptikai kép látszik kialakulni: a sarki hideg Grönland-Labrador térségébe húzódik vissza, a legnagyobb hőgradiensű vonal ezen "hidegpont" és a Földközi-tenger térségében található "melegpont" között van.
  E vonal mentén alacsony nyomású teknő és élénk ciklogenezis, a sarki hideg légtömegek a teknő (ciklonrendszer) hátoldalán Nyugat-Európán keresztül áramlanak dél felé, míg a meleg levegő az előoldalon Kelet-Európa egy részét és Közép-Európa keleti felét árasztja el. Térségünk általában előoldalon, de a cikloncentrumok közelében van. "Pengeél" helyzet ránk nézve: nagyjából fölöttünk húzódik a hideg-nedves és a meleg-nedves légtömeget elválasztó vonal. Ez sok csapadékot, és esetleg heves (konvektív) jelenségeket sejtet. Ha a vonal kissé nyugatabbra alakul ki, kora nyári melegeket kaphatunk, ha keletebbre, akkor viszont kifejezetten hideg, szeles, barátságtalan idő köszönthet ránk záporokkal, graupel-lel, hózáporokkal. Egyelőre úgy tűnik, az előoldali verzió a valószínűbb, de a dolog már csak az időtáv miatt sem tisztázódott le egyelőre.


 • Nos, a sejtés jónak bizonyult, érkezik a keményvonalas tavasz.

  Holnaptól a jövő hét közepéig jobbára száraz, az átlagosnál jóval magasabb átlaghőmérsékletű időre számíthatunk. A szombati front kissé bezavar az idilli képbe, de szinte nem oszt, nem szoroz.

  --------------------------------

  Április 7-8. környékén viszont változékonyabbra fordulhat az időjárás.

  Egyrészt ez idő tájt a nyugat-európai teknő minden bizonnyal keletebbre húzódik. Mondjuk valsz. eléggé meggyötört állapotban érhet Közép-Európa fölé, de azért felkavarhatja az állóvizet.

  Mindemellett én azt vélem felfedezni a modellfutásokon, hogy az azori AC ÉNy felé összekapcsolódhat az addigra kialakuló "labradori" AC-val. Ennek az lenne a következménye, hogy az észak-atlanti ciklontevékenység meredeken ráfordulna a kontinensre, Nyugat-Európa pedig sorozatban kapná a frontokat és a grönlandi eredetű hideget. Szerintem ez annyira markáns lehet, hogy térségünket is elérnék a hűvös-nedves légtömegek, ill. mediterrán ciklongenezis is benne van a pakliban.

  Röviden: 04.07/08.-tól a hónap elejinél több fokkal hűvösebb, emellett csapadékos napokra számítok bizonytalan ideig. 5-7 nap reálisnak tűnik, ha bejönnek számításaim. Nagy hideget mondjuk nem jövendölnék, inkább csak az olyankor megszokott szintre esne vissza a többnapos átlagT.

70871. 2016-03-26 09:57:10

 • Márc.15-i kérdésem felélesztette a fórumot, jó esélylatolgatások születtek, de teljesen senki sem találta el a 10 nap fejleményeit, bár nagyon közeliek is voltak. Egyértelműen szárazabbra fordult a 10 nappal ezelőtti csapadékos nap után az idő, de csapadékmentes és egyértelműen napos idő sem lett. Talán 3 napon volt túlnyomóan derült idő, de font és ciklon is volt és 5-10 mm csapadék is előfordult, bár kevés helyen. A T ahogy láttam (bár nem végeztem statisztikai összegzést)nem nagyon ment 15 fok fölé (itt biztosan nem), sőt néha a 10 fokot sem érte el a max. A minap előfordult -1,-8 fokos minimumok országszerte sem a nagy bemelegedést mutatták. Semmiféle T fölélövési tendenciát sem látok továbbra sem, hacsak azt nem vesszük annak, ha egy modell külterületre jelez előre és a mérőeszközök zöme hőszennyezett lakott területeken van. Reptereinken, melyek tisztes távolban vannak a városoktól nem hiszem, hogy elvadult T max-okat mérnének. Itt Pápán a 16 fok meghaladása még nem volt lehetséges hőszennyezés nélküli környezetben az idén.
  Köszönöm az esélylatolgatásokat, most már a keményvonalasnak nevezhető meleg kérdése vetült fel. Először húsvét volt megjelölve a 20 fokos álomhatár elérésére. Most nyomát sem látom ilyesminek, sőt most éppen borús, esős az idő fél nappal húsvét előtt. Viszont egyértelmű, hogy 31-én robban be a 20 fok a modellek szerint. Kérdés, hogy megvalósul-e ez, vagy megint valami közbeszól ?


