Makó

2015-07-02 01:01:54

T: 18,5 °C

RH: 65 % P: 1023.5 hPa

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12


 • Jelenleg a GFS is adja az északnyugatira forduló áramlást a jövő hét második felében. Ennek első jele 228 óránál látszik, az általam "félkeménynek" nevezett időtávban.
  Természetesen biztos dolgokról itt még korántsem beszélhetünk, de úgy tűnik, mintha most ebbe az irányba "mocorognának" a folyamatok.


 • A jövö heti lehülés kérdéséhez egy ábra: Link

  Az 500 hPa-os szint magassága ma 00 UTC-s futás alapján csütörtökre, vasárnapra ill. jövö csütörtökre, baloldalon ECMWF ensemble átlag, jobb oldalon ECMWF operativ (determ.) futás szerint.

  A csütörtökön még ereteljében lévö meridionalis gerinc tengelye hétvégére erösen dölni kezd kelet felé, elég hasonlóan az ens.átlag ill. az operativ ECMWF alapján. Ezzel a forró levegö egy része valóban eléri Közép-Európát, de a további "dölés" következtében fokozatosan megszünik az advekció délnyugatról, így a Nyugat-Európát most elárasztó igen forró levegö "durvább része" Közép-Európát egyelöre nem fenyegeti. A jövö hét közepe felé az operativ modell által mutatott eröteljesebb lehülést az ens. átlag nem igazán támogatja. Aszerint egy majdnem zonális gerinc húzódna Európa déli fele fölött, míg északon zonális ciklonális helyzet alakulna ki. Ezzel szemben az operativ ECMWF észak, északnyugatról Közép-Európara mélyitene ki egy teknöt, amihez kapcsolódna az emlitett jelentösebb lehülés.
  A legtöbb tag szerint viszont kb 15, 18 fok között maradna még ekkor is T850, és a ciklonok északon maradnának. Persze az ens. átlag sem vehetö készpénznek, léteznek ensemble tagok, melyek az operativhoz hasonlo folytatást mutatnak, de az operativ eléggé kilóg (lefelé) ezek közül is.


 • Amit az ECM mutat, eléggé "életszagúnak" tűnik. A délnyugat-európai melegtömeg némileg meggyengülve ugyan, de ránk terül vasárnaptól. De a sokadik ECM és GFS futás által adott nagyon élénk északkelet-európai ciklontevékenység megadja a lehetőséget lényegesen hűvösebb, száraz jeges-tengeri levegő betörésére. Érdekes módon valóban van egy 1976 június közepi feeling-je a kilátásoknak. A dolog pikantériája, hogy most nem kora nyáron jelentkezne ez a felállás. Mindamellett a szokásosnál lényegesen nagyobb ebben a bizonytalanság. Lehetséges, hogy el sem ér minket a hidegebb légtömeg, de véleményem szerint az sem zárható ki, hogy talán az 5 fokos izoterma is lenyúljon a közelünkbe.
  Összességében mégis az a meglátásom, hogy a hőség heves, de nem hosszantartó rohamot produkál jövő hét elején (melynek csúcsa szerintem is a 32-37 fokos intervallumba eshet)
  Ezután bizonytalan mértékű lehűlés valószínű a hét második felében, mely átmeneti felfrissülést hoz, sajnos előreláthatólag csak szórványos csapadékkal (ha egyáltalán lesz valami)
  A hangsúly a lehűlés átmeneti jellegén van. Az ilyen "szupermeridionalitásos" hidegöblítések általában tiszavirág életűek. A tartós -vagy egész pontosan: ismétlődő- ény-i hidegáramlást nyáron félblokk helyzetek biztosítják. Ekkor kiújuló teknőképződés van, de a teknők nem tudnak teljesen kifejlődni éppen azért, mert az észak-atlanti térségben erős a ciklogenezis, és a fejlődőben levő alacsony nyomású teknőre minduntalan "ráfut" a következő. A blokk nem képes teljessé válni. Az ilyen jeges-tengeri löttyök azonban csak teljes blokkban, teljesen kifejlődött teknők hátoldalán fordulhatnak elő. Ilyenkor nincs utánpótlása a hidegnek: egyszer volt/lesz kutyavásár (mint 1976-ban)


 • Érdekes az ECM futása valóban, már csak azért is, mert ha ez így valósulna meg, akkor valószínűleg ismét kb. 2 hétig búcsút mondhatnánk a nyárnak. Link
  Ha lenne 264 órás térképe, az megerősödött brit AC-t mutatna, amit az izlandi és az Ék-európai ciklon is erősítene, mi pedig ülnénk megint a 3-4°C 850 alatt a viharos szélben. nevet

  Viszont szerencsére mind az ENS, mind pedig a többi modell más képet mutat, ugyan látszik máshol is júl. 8-10 körül lehűlés lehetősége, de egyelőre esélyesebb, hogy a front mögött rögtön AC-t kapnánk, ami haladna is tovább kelet felé és pár napon belül ismét délnyugati áramlással jönne a meleg. Mint ahogy te is mondod, az év ezen szakában valóban inkább az ilyen frontok jellemzőek, mintsem tartós északi áramlás.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Az ´omega´ AC a hét folyamán lassan kelet felé helyeződik, így az eleinte Nyugat- illetve Délnyugat-Európát próbára tevő hőség fokozatosan kelet felé terjeszkedik, miközben némileg veszíthet erejéből a ránk terjeszkedő melegnyelv, így a nyugat-európai 35-40 fokos tartomány helyett én jelenleg valahol a 32-37 fokos intervallumban látom a pénteken kezdődő hőhullám tetejét. A jövő héten délnyugati áramlás lehet uralkodó, amely (lásd csapadékfáklya) továbbra is igen meleg, ám már nedvesebb levegőt szállíthat térségünkbe, ráadásul a várhatóan tőlünk északra vonuló frontok déli, széteső végei tovább labilizálhatják a légkört, így van esély egy regionális KÜN-re is. A friss ECM operatív futása a jövő hét második felében egy északkelet-európai ciklon és a hátoldalán dél felé meginduló hűvösebb levegő jóvoltából megszüntetné (egy ideig?) a kánikulát, ám a meteorológiai nyár csúcspontjához közeledvén viszonylag ritkák az ilyen direkt északi hidegöblítések, ha már lehűlés, én inkább az észak-atlanti térséget tudnám elképzelni a majdani felfrissülés forrásának, amit az ECM mutat, az engem inkább június közepére, mintsem 1 hónappal későbbi időszakra jellemző makroszinoptikai helyzetre emlékeztet. Ha meg ezt - a Derick által is gyakran idézett - forrást nézzük, bizony az idei július (az első fele, illetve kétharmada) méltóképpen hű lehet hírnevéhez Link


 • Az én értelmezésem szerint az omega AC a jet behullámzásának magas foka, "szupermeridionalitás" tünete.
  A jet olyan kifejezett hurkot vet felfelé, mely az alapjáról már csaknem leszakad: innen az omega betűhöz hasonló forma. Tulajdonképpen izolálódóban levő magas nyomású gerinc, melyet mindkét oldalról mélyre nyúló teknők öveznek. A jet ennyire magas (ill. mély) hullámai már alig helyeződnek át, talán innen a helyzet általad említett önfenntartó hajlama.
  Az AC előoldalán (tehát a keleti oldalán) természetesen északias hidegáramlás van.
  Lehet, nem teljesen szabatos, helytálló, amit elmondtam. Ha így van, a nálam okosabbak majd korrigálnak.


