Ragály

2015-08-02 02:06:26

T: 11,7 °C

RH: 76 % P: 1018.6 hPa

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12

70449. 2015-07-28 11:47:31

 • Jogos a szkepticizmusotok a felvetésemmel kapcsolatban. Viszont azt vegyük hozzá, hogy ősszel azért törvényszerűen eljön az az idő, amikor Európa szinoptikus helyzete megváltozik, a nyári egyensúly megbomlik és belecsöppenünk a téli félévbe, ami merőben más felállásokat garantál. Ennek megfelelően akkor kiegészíteném a Földközi-tengeres latolgatásom... Arra számítok, hogy az augusztus még meleg és száraz lesz, hasonlóan telik, mint a nyár eddigi része. Azaz DNY felől ránk húzódó, térítői anticiklonok, hosszabb-rövidebb ideig felfrissülés hozó frontok... Aztán szeptemberben kezdődő átalakulás, gyakoribb északnyugati irányítás, amellyel már lezuttyan az óceáni, hűvösebb levegő a Mediterrániumba. Ez már aktivizálja a térséget, beindulnak a szokásos őszi viharok, de idén ezek nagyon erősek lehetnek majd. A folyamat az idő múlásával erősödhet, október elején teljesedhet ki. kacsint zivatar eso hideg Bocsánat, ez már tényleg csak latolgatás, elmélkedés a részemről. De próbálom alátámasztani, úgyhogy csakis hasonló kritikákat fogadok el. vidám


 • Hú, de rég jártam erre...

  Egyetértünk.
  A meleg Földközi-tenger miatt, azaz szimplán amiatt nem lesznek mediterrán ciklonok.
  Mert a mediterrán ciklonok keletkezéséhez valóban kell egy teknősödési folyamat.

  Inkább úgy lehet fogalmazni, a meleg Földközi-tenger inkább az esetlegesen kialakuló ciklonok kiteljesedését segítheti elő (ha még ősszel is fennmarad a meleg tengervíz).

  Azaz nem okot, hanem okozati összefüggést érdemes keresni a tengervízben.


 • A nagy hőkontraszt elősegíti a ciklogenezist a mérsékelt szélességeken, nagyobb léptékben nézve a teknők kialakulását és meridionális makrokép létrejöttét.
  De hogy a jet mennyire tud behullámozni, azt véleményem szerint a teljes féltekei nyugati áramlási szalag sebessége alapvetően befolyásolja. Sebes zonális áramlás esetén feltételezésem szerint nehezen fordul meridionálisba a cirkuláció, nagy hőkontraszt dacára is.
  A nyugati áramlási szalag sebességét pedig hemiszférikus léptékű hőmérséklet és nyomáseloszlás határozza meg. Ehhez képest a Földközi-tenger (és a fölötte elterülő légtömeg) melegebb volta csupán "helyi" jelenség. Nyilván számít valamit, de nézetem szerint elég keveset. Ezért ebből én most még nem vonnék le messzemenő következtetést.


 • Épp ezért vonatkozott a latolgatásom az őszi időszakra. kacsint Elkezd hűlni a szárazföld, a tenger azonban jóval melegebb lesz és csak lassan tud majd lehűlni... eso eso eso
  De természetesen nem egyértelmű! Csak latolgatás volt. nevet


 • Igen , de pont ez volt 2012-ben: meleg tengervíz , száraz forró nyár , mint most is. Akkor 2012 ősszel télen meg már tudjuk mi következett eso zivatar havazas hideg

70444. (előzmény: 70443. Cassano) 2015-07-25 12:45:44

 • A dolog azért nem egyértelmű, mert nemcsak a víz melegebb, de a levegő is. Tehát a hőkontraszt nem feltétlenül növekszik, azáltal, hogy a víz hőmérséklete növekszik. Sőt, mivel a víz sokszorta sűrűbb anyag a levegőnél, tulajdonképpen továbbmelegíti a levegőt, ami megint csak csökkenti a hőkontrasztot. Ha valóban igaz ez az 5-6 fokot hőtöbblet, akkor az szeritem csak a további felmelegedést és az anticiklonális hatásokat fogja erősíteni.