 • Április 1-e után nyílnak a fáklyák, lehetnek itt még meglepetések, nem biztos, hogy olyan tartós lesz a jó idő. A jövő hét végére akár komolyabb lehűlés is érkezhet.

70869. 2016-03-24 12:05:58

 • Feltehetően tovább folytatódik az átlagosnál melegebb idő, sőt a márciusi mérsékeltebb napok után, a jelek arra mutatnak, hogy április újra rátehet egy lapáttal. Megbízható modellek:

  ECM most: Link 120 óra: Link 192 óra: Link 240 óra: Link

  GFS para: most: Link 102 óra: Link 150 óra: Link 210 óra: Link

  Azaz a következő időszakban az északi féltekén lévő hideg magok áthelyeződnek a nyári félévben jellemző pozíciójukba Grönland fölé, attól nyugatra-Kanada északi része fölé és az erősödő Golf-áramlattal erős ciklonok jöhetnek része, amik előoldalán jellemzően DNY-i áramlással meleg érkezhet a következő időszakban.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Véleményem szerint a tipikus ´alálőtt maximumok´ jelenség lehet emögött, meg különben is az aktuális ECM eléggé kilóg lefelé, részben ORSC is lehet. Amennyiben az áramlás szombattól tényleg délire fordul és nem zavar be inverzió, tartósabb felhőzet stb., 5-6 fokos T850 hPA értékek és egy kis főnös rásegítés esetén nem lesz gond jövő héten elérni a 18-20 fokot. A felmelegedést rövid időre megakaszthatjha a kb. 1 hét múlva esedékes gyenge, szétesőben levő HF, ám mögötte ismét gyorsan kiújulhat az erőteljes déli, délnyugati áramlás. Kisebb meglepetés lenne számomra, ha ilyen magas napállás és melegadvekció kombó mellett az országon belül március végéig nem lenne meg legalább néhány helyen a 20 fok nevet

70867. 2016-03-21 11:35:45

 • Február végén tényleg valami nagy "törés" következhetett be az időjárásunkban: Link
  Hogy lehet az, hogy intenzív Dny-i áramlásos időszakban, ami húsvétra kinéz, alig éri majd el várhatóan a 15 fokot a max.? Az elmúlt években komoly lehűlés kellett az átlagos időhöz, most intenzív bemelegedéssel éri csak el az átlagot a hőm.? Globális lehűlés kezdődött, vagy mi? hideg


 • Illetve érződik a levegőn hogy kontinentális és nem óceáni.
  Egész hétvégén 10 fok felett volt a napi Tmax, de a sok napsütés ellenére és a szeles időnek köszönhetően kimondottan fázósnak hatott az időjárás a hétvégén, nem beszélve a reggeli fagyokról.
  Ha hétvégétől déliesre fordul az áramlás majd, akkor a 10-15 fokok már nagyon kellemes, langymelegnek fognak hatni.