 • Illetve ez a szituáció néhány napig áll majd fent várhatóan és Közép-Európát is elönti a forró, meleg levegő.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Az omega-AC előoldalát magyarázd el nekem laza Értem, ill. sejtem, hogy mire gondoltál, de sokan nem, csak ezért pontosítom nevet Közép-Európában egy AC-híd épül fel, D felől egészen Skandináviáig terjedve; a híd kiépülését az Atlanti-óceán feletti ciklontevékenység hatására kialakuló teknő, illetve a K-Európa felett vergődő magassági hidegcsepp teszi lehetővé. A helyzet sajátossága a nagy önfenntartó hajlam. Mi várhatóan az omega K-i felén leszünk, így ránk a KDK felől érkező mérsékelten meleg és száraz légtömegek lehetnek hatással, míg pl. Ny-Európában a DNy felől beáramló forró de nedves légtömegek okozhatnak forróságot. Érdekes lehet a légtömegek választóvonala, 200-300 km jobbra-balra, és teljesen más a kép (forró vs. normál nyár).

70428. 2015-06-28 13:03:21

 • Úgy tűnik az Eu-ano most sem lesz csapnivalóan rossz: Link (azóta a link linkje már persze új előrét mutat) az átalakulás elkezdődött, és sokak/sokunk szerencséjére (Ny-Eu-val ellentétben) jó darabig az ék-i "ellenáram" miatt csak lassú fokozatos melegedés vár ránk, eleinte valószínűleg viszonylag alacsony Td mellett. Akár így, akár úgy július első 10-15 napja újabb szr-t ill. szr-sorozatot, és az év eddigi -de lehet, h az egész év- legkomolyabb, és leghosszabb hőhullámát hozza (persze nem nehéz felülmúlni a múltkori 2 napos "kánikulácskát"), a mértéke és tartóssága természetsen még kérdéses, mint ahogy esetleges napi rekordokról sem igazán érdemes még fejtegetni.


 • Most elég meggyőzően az az ábra, hogy az igazán gonosz meleg Nyugat-Európát özönli el. A mi térségünkben az omega AC előoldalának hűtő hatása érvényesül. Na, kifejezetten hűvös nálunk sem néz ki: 10 fok körüli, illetve 10-15 fok közötti T850 -azaz, olyan 25-30-as, jó strandidő.
  De pl. a londoniakat nem irigylem, szénné fognak égni a jövő héten, legalábbis ECMWF szerint. A modell szerda és szombat között, tehát nem kevesebb, mint 4 napon át Dél-Anglia fölött tartja a 20-as területet. Kicsit északabbra van ez a vidék tőlünk, meg valószínűleg magasabb a talaj víztartalma. Talán a napsütés se lesz teljesen zavartalan ott. De a húszas T850 azért még így is feltehetőleg 30-35 közötti intervallumot jelent, amihez az angolok egyáltalán nincsenek szokva.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Így van, jelen állás szerint az extra hőség nem köszönt be. A DNy-i melegadvekció ténynek látszik, folyamatos melegedéssel, a hét közepén 30 fok körüli, a hét végére esetleg 35 fok körüli maximummal. Na nem mintha ez olyan hüsi lenne hideg de a 40 felé mégsem indulunk el. Azonban még van néhány nap addig, meglátjuk.

70425. (előzmény: 70424. Nyuli) 2015-06-24 17:41:46

 • A GFS fáklyadiagramon így 2 nap elteltével sincs igazán nagy szórás a hőmérsékletet illetően.
  Úgy néz ki, hogy a naptárnak teljesen megfelelő, igazi júliusi kánikula várható július első hetében.

70424. 2015-06-22 15:52:44
 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Jelen állás szerint mindkét "nagy" modell kánikulával számol a jövő hét közepe felé, 20-24 °C T850 azért nem akármi. Ha csak kiragadott futás lenne, akkor legyintenék rá, de a trend már egy ideje ezt mutatja, és a tagok jó része is a meleg felé mozog. Csak remélni tudom, hogy nem ez jön be.


 • A GFS is eltolta a kánikulát. A június hátralevő része már úgy néz ki, nem hoz 30 fokokat. Mondjuk nem sírok miatta.


 • Igen, a GFS "bevállalta" a jövő hét végi hőséget T850-es 20-21 fokot, ami 36-38 fokot jelenthet simán. A többi modell óvatosabb, vagy jobb (?). Én úgy tapasztaltam, az ECM jobban hozta a T-ket eddig, ilyen helyzetekben pláne.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Azért én nem látom annyira pesszimistán a helyzetet. A május végi makroszinoptikai helyzet egy elég ritka felállás volt, melynek megismetlodesere a következő 10-14 napban nem adok számottevő esélyt. A sokévi átlagnak nagyjából megfelelő időre számítok kb. június 25-ig, utána immár űrtávban ismét jelentősebb felmelegedés jelei mutatkoznak, így a hónap - most meg persze erősen feltételes módon fogalmazva - igazi nyári, igen meleg idővel búcsúzhat majd nevet


 • A csapadék mennyisége még eléggé kérdéses, inkább az érkező lehűlés erőssége és tartóssága tűnik "komoly"-nak. De könnyen lehet ebből szerintem akár több napon át tartó hűvös, esős idő is, csakúgy mint május végén. eso hideg


 • Az nem csapadékos? A fáklya elég száraz... Link Az is igaz, hogy ez a GFS, ami nem támogatja a nagy lehűlést, legalábbis az ECM féle 5 fokos T850-et semmiképp. Itt már húsosabb a lehűlés: Link de csapadékból ez se sok...


 • Medárdos időszak közeleg?