70443. 2015-07-23 15:22:47

 • Külföldi oldalakon orrba-szájba linkelgetik, hogy a Földközi-tenger hőmérséklete 5-6 fokkal magasabb az átlagosnál bizonyos térségekben, elsősorban a középső medencére és a hozzánk közel eső Adriai részekre igaz ez... Már láttam olyan elmélkedést, hogy az ősz folyamán ebből kifolyólag irdatlan energiák lesznek ott a légkörben, az Appeninek, az Alpok déli oldala és a Dinári-hegység extrém viharokat fog kapni. Ez ősszel amúgy is természetes jelenség, de idén sokkal erősebb lehet a szokásosnál is.
  Ha pedig tovább gondoljuk a folyamatot. Elképzelhető, hogy szeptember közepétől végétől kezdve nagyon erős teknősödés, mediciklon genezis kezdődik a meleg tengervíz, hűlő szárazföldek hatására. Mivel a hőhullám mostmár a Balkánon és a törököknél is kiteljesedik, így arrafelé is beindulhat majd a buli.
  Összegezve: Előfordulhat, hogy Floo elméletét igazolva bekövetkezik majd az, hogy hónapokig nem esik, utána viszont nem tud elállni... Ősszel akár mediterrán ciklonok dömpingje is lehet majdan. Hogy télen mi lesz ebből? Arra még nem vállalkoznék. nevet

70442. (előzmény: 70440. vizi) 2015-07-17 09:23:41

 • Ha esélytelen tudnunk, nem tudom, mi helye a hosszútávú fórumban nevet Megérzések közzétételéhez a facebook fal pont tökéletes, itt nem árt egy kis alátámasztás azért... Pl.: Link Augusztus elején ott az a narancssárga tag jelentős csapadékkal, csak ugye onnantól még a szeptember is egy hónap... Esetleg CFS: Link Megbízhatóságát sok kritika érte, de ez is átlagos szeptembert vár.
  Hiába, a megérzésnek semmi alapja nincs, 7 milliárd ember sok mindent érezhet a jövőt illetően...

70441. (előzmény: 70440. vizi) 2015-07-17 08:21:31

 • Azon gondolkodom, hogy ez a szélmentes, de bőséges csapadékot adó időjárási helyzet mi lehet, talán bárikus mocsár helyzet, ja nem, mert akkor is van szél a zivatarok idején...mire gondolsz? kacsint

70440. 2015-07-16 19:37:01

 • Srácok, ha bár ezt esélytelen látnunk, de a megérzésem az, hogy szélmentes, de bőséges csapadékot fog hozni a szeptember...


 • Szerintem hozzánk nagy meleg nem érkezhet Kis-Ázsia felől. Mi az Iráni-minimum hatása alá a legritkább esetben kerülhetünk. Hozzánk a legmelegebb a egyértelműen Marokkó irányából érkezhet.

70438. (előzmény: 70437. szeke) 2015-07-15 00:54:07

 • És mit gondolsz: A Kis - Ázsiából ritkán -de pár évente- előforduló hőhullámban lehet-e részünk e hónapban nem is, de inkább az augusztus folyamán? Elnézve mindkét nagy globál modellt a törökök lassan 25 fokos T850-be fognak "főni". Kedvező Kelet - Európai anticiklon központ esetén, akár kelet, délkelet felől is kaphatunk "kortyintást" a forró melegből.
  De ez a Dél - Európa központú anticiklon hajlam, roppant ki-kiújuló kép szokott lenni.( Ha jól emlékszem. ) Makacs verkli. szegyenlos beteg
  Ami meg a térkép alján kucorodik az a 25 fok lassan 30(!), a száj szárazság kap el tőle. hány ..nem kéne.

70437. 2015-07-12 17:43:42

 • Szombatra benyal a 20 fokos T850, így az borítékolható, hogy a jövő hétvége meleg lesz, igazi strandidő. De az is látható a térképeken, hogy a meleg nagyjából 35 fok körül fog kulminálni, mert a nyomási muszter nem támogatja a 25 fokos T850 északkeletnek törését. A 2007-es típusú melegadvekció esélye elég kicsi, tekintve, hogy a teknő (amelynek előoldalán érkezhetne a forróság) tengelye a meleg felfejlődésével párhuzamosan eltávolodik Nyugat-Európa partjaitól. Bár a jövő heti meleghullám első lökete előoldali melegadvekció formájában fejlődik ki a pénteken még Írország térségében tanyázó ciklon előoldalán, de vasárnapra megemelkedik a légnyomás Nyugat-Európa térségében, hiszen egy AC orr/ gerinc nyúlik be Nyugat felől egészen Ausztriáig. A gerinc hatására a 20 fokos T850 vissza is húzódik hazánk területéről délebbre. 21-én kedden viszont újult erővel nyomul északra a T850-es izoterma és akár egy masszív hőhullám kezdete is lehet, hiszen ekkorra a nyomási muszter ismét támogatja az előoldali melegadvekciót; de olyan hőmérsékleti kontrasztú teknő továbbra sem fejlődik ki Portugália-Lengyelország tengellyel, amely a 2007-es jellegű, brutális hőhullámot okozta. Összességében tehát nyárias napokra számíthatunk, de a 37 fok fölötti tartományba véleményem szerint nemigen fogunk belépni az állomások zöménél. (Az ECM 0 órás futása alapján) A nyár-fanok tehát örülhetnek, és remélhetőleg a meleget nehezen viselők sem fognak megpusztulni.