 • Épp ezen a vitán gondolkodtam a hétvégén. Tihanyban dolgoztunk a kertben, és olyan szép tavaszinak tűnt az idő. Aztán elment a nap vagy feltámadt a szél és munka közben is nagyon fáztunk. Igazából majdnem kabátos idő volt, kellemetlen, szeles, hűvös... Szombat reggeltől vasárnap reggelig folyamatosan égettük a fát a kandallóban és reggel igencsak csípősre sikerültek a hajnalok.
  Ennél sokkal kellemesebb tavaszi időben is sikerült már dolgozni Tihanyban a kertben. Este pedig kabátban dideregtünk, ha kiültünk kabátban naplementét nézni.

  Igazából fél órákra kellemes ez az idő, de márciushoz képest cseppet sem volt ilyen érzésem. Ráadásul szombat borús volt szinte egész nap (kb. 11-től), délután még az eső is szemerkélt. Azért dolgozik a negatív T850.


 • Tartós, napsütéses, száraz idő = szép idő volt az elmúlt 6 napban, és továbbra is ez várható még 2-3 napig, szóval majdnem a teljes 10 nap így telhet el... nevet
  Persze nem "állandósult", Érden is volt 1 nap amikor részben felhős volt (máshol pedig még esett is), de saját lakhelyemre teljesen jól mutatták a modellek már 5-6 napja is, hogy tartós, száraz, közel zavartalan napsütéses idő várható, bár hideg reggelekkel.

  Húsvéttől pedig jöhet az előoldalas, igaz tavasz nevet Már a yr.no szerint is 20 fokos tmaxokkal (Érdre), azaz egyes helyeken bőven efölött lesznek majd.

70863. (előzmény: 70862. Ferri) 2016-03-17 19:57:23

 • A GFS által adott forgatókönyv megvalósulásának esélyét (veszélyét) én is látom.
  Sajnos, az egy átlagos, nagyon is hihető folyamat, hogy a blokkoló AC nyugatról, északnyugatról a kontinens centrumába helyeződik, a blokk előtti, jó ciklonok keletre, délkeletre szorulnak.
  Ezzel együtt a mi időjárásunkat az atlanti ciklonok előoldala (vagy a blokk AC hátoldala, ha jobban tetszik) kezdi befolyásolni meleg levegőjével. Ez az élet, az időjárás rendje.

70862. 2016-03-17 17:19:06
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • A folytatást én is hasonlóan látom, mint például JoeJack. Az ENS ugyan hosszabb távon félrevezető lehet, azonban a GFS ENS már jó néhány futás óta kitartóan felvázolja a tavasz irányába mutató makrováltást, amely valamikor Húsvét körül venné kezdetét és nagyjából a hónap végéig le is záródna. Addigra, ha nagy nehezen is, az azori AC-ről leváló önálló gerinc átvonulna felettünk, és az Izland felől a Brit-szigetek felé araszoló ciklon és a közben Ukrajna irányába áthelyeződött AC közös áramlási rendszerében végre megérkezhetne a tartósabb, nappal kevéssel 15 fok feletti csúcsokat hozó igazi tavaszi idő. nevet
  Thermometer: abban igazad van, hogy a mostani (és az előreláthatóan legalább még a jövő hét legnagyobb részére is jellemző makroszinoptikai helyzet alapvetően nem egy ´meleg´ helyzet. Ehhez egy alapvető ´térfélcserére´ van szükség a légköri képződmények helyzetét illetően. A váltásra van esély, fő gyengéje a még mindig nagy időtáv, annyi biztos. Dehát erre való ez a fórum, hogy kitárgyaljuk az esélyeket vidám


 • Véleményem szerint a makroszinoptikai alaphelyzet a döntő, főleg, ha az huzamosan fennáll.
  Több napja figyelem a helyzet alakulását: többnyire a Brit-szigetek térségében látható magas nyomás, keletebbre pedig alacsonyabb. Ez alapvonalaiban inkább változékony, és semmiképp se kifejezetten enyhe/meleg jelent térségünkre nézve. Természetesen lehetnek az alap-felállásnak furfangos változatai, melyek mégis igazi tavaszi "jóidőt" hoznak, legalábbis időlegesen. De hogy a "maghelyzet" nem egy meleg helyzet, az szerintem tuti.


 • Ez eddig rendben is lenne, de Thermometer még nálam is északabbra lakik, szóval ha mondjuk wetsommal folyt volna le ez a vita, akkor nem is szóltam volna semmit kacsint


 • Elbeszéltek egymás mellett, melynek oka:

  A várható makrocirkulácios helyzetböl adódó lehetöségek ezek térbeli bizonytalanságának figyelembe vételével a Kárpát-medence egészére nézve függetlenül attól, hogy egy adott modell futtatás konkrétan mit jelez elöre (Thermometer)

  vs

  Egy/több modellfutás egy adott pontra (Érd-Bp) nézve, függetlenül a makrocirkulációs helyzetben rejlö egyéb lehetöségektöl/bizonytalanságoktól (Donnie)

  A két vonal csak akkor találkozna, ha az aktuális modell futás jobban felhozná északra a jelenlegi futások által inkább délebbre preferált med.ciklonokat. vidám


 • Gondoltam, hogy végül egy teljesen szubjektív definícióba fogsz kapaszkodni: "szép idő".
  Ma is szép idő van, és a következő bő 1 hétben is ez várható.
  Napsütés, kevés szél, semmi csapadék. Ez van és ez marad minden jel szerint még jó ideig, max a szél lesz néha kicsit élénkebb.
  Az ECM-ed helyi leképzése 24-ére (amire a linked mutat): Link Tehát makroszinoptikai kép szempontjából teljesen mindegy, hogy ez blocking, félblocking vagy zonalitás mellett történik majd, nyilván nem lehet egyforma, főleg a szél, meg az esetleges záporok esélye nő egyes esetekben. Ezzel együtt továbbra is csaknem teljesen falsnak látom az eredeti kommented, amiről a szál indult. Ez itt száraz, főleg napos idő, alapból kellemes 10 fok körüli/feletti tmaxokkal, az időszak végén komolyabb melegedés esélyével: Link
  Ez persze nem lehet mindenki számára "szép idő". kacsint


 • Most kivételesen nem tudok egyetérteni a helyzetértékeléseddel. Masszív blokkhelyzetek néznek ki majdnem az összes modell alapján a következő, nagyjából 10 napra. Pl. 168 óránál

  ECM: Link

  GEM: Link

  Egyedül GFS jár külön utakon: Link

  Ez kis fantáziával valóban lehet anticiklonális omega.

  Összességében azonban jórészt atlanti blokk-félblokk látszik, és nem egy modell és futás szerint az időintervallumnak egy részében bizony előfordulhat jelentős ciklonális behatás térségünkben.

  A tartós "szép idő" szinoptikai kellékei, um. térségünk fölött AC északi zonalitással, vagy omega AC a kontinens középső meridiánjában, vagy huzamosabb, masszívabb ciklon-előoldali pozíció jelenleg nem nagyon látszik 240 órán belül.


70856. 2016-03-17 11:31:08

 • Februárban azt jeleztem, hogy az akkor létrejött és sok csapadékot hozó "vontatott" áramlási kép, ami februárban pozitív anomáliát ad, az márciusban inkább negatív felé tolja el a mérleget.
  A mért értékek világában most már láthatóan március is kb +0,5 / +1 fokos pozitív anomáliával fog zárni, noha ez jócskán szerényebb, mint a februári többlet amely 3 és 5 fok között szórt.
  Ez viszont mégis azt is jelentette, hogy március első fele semmivel sem hatott enyhébbnek, mint az azt megelőző időszak, sőt, nem voltak annyira kiugró tmaxok, illetve az is figyelemre méltó, hogy az elmúlt több évre visszatekintve a negatív anomáliás hónap szinte kivételesen fordult csak elő, legutóbb 2015 októbere volt szerényen negatív, így inkább arról beszélhetünk, hogy a egy hónap erősen pozitív anomáliás lesz -e vagy csak alíg, a negatív anomália az már igen erős jelző.

  A folytatás az űrtávlati modellek hosszú ideje óta mutogatott azori erősödése lesz, azonban ez nem fog egycsapásra megtörténni és drasztikus makrováltást hozni. Lszenek visszalépések... az ÉNy felől érkező és gyorsan tovaálló gyenge hidegfrontok mögött É- ÉK felől még több ízben kaphatunk egy-egy löttyenet hideget, ami visszavetheti a nappali maximumok emelkedését.
  Vagyis a szituáció a Kárpát medencére egy ÉNY áramlás elhaló vége és gyenge keleti blokking határa, közben a hidegmag felénk eső része gyengül, itt helyben a felállás annyit változik, hogy kevesebb nedvesség jut el fölénk (ennek önmagában a csökkenő É-D hőmérsékleti kontraszt is az oka).


  Ezzel együtt a következő 1 hónapban szárazabb idő várható, időnkénti hidegfronthoz vagy gyenge sekélyciklon/hidegörvényhez kapcsolódó részben már konvektív csapadékkal, igen lassan emelkedő hőmérsékletekkel, de ezzel együtt növekvő napi hőingással amelyek miatt belátható időn belül még nem tudjuk otthon hagyni a kabátot, mivel kellemesen melegnek csak a kora délutáni órákat van esélyünk érezni. Országos szinten valószínűleg még április első felében sem fogják elérni, meghaladni a 20 fokot (10
  és 15 között talán előfordulhat 20+ os nap, de hajnalban még akkor is sokfelé gyengén fagyni fog). Ilyen értelemben az április hónaptól sem várok vérmes pozitív anomáliát, hiszen március és április hónapok között átlagban is igen nagy hőmérséklet ugrás van. Csupán április 20 után (rendszerint) beköszöntő átmeneti blokkingos periódus hozhat erős előoldalt rövid párnapos koranyári értékkel, majd átlagos körülire visszaeső hőmérséklettel, ez egyben teknős helyzetet eredményezve meghozhatja az első 1-2 klasszikus koranyári konvektív napot is.


 • Számomra ez már tartós szép idő, szerencsére a csapadék is eltűnt: Link
  Ez is szépen kiszáradt: Link ennek a jeleit láttam 2 napja is, amikor alább kommentáltam.
  Ez a mondatod "Állandósult, tartósan napsütéses, száraz időre nincs kilátás." már akkor sem volt igazán helytálló, mostanra nem sok alapja maradt, ahogy a kiadós csapadékra vonatkozó kitételnek sem.
  Persze lehet még picit lovagolni az "állandósult" szón (mint vészkijárat), de ennél szerintebb nagyvonalúbbak vagyunk nevet


 • 120 óránál ECM, GFS, GEM egyaránt adja a (fél)blokkoló brit AC-t. 240 óránál ECM és GEM szintén ilyet mutat, GFS kicsit más, bár az arktikus-izlandi térségben ennél is ott az AC.
  Az AO és NAO legfrissebb futása valóban 0 körül szóró, NAO esetében ennél hajszálnyival magasabban húzódó ens-t hozott ki, de a közelmúlt többi futását inkább enyhén negatív AO, 0 körüli NAO jellemezte.
  Ez a felállás sugallhat az eddigieknél szárazabb, naposabb időt, de tartós "szépidő" ebből nem néz ki.


 • "Állandósult, tartósan napsütéses, száraz időre nincs kilátás. Ciklonális behatásra, frontátvonulásokra, időnkénti, akár kiadós csapadékra annál inkább."

  Ennek gyakorlatilag pont az ellentétét olvasom ki az indexekből és a modellekből. Link
  Pont, hogy sokkal naposabb, szárazabb idő várható, mint amit Februárban és Márciusban eddig át kellett élnünk.

  A 10 napos blockingot sem értem, honnan szedted, a nyomásgörbéken sehol nem tartanak 4, max 5 napnál tovább az AC-k.

  Ez pedig stabilan bő 3 fokkal alálőtte eddig is minden 10 fok feletti tmaxos napon a tmaxot: Link úgyhogy nagyon kellemes idő néz ki végre! vidám


 • Én pedig kiegészíteném ezzel, elsősorban a T850-es fáklyával: Link

  Látszik, hogy nagyjából most van a mélypont (igaz itt nyugaton, keleten a szombati hidegfront mögött még lehetnek hasonló, vagy akár kissé alacsonyabb T850 értékek is átmenetileg). Ezt követően viszont határozott melegedés látszik a még megbízható tartományon belül, jövő héten, 0 fok körüli vagy kevéssel a feletti T850-ekkel. Ez, ahol kisüt a Nap, már bőven hozhat majd 13-15 fokos maximumokat, ahogy az 5 naposban jeleztem is. Ha pedig kicsit melegebb lesz, mondjuk az 5 fok körüli T850 is összejön, ahogy a GEM most várja, akkor jöhetne a sokak által várt keményvonalas tavasz 17-18 fok körüli csúcsokkal, még ha csak pár napra is. És ahogy írtad, az áramlás a jövő héten inkább északnyugatias lesz már. A húsvét körül több futásban megjelenő -5 fok pedig mediterrán vagy valami közép-európai ciklon hátoldalán érkező hideg volt minden futásban, ami még több, mint bizonytalan.


 • Én ezt annyiban javítanám, ill. egészíteném ki, hogy a tavaszi hőmérsékleti értékek (10-15 fokos Tmax) jóval nagyobb arányban várhatók, mint a késő télies maximumok (4-9 fok). Ugyan gyenge fagyok viszonylag gyakran és nagy területen alakulhatnak ki, de ez még bőven jellemző az évnek ebben a szakaszában. Összességében egy átlag körüli hőmérsékletű időszak köszönt be, nem túl nagy kilengésekkel.

  Én az ÉNy-DK-i megosztottságból semmit nem látok a modelleken, legalább annyiszor, de inkább jóval többször lehet DNy-ÉK kontraszt, utóbbi kárára. Ez nem is csoda, hiszen a hazánkat elérő hideglöttyök zöme ÉK-i irányból érkezhet, ugyanakkor az átmeneti felmelegedések pedig főként DNy felől.

  Ez az erős kontinentális hatás arra is jó lesz, hogy a nagy csapadékot adó képződményeket távol tartsa tőlünk: csütörtöktől hétfőig konkrétan alig várható eső, és egyelőre az utána következő napok sem néznek ki túl vérmesnek, igaz, ekkorra benne van a pakliban mediterrán ciklon lehetősége is.

  ----------------------------------

  Megkockáztatok egy nagyobb léptékű kitekintést.

  1. Kezdésnek mindjárt itt van az óceánközepi teknő leépülése, mely megteremti a lehetőségét az azori AC újraéledésének. Link

  2. A sarki hidegsapka teljesen átrendeződhet. A szibériai rész jelentősen leépül, a fő hidegmag Észak-Amerika fölé húzódik a modellek szerint. Ennek egyenes következményei lennének a Labrador felé irányuló hidegelöntések, ami annak rendje és módja szerint ciklonokat generálhat az észak-atlanti térségben, melyek persze keleties irányba haladhatnak. Link

  Rövidebben: a blokkoló AC minden bizonnyal nagyrészt felszámolódik. Izland: Link Anglia: Link Svédország: Link

  3. Ezzel együtt az észak-európai ciklonok alaposan felhígíthatják a kelet-európai hidegmagot. Link Link

  Nem kell itt már durva, őszi-téli viharciklonokra számítani, lassan itt a nyári félév, a sekély ciklonok hatása is ugyanaz, legfeljebb lassabban megy végbe a folyamat.

  Az indexekből én semmi rendkívülit nem tudok kiolvasni, 0 környékén ingadozhatnak, ez így sokat nem mond.

  Összefoglalva: elég nagy esély van rá, hogy március legvégére, április elejére gyökeresen átalakuljon az európai makrohelyzet. Ha a fentebb leírt forgatókönyv valósul meg, akkor nálunk valószínűleg ismét az átlagnál melegebb periódus köszönthet be március utolsó napjaiban, időnként konvektív csapadékot adó ÉNy-i frontokkal megfűszerezve, a sarkvidéki eredetű szösszeneteknek pedig átmenetileg mindenképp, de lehet, hogy már tartósabban búcsút inthetnénk. Ami biztos, hogy a hidegebb napokat okozó északkeleties áramlási irány lassan bezárja a boltot. Jó is lenne ez így szerintem, jöjjön a "keményvonalas" tavasz. nevet


 • A következő, nagyjából 10 napban az összes elérhető modell szerint atlanti blokk vagy félblokk várható -a Brit szigetek körüli AC biztosnak látszik, a különbség az egyes modellek és időszakok között az, hogy mennyire terjed fel északra ez utóbbi anticiklon.
  A makrocirkuláció alapszerkezete: gerinc az Atlanti-óceán felett, teknő a kontinensen.

  Az indexek ezzel összhangban vannak:

  AO: Link

  NAO: Link

  Fentiek alapján körvonalazhatjuk a hónap további, nagy részének időjárását. Állandósult, tartósan napsütéses, száraz időre nincs kilátás. Ciklonális behatásra, frontátvonulásokra, időnkénti, akár kiadós csapadékra annál inkább. A hőmérséklet valószínűleg erősen hullámzik majd a tavaszi és a késő téli közötti tartományban. Húsz fokot elérő Tmax-ok csak kivételesen fordulhatnak elő. Látszik egy bizonyos ény-dk-i hőmérsékleti megosztottság lehetősége is -keleten, délkeleten fordulhatnak elő viszonylag magas hőmérsékletek, azonban csak átmeneti jelleggel.


 • Visszatekintve a két héttel ezelőtti utolsó esélylatolgatásokra azt hiszem mindenkinek igaza lett. A Dunántúlon nem lett szép napsütéses tavasz (talán két napon volt szép napos idő) és nálam pl. nem lett 13 fokot meghaladó meleg egyszer sem (így látta meg Zöldvillám is). Éppen átlagos csapadékú és hőmérsékletű idő volt gyakori fagypont körüli minimummal és +10 fok körüli max-szal. Tipikus kora tavasz, de nem hamisítatlan (nálam ez 15 fokkal és napsütéssel jár). Keleten viszont már jóval melegebbet könyvelhettek el, talán már a fák is virágoznak. Ma viszont lezárult egy fejezet, sokfelé havazik vagy havaseső esik 0-5 fokban. Jó lenne tudni, hogy húsvétig hidegre vagy melegre, hóra vagy napsütésre számíthatunk-e (vagy lesz minden vegyesen ?) ?

70848. 2016-03-07 10:05:00

 • A brit Ac egész valószínű.
  Londoni légnyomás-fáklya: Link
  Ens-bélyeg 144 órára, vasárnapra: Link

  Azaz erősen valószínű a jövő hétre egy néhány napos hideg-öblítés, melynek mértéke a hét második felében tisztul le.
  Jöhetett volna egy hónappal hamarabb...


 • Több módszer is van a sárgabarack virágzásának a késleltetésére.

  1 a törzs locsolás. a párolgó víz így hűti a fát
  2. ha jól tudom van valami permetszer is, ami ellenállóbbá teszi a faggyal szemben. Azt valahogy most kell rájuttatni majd a hétvégi esők után.


 • Én is szeretem, a fokozatos, s nem robbanásszerű ébredést a hőmérsékletekben valamint a természetben. Sajnos űridős tartományban járva a Gfs,Ecm Skandináv Ac-ra hajaz, ami megelőlegezve fejben ez nálam északkeleti áramlású, fölénk belógó, száraz, hűvös/hideget feltételez.

  Ha a tendencia ebbe az irányba billen el. S nos látva régóta változékony időjárásunkat érik már egy anticiklonos idő. A kérdés az vajon valami ránkkenődő Azori lesz-e a befutó vagy Skandináv kp. anticiklon fogja-e meghozni a napsütéses időt. Ha az útóbbi, akkor szélcsend esetén, éjszakánként lassan majd virág lefagyasztó kivitelben. Mert a nappali 11-14 fokok már a vegetációhoz elégséges feltételek az ébredéshez. Gondoljunk csak a fagyérzékeny barackra. zavarban Nem örülnék neki,mert van szüleimnél, vidéken barackfa.


 • Lassan 1 hónapja koratavaszi idő van. Én szeretem, amikor ilyen szép lassú a felmelegedés...


 • Te mit nézel? vidám Elárulom neked, hogy a februárban megszokott idő az már bőven kora tavaszi idő.
  Link

  Továbbra is amíg a szem ellát 10-15 fokos maximumok néznek ki. Valamint csapadékos idő valószínű a következő 1 hétben.

  Neked ebben mi az ami nem Tavasz? A Tavasz nem a 20 fokos napsütésről szól. Ez ami most van és lesz konkrétan kora tavaszi idő.

70843. 2016-02-29 14:34:09

 • Most az látszik, hogy a március 15 ig tartó időszak beleértve nemzeti ünnepünket idén sem a hamisítatlan tavaszról fog szólni Európa nagy részén és nálunk sem, egyelőre marad a Kárpát medencében februárban megszokott esőben fuldoklós, de amúgy semmilyen többnyire előoldal peremén egyensúloyzó idő azzal a különbséggel, hogy hónap közepén 8-15 között jobb eséllyel fogunk legalább átmeneti hóréteggel is szembesülni. Tőlünk nyugatabbra igazán komoly havazásoknak is esélye van. A március második fele majd másképp lesz szeszélyes és változékony, de a negatív anomáliáért a hónap dereka fog megdolgozni.


 • Nos igen. laza Látszanak Március "dilis" időjárás jelei. A mostani Délnyugat-Európai mediterrán ciklon magasság teknője a hét elején Közép - Európa fölé helyeződik, s ék szerepet játszik majd a hét további részében. Eleinte Azori szk. felöl benyúlló Brit blockoló Ac és Kelet - Európai anticiklon közé ékelődve, majd egyre inkább az alacson nyomás nyugatabbra hullámzik, míg Közép - Európa újra előoldali helyzetbe kerül. Közben északnyugat felöl újabb s újabb légköri frontok és légörvények tartják fent az alacsony nyomású teknőt Nyugat- és Közép - Európában.
  A körképet sejte ez változékony,csapadékos időt sejtet Európa ezen részei felett, de hazánkban javarészt előoldali szituációban némi napsütésre, s kissé kevesebb csapadékot sejtet a jövőhét második felének vége felé... • jav. 2012 aug. 14 re virradóra

Mai dátum

2016. május 30., hétfő

Janka, Zsanett

Adó 1% felajánlása

ado_1%

Utoljára feltöltött kép

38896

Hírek, események

Közel az igazi nyár - hétvégén akár 30 fokot is mérhetünk

Időjárás-változás | 2016-05-20 20:15

pic
A hétvégétől pár napra végre ízelítőt kaphatunk az igazi nyári időjárásból.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 4:40  napnyug 20:22
Szolnok: napkel 4:49  napnyug 20:25
Budapest: napkel 4:52  napnyug 20:31
Siófok: napkel 4:59  napnyug 20:32
Szombathely: napkel 5:03  napnyug 20:39
Lap tetejére