Közepesen felhős

Budapest XVI.

2015-01-28 09:54:03

T: -1,2 °C

RH: 99 % P: 1019.0 hPa

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Nagyon korrekt és helytálló elemzéseket írsz, az Általad előrejelzett alaphelyzet valóban bekövetkezett, és egy ideig fennáll majd. Viszont, továbbfűzve a fonalat, az a bizonyos 144 óránál lefűződő peremciklon egy jókora meddé alakulhat át (jövő szerda), viszont a GFS és a GEM operatív futásai (január 28. 00 UTC), pld. Link és Link átmenetileg az ország jó 2/3-át ismét előoldalra tennék, ez pedig a Kisalföld és az Alpokalja, esetleg Nyugat-Dunántúl kivételével ismét intenzív esőt jelentene az ország jó 70%-án. Egészen más szcenáriót képvisel az ECM, amely jóval délebbre viszi a jövő hét derekán esedékes med pályáját, végső soron a Kárpát-medence nagy része végig hátoldalon maradna.
  Mind az egyes operatív futásokat, mind a fáklyákat nézve elmondható, hogy a két AC közé beékelődött európai teknő és az azon képződő peremhullámok, minket is érintő, illetve elérő frontjaikkal alaphelyzet akár február 10-e utánig is fennállhat még, ugyanis egy elég stabil, önfenntartó folyamatról van szó. Véleményed szerint meddig fog tartani ez az alaphelyzet és mi válthatja majd fel? Az indexek változatlanul inkább felfelé szórnak, ám a modelleken/fáklyákon a zonális áramlás visszaállásának egyelőre nyoma sincs. Érdekes lesz tovább figyelni, milyen módon fog ez az ellentmondás a továbbiakban feloldódni nevet

70386. (előzmény: 70378. szibéria) 2015-01-28 08:06:01

 • Egyszerűen nincs változás, tökéletesek a modellek.
  Mediterrán ciklonok útvonalában, vagy érintőleges jelleggel vagy "áthaladósan" marad a változékony idő.
  Beragadó döglődő ciklon egyelőre nem néz ki, azonban a jövő héten továbbra is egyre inkább a hideg oldalra kerülünk át. Havazás, havaseső és eső, ez lesz jellemző az elkövetkező időszakra.
  Megsaccolni sem lehet hát ciklon képződik és vonul át a közelünkben délnyugat felől.

  Arra a kis peremciklonra érdemes lesz odafigyelni ami jelenleg 144 óra körül a Brit szigeteknél jeleznek előre.:
  Link

  Az alaphelyzet változatlan, két AC közé beépülő teknő több középpontú ciklonrendszerrel ami élteti az a időszakosan a mediterrán térségbe lekeveredő gyenge hidegadvekció által indukált ciklongenezis és ciklonképződés.


 • Hosszú távon is tökéletesen működnek a modellek. A JMA továbbra megerősíti a pár nappal ezelőtt leírt északi áramlásban február elejére várható kialakuló peremciklonokat, hidegcseppeket. A korábban számolt lefűződés valójában megtörténik és itt Közép-eurórpa térségében egy több középpontú ciklonrendszer alakul ki. Ezekben a "ciklonokcsákban" jelentős de átmeneti csapadékrendszererek alakulnak ki. Mi ezen rendszer délnyugati részén helyezkedünk el. Újabb és újabb csapaégzónák érve el hazánkat. Minden halmazállapotú csapadék előfordul majd, nyugaton inkább szilárd, kelet felé havas eső és eső is várható majd. Ezeknek a peremciklonoknak a keveredési zónájában leszünk majd.
  Nagy lehűlésre ezért nem kell számítani.

  Február első napjaiban a rendszer hideg oldalára kerülhetünk, de a ciklonok továbbra is a közelünkben lesznek, így kevesebb csapadékkal de egyre inkább havazással folytatódik a változékony idő.


 • Vegyes csapadék várható hol eső hol hó ami 24-48 után elolvad a pozitív nappali hőmérsékletek mellett. Ez látszik most Február 03-ig itt Keleten. Összességében nagyon sok csapadékra 80% eső 20% hóra számítok.
  Dunántúlon lehet kedvezőbb helyzetben ott a következő 10 napban nagy százalékban szilárd halmazállapot lehet.
  Hegyekben 500 m felett viszont akár jóval 30 cm meghaladó hóréteg is kialakulhat a következő 10 napban. Az ott élők nagyon jól jönnek ki majd ebből a helyzetből.

70380. 2015-01-22 14:16:29

 • A jövő hétvége felé nagyon úgy néz ki hogy különös helyzet állhat elő a környezetünkben és igen viharos időjárás alakulhat ki már ami a szelet illeti és hogy miért?Ezért!
  Link
  A két szupermodell ritka helyzettel számol,de egyik kimenet sem egyforma,tehát nagy a bizonytalanság,de az északi ciklon egyre valószínűbb.
  Link
  Link
  Link

  Véleményem szerint igen jó esély van arra hogy ez a ciklon egy erős mediterrán ciklont is generáljon amellyel egybekapcsolódjon.A hajlama nagyon megvan ennek a forgatókönyvnek a modelleken.A ciklonális görbületet a jobb felbontású modelleken minden futásban észre lehet venni.

  ECMWF:Link
  GFS:Link
  Hajszálon múlik a dolog,de szerintem az ECMWF pont ilyennel számolt az utóbbi futásában,majd dinamikusan egy 985-ös középponttal délkeletre helyezte tőlünk amely szerintem a mediterrán ciklon.
  Link
  A csapadékot a modellek a jövő hétvégére lassan,de elkezdték emelni,de ezt főleg az ECMWF fáklyán lehet jól látni már Pécs és Szeged térségére.
  Link
  Link
  Amennyiben tovább hűtenek,illetve kellő hideget hoznak a közelünkbe lassan,fokozatosan a modellek úgy egyre jobbak az esélyek egy pengeél helyzetre,hiszen az átlag T850 és -2 körül mocorog.Ezt követően akár drasztikus,gyors hidegbeáramlás is létrejöhet amely szintén ciklon hátoldali helyzet,de nem tudni hogy mediterrán ciklon áramlási rendszerében lesz-e vagy csak az északnyugati erős ciklonéban.Ha az első mediterrán ciklon nem alakul ki akkor könnyen meglehet az esélye egy másodiknak amelyet gondolom én egy peremhullám válthatna ki.Ez látszik az ECMWF-en és a GFS-en is űridőben!
  Link
  Link

  A GFS fáklya szintén nagyon jóra sikerül amelyben látom azt a lehetőséget végre hogy egyelőre még halovány esélyekkel,de egy nagyon havas időszakot is kaphatunk!A jövő hétvégén természetesen átmeneti előoldal is benne lehet esővel,de ez a dolog is messze van jelenleg,de említésre kell bírni!
  Link
70379. (előzmény: 70378. szibéria) 2015-01-21 16:30:02

 • Január 30.-a környéken érdekes időjárási helyzet van kialakulóban.
  A már említett két anticiklon közé beépülő alacsony nyomás teknő végén egy aktív ciklon lefűződése várható. Mivel elmozdulni nem tud, így a modellek alapján tartósabb csapadékra van kilátás vegyes halmazállapottal. Ebből tartósabb előoldal is lehet, de akár hátoldal is. A fáklya 850 hpa.-on -6 +2 fok között szór.

  ECM fáklya 0:-5 fok között szór a kérdéses időszakban, de a csapadék sziginikáns eltérést mutat, azaz jó eséllyel egy csapadékosabb időszak jó eséllyel következik be.

70378. 2015-01-18 12:21:05

 • Január utolsó napjaiban és február első napjaiban un. Omega típusú időjárási helyzet alakul ki.
  Ezt a típust az 500 hPa-on a főizobárszint analízise alapján szokták meghatározni.
  Tóth Tamás tanulmánya alapján
  (forrás: TÓTH Tamás 2007 Jelentős csapadékhullással járó Földközi-tengeri ciklonok klimatológiája
  blokkoló anticiklonok gyakoriságának függvényében. Diplomamunka. ELTE).

  elkülöníthetjük az alábbi rendszereket
  1. Rex-típusú blocking
  2. ómega-típusú;
  3. tűzgyűrű, avagy leszakadó AC
  4. leszakadó, alacsony nyomású rendszer
  5. és végül kettéhasadó áramlási mezőt.

  Részünkre a következő 2 hétben az Omega helyzet lesz a fontos Nevét onnan kapta hogy hogy az áramlási képe a görög ómega betűhöz hasonlít. Ez a helyzet az 500 hPa-os főizobárszinten jelenik meg, melyben
  a többi típustól eltérően a fennmaradása alatt, alig-alig változik a C és az AC helyzete.
  Eredetileg ciklon foglal helyet az ómega betű két oldalán, a jövő héten viszont épp ellenkezőleg Két AC között foglal helyez az alacsony nyomású teknő
  Jellemzője, hogy a ciklonok elhelyezkedési helyén az időbeni állandóság miatt gyakran jelentős mennyiségű csapadékhullás, illetve kis területen belüli nagy eltérés tapasztalható.

  Esetünkben az azori térségben aktív AC központ és északkelet Európában berendezkedő AC rendszer közé beszoruló alacsony nyomású övről beszélünk melybe hazánk is bele fog tartozni.
  Ez gyakori és tartós mediterrán ciklon kialakulásával jár a F-t középső medencéjében, akár több középpontú rendszer is kialakulhat.
  Később az ÉK európai AC peremén a rendszerbe egyre higegebb levegő áramlik, ami a csapadékos időjárás fennállása mellett fokozatos lehűlésre ad okot.
  Mivel azonban északnyugati az azori AC peremén túl hideg nem tud leszivárogni, ezért ezek a ciklonok sem túl erősek, gyakorlatilag alig alig elmozduló rendszerekről van szó amiben csapadékgócok alakulnak ki, de nagy folyamatos csapadékot nem tud okozni, általában 995-1010 hpa közötti légnyomással lehet számolni.

  Ez a rendszer határozza meg hazánk időjárást is.
  Mit jelent ez nálunk?
  1. változékony idő (eső majd havas eső és hó is lehet)
  2. az idő előrehaladtával csökkenő hőmérséklet, (akár nappal is 0 fok köré eshet)

  Ez a rendszer jó eséllyel egészen február 5-6.-ig fennálhat majd.

  Bár a modelleken nem látszik, de a JMA analízistérképei alapján ilyen helyzetben magassági hideg örvény ciklonális áramlása épülhet ki, fűződhet le a közép troposzféra rétegében, ebben az örvényben található levegő hidegebb, mint az azt körülvevő légtömeg. Természetesen ez kisebb skálájú
  légörvény, mint az érettebb stádiumú extratrópusi ciklon, végfázisban izolálódnak a fő nyugati
  áramlástól. Ezeknek a magassági örvényeknek az alatta lévő instabil levegő miatt konvekcióhoz kapcsolódó események is jellemzőek, így az elkövetkező 2 hétben konvektív csapadékképződés sincs kizárva (záporok, hózáporok).
  Ezek gyors mozgású kis rendszerek, de meglepetés havazások is valószínűek ezekből.70377. (előzmény: 70376. macitesi) 2015-01-16 15:10:23

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#260300)

70376. 2015-01-16 12:48:23

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#260299)

70375. (előzmény: 70374. Rudolfking) 2015-01-15 11:46:40
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Ha már Te is bizakodó vagy, akkor elég jól állnak a tél esélyei ezek szerint. Az a bizonyos utolsó atlanti ciklon, amely átcsúszik a két AC jó eséllyel a jövő hét második felében bezáródó kapuján, döntő szereplője lehet a tél visszatérésének, amely a véletlen egybeesése folytán szinte egybeeshet majd a ´pálfordulással´ (január 25.) Az izlandi blocking a reykjavíki fáklya tanúsága szerint csupán átmeneti lesz, nem így a skandináv, ezért a nálunk eleinte előoldallal járó, majd fokozatosan délkelet felé távozó, illetve a Skandinávia felett megerősödő AC közös áramlási rendszerében megindulHAT a fagyos kontinentális hideg levegő délnyugat felé, ami a továbbiakban esetleg újabb mediciklonokat triggerelhet. Ezzel együtt elég vontatott folyamatnak néz ki a hátoldalra kerülés, az indexekből sem lehet egyértelmű tendenciát levonni (összességében csökkennek ugyan, de egyelőre nem nagyon akarnak határozottan a negatív tartományba csúszni), így (mivel a latolgatásba újabb és újabb forrásokat vonok be), és bár a várható makroszinoptikai helyzet összességében elég ígéretes, engem itt és most még mindig nem tud meggyőzni arról, hogy ez január végére egy tartósabb (legalább 1-µ hétig, netán tovább) tartó, klasszikus stabil téli felállást fog-e eredményezni, vagy csak egy újabb néhány napos ún. telecske sül ki az egészből, amit később ismét legyűrne az ismét erőre kapó atlanti csigagyár, vagy egy nyugat-európai új teknő erős előoldala.

70374. 2015-01-14 21:57:32

 • Most úgy tűnik, mégsem jött be a modellek várakozása az AC-híd utáni izlandi ciklonnal (amit 960 köré vártak, de a 940 se volt kizárt, a 980 pedig a legenyhébb verziónak tűnt): Link Jó a 1000 alá megy, 990 felett várható a minimuma. Ezzel együtt viszont ahogy csattan össze az óceáni és a skandináv AC "kapuja", még átcsusszan egy ciklon ( Link ), és ez már szintén szinte csúszik a borítékba, mert a brit nyomásfáklyákon megjelenik ( Link ), nálunk pedig ennek előoldalán számíthatunk az enyheségre: Link (a pukli 20-án). Ennek lefolyása, pontos elhelyezkedése (meg azért az, hogy így alakul) egyáltalán nem eldőlt, még sokat módosulhat, akár ezer km-es nagyságrendben is (ld. futások közötti hajmeresztő szórás). A folytatásról pont ez utóbbi mondat miatt nehéz beszélni, de szerintem a legjobb havas, téli és hideg helyzetek alapját teremti meg. Vagy sok esőt előoldalon természetesen.
  Szerintem most elképesztően jók az esélyeink, biztatóak az indexek, a tendencia, az amerikai hidegelárasztások mértéke, minden passzol. Aztán lehet, hogy ezért, de a modellek se húzzák elő a kalapból a zonalitást (egyelőre?).

70373. 2015-01-13 17:56:41

 • Nekem ez nem tetszik: Link
  A NAO fontosabb mint az AO számunkra. Egyenlőre ugyan azt tudnám írni ma is mint tegnap vagy tegnapelőtt.


 • Egyelőre majd ha a modellek is megerősítik több napon át a kialakulását akkor téli időben reménykedhetünk akár a keményebb fajtából.Az anticiklon az egy magasnyomású légköri képződmény.Havazásról most még kár beszélni mert a modellek nem látnak ilyesmitnevet


 • A lap alján van olyan ,hogy kislexikon.Alapfogalmak!!!A jelenlegi tudomány nincs ilyen szinten,hogy "Egerben mikor fog havazni".


 • Csak azt nem értem, hogy most akkor ez mit is jelent. Linkelget sok térképet, de azt nem értem hogy hosszútávon ez mit hoz ide felém. Konkrétan Egerre gondolnék. Itt is várható majd havazás eszerint? Mennyire lehet számítani úgy körülbelül és kb. mikorra várható majd. A Skandináv Ac az micsoda? Valami felhőfajta? Köszönöm a válaszát.

70369. 2015-01-12 17:27:17

 • Szép is lenne az AO ha kiegészítetted volna a NAO-val. Link
  Engem jelenleg ez még "komoly" dolgokról nem győz meg. Januárban -5C éjszakák +5C körüli maxik úgy gondolom elég gyenge téli időt jelentek. A fagymentes éjszakák meg nagyon enyhe időről árulkodnak.
  Tehát az látszódik -megint csak lassan-, hogy talán normalizálódik valamelyest a januári "meleg". De nagy havat, komoly hideget én az NAO-AO indexeken még nem látok. A nyomás fáklyák más tészta DE ott is nagy a bizonytalanság. szegyenlos

70368. 2015-01-12 14:47:00

 • Jelenleg ismét jó esélyeket vetít előre az AO index a jelentősebb zuhanásával,de azért még mindig akad 1-2 tag amely más irányba tart.
  Link

  Véleményem szerint nagyon jók az esélyek arra hogy egy Skandináv Ac is kialakuljon és hogy miért és én hogy látom azt elmondanám.
  A helyzet az hogy a GFS azzal hogy létrehoz egy atlanti-Ac hidat lehetőséget ad annak hogy Skandinávia felett megnyugodjon a légkör és ne próbálkozzanak a ciklonok újabb és újabb támadást indítani a nyugati partoknak.
  Link
  Ezt követően kissé lenyugodnak a ciklonok is Izland térségében és Skandinávia északi részére már hideg levegő kezd el szivárogni 174 óránál:
  Link
  Mindezek után jól látni hogy itt 192 óránál már 1015-ös a légnyomás nagy területen Skandinávia felett.
  Link
  Ez után 204 óránál máris kialakulna az Ac 240 óránál,de akkor már Izland térségében is aktivizálódnának a ciklonok és nekifeszülnének az anticiklonnak.
  Link
  Az Izlandi ciklon elég valószínű az utóbbi időpontban,de azért a nyomás fáklyán még van szórás bőven:
  Link
  240 óránál az ECMWF is számol egy Észak-Skandináv Ac kialakulásával,de szintén számol az Izlandi ciklonnal is:
  Link
  Ezt követően nem elhanyagolható eséllyel akár egy Azori és Szibériai magasnyomású gerinc vagy híd is kiépülhetne:
  Link
  Link
  A Skandináv térség felett is meglehetősen bizonytalan a légnyomás,de ezt a fáklyán is láthatjuk.A kilátások viszont egyre jobbak:
  Link
  A Brit nyomásfáklya is sokat ígérő,de meg kell említsem a mediterrán térséget is amelynek a nyomásfáklyáján nagyon elkezdtek lefelé is szórni a tagok és nem véletlen.
  Brit fáklya:
  Link
  Mediterránum:
  Link
  Azt gondolom hogy ki tud majd alakulni a jövőben a Skandináv Ac és meridionálisba fordulhat az áramlási kép így akár komolyabb havazások alakulhatnak ki,de ezt most még kijelenteni nem szabad.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Amint mar a jelenlegi zonalis időszak elején sejthető volt, az egész nem ígérkezik tul hosszúnak, es szombattól valószínűleg egy új makrofelallas következik, eleinte mérsékelten hideg idővel, majd 20-a után megjelenhetnek az eszaknyugat felől érkező csuszopalyas ciklonok, amelyek akar ígéretes havas helyzeteket is kihozhatnak magukból. Űrtavban kétfajta folytatást tartok elképzelhetőnek: az egyik egy felblocking felállás, alapvetően eszaknyugati áramlassal, időnként lefűződő ciklonokkal, akár medekkel, a másik a PARA által mutatott december végi drasztikus hidegleszakadas reloaded, végül ott van meg a lehetősége, hogy a 20-a körüli mérsékelten hideg időszak után átmenetileg ismét erőre kap a zonalitas, majd végleg északira, északkeletire fordul az aramlas es a hideg végül így is, úgy is eláraszt minket. Összefoglalva, szendvics-január lehet az osszmérleg, nem lepne meg, ha meg egy keményebb fagyos időszak is összejönne meg a hónap végéig hideg


 • Ezért mondtam, hogy nem kell merev definiciókkal bajlódni. Azt meg úgyis látjuk, hogy a minket érintő hosszú légpályák ny-k-i, vagy é-d-i irányúak. Látjuk továbbá
  a ciklonok és anticiklonok elhelyezkedését. Rutinos amatőr az esetek döntő többségében keni-vágja ezt.


 • Hát igen. De ha így vesszük, akkor olyan, hogy zonalitás, nem is létezik, hiszen az abban mozgó ciklonok előoldalán déli, hátoldalán meg északi az áramlás, tehát tulajdonképpen meridionális... Ilyen megközelítésben csak hibrid áramlási kép létezik. Hiszen bárhova teszed a "megfigyelési ablakot", ott nem lesz folyamatos, egyenletes ny-i áramlás. De szerintem te is tudod, hogy nem az a lényege a zonalitás-meridionalitás definiálásának, hogy egy adott "megfigyelési ablakban", egy adott pillanatban éppen milyen az áramlás iránya....


 • "Szerintem a légkörben egy MAKROfelállást nem lehet "ránk nézve" - azaz tulajdonképpen MIKRO léptékben - értelmezni."

  Ez nem egészen van így. Ugyanis a hemiszférán egyidőben, egymás mellett léteznek zonális és meridionális áramlási képek (olyan, hogy a nyugati áramlási gyűrű egyszerre hullámzik be, vagy egyszerre simul ki az egész "hemiszférán", csak a forgókádas kísérleti légkörmodellben van)
  Tehát, hogy zonális, meridionális, avagy hibrid (mert ilyen is lehet!) áramlási képet látunk, az attól is függ, hogy a hemiszférán hova tesszük a megfigyelési "ablakot"
  Például az típusos felállás, hogy az óceánon zonalitás van, Európa középső, é-d-i sávjában magasnyomású gerinc, melynek előoldalán hideg, sarki levegő áramlik a Kelet-Európai-síkságra ill. az Ural vidékére, hátoldalán viszont meleg, szubtrópusi levegő áramlik Nyugat-Európa fölé.
  Nos, akkor ez az Izlandtól az Uralig terjedő földrajzi Európa vonatkozásában miféle áramlási muszter? Zonális vagy meridionális? Ez bizony nézőpont, megítélés kérdése. Leghelyesebb, ha hibridnek nevezzük.


 • Ok, így már világos, köszi. A januári térkép valóban kezd már színesedni.. persze sárgulni, nem kékülni. zavarban


 • "Az én olvasatomban a blokkoló kelet-európai AC, melynek nyugatról nekiszorulnak, északnak fordulnak az óceáni nyugatias áramlás izobárjai, bizony -legalábbis ránk nézve- meridionális helyzet"
  Szerintem a légkörben egy MAKROfelállást nem lehet "ránk nézve" - azaz tulajdonképpen MIKRO léptékben - értelmezni. Ha az észak-atlanti-európai térségben Izlandtól az Uralig vonulnak a ciklonok, csak a legvégén kicsit északabbi pályára kényszerülnek, attól még az zonalitás, hiszen nagytérségi áramlás nyugati. De ezt te is pontosan így érted:
  "Zonalitás az én szememben akkor van, ha a nagyjából ny-k irányú izobárok mélyen benyúlnak a kontinens fölé, és pl. az óceán közepétől a Kelet-Európai-síkságig tart a nyugatias áramlási vonal"
  Szerintem ez így van akkor is, ha K-Eu. sikság északi része a "mélyen benyúlás" végállomása.

  "Az teljesen közönséges pl., hogy a grönlandi hideg "visszafelé", az észak-kanadai arktikus szigetvilág, ill. a Hudson-öböl irányába terjeszkedik"
  Igen, ez a közönséges, és az, hogy utána leszakad délebbre, a közép-nyugati államokra is. Idén ez az, ami kevésbé jellemző, hanem a nyugati áramlás tolja vissza K-Ék felé. Pörgesd végig kérlek az aktuális GFS North-A-i előrejelzését, jövő héten is kb ez fog történni.

  "Tehát, a kanadai hidegmaggal egyenrangú tényező az észak-eurázsiai hidegmag, és még az egész hemiszféra átlagos hőkontrasztja is számít. Nem olyan egyszerű dolgok ezek."
  Pontosan így gondolom én is. Csak az a baj hogy az első létezik, és jól fejlett, a második meg nem létezik, és még fejletlen is nevet ... De persze az igaz, hogy még van ideje kialakulni havazas


 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Nem, nem egészen nevet A februári "előrejelzésbe" azok az adatok kerülnek be, amik a használhatósági határ fölé esnek, az ábrázolt adatok nem beválást mutatnak, hanem T-anomáliát. Aztán ahogy halad a hónap előre, úgy szinesedik a térkép, a februárban mért és a februárra nyersen előrejelzett adatok korrelációja alapján.


 • A meridionalitás vs zonalitás vita is közhely a Metnet-en. Szemléletmód kérdése, definiciókkal való játék, szőrszálhasogatás. Ha sok szinoptikai térképet átnézel, észre fogod venni, hogy tartós, mélyre nyúló teknő az észak-atlanti térségben ritkaság. A leggyakrabban ott látjuk a többé-kevésbé fejlett azori AC-t az óceánon, tőle északra az izlandi ciklon(okk)al. Emiatt roppant ritka, hogy az óceánon a mi szélességünk környékén ne legyen legalább rövidebb szakasz nyugatias áramlás. Ennek hiánya tehát nem kritériuma a meridionális áramlási képnek. Az én olvasatomban a blokkoló kelet-európai AC, melynek nyugatról nekiszorulnak, északnak fordulnak az óceáni nyugatias áramlás izobárjai, bizony -legalábbis ránk nézve- meridionális helyzet. Az ok egyébként talán az észak-atlanti meleg tengeráramlásban keresendő: ez nagy területen elég egységes hőmérsékletet teremt, a kis hőgradiens miatt nem tudnak az Izland környéki anyaciklonok mélyre nyúló teknőket kifejleszteni.
  Zonalitás az én szememben akkor van, ha a nagyjából ny-k irányú izobárok mélyen benyúlnak a kontinens fölé, és pl. az óceán közepétől a Kelet-Európai-síkságig tart a nyugatias áramlási vonal.
  A hidegmag "északkeleti csücsökbe préselése" szerintem helytelen elképzelés. A hidegmagok ugyanis szubarktikus elhelyezkedésük folytán többnyire a sarkvidéki keleti szélrendszerben mozognak -nyugat felé. Az teljesen közönséges pl., hogy a grönlandi hideg "visszafelé", az észak-kanadai arktikus szigetvilág, ill. a Hudson-öböl irányába terjeszkedik.
  A kanadai hidegmag és a csigagyár összefüggésébe is érdemes kissé mélyebben beleásni. Fejlett észak-amerikai hidegmag esetén egyrészt az amerikai kontinensen lesz nagy hőgradiens, stabil ciklonosodás és hidegleszakadás. Másrészt a hemiszférikus általános hőkontraszt is megnövekszik, gyorsul a jet, a nyugatias áramlási gyűrű. Ha ezután a Grönland-Kara-tenger régióban nincs számottevő hidegdepó, úgy Európában a gyors polárfronti áramlás mély, gyorsan mozgó anyaciklonokat (viharciklon) generál, de a kis hőgradiens folytán nem lesz a környékünkön stabil teknőképződés, hidegleszakadás. Tehát, a kanadai hidegmaggal egyenrangú tényező az észak-eurázsiai hidegmag, és még az egész hemiszféra átlagos hőkontrasztja is számít. Nem olyan egyszerű dolgok ezek.

  macitesi: A GFS igaz, hogy "ellát" jan. 20. utánra is, de mivel ez 240 órán is túl van, nagyon rosszul "lát" Amit 10 napnál, meg a fölött találsz, annyira bizonytalan, hogy kár komolyan venni.
  És a téli zonalitás ritkán tart 10 napnál rövidebb ideig. A zonális fázis elején és közepén mindig "reménytelen" áramlási képeket látunk, melyek később gyakran igen hirtelen válnak biztatóvá. Tehát, a jelenlegi elkeserítő állapot egyáltalán nem jelenti, hogy pl. 2 hét múlva nem fogunk ki király makrofelállást. Továbbra is tartom, hogy nagy valószínűséggel ezúttal sem a tavasz elérkeztével, hanem csak átmeneti, télközi zonális időszakkal van dolgunk. Véleményem az, hogy a hónap 3. dekádjában (de legkésőbb február legelején) fordul majd a kocka. Még ne búcsúztassuk a -10 fokokat!


 • Oké, köszi. De akkor ez a térkép tulajdonképp valamilyen időszakra (gondolom, évekre) visszamenőleg egy statisztikai beválás alapján mutatja meg azt, hogy milyen lesz a februári előrejelzés várható beválása, és nem azt, hogy enyhe lesz-e a február, vagy sem. Az általad nyers kimenetnek mondott térkép az, amit a modell vár az adott időszakra. Csak azért kérdezem, mert te arra linkelted válaszként. Hogy aztán az a nyers használható, vagy sem, arról tényleg marha sokat lehetne vitatkozni. Én az utóbbi időben határozott javulást látok, a tendenciákban nem téved nagyot, és nem csapong annyira, mint pl. 2-3 éve.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Igen, nagyjából erről van szó.


 • Tehát az alapja az, hogy adott területre a múltban készült előrejelzések mennyire váltak be, és ezek alapján a jelenben készülő előrejelzéseket valamiféleképpen indexálják "várható beválás", azaz "használhatóság" szempontjából? Bocs, ha értetlenkedek, de ezt a térképet még nem ismertem eddig.


 • Néha nekem is az az érzésem, hogy elég jól beválik a CFS (bár voltak emlékezetes bukták is a közelmúltban)
  De itt nem hallgathatunk valami homályos összbenyomásra, mert könnyen érzékcsalódás áldozataivá válhatunk.
  Az átlagemberek többsége a Dávid-naptárról is azt mondja, hogy kitűnően megmondja, milyen lesz az idő.
  Itt igazi verifikálásra, komoly statisztikai összevetésekre volna szükség.
  Illetve, nincs szükség ilyesmire, hiszen a CFS anomália-térképei, ahogy Nyuli már többször leírta, nem szó szoros értelmében vett prognózisok.

70355. 2015-01-11 13:05:11

 • Elnézve a modell kimeneteket "nem jól áll a szénánk" tél szempontjából ez kétségtelen. Gyökeres átalakulás nem látszik legalább 20-ig a jelenlegi felállásban. Azt hiszem kijelenthető, hogy a következő 7-10 nap nem a klasszikus télről fog szólni. A GFS ellát bőven 20-ika utáni időben is, hatalmas bizonytalanság mellet ugyan de úgy tűnik egyenlőre a verkli folytatódik.
  Ez a tél a tegnapi mai maximumokkal rá vert a tavalyira is azt hiszem. szomoru


 • "inkább meridionális maghelyzetet láttuk: atlanti teknő, kelet-európai gerinc, fölöttünk "végtelenített" déli áramlás"

  Ez miért meridionális maghelyzet? Az é-atlanti térségben vonulnak a ciklonok ny-k irányban, felsiklanak a tőlunk keletre levő AC-re, ez szerintem zónális helyzet, függetlenül attól, hogy nálunk éppen déliesebb áramlásokat okoz, mert a ny-k futószalag tőlünk é-ra van.

  "De a blocking-hajlam sem hiányzik, ahogy azt az elmúlt néhány hét megmutatta"
  Szerintem a hajlam azt mutatta meg, hogy nagyon gyenge. 26-án tudott kialakulni a brit AC, 30-án már le is nyomta délre egy "közepesen erős" ciklon, és már száguldott is tovább a zónalitás, tehát 4 teljes napig állt fenn a blokk. (Az más kérdés, hogy nálunk még az AC alatt pár napig kitartott a fagyos idő) Pedig ugye pont abban reménykedtünk sokan, hogy az év vége meghozza a tartósabb átalakulást, hiszen "így szokott lenni", dehát ez idén úgy látszik, nem működik.
  "A kelet-kanadai hideg óceánra folyása, ennek következtében a csigagyár élénk működése közhely"
  Persze hogy az, tudom én is, hogy egy tényező a sok közül. Két dolog erősíti most, az egyik, ami te is írtál, a grönlandi 1060-as Ac-k hiánya, amik kicsit szűrnék a ciklonokat, és hajlamosak lennének segíteni az azori Ac munkáját az észak felé terjedésben. A másikat is írtam már, É-Amerika felett is erősebbek a ny-i áramlások, és ezek tartósan odapréselik a hidegmagot az Ék-i csücsökbe, ami miatt kevesebbszer szakad nyugatabbra is, hanem az egész Labradornál borul az óceánba. Eredménye a szokásosnál is erősebb, és tartósabb csiga-gyártósor.
  Másik reménysugarunk a k-eu-szibériai AC lehetne, de egyelőre az sem mutatja magát, fel sem tűnik a modelleken, ameddig azok ellátnak (lassan január vége). Így marad nekünk Hari Sh. legendás mondása, :-) egyelőre nem tudok másból "optimizmust meríteni"... :-)


 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Nem, amit én likneltem, az az előrejelzett és tényleges adatok összevetéséből és használhatósági indexéből előállított új anomáliatérkép.


 • "az előrejelzett és tényleges adatokat folyamatosan összevetik és ebből alakul ki szépen lassan a tényleges anomália-térkép"
  Tehát amit te linkeltél, az tulajdonképpen az elmúlt időszak előrejelzéseinek beválását mutatja adott területre?
  Szerintem az utóbbi időben jól teljesít a nyers térkép is. A két "fő" évszakot, a telet, és a nyarat szoktam figyelni, az idei nyárat folyamatosan átlagosnál csapadékosabbnak, és átlagos hőmérsékletűnek adta, és az ősz-tél eddig eltelt része is úgy telt, ahogy jelezte. Sajnos a januárt is lassan behúzza, zónalitást mutatott hónapok óta, és egyre inkább úgy néz ki, úgy is lesz.


 • Annyiban finomítanám az általad leírtakat, hogy az idei téli félévben történt egy makrováltás: október második felében, majd végig novemberben a tavalyi télre jellemző, inkább meridionális maghelyzetet láttuk: atlanti teknő, kelet-európai gerinc, fölöttünk "végtelenített" déli áramlás. Aztán december elején ez összeomlott, és helyt adott a zonális-félblocking helyzeteknek. December legvégén a zonalitás átmenetileg teljes blockingba fordult, és hideghullám alakult ki térségünkben. Most pedig visszatért a zonalitás (ill. félblokk) Erős a zonális hajlam, ebben igazat adok. De a blocking-hajlam sem hiányzik, ahogy azt az elmúlt néhány hét megmutatta.
  Azzal a megfigyeléssel is egyetértek, hogy magasabb szélességeken nem tud tartósan megmaradni a magas nyomás. Még a grönlandi AC is gyengélkedik, igaz, nem olyan mértékben, mint tavaly télen. Idén már volt néhány 1030, 1035 hepás értéke, sőt, a december végi hideghullámot megelőzően láttam 1050 hepás értéket is a GFS térképein. A makrocirkuláció ennek ellenére "pozitív indexes" jellegű: északon gyenge a magasnyomás, délen meg "hiánycikk" a fejlett teknő, mélyebb cikloncentrum. Ezen a télen még nem láttam 1000 hPa körüli, az alatti értéket az aneroid barométeremen (a legalacsonyabb érték talán 1003 hPa eddig) A légnyomás "jobb térfeles", azaz, általában 1013 és 1030 hPa között ingadozik már hosszú-hosszú ideje. Holott a tél a mélybe zuhanó légnyomások időszaka is. Láttam már néhány telet, mikor az ideihez hasonlóan nem jelentkeztek igazi alacsony légnyomás-értékek, de ez a messze ritkább eset.
  Feltehető, hogy éppen a gyakran pozitív indexértékekkel, szinoptikailag a térítői AC öv túlfejlettségével, következésképp a mélyre nyúló teknők hiányával, a gyors nyugat-keleti áthelyeződésekkel hozható összefüggésbe a telünk eddigi gyenge produktuma. Hogy ennek a hemiszférikus berendezkedésnek mik az okai, annak taglalása messzire vezetne. Azért megemlítem, hogy még mindig napfoltmaximum-közeli időszakban vagyunk, és az élénk naptevékenység bizonyítottan erősíti a térítői AC övet. A zord telek statisztikailag kimutathatóan a naptevékenységi minimumok környékén halmozódnak. Megjósolhatatlan, hogy ebben a magas indexértékű, "jobb térfeles" helyzetben lesz-e változás még a télen.
  A kelet-kanadai hideg óceánra folyása, ennek következtében a csigagyár élénk működése közhely. Sokszor valóban így van (vagy inkább ez a látszat), de a dolog nem ennyire egyszerű. Ugyanis, ha sokat forgatod pl. a GFS térkép-archívumát, azt fogod látni, hogy a kanadai hidegmag szinte minden télen adott, és a térségünkben kifejezetten hideg teleken is gyakran fejlettebb, mint éppen most. Az élénk észak-atlanti ciklontevékenység is a telek többségében megfigyelhető. Ezen tényezők térségünkre gyakorolt hatása nagyon különböző. Nemegyszer mély észak-atlanti ciklonok mellett is hideg az idő nálunk, és ennek fordítottja sem kizárt. Az Észak-Atlantikum történései ugyan kiemelt jelentőséggel bírnak, de a teljes hemiszféra cirkulációs állapota (cirkulációs cellák fejlettsége, a jet sebessége, meanderezése, valamint a szibériai hidegtömeg fejlettsége) szintén befolyásolja térségünk telének jellegét.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Igen, ezert is volt nekem erthetetlen ez a nagy nepszerüseg, hiszen önmagaban a dolog semmit sem mond nevet


 • Értem, akkor a szürke az ismeretlen terület. Végül is akkor nem sokat tudtunk meg ebből a térképből nevet

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Ez a térkép a nyers adatok kiértékelése után készül, amikoris egy algoritmussal megállapítják, hogy a nyers adat mennyire használható; ebből egy indexet készítenek. Ha a használhatósági index 0,3 alatt van, akkor nem készül anomalia-előrejelzés, és az ilyen területek szürkék. Az egész dolog lényege igazából a reanalízis, az előrejelzett és tényleges adatokat folyamatosan összevetik és ebből alakul ki szépen lassan a tényleges anomália-térkép. Előre ebből nem készíthető, ezek az adatok csupán paraméterek sok-sok modellinputban. Nagyjából ennyi nevet


 • Tudnád értelmezni ezt a térképet? Nálunk akkor milyen idő várható?

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Ez a nyers adatok terkepe, ami hasznalhatatlan, többször el lett mondva, le lett irva.


 • Link
  Ezen mást mutat a CFS...

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • CFS február - hol enyhe?

  beillesztett kép


 • "Ilyet jan. 10-én állítani, pláne a dec. végi -15 (-) fokok után, nagy merészség."
  Nem vagyok én merész, sose' voltam, nem is állítom :-) Csak azt, hogy - nem vitatva, sőt maximálisan elismerve az általad leírtakat - ebben a téli félévben, (beleértve az ősz második felét is) alapvetően zónális a cirkuláció "alaphajlama". Az északabbi szélességeken nem tud tartósabban megmaradni az AC, csak az orosz síkságon, de annak is inkább a déli felén. Nem mellesleg, ez igaz É-Amerikára is, mármint az erős nyugati áramlás, Alaszkában jóval enyhébb az idő a szokásosnál az óceáni fuvallatok miatt, és a nyugati-középső területeken kevesebb, és rövidebb hideg időszakok vannak, mint pl. tavaly. Viszont USA É-keleti része, Kanada keleti része, és attól északra jóval hidegebb, folyamatosan -25, -30-as T850, és az ottani hideg dől bele Labradornál az óceánba, találkozik a Mexikói öböl észak felé haladó enyheségével, és három műszakban üzemel a pékség, készülnek a szorosan föltekert, méretes csigák. Szóval a "ciklikusság", és "így szokott lenni" meg "a múlt hónapban is így volt" ugyanolyan feltételezés, ugyanakkora beválási eséllyel, mintha azt mondom, hogy "láthatóen erős, kitartó a jelenlegi trend, nincsenek előjelei a megszűnésének, még folytatódhat jó ideig". Rögtön hozzá is teszem: igen - 2012 február, és igen - egyszer minden trendnek véget kell érnie, de még semmi támpontunk nincs arra, hogy ez mikor következhet be.
  Ja igen, és a végső érv: a CFS is enyhe jan-febr.-t mutat! :-)


 • Azt, hogy 10 napon túl milyen felállás lesz, modellek alapján senki sem tudja megmondani. Így nem is citálok ide semmi modelleredményt január 3. dekádját illetően.
  Két támpontunk ellenben mégis van: az egyik, hogy a ciklikusság folytán a zonális időszakot meridionális, azaz blocking időszak szokta követni. Így volt ez decemberben, és feltehető, hogy januárban is így lesz. Annál is inkább, mivel sok tél távlatában kijelenthető: január második, ill. február első felében sokkal nagyobb a blocking-hajlam, mint pl. decemberben. Ez klimatikus sajátosság. Ez utóbbi a második támpontunk.
  Ettől természetesen még megtörténhet, hogy speciel ezen a télen már nem áll fel tartós blocking, nem kapunk többször kemény hideget északról, északkeletről. Nem lehet kizárni, hogy zonális-félblocking szinoptikai képekkel, atlanti viharokkal, időnként nagy enyheséggel, hidegebb időszakokban gyenge éjszakai fagyokkal, napközbeni pluszfokokkal, záporokkal-hózáporokkal, néha talán látványhavazással telik ki ez a tél. De talán valamivel nagyobb a valószínűsége még egy kiadósabb blocking-időszaknak január végén, illetve februárban.
  Azt én is látom, hogy a jövő hétvége elég vérszegény blocking-próbálkozása után valami "szupercsiga" alakul az észak-atlanti térségben. De ennek kimélyülése, méginkább térségünkre gyakorolt hatása véleményem szerint még nem lefutott dolog. Pl. 240 óránál mind a GFS, mind a PARA, mind a GEM mutat északkelet-európai blokk-AC-t, északkeletről térségünk fölé nyúló hidegnyelvet. Várjunk csak azzal a kijelentéssel, hogy ebben a szezonban már nemigen lesz sem észak-atlanti blokk, sem számottevő északkeleti hidegáramlás. Ilyet jan. 10-én állítani, pláne a dec. végi -15 (-) fokok után, nagy merészség.


 • "egyáltalán nem mindegy a későbbi történések szempontjából, hogy 960 hepás lesz-e a cikloncentrum Grönlandnál, vagy, pl., csak 980"

  .... vagy eseleg 940, mint ahogy most mutogatják :-) Hát, elnézve az idei téli szezont, szerintem ponthogy édesmindegy. Utána úgyis jön a következő, és a legcsekélyebb esélye sincs semmiféle blockingnak Izlandnál megkapaszkodni, a Labradornál folyamatosan képződő ciklonok már nyomják is vissza délre a felterjeszkedni próbáló azori AC-t. Még Grönland felett sem tud megmaradni tartósan az 1030 feletti nyomás, nemhogy Izlandnál... Jobb teleken ehhez hasonló szituknál a labaradori ciklonokat a grönlandi jégmezők 1050-1060-as AC-je legyengítette-szétcincálta- eltérítette, most pont fordítva van. Nem merek nagyon jósolgatni, de szerintem tartós atlanti blokk nem nagyon esélyes már ebben a szezonban, téli esélyeink csak egy skandi, vagy orosz Ac esetén lehetnének. De hát ott is "ezeréve" tart a Dny-i áramlás, nem tud lenyugodni, hogy a hómezők kitermelhessék, ami a dolguk lenne. Persze még van közel két hónap, bármi lehet, reménykedjünk, mi mást tehetnénk...


 • Van valami abban, amit mondasz, de egy 200 órán túli felállás akkor sem készpénz, ha mostanában több futásban is egyetértés mutatkozik azt illetően a modellek között. Főleg az ilyen nagyon erősen kimélyült cikloncentrumok kezelendők gyanakvással. Sok szinoptikai térképet átnézve az a benyomásom támadt, hogy kezdetben gyakran nagyon karakteres alacsony ill. magasnyomású központokat vesz elő a modell (különösen GEM hajlamos erre), a későbbi futásokban aztán szelídít rajtuk.
  És egyáltalán nem mindegy a későbbi történések szempontjából, hogy 960 hepás lesz-e a cikloncentrum Grönlandnál, vagy, pl., csak 980.


 • Igen, ezt mondanám én is, ha nem több napja, több modell, több futása adná a 190 óránál kimélyülő izlandi ciklont. De nem látok sehol ellenpéldát rá, így kénytelen vagyok azt gondolni, hogy egy könnyen előrejelezhető helyzet felé sodródunk és nagyon valószínű az izlandi ciklon.
  Az is lehet persze, hogy ez a látszólagos egyetértés valami közös módusú hiba miatt van, ami átveri a modelleket és a jelen helyzetet "könnyen előrejelezhetőnek" veszik, miközben a valóságban a bizonytalanság éppoly nagy, mint bármikor máskor. Viszont ez csak halovány, hamis remény, mert nincs rá bizonyíték, de érv se nagyon.
  Szóval egyelőre én hiszek a modelleknek és izlandi ciklonnal számolok január 20-ára... Nem veszem biztosra nyilván, de egyelőre keresem a jeleket az ellenkezőjére (indexek itt nem jöhetnek számításba, mert azok ezen előrejelzések származtatott értékei).

70337. (előzmény: 70336. Rudolfking) 2015-01-10 13:02:47

 • A meridionálisba váltás (gyenge AC híd) igen-igen valószínű, mert azt mindegyik modell már 168 óránál adja. Hogy aztán 192 óra tájékán tényleg olyan rettentően kimélyül az a ciklon Grönland térségében (hogy aztán Izland fölé helyeződjön), arra nagy tétben nem fogadnék. 10 napos időtávban egyelőre teljesen bizonytalan a jövőkép, de hát ez így is van rendjén. Valami makrováltás-féle, meridionálisra váltó makroszinoptikai kép viszont mindenképpen körvonalazódik jövő hétvégére. Ennek tartóssága, ill. a váltást követő nagytérségi folyamatok nézetem szerint most még teljesen nyitottak.

70336. 2015-01-10 08:58:16

 • Érdekes, hogy egy gyenge AC-híd kialakulása után (190-228h) nagyon erős izlandi ciklont jeleznek előre a modellek, többé-kevésbé egyhangúlag. Fáklya: Link kisebb a szórás, mint "kellene". Belefutottunk egy könnyen előrejelezhető szituációba?
  Előtte az AC-híd is szinte minden modellen megjelenik, ebből pedig mi egy kisebb északnyugati- északi hidegelárasztással számolhatunk, ez a 180-240h intervallumra lehet jellemző. Hogy utána az izlandi ciklon hogy befolyásol minket, azt nem tudom, de tuti nem tesz jót a január végi tél-esélyeknek.

  Mindez úgy alakul ki, hogy a makrojelek kedvezőnek tűnnek nekünk: Észak-Amerikában gyengülnek a hidegelárasztások, csökken a NAO, csökken az AO, erős sztratoszférikus melegedés van, jó a sarkvidéki jégkiterjedtség, stb.
  Remélem még csavarnak a modellek néhányat a jövőképen nevet


 • Valóban, egyelőre feltűnően erősek a nyugatias légmozgások, az észak-atlanti ciklontevékenység. Ez arra utal(hat), hogy még mindig igen jelentős a hemiszférikus kőkontraszt. Nézzük csak az északi hemiszférát:

  Link

  Link

  Látható, hogy jókora (de a tavaly télre általában jellemzőnél azért kisebb) hidegdepó van Észak-Amerika szubarktikus régiójában, és van ilyen Észak-Eurázsiában, illetve a csatolt jeges-tengeri területeken is. Az is világos, hogy ez utóbbi hidegraktárnak van expanziv hajlama délnyugat felé, éppen erről árulkodik a szép "kék banán", melynek vége elérte a Kárpát-medence térségét.
  Fentiek arra engednek következtetni, hogy a félteke téli hőkontrasztja még nincs kimerülve. (Végső soron ez nem csoda, hiszen még csak január eleje van. Tél végén -február közepétől- a hemiszférikus hőkontraszt sokszor nagyon lecsökken, hisz az északi tájak már nem hűlnek tovább, a délebbiek pedig már lehűltek. Ilyenkor gyakori az északkeleti block-anticiklon, mely csendes, mérsékelten hideg, száraz időjárást okoz nálunk -azonban északon már semmi sem bír "mozgolódni", "kifogyott a tél szuflája")
  Jelen pillanatban azt az állapotot látjuk, amikor az eurázsiai hidegraktár átmenetileg kiürült -tekintve a nálunk is tapasztalható meridionalitást, ami az észak-déli hőcserét lehetővé tette. A hőkontraszt a környezetünkben lecsökkent, nálunk zonális szak következik. Észak-Amerikában ellenben egy ideje nem volt hidegleszakadás, nem csoda, hogy összegyűlt ott a hideg a szubarktikus régióban.
  Ahogy már megírtam, az eurázsiai és észak-amerikai hidegdepók és leszakadások reciprok (libikóka) viszonyban állnak egymással, és bármelyikben akkor szeret leszakadni a hideg, amikor a másik meridionális szak végére jutott.
  De, úgy látszik, most az eurázsiai hidegraktár is akcióképes. A küszöbön álló zonalitás ezt fogja megerősíteni. A hemiszférikus nyugatias áramlások pedig január második felére törvényszerűen gyengülnek. Nagyon kíváncsi vagyok ezek után a következő hidegleszakadásunk idejére, és mértékére.


 • Február 15.-ig minden bizonnyal lesz még erős hidebetörés, statisztikailag is január 20.-a környéke az év leghidegebb napjai. Tavaly is ekkor volt egy kemény pár napos hideg, egyelőre azonban hideg és melegfrontok váltakozása a legjellemzőbb, időszakos átvonuló csapadékkal vegyes csapadékkal. A mediterrán térség üres lesz vagy nem túl fejlett medi kialakulhat, de az áramlási viszonyok miatt semmiképp sem felkanyarodó hanem délkeletre sodródó rendszerekről lehet szó 17-20,a környéke az a legkorábbi időszak amikor meridionálissá válhat a térségünkben a légáramlás, azaz vagy déli vagy északi függően attól, hogy a teknő melyik oldalára kerülünk. 1% alatti megoldások variációkkal továbbra is fölösleges foglalkozni.....

Mai dátum

2015. január 28., szerda

Károly, Karola

Utoljára feltöltött kép

36415

Hírek, események

Hideghullámot hoztak a karácsonyi ünnepek

Időjárás-változás | 2015-01-16 12:31

pic
.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Adó 1% felajánlása

ado_1%

A tavalyi évben 156.706 Ft felajánlás érkezett, amelyet ezúton is köszönünk!

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 7:08  napnyug 16:25
Szolnok: napkel 7:11  napnyug 16:33
Budapest: napkel 7:17  napnyug 16:37
Siófok: napkel 7:19  napnyug 16:43
Szombathely: napkel 7:26  napnyug 16:47
Lap tetejére