 • Jelenleg a GFS is adja az északnyugatira forduló áramlást a jövő hét második felében. Ennek első jele 228 óránál látszik, az általam "félkeménynek" nevezett időtávban.
  Természetesen biztos dolgokról itt még korántsem beszélhetünk, de úgy tűnik, mintha most ebbe az irányba "mocorognának" a folyamatok.


 • A jövö heti lehülés kérdéséhez egy ábra: Link

  Az 500 hPa-os szint magassága ma 00 UTC-s futás alapján csütörtökre, vasárnapra ill. jövö csütörtökre, baloldalon ECMWF ensemble átlag, jobb oldalon ECMWF operativ (determ.) futás szerint.

  A csütörtökön még ereteljében lévö meridionalis gerinc tengelye hétvégére erösen dölni kezd kelet felé, elég hasonlóan az ens.átlag ill. az operativ ECMWF alapján. Ezzel a forró levegö egy része valóban eléri Közép-Európát, de a további "dölés" következtében fokozatosan megszünik az advekció délnyugatról, így a Nyugat-Európát most elárasztó igen forró levegö "durvább része" Közép-Európát egyelöre nem fenyegeti. A jövö hét közepe felé az operativ modell által mutatott eröteljesebb lehülést az ens. átlag nem igazán támogatja. Aszerint egy majdnem zonális gerinc húzódna Európa déli fele fölött, míg északon zonális ciklonális helyzet alakulna ki. Ezzel szemben az operativ ECMWF észak, északnyugatról Közép-Európara mélyitene ki egy teknöt, amihez kapcsolódna az emlitett jelentösebb lehülés.
  A legtöbb tag szerint viszont kb 15, 18 fok között maradna még ekkor is T850, és a ciklonok északon maradnának. Persze az ens. átlag sem vehetö készpénznek, léteznek ensemble tagok, melyek az operativhoz hasonlo folytatást mutatnak, de az operativ eléggé kilóg (lefelé) ezek közül is.


 • Amit az ECM mutat, eléggé "életszagúnak" tűnik. A délnyugat-európai melegtömeg némileg meggyengülve ugyan, de ránk terül vasárnaptól. De a sokadik ECM és GFS futás által adott nagyon élénk északkelet-európai ciklontevékenység megadja a lehetőséget lényegesen hűvösebb, száraz jeges-tengeri levegő betörésére. Érdekes módon valóban van egy 1976 június közepi feeling-je a kilátásoknak. A dolog pikantériája, hogy most nem kora nyáron jelentkezne ez a felállás. Mindamellett a szokásosnál lényegesen nagyobb ebben a bizonytalanság. Lehetséges, hogy el sem ér minket a hidegebb légtömeg, de véleményem szerint az sem zárható ki, hogy talán az 5 fokos izoterma is lenyúljon a közelünkbe.
  Összességében mégis az a meglátásom, hogy a hőség heves, de nem hosszantartó rohamot produkál jövő hét elején (melynek csúcsa szerintem is a 32-37 fokos intervallumba eshet)
  Ezután bizonytalan mértékű lehűlés valószínű a hét második felében, mely átmeneti felfrissülést hoz, sajnos előreláthatólag csak szórványos csapadékkal (ha egyáltalán lesz valami)
  A hangsúly a lehűlés átmeneti jellegén van. Az ilyen "szupermeridionalitásos" hidegöblítések általában tiszavirág életűek. A tartós -vagy egész pontosan: ismétlődő- ény-i hidegáramlást nyáron félblokk helyzetek biztosítják. Ekkor kiújuló teknőképződés van, de a teknők nem tudnak teljesen kifejlődni éppen azért, mert az észak-atlanti térségben erős a ciklogenezis, és a fejlődőben levő alacsony nyomású teknőre minduntalan "ráfut" a következő. A blokk nem képes teljessé válni. Az ilyen jeges-tengeri löttyök azonban csak teljes blokkban, teljesen kifejlődött teknők hátoldalán fordulhatnak elő. Ilyenkor nincs utánpótlása a hidegnek: egyszer volt/lesz kutyavásár (mint 1976-ban)


 • Érdekes az ECM futása valóban, már csak azért is, mert ha ez így valósulna meg, akkor valószínűleg ismét kb. 2 hétig búcsút mondhatnánk a nyárnak. Link
  Ha lenne 264 órás térképe, az megerősödött brit AC-t mutatna, amit az izlandi és az Ék-európai ciklon is erősítene, mi pedig ülnénk megint a 3-4°C 850 alatt a viharos szélben. nevet

  Viszont szerencsére mind az ENS, mind pedig a többi modell más képet mutat, ugyan látszik máshol is júl. 8-10 körül lehűlés lehetősége, de egyelőre esélyesebb, hogy a front mögött rögtön AC-t kapnánk, ami haladna is tovább kelet felé és pár napon belül ismét délnyugati áramlással jönne a meleg. Mint ahogy te is mondod, az év ezen szakában valóban inkább az ilyen frontok jellemzőek, mintsem tartós északi áramlás.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Az ´omega´ AC a hét folyamán lassan kelet felé helyeződik, így az eleinte Nyugat- illetve Délnyugat-Európát próbára tevő hőség fokozatosan kelet felé terjeszkedik, miközben némileg veszíthet erejéből a ránk terjeszkedő melegnyelv, így a nyugat-európai 35-40 fokos tartomány helyett én jelenleg valahol a 32-37 fokos intervallumban látom a pénteken kezdődő hőhullám tetejét. A jövő héten délnyugati áramlás lehet uralkodó, amely (lásd csapadékfáklya) továbbra is igen meleg, ám már nedvesebb levegőt szállíthat térségünkbe, ráadásul a várhatóan tőlünk északra vonuló frontok déli, széteső végei tovább labilizálhatják a légkört, így van esély egy regionális KÜN-re is. A friss ECM operatív futása a jövő hét második felében egy északkelet-európai ciklon és a hátoldalán dél felé meginduló hűvösebb levegő jóvoltából megszüntetné (egy ideig?) a kánikulát, ám a meteorológiai nyár csúcspontjához közeledvén viszonylag ritkák az ilyen direkt északi hidegöblítések, ha már lehűlés, én inkább az észak-atlanti térséget tudnám elképzelni a majdani felfrissülés forrásának, amit az ECM mutat, az engem inkább június közepére, mintsem 1 hónappal későbbi időszakra jellemző makroszinoptikai helyzetre emlékeztet. Ha meg ezt - a Derick által is gyakran idézett - forrást nézzük, bizony az idei július (az első fele, illetve kétharmada) méltóképpen hű lehet hírnevéhez Link


 • Az én értelmezésem szerint az omega AC a jet behullámzásának magas foka, "szupermeridionalitás" tünete.
  A jet olyan kifejezett hurkot vet felfelé, mely az alapjáról már csaknem leszakad: innen az omega betűhöz hasonló forma. Tulajdonképpen izolálódóban levő magas nyomású gerinc, melyet mindkét oldalról mélyre nyúló teknők öveznek. A jet ennyire magas (ill. mély) hullámai már alig helyeződnek át, talán innen a helyzet általad említett önfenntartó hajlama.
  Az AC előoldalán (tehát a keleti oldalán) természetesen északias hidegáramlás van.
  Lehet, nem teljesen szabatos, helytálló, amit elmondtam. Ha így van, a nálam okosabbak majd korrigálnak.


 • Illetve ez a szituáció néhány napig áll majd fent várhatóan és Közép-Európát is elönti a forró, meleg levegő.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Az omega-AC előoldalát magyarázd el nekem laza Értem, ill. sejtem, hogy mire gondoltál, de sokan nem, csak ezért pontosítom nevet Közép-Európában egy AC-híd épül fel, D felől egészen Skandináviáig terjedve; a híd kiépülését az Atlanti-óceán feletti ciklontevékenység hatására kialakuló teknő, illetve a K-Európa felett vergődő magassági hidegcsepp teszi lehetővé. A helyzet sajátossága a nagy önfenntartó hajlam. Mi várhatóan az omega K-i felén leszünk, így ránk a KDK felől érkező mérsékelten meleg és száraz légtömegek lehetnek hatással, míg pl. Ny-Európában a DNy felől beáramló forró de nedves légtömegek okozhatnak forróságot. Érdekes lehet a légtömegek választóvonala, 200-300 km jobbra-balra, és teljesen más a kép (forró vs. normál nyár).