70417. 2015-06-10 18:46:36

 • A CFS már egyre inkább csupán átlag körüli havi középhőmérséklettel számol ebben a hónapban Közép-Európa nagy részére (a legkeletibb részeket leszámítva). Link Úgy tűnik tehát, hogy tartósan hűvösre fordulhat az idő a jövő hét eleji front mögött. Ennek kiváltó oka valószínűleg az lesz, hogy a most még fölénk is benyúló nyugati Ac retrográd mozgással egyre inkább kiszorul Nyugat-Európa fölé, teret engedve a Jeges-tenger felől érkező váltakozó nedvességtartalmú igen hűvös légtömegek beáramlásának a közép-európai térségbe. Nem kizárt, hogy ez az áramlási kép huzamosabb ideig (akár a hónap végéig) is kitarthat. Szóval úgy tűnik, jó időre búcsút inthetünk a meleg nyári időnek, legalábbis a strandidőnek biztosan.
  Persze később még változhat a kép, de most nagyjából ez néz ki, s elég stabilan adják a modellek ezt a forgatókönyvet már több napja.

70416. 2015-06-04 09:24:04
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • A meteorológiai nyár küszöbén nem árt csokorba gyűjteni az év legmelegebb évszakának jellegével kapcsolatos hosszútávú latolgatásokat. Az osztrák ZAMG szerint például az idei nyár, ezen belül mindhárom nyári hónap a sokévi átlagnál melegebbnek ígérkezik, a részleteket ld. itt: Link
  Ehhez illeszkedik a szlovák meteorológusok minap kiadott szezonális prognózisa is, akik szintén az átlagosnál melegebb nyárra számítanak, ami a légkörben felhalmozódó nagymennyiségű energia miatt magában hordozza a károkozó, jégveréssel, villámárvizekkel együttjáró helyi felhőszakadások fokozott veszélyét.
  Végül evezzünk időben közelebbi vizekre: a mostani meleghullámnak várhatóan kedden egy hullámzó hidegfront vet véget, amely, elődeihez híven, néhány napig várhatóan a Kárpát-medence felett fog vesztegelni, így csökkenő hőmérséklet, többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A jövő hét vége felé a front lassan feloszlik, az ECM és a GFS szerint egybehangzóan ismét melegedés kezdődhet, így helyi, egy-egy ponton akár heves záporok, zivatarok mellett viszonylag nagy eséllyel még 15-e előtt visszatérhet a hamitítatlan nyári idő, 30 fok körüli nappali csúcsértékekkel. nevet

70415. 2015-05-18 22:08:17

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Rövidtávú esélylatolgatások (#2632)

70414. (előzmény: 70413. csokito18) 2015-04-12 12:58:02

 • Nem láttalak itt ezer éve.
  Remélem én is hogy ez a lassan 2 és fél hónapja tartó verkli lezárul, persze az is kérdéses hogy ez csak egyszeri néhány napos ciklon hajlamot sejtet, vagy megmarad több hétig is tartósabban akár ez a helyzet.
  Előbbi sokat nem javítana a talaj felső rétegének gyors száradásán, utóbbi viszont igen sokat.

70413. 2015-04-12 12:40:24

 • Hosszúidő után újabb esély nyílhat kiterjedtebb csapadékra,
  vegetációnak igen csak elkél...

  Nézzük: A modellek napok óta nagy bizonytalansággal kecsegtetnek
  Április 17-18-ától illetően. Bár a makrokép már tisztul és az
  Ecmwf és a Gfs is kezd " egy utakon " járni. Brit blocking, de nem
  teljesen Skandináv (többközépontu) ciklonnal, hanem inkább Kelet -
  Európai alacsonynyomásu rendszer, ráadásul peremciklonokkal. És az
  utóbbi a lényeges. Mert maga a hidegfront északnyugat felöl a
  hideglegjavát a Kelet - Európai síkságra öntheti, mi csak a
  széléből kapunk. Ráadásul a hideglevegő a Brit szk.-i anticiklon
  peremén "elnyújtott formában" ék-dny irányban dől Európa dny-i,
  déli végei felé.
  Ez az áramlási szög kedvező feltételeket teremt az alacsonynyomásu
  teknő déli, délkeleti peremén kisebb peremciklonok, depressziók
  kialakulásához. Sőt mediterrán ciklon kialakulását se lehet
  kizárni a makroszinoptikai helyzetből.

  ...reméljük a legjobbakat. nevet

70412. 2015-03-18 15:52:00
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Áprilishoz közeledve egyre növekszik a hőmérsékleti kontraszt északnyugat (Labrador, Grönland) es délkelet között (Kis-Ázsia, Közel-Kelet). Számomra érdekes, hogy a délkeleti melegbázis az évszakhoz kepest mennyire erős, es annak eszaki ága mar a jövő heten beleszólhat időjárásunkba. JoeJack-kel egyetértve igen változatos hetek elé nézhetünk, kaphatunk kóstolót a kora nyarbol, viszont bármikor benyalhat a -10 fok alatti sarkvidéki jégszekrény is, csak nehogy idővel a két légtömeg ujra felettünk kezdjen skanderezni, mert akkor ujra eljönne a tetemes csapakekhozamok ideje. Elorebocsatom, cfs-t meg ehhez hasonlót nem néztem, tisztán az eddigi tapasztalatok alapján próbálok tájékozódni nevet

70411. (előzmény: 70410. JoeJack) 2015-03-18 11:01:45

 • Jöjjön a tavasz záporokkal zivatarokkal! zivatar a jó idő után már nem is lenne kellemes újra fázni. Jó is lenne egy 20+ foklaza

70410. 2015-03-18 10:42:24

 • Nos, egyre inkább úgy fest, hogy hazánkat csak érinti a korábban talán kissé vérmesebbnek kinéző "kettős lehűlés". Ráadásul mindez az ország nagy részén jó eséllyel számottevő csapadék nélkül megy végbe, így pár fokos hőmérséklet-csökkenést leszámítva mind a mostani keleti HCS, mind pedig a vasárnap-hétfőre várható HF okozta "téltámadás" érdeklődés hiányában elmaradni látszik.

  Ehelyett talán már érdemesebb előre tekintgetni 6-9 nappal, ezen időszakban ugyanis valószínűleg egy mediterrán eredetű, sekély ciklonális mező alakítja majd időjárásunkat. E nyomási depresszió kezdeményei már most is jelen vannak ÉNy-Afrika/az Ibériai-fsz. térségében, a Kárpát-medencére közvetlen hatást viszont csak a keddi naptól gyakorolhat.

  Ekkortól a távozó HF nyomában, a fent említett "bárikus mocsár" előoldalán és a DK-Európára húzódó AC hátoldalán gyors melegadvekció indul meg. Kedden hazánkban már jó pár helyen 15 fok fölött tetőzhet a T, szerdán pedig helyenként akár 20 fok közelében, de lehet, hogy néhol akár fölötte is.

  Az enyheség mellett ugyanakkor egyre több nedvesség is érkezik a Mediterráneum felől, e két tényező együtt pedig megalapozhat az első tavaszi konvektív fellángolásnak. zivatar Bármi is lesz belőle, a közeljövő lehűléseinél mindenképp komolyabb csapadék van kilátásban, de ezúttal már nagyobb hangsúlyt kaphatnak a záporok, zivatarok is.

  Aztán végül jövő hét végére annak rendje és módja szerint lehűlésbe csapna át az eseménysorozat, a hegyekben akár még hózáporokkal is.

  A változékonyságra a későbbiekben is be lehet fizetni, semmi jel nem utal rá, hogy április elejére vonalzós zonalitás alakul ki, a hol itt, hol ott megújuló anticiklonok továbbra is össze-vissza bolondítják az áramlási viszonyokat. Északon a hideg tartalékai még alig fogyatkoznak, de délről már be-beköszön a Szahara is, tréfás hóforduló/április lehet ebből.


 • Néztük és elemeztük ma az egyetemen a helyzetet, a reggeli, éjjeli futások egy része szerint telibe kapna 5-e körül a hidegleszakadás. Ugyanakkor, ha mediterrán ciklon alakulna ki, ÉK felől még mindig tudna annyi hideg alacsony szinten is bejönni, hogy a ciklon csapadékmezejének keleti, északkeleti részein bőven havazhatna. Más kérdés, hogy azon kimenetek szerint beindulna a zonális áramlás, így egy következő hidegfronttal (hózáporok, netán a hózivatarok esélye is felmerült a modellkimenetek alapján) némi melegedés jönne. Így tehát jó esély van elsősorban keleten, délkeleten (Erdélyben főleg) átmenetileg (1-2 napra) téli időjárási helyzet kialakulására.

  Persze a modellek azóta teljesen mást adnak, várni kell, hogy tisztuljon a kép. Most pl. a GFS szerint nyugatról érkezve súrolná északot a hideg, medinek meg nyoma sincs (futó hózáporos idő kevés csapival, nagy széllel). Reggel még szerinte északról érkezett volna, és épp fölöttünk, a Kárpátok lee-oldalán lett volna hullámvetés, majd (kedden) Erdélyt megszórta volna a friss Kárpát-medencei "medi", északon és Kelet-Mo-n hóval, Mo. többi részén meg a frontális csapadék után a száraz északi széllel. A mostani futáson azonban később lenne egy északi irányú leszakadás tőlünk nyugatra.
  Na de ez már nem jelent semmit, kb. 2-3 nap múlva már talán nagyjából fogjuk látni a jövő hétfő-keddet, utána lehet elgondolkodni, hogy hogyan fejlődhet tovább a helyzet, lesz-e továbbra is esély téli időre márc. elején.

70408. (előzmény: 70407. JoeJack) 2015-02-23 17:23:15

 • 9 nap elteltével ez beteljesülni is látszik (épp csapadékos az idő), viszont ami most jó messze van, az vált érdekessé: Link március elejétől a -5 fokos T850 körüli szórás. A fáklya az utóbbi napokban összetartva ugyan, de nagyokat változott, így hiába a kis szórás, ez most azért nem tükrözi a megbízható előrejelzést. Azért megnéztem, mégis miből lenne a hideg felettünk és azt találtam, hogy Európa fölé egy nagy anticiklon ülne be, és izlandi ciklonok (ugye pozitív NAO van Link ) mellett az anticiklon hátoldalán csorogna be a hideg levegő. Mivel már "kihátráltunk" ebből a télből, ezért a magas besugárzás és a gyér kelet-európai lábas hideg miatt ez a -5 ebben a formában nem jelentene semmi telet: éjjel fagy, nappal gyors felmelegedés és jó idő (ismerős?). Ez a lassú kitavaszodás talán nem is baj. Ha pedig ez az idő bejönni látszik, két hóágyúzható nagyobb sípályánk bőven nyitva tud tartani március elején is.

70407. 2015-02-14 23:12:39

 • Én úgy látom, hogy a hétközi "lábas" hideg-beszivárgás után hamar véget ér az AC-uralom, és egy ÉNy-i irányítású, hullámzó időszak veheti kezdetét.

  Ez utóbbiban egyrészt ott rejtőzik a csapadékhajlam (akár zivatar-tevékenységgel), másrészt ez a hegyekben nagy eséllyel szilárd halmazállapotú is lehetne, ugyanakkor a front-előoldali szituációkban síkvidéken bizony már a komolyabb bemelegedés esélye is fennáll, nagy területen 10+ fokokkal, helyenként 15 fok fölött.

  Az érem másik oldala, hogy Európa északi, északkeleti része folyamatosan kapja majd a havat a felerősödő ciklontevékenységnek köszönhetően, pedig már most sincs kevés belőle arrafelé. Ennek lehet még ránk hatása a tavasz folyamán, persze egyáltalán nem biztos, hogy lesz is. De a hajlam megvan rá mostanság, a sok-sok enyheség mellett havi legalább 1, egész komoly hidegöblítés mindig összejött az elmúlt hónapokban. Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy az előttünk álló tavaszt megússzuk nagyobb hideg-leszakadások nélkül, de ez utóbbi inkább már csak megérzés kategória.

70406. 2015-02-14 14:57:56

 • Aki a jövő heti ecm által most mutatott tavaszt várja a társalgóba, annak rossz hírekkel szolgáltam ott is.

  Mert tegnapig a fáklyadiagram stabil 0 fokos t850-et mutatott a jövő hét végéig.
  Ma már az volt látható, hogy már a hétvégére -5 fok környékére mehet le, sőt már egyre több tag megy még lejjebb és egyre hosszabb ideig.
  Azaz 6-7 napra előre is mennyit változtak a dolgok 1-2 nap alatt.

  Persze az időjárásba nagy változás nem áll be a gyönyörű, felhőmentes időjárás miatt.
  Inkább csak arra utaltam, hogy a 20-a utáni helyzet még fog változni a modellekben, oda-vissza, jócskán.
  Mert az anticiklon-uralompontos elrendeződését kegytelen nehéz belőni már középtávra is.


 • A huzamos, "vonalzós" zonalitás februárban ritka. Bár az elmúlt évtizedekben akadt néhány markáns kivétel (pl. 2002 februárja), de ezt a hónapunkat rendszerint blocking vagy félblocking helyzetek jellemzik, a kontinens középső részén gyakran tartósan megemelkedett légnyomással.
  Véleményem szerint ez arra vezethető vissza, hogy tél végére csökken a féltekei hőgradiens (ilyenkorra már a délebbi tájak is alaposan lehűlnek, az északiak viszont már nem hűlnek tovább), ezért az átlagos hemiszférikus nyomásgradiens is csökken, így lelassul a nyugati áramlási szalag.
  A magas szélességek hidegdepói ellenben még virágkorukat élik: fejlettek (lehetnek) a hidegmagok. Így lokálisan könnyen létrejön nagy hőkontraszt, mely a baroklin instabilitás fokozásával a stabil örvényesedést segíti, azaz a hideg leszakadását. Minthogy a nyugati áramlások gyengék, a hideg mélyre szakadhat és könnyen létrejön meridionális, blockingos cirkulációs kép.
  Tél közepén, a napforduló táján még más a helyzet. Ilyenkor még rendkívül kiélezett lehet a hemiszférikus hőkontraszt, emiatt nagyon gyorsak a nyugatias áramlások. Ha a féltekén valahol lenne is hidegmag, melynek környezetében létrejön a stabil örvényesedés, ezért leszakad a hideg és meridionálisra váltana az áramlási kép, a féltekét körbe meanderező heves nyugati áramlás erre hamarosan rányomakszik, és keletre tolja, szétszórja azt.
  Ha nagyon nagy mértékű a hidegfelhalmozódás és az ebből kifolyó hőkontraszt, akkor tartós lehet az örvényesedés ilyenkor is. Ilyen esetben a begörbülő zonális légpályák nagy impulzusa (mozgási energiája) "bedolgozódik" a kialakuló teknőbe. Ezért igen aktív ciklonok lehetnek alacsony szélességeken is, erős szelekkel, fejlett keveredési zónákkal, sok csapadékkal.
  Most alapvetően más a helyzet. Tél végén a gyenge nyugati áramlások miatt könnyen végbemegy az örvényesedés, és a tomboló nyugati áramlási szalag nem is "tolja le" rólunk a kialakult meridionális képet.
  Viszont éppen emiatt a lassúság miatt a teknők nem lesznek valami vigorózusak, a cirkuláció általánosan "langzám": kis csapadék, kis szél, és mindenekelőtt gyakori AC dominancia.
  A gyenge nyugati áramlások fejlett hidegdepók mellett egyben azt is eredményezik, hogy a szinoptikai ciklusok zonális fázisa erősen lerövidül. A meridionális fázisok viszont hosszúak, és a ciklus sokáig vesztegel a végső, a "hideg AC" állapotban -a csökkent általános hőkontraszt miatt nehezen indul be újabb ciklus.
  A mostani történések jól felhúzhatók erre a "kaptafára" Az előző ciklus, melynek meridionális fázisa a január végi nagy légnyomás-zuhanással kezdődött, véget ért. Múlt vasárnap kaptunk egy "epilógus" hidegöblítést (Melynek az a lényege, hogy a ciklus végén a hőtranszport által igen lecsökkent hőkontraszt, gyengült nyugati áramlás mellett az északon éppen hogy felhalmozódásba kezdő hideg könnyen és azonnal leszakad. De ezzel vége is a dalnak: a hidegraktár teljesen kiürül, és rendszerint félblockingon keresztül zonálisra vált az áramlási kép)
  Viszont a télvégi lerövidült zonális fázis azt eredményezi, hogy már ezen a hétvégén (vasárnap) fejlett blokk AC épül fel Skandinávia felett. A hideg sajnos túlságosan keletre szakad, de jövő hét közepén azért valamennyi beszivárog majd belőle északkeletről. Talán még a februárhoz képest is túlzottan rövid zonális fázis alatt most nem tudott elegendő hideglevegő felhalmozódni a magas szélességeken ahhoz, hogy tartós meridionalitás jelenjen meg. Így a skandináv blokk-epizód után a jövő hét második felében Európában északi zonalitás fejlődik majd ki. Az általános kondiciókra tekintve én is azt hiszem, hogy ez viszonylag hamar "billenni" fog, hidegleszakadásosra vált a kép.
  GFS mutat is hasonlót 200 órán nem sokkal túl, de e szerint a futás szerint ebből csak félblokk lenne maritim szerencsétlenkedésekkel. Alakulhat ez még a teljes blokk irányába, és nyitánya lehet egy hosszasabb hideg időszaknak. De természetesen az is megtörténhet, hogy marad a dny és ény között ingázó áramlási irány, és szeles, időnként záporos, inkább enyhe, mint hideg fináléja lesz az idei télnek.


 • Ebből is látszik, mekkora jelentősége van a kéthetes modellkimeneteknek nevet

  Az látszik egyelőre, hogy Közép-Európa felett inkább magasnyomás, Skandinávia felett pedig inkább alacsonynyomás várható. Ennek eredőjeként eleinte nyugodt, csendes, majd később gyenge északnyugati frontokkal tarkított idő lehet. • Amikor Snowhunter beírta akkor az volt az ábra, ez mostanra sajnos változott.


 • Én nem látom azt, amit te látsz. (vagy csak látni akarsz) Brit magasnyomás nem egyenlő a Brit AC-val. Nem tudom miért gondolják sokan ezt, hogy elég csak a brit légnyomás fáklyákat nézni. Az AC központjának a britek felett kell lennie, akkor Brit AC.

  Ez így továbbra is nulla. Ény-i irányítású óceáni levegőcske. Ez a tipikus éjszaka ledobhat szerencsés esetben 5 cm havat, ami másnap el is olvad. Ilyenkor a komolyabb télhez ez már kevés.

  Nem linkelek semmit, mert totál felesleges 300+ órákról.


 • Elnézve a brit térséget, ott valóban 1030 hPa fölé szökik a légnyomás, de ez 20-a környékén még nem "az az" AC lenne: Link Északias, de már-már vonalzós zonalitás. Ami tetszik ebben a képben, hogy ez nem egy "stabil" felállás, tapasztalataim és emlékeim szerint egy ilyen felállás mindenképp megbillen, felborul egy irányba és (kb. 50% eséllyel?) ez számunkra nagyon jól is alakulhat. Ezúttal a GFS tartósra fogja, és csak 300 óra környékén (komolyan nem vehető űrtáv) számol borulással: Link ugyanez ECMWF-nél: 240 óra és az is nagyon felemás: Link
  A nyomásfáklyák az izlandi és skandináv térségre nem számolnak semmi ígéretessel 200 óra felett.
  Azaz amit én jelenleg látok, hogy az északias, vonalzós zonalitás egyelőre hozza hozzánk a meleget (és az anticiklonáris hatásokat), relatíve jól előrejelezhetően (ld. 220 órán belüli kis fáklyalobogás), utána pedig a zonális kép feltételezett borulása hozhat ezt is, azt is vagy éppen fennállhat huzamosabb ideig ez a helyzet. Így hát 20-a után télies fordulatra egy vasat sem adnék ( Link ), de a lehetősége valóban meglehet 20-a után. Az is lehet, hogy február 30-án érkezik vidám


 • Belobogott, ez tény... Link


 • Már zsinórban a negyedig gfs futás adja a 20-a utáni télies fordulat lehetőségét, egyre markánsabban felépülő atlanti blokkoknak köszönhetően.
  Továbbra is 1993 februári utánérzésem van. nevet


 • Valahogy nekem az 1993 február-március ugrik be ha az idei késő tél-kora tavasz kettőst akarom jellemezni, csak néhány napos eltolódással, azaz február utolsó hetén megérkezve és így március első közepéig kitartva.
  Ez térségembe a téli szezon legerősebb epizódja lenne.

70397. (előzmény: 70396. gil galad) 2015-02-09 18:13:51

 • Az észak-amerikai (elsősorban keleti part és közép) hideg vs európai enyheség témája időről-időre felvetődik a Fórumon. Ilyenkor néhányunk mindig megjegyzi, hogy bár nagyon tipikusnak mondható télen a "libikóka" játék az Atlanti-óceán két partja között, azért az sem nagyon ritka, hogy Washingtonban és New Yorkban, meg Budapesten is, havas, hideg az idő. Jó lenne, ha ennek lehetősége végre átmenne a metnetes köztudatba.
  Valóban a jet hullámaitól, azaz a teknők és gerincek elhelyezkedésétől függ a dolog. S hogy hol alakulnak ki teknők és gerincek -másképp kifejezve hol lesz meridionális az áramlási kép- az két tényező függvénye: egyrészt a hemiszférikus nyugati áramlási szalag sebessége (melyet közvetlenül a félteke átlagos nyomásgradiense, közvetve pedig hőkontrasztja szab meg), másrészt a "helyi" hőkontraszt, melyet télen elsősorban a hidegmagok jelenléte élez ki. A meridionálisba váltást, a jet behullámzását, a teknő és gerincképződést az előbbi tényező gátolja, az utóbbi segíti.
  Tél közepén, a napforduló táján rendszerint igen gyorsak a nyugati áramlások, mivel az északi tájak már erősen lehűltek, a déliek viszont (itt főleg az óceánok víztömegére kell gondolni) még jelentős mennyiségű hőt raktároznak a nyári félévből. Ezért nagy a féltekei hő, illetve nyomásgradiens.
  Ha ilyenkor az észak-eurázsiai (szibériai, tkp. urali-nyugat-szibériai) hidegdepó fejletlen, úgy Európa környékén képtelen tartósan meridionálisra váltani az áramlási kép, leszakadni a sarki levegő. Sajnos, ez nem kevés téli szezonban előfordul. Az észak-amerikai (grönlandi-kanadai) hidegmag viszont a grönlandi jégtömegek hűtő hatása folytán gyakorlatilag minden télen megbízhatóan kifejlődik. Ezért itt a gyors nyugati áramlások dacára is leszakad a hideg. Ilyen esetben áll elő az a december végére, január elejére jellemző helyzet, mikor is Észak-Amerika keleti fele kemény hideghullámot kap, Európában viszont nyugati, délnyugati áramlás, és következményes enyhe idő uralkodik.
  Februárban mások a kondiciók. A nyugati áramlások ekkor már jelentősen lelassulnak, mivel a déli tájak is már lehűltek, az északiak viszont nem hűlnek tovább. A lassabb nyugati áramlási szalag következtében már kisebb helyi hőkontraszt is képes az áramlást meridionálisba fordítani, a cirkulációs képet blockingosra változtatni. Ilyenkor a hemiszférán több helyen is (pl. Észak-Amerika és Európa) szimultán leszakadhat a hideg. Megfigyelhető, hogy nagyon gyakran a kifejezetten enyhe európai teleken is (mikor az észak-eurázsiai hidegraktár fejletlen) februárra feláll a blokk, legalábbis blockingba hajló félblocking helyzetek alakulnak ki. A klasszikus, "vonalzós" zonalitás februárban meglehetősen ritka. Nagyon gyakori ellenben a blokkoló anticiklon (brit vagy északkelet-európai), nyomában sarki-tengeri, vagy sarki-szárazföldi hideg légtömegek beáramlásával, a Mediterráneumban ciklontevékenységgel. Mivel a meridionális hőkontraszt már csökkent, tél vége felé a szinoptikai ciklusok hajlamosak "beragadni" a meridionális fázis végén, a "hideg AC" állapotában.
  Ennek stabilizálódott időjárás, a légmozgások általános renyhesége a következménye. Tél végén roppant gyakori fölöttünk a tartós magasnyomás, mely száraz, aránylag csendes, mérsékelten hideg időt hoz megnövekedett napi hőingással: éjszaka fagy, nappal pedig olvad.
  Éppen ilyen jellegű, anticiklonális idő néz ki most is középtávon. De, mivel még csak a hónap elején járunk, egy szinoptikai ciklus elvileg még átfuthat március elejéig északi zonalitással, majd hidegöblítéssel, végül mediciklon-tevékenységgel. Meglátjuk -az biztos, hogy hirtelen, drasztikus felmelegedés -amerikai ice age ide vagy oda- nálunk egyelőre nem aktuális.

70396. 2015-02-09 11:19:07

 • USA Ice Age jön ezen a hétvégén. Nagyon kemény hideg leszakadás lesz péntektől kezdődően USA ÉK-i felén. Folyamatosan lenyomja a poláris hideget jet kipúposodása. Ennek lesz hatása a mi időjárásunkra is, nem feltétlenül hideg formájában. Ami még az egész mostani szezont uralta, hogy semmilyen normális hideg nem volt az Uralig, és még azon túl sem. Ezen felül az Északi-sark jégborítottsága minimumon van. A hétvégi északi-hemiszféra mozgásait (nyomás analízis, jet stream, 850 hPA T-je, 2 mT mozgásai) és annak következményeit érdemes majd figyelni, milyen hatással lesz a további februári anomáliákra.


 • hideg Welcome Back!

70394. 2015-02-08 19:40:28

 • Nagyon messze van még,de én azért szót ejtenék róla.A légnyomás fáklya 17-től ismét nagyon elkezd lefelé szórni az Adriai-tenger térsége fölött is.A fáklyán mocorognak a tagok.A hónap második felében jó esélyt látok rá hogy aktivizálódjon ismét a Földközi-tenger,ezáltal akár újabb ciklonok érinthetnek minket havazással.
  Link
  Link

70393. 2015-02-03 08:59:17

 • A következő napokban minden bizonnyal a tél komolyabb támadása várható. Abból a szempontból pedig talán az utolsó amikor még nagyon szép téli napok tudnak kialakulni ebben az időszakban. A hónap vége március eleje már nehezebb helyzet lenne. A hétvégétől a modellek (febr.07-től) nagy egyetértésben mutatják a sarkvidéki levegő érkezését, akár jófajta lábas hideggel is. A vastag hóval borított tájakon a szezonrekordok is dőlhetnek.
  Úgy gondolom ez a tél a tavalyinál összességében hidegebben és jóval havasabban fog zárni, igaz nem lesz lekörözni nehéz.

70392. 2015-01-31 09:41:32

 • Február izgalmas idővel kezdődik, az első holnap este várható, igazából 3-4 napja jelent meg a modelleken egy érintő mediterrán ciklon holnapra, kiterjedt havas esővel havazással keleten és délen. Ez a ciklont a későbbi modellek már inkább alattunk számolták.

  Link

  Csapadélmezeje ebben a formában már nem ér el. De szinte ugyanekkor egy peremciklon jelent meg az előrejelzéseken.
  Ez holnap este várhatóan délnyugaton okoz majd jelentősebb havazást regionálisan:
  Link

  Északkelt felé a csapadékzóna gócosodásával lehet számolni tehát északkelet felé hózáporos jelleggel nagyon szép havazások lesznek hétfő délelőtt, főként a középső és a keleti országrészben.
  Link

  Amerikában Új-Fundland nál már megjelent az a peremciklon ami az azori anticiklonális mezőt megkerülve beleszól hazánk időjárásába:
  beillesztett kép

  Az anyaciklonunk peremciklonjaként a mediterrán térség nyugati medencéjébe hideg levegőt lerántva ciklongenezist indít el.

  Ez pl. a tegnapi ciklonhoz képest délebbi genezissel járhat. Korábban említettem hogy számunkra az Albániai és északra kanyarodó ciklonpálya a legkedvezőbb téli havazás szempontjából. Ez a várható ciklon valamivel nyugatabbra lesz.

  Még így is a ciklonpálya északkeleti irányt vehet, így teljesen a közelünkben húzhat el. Halmazállapotban ez teljesen hektikus lehet, természetesen nyugat felé növekvő havazási esélyekkel.
  Megint azt kell hogy mondjam lesznek olyan területek ahol akár 20-30 cm hó is hullhat a jövő héten délnyugaton.
  De kelet felől és jobbak most az esélyek mint az eddigi ciklonoknál.

  Az ECM OP analízise alapján várható lefolyás:
  +/- 24 óra eltéréssel szerda este felé kezdődhet a csapadék délnyugaton:
  Link

  Ilyenkor szokásos módon nagyon lassan terjed ÉK felől a csapadékzóna.

  Nagy kérdés hogy a ciklon melegfrontja át fog.-e fölöttünk vonulni azaz mennyi lesz keletről a bemelegedés.
  ECM alapján a szerda esti csapadék nagyrészt már havazás lehet:
  Link
  délen azonban átmegy esőbe.

  A melegfront mögött átmeneti csapadékszünet is látszik, valószínűleg e mediterrán ciklon egy peremhulláma vonul át először ekkor
  Link
  Épp ezért ekkor átmenetileg nagyon bemelegedhet a légkör:
  Link

  Az igazi ciklon több modellfutás alapján péntekre érhet el.
  ECM analízis a ciklonpályát tőlünk keletre számolja, más modellek épp nagyarországi átvonulással számolnak:
  Link

  A ciklonközpont helyzete határozza meg a téli csapadékot, az ECM ennek megfelelően kedvező feltételekkel nagyrészt havazással számol, ugyanis péntek reggel a hidegadvekció miatt gyorsan kiszorul a "melegebb" légréteg:
  Link
  A ciklonális csapadéktömb pedig épp ebben az időszakban érhet el és vonulhat északra:
  Link
  Link
  Link
  Emiatt pénteken egy igazi havas nappal is lehetne számolni......

  HA....

  Valóban ilyen lenne a ciklonpálya !!!!
  Más modellek kicsit más pályavonallal számolnak:
  Link

  Igazából ami nem kérdés a jelentős csapadék, de az is biztos hogy kis területen belül ahogy tegnap is történt egyik helyen intenzív havazásra lehet számítani, 30-40 km.-el távolabb pedig esővel.
  Így hótakaróban is igen nagy különbségek alakulhatnak ki szombatra. Az hogy "Csajághröcsögén" mi lesz azt nem tudni, de a Dunántúl nagy részén újabb jelentős havazás ígérkezik ennek viszont jó esélye van megint.


  Ezt követően 2 scenáriót látni:
  1. szárazabb hidegebb verzió kiürül a mediterrán térség erős reggeli vagyok mérsékelt nappali felmelegedés. gyenge közepes hóolvadás.
  2. JMA pertubált tagjainak kis része (10%), illetve pl a GEM modell is még egy mediterrán ciklonnal számol a "kitaposott út" törvényét követve, újabb jelentős csapaékhullással havasesővel havazással esővel (újra nem ismétlem el a ciklonpályákat)
  Link
  Link

  A GFS fákylán is fel lehet fedezni a kettősséget kicsiben:
  Link

  7.-re megnő a szórás, pár tag csapadékkal és enyhébb idővel, míg mások hidegebb de szárazabb idővel számolnak.

  Bár a hideg száraznak nagyobb az esélye, de a mediterrán térség újbóli aktivizálódására is megvan az esély.

  Amenyiben az utóbbi fog realizálódni akkor komoly téli helyzet alakulhat ki nyugaton.
  Nem kell rá sokat várni, a modellek fejlődésével holnap estére kiderül ez is, a csötörtöki ciklont is már jó pár napja megfogták szépen.
 • A fáklyán jól lekövethetőek a mediterrán ciklonok:
  Link

  3 már azonosítható a dömpingben:
  1. holnap este (nyugaton havazás máshol havaseső, keleten eső)
  2. vasárnap (nagyrészt a délkeleti területeket érinthető havasesővel, havazással), de még a budapesti fáklyán is szépen releváns a csapadék.
  3. Egész jól azonosítható a február 4-5.-ei mediterrán ciklon is.

  Itt annyit megjegyeznék hogy az utolsónál már hidegbázisra érkezik rá a ciklon azaz ha hó esik a megmaradásra jobb az esély mint az előző kettőnél. A hőmérséklet alapján nagyrészt havazás várható.

  Megfelelő ciklonpálya esetén nincs kizárva akár országos szinten az idei tél legnagyobb területű havazása sem !!!
  Link


  1-2 modellfutás akár "beradagó" ciklonnal számol, összességében már 5% az esélye megmaradó de nagy hóra azaz 10 cm.-t többfelé elérő. Ezeknek a futásoknak a gyakorisága fogja meghatározni a következőkben hogyan módosulnak ezek a százalékos esélyek.


 • Ja és úgy van jelenleg is +4+8 fok hogy odafenn megvolt a lehűlés azaz -5:-9 fok van. Csakhogy az előrejelzést nem 1500 m.-re kell készíteni hanem 80-200 m.-re mert itt élünk és nem repülőn.


 • A ciklonpályák adottak. A kitaposott út elvét figyelmbe véve a pénteki ciklont jó eséllyel követi majd a többi.
  A ciklongenezis helyéhez mérten mind északkeli pályát vesz fel.
  Ezt mutatja a vasárnapi helyzet amikor várhatón kicsit keletebbi pályán de a pénteki nap ismérlődhet meg. Itt már egyre inkább a hideg oldalra kerülhetünk át.

  Ahogyan a Földközi Tenger medencéjében a hideg levegő egyre délebbre jut a ciklongenezis helye is eltolódhat dél felé, azaz a pénteki genova közeli genezist egyre inkább a jövő hét folyamán a KÖZÉP-Délolasz központ válthat fel.

  A következő a már említett Brit prememciklon hatásása minden bizonnyal pénteki napra lesz várható azaz 1,5 hét mulva. Ami bizonyosnak látszik hogy a balként ez is érinteni fogja.

  Nagy hóhaleyzet azonban ezekben még nincs, ugyanis egy adott pont fölött fenntálló tartós keveredési zónára van szükségünk, azaz ha a genezis albániától délre valósul meg és északi irányt vesz fel, na abból már komoly hóhelyzet alakulhat ki többfelé és nem csak regionálisan.

  Ha megszünik az hideg levegő utánpótlása a mediterrán ciklonok gyengébbek lesznek és egyszerűen hazánkban is átmeneti csended kevésbé csapadékos idő veheti kezdetét február 8.-tól.
  A mediterrán ciklonok pályálya is tőlünk délre tolódik és a magasban hidegebb levegő veszi át a végleges uralmat. De mivel már február közepét írunk lassan ez talajon kellemes 4+8 fokos értékeket jelenthet.

  Tehát jó eséllyel talajon egy csendesebb százarabb idő válthatja fel a mediterrán dömpinget.
  Minden jel arra mutat hogy jövő hét végén szünhet meg ez a mediciklonos helyzet.


  Egy modell egy helyben megdöglő medivel számol, ez igen nagy területen okozhatna nagy havazást Közép-Európában. Erre azonban kicsi az esély 10%-tól nem több.

  Tehát 1,5 hét múlva csendesebb egyhangúbb szárazabb időre van a legnagyobb esély éjszakai fagyokkal nappal kellemes hőmérséklettel. Bár a fáklyán vannak -7:-10 fok körüli számolt hőmérsékletek is, de jelentős hidegadvekció nélkül, és bizony hiába van odefenn hideg, február közepéhez közeledve nappal ez már nem hozna nagy hideget, inkább a napi hőingás növekedését segítené majd elő.

  Azt ígérni vagy mondani, hogy húú micsoda hó lehet belőle, vagy micsoda nagy változás lesz ez badarság. Egyetlenegy modell sem számol direkt meridionális áramlással, ha ez lenne pillanatok alatt lerántaná a nagyon hideg sarki légtömegeket. Egyelőre igazi mediterrán blokkoló Anticiklon sincs kilátásban, amire azt mondhatnám, hogy igen ez egy beragadó megdöglő ciklonról fog szólni. Bár ezek kialakulását amúgy sem lehet 2 héttel előtte pontosan megmondani. Mosolyogva lehet olvasni a nagyhavas szecenáriókat.

  Jó néhány napja olvasom hogy hóóó micsoda változás jön 28.-tól lehűlés stb. Nos olyan hideg van kinn hogy +4+7 fokok vannak az országban jelenleg. Ezt már jó 1:1,5 hete is írtam úgy gondolom elég pontosan.

  Ha erős -15:-20 fok árasztaná el Nyugat európát és délkelet felől erre csúszna rá egy aktív mediterrán ciklon na az okozhat erős havazást 10-20 cm.-t hideg fagyos idővel, de ilyenről még szó sincs.

  A vasárnapi ciklon ha így marad a pályavonala ahogy előre számolják keleten is okozhat szép havazásokat, kárpótolva őket. nevet


 • GFS minden bizonnyal igazodni fog ahogyan a berajzolt térképemen az ECMWF ENS is adja az útvonalat,de már UKMO is pedzegette.
  Link

  Ez válthatja ki a jövő heti mediterrán ciklon,mely jó eséllyel havazást okozhat nálunk!

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Nagyon korrekt és helytálló elemzéseket írsz, az Általad előrejelzett alaphelyzet valóban bekövetkezett, és egy ideig fennáll majd. Viszont, továbbfűzve a fonalat, az a bizonyos 144 óránál lefűződő peremciklon egy jókora meddé alakulhat át (jövő szerda), viszont a GFS és a GEM operatív futásai (január 28. 00 UTC), pld. Link és Link átmenetileg az ország jó 2/3-át ismét előoldalra tennék, ez pedig a Kisalföld és az Alpokalja, esetleg Nyugat-Dunántúl kivételével ismét intenzív esőt jelentene az ország jó 70%-án. Egészen más szcenáriót képvisel az ECM, amely jóval délebbre viszi a jövő hét derekán esedékes med pályáját, végső soron a Kárpát-medence nagy része végig hátoldalon maradna.
  Mind az egyes operatív futásokat, mind a fáklyákat nézve elmondható, hogy a két AC közé beékelődött európai teknő és az azon képződő peremhullámok, minket is érintő, illetve elérő frontjaikkal alaphelyzet akár február 10-e utánig is fennállhat még, ugyanis egy elég stabil, önfenntartó folyamatról van szó. Véleményed szerint meddig fog tartani ez az alaphelyzet és mi válthatja majd fel? Az indexek változatlanul inkább felfelé szórnak, ám a modelleken/fáklyákon a zonális áramlás visszaállásának egyelőre nyoma sincs. Érdekes lesz tovább figyelni, milyen módon fog ez az ellentmondás a továbbiakban feloldódni nevet

Mai dátum

2015. július 2., csütörtök

Ottó

Utoljára feltöltött kép

37066

Hírek, események

Mesterhármas a Csendes-óceán keleti részén 2015. május végén, június elején, avagy szezonkezdet erős hurrikánokkal és több rekorddal

Rekordok | 2015-06-21 18:19

pic
A Csendes-óceán keleti térségében meglehetősen aktívan kezdődött a 2015-ös hurrikánszezon, ugyanis egymás után 3 hurrikán is kialakult, melyek közül 2 erős hurrikán* volt.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 4:38  napnyug 20:36
Szolnok: napkel 4:47  napnyug 20:39
Budapest: napkel 4:50  napnyug 20:45
Siófok: napkel 4:57  napnyug 20:46
Szombathely: napkel 5:01  napnyug 20:53
Lap tetejére