70428. 2015-06-28 13:03:21

 • Úgy tűnik az Eu-ano most sem lesz csapnivalóan rossz: Link (azóta a link linkje már persze új előrét mutat) az átalakulás elkezdődött, és sokak/sokunk szerencséjére (Ny-Eu-val ellentétben) jó darabig az ék-i "ellenáram" miatt csak lassú fokozatos melegedés vár ránk, eleinte valószínűleg viszonylag alacsony Td mellett. Akár így, akár úgy július első 10-15 napja újabb szr-t ill. szr-sorozatot, és az év eddigi -de lehet, h az egész év- legkomolyabb, és leghosszabb hőhullámát hozza (persze nem nehéz felülmúlni a múltkori 2 napos "kánikulácskát"), a mértéke és tartóssága természetsen még kérdéses, mint ahogy esetleges napi rekordokról sem igazán érdemes még fejtegetni.


 • Most elég meggyőzően az az ábra, hogy az igazán gonosz meleg Nyugat-Európát özönli el. A mi térségünkben az omega AC előoldalának hűtő hatása érvényesül. Na, kifejezetten hűvös nálunk sem néz ki: 10 fok körüli, illetve 10-15 fok közötti T850 -azaz, olyan 25-30-as, jó strandidő.
  De pl. a londoniakat nem irigylem, szénné fognak égni a jövő héten, legalábbis ECMWF szerint. A modell szerda és szombat között, tehát nem kevesebb, mint 4 napon át Dél-Anglia fölött tartja a 20-as területet. Kicsit északabbra van ez a vidék tőlünk, meg valószínűleg magasabb a talaj víztartalma. Talán a napsütés se lesz teljesen zavartalan ott. De a húszas T850 azért még így is feltehetőleg 30-35 közötti intervallumot jelent, amihez az angolok egyáltalán nincsenek szokva.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Így van, jelen állás szerint az extra hőség nem köszönt be. A DNy-i melegadvekció ténynek látszik, folyamatos melegedéssel, a hét közepén 30 fok körüli, a hét végére esetleg 35 fok körüli maximummal. Na nem mintha ez olyan hüsi lenne hideg de a 40 felé mégsem indulunk el. Azonban még van néhány nap addig, meglátjuk.

70425. (előzmény: 70424. Nyuli) 2015-06-24 17:41:46

 • A GFS fáklyadiagramon így 2 nap elteltével sincs igazán nagy szórás a hőmérsékletet illetően.
  Úgy néz ki, hogy a naptárnak teljesen megfelelő, igazi júliusi kánikula várható július első hetében.

70424. 2015-06-22 15:52:44
 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Jelen állás szerint mindkét "nagy" modell kánikulával számol a jövő hét közepe felé, 20-24 °C T850 azért nem akármi. Ha csak kiragadott futás lenne, akkor legyintenék rá, de a trend már egy ideje ezt mutatja, és a tagok jó része is a meleg felé mozog. Csak remélni tudom, hogy nem ez jön be.


 • A GFS is eltolta a kánikulát. A június hátralevő része már úgy néz ki, nem hoz 30 fokokat. Mondjuk nem sírok miatta.


 • Igen, a GFS "bevállalta" a jövő hét végi hőséget T850-es 20-21 fokot, ami 36-38 fokot jelenthet simán. A többi modell óvatosabb, vagy jobb (?). Én úgy tapasztaltam, az ECM jobban hozta a T-ket eddig, ilyen helyzetekben pláne.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Azért én nem látom annyira pesszimistán a helyzetet. A május végi makroszinoptikai helyzet egy elég ritka felállás volt, melynek megismetlodesere a következő 10-14 napban nem adok számottevő esélyt. A sokévi átlagnak nagyjából megfelelő időre számítok kb. június 25-ig, utána immár űrtávban ismét jelentősebb felmelegedés jelei mutatkoznak, így a hónap - most meg persze erősen feltételes módon fogalmazva - igazi nyári, igen meleg idővel búcsúzhat majd nevet


 • A csapadék mennyisége még eléggé kérdéses, inkább az érkező lehűlés erőssége és tartóssága tűnik "komoly"-nak. De könnyen lehet ebből szerintem akár több napon át tartó hűvös, esős idő is, csakúgy mint május végén. eso hideg


 • Az nem csapadékos? A fáklya elég száraz... Link Az is igaz, hogy ez a GFS, ami nem támogatja a nagy lehűlést, legalábbis az ECM féle 5 fokos T850-et semmiképp. Itt már húsosabb a lehűlés: Link de csapadékból ez se sok...


 • Medárdos időszak közeleg?

70417. 2015-06-10 18:46:36

 • A CFS már egyre inkább csupán átlag körüli havi középhőmérséklettel számol ebben a hónapban Közép-Európa nagy részére (a legkeletibb részeket leszámítva). Link Úgy tűnik tehát, hogy tartósan hűvösre fordulhat az idő a jövő hét eleji front mögött. Ennek kiváltó oka valószínűleg az lesz, hogy a most még fölénk is benyúló nyugati Ac retrográd mozgással egyre inkább kiszorul Nyugat-Európa fölé, teret engedve a Jeges-tenger felől érkező váltakozó nedvességtartalmú igen hűvös légtömegek beáramlásának a közép-európai térségbe. Nem kizárt, hogy ez az áramlási kép huzamosabb ideig (akár a hónap végéig) is kitarthat. Szóval úgy tűnik, jó időre búcsút inthetünk a meleg nyári időnek, legalábbis a strandidőnek biztosan.
  Persze később még változhat a kép, de most nagyjából ez néz ki, s elég stabilan adják a modellek ezt a forgatókönyvet már több napja.

70416. 2015-06-04 09:24:04
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • A meteorológiai nyár küszöbén nem árt csokorba gyűjteni az év legmelegebb évszakának jellegével kapcsolatos hosszútávú latolgatásokat. Az osztrák ZAMG szerint például az idei nyár, ezen belül mindhárom nyári hónap a sokévi átlagnál melegebbnek ígérkezik, a részleteket ld. itt: Link
  Ehhez illeszkedik a szlovák meteorológusok minap kiadott szezonális prognózisa is, akik szintén az átlagosnál melegebb nyárra számítanak, ami a légkörben felhalmozódó nagymennyiségű energia miatt magában hordozza a károkozó, jégveréssel, villámárvizekkel együttjáró helyi felhőszakadások fokozott veszélyét.
  Végül evezzünk időben közelebbi vizekre: a mostani meleghullámnak várhatóan kedden egy hullámzó hidegfront vet véget, amely, elődeihez híven, néhány napig várhatóan a Kárpát-medence felett fog vesztegelni, így csökkenő hőmérséklet, többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A jövő hét vége felé a front lassan feloszlik, az ECM és a GFS szerint egybehangzóan ismét melegedés kezdődhet, így helyi, egy-egy ponton akár heves záporok, zivatarok mellett viszonylag nagy eséllyel még 15-e előtt visszatérhet a hamitítatlan nyári idő, 30 fok körüli nappali csúcsértékekkel. nevet

70415. 2015-05-18 22:08:17

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Rövidtávú esélylatolgatások (#2632)

70414. (előzmény: 70413. csokito18) 2015-04-12 12:58:02

 • Nem láttalak itt ezer éve.
  Remélem én is hogy ez a lassan 2 és fél hónapja tartó verkli lezárul, persze az is kérdéses hogy ez csak egyszeri néhány napos ciklon hajlamot sejtet, vagy megmarad több hétig is tartósabban akár ez a helyzet.
  Előbbi sokat nem javítana a talaj felső rétegének gyors száradásán, utóbbi viszont igen sokat.

70413. 2015-04-12 12:40:24

 • Hosszúidő után újabb esély nyílhat kiterjedtebb csapadékra,
  vegetációnak igen csak elkél...

  Nézzük: A modellek napok óta nagy bizonytalansággal kecsegtetnek
  Április 17-18-ától illetően. Bár a makrokép már tisztul és az
  Ecmwf és a Gfs is kezd " egy utakon " járni. Brit blocking, de nem
  teljesen Skandináv (többközépontu) ciklonnal, hanem inkább Kelet -
  Európai alacsonynyomásu rendszer, ráadásul peremciklonokkal. És az
  utóbbi a lényeges. Mert maga a hidegfront északnyugat felöl a
  hideglegjavát a Kelet - Európai síkságra öntheti, mi csak a
  széléből kapunk. Ráadásul a hideglevegő a Brit szk.-i anticiklon
  peremén "elnyújtott formában" ék-dny irányban dől Európa dny-i,
  déli végei felé.
  Ez az áramlási szög kedvező feltételeket teremt az alacsonynyomásu
  teknő déli, délkeleti peremén kisebb peremciklonok, depressziók
  kialakulásához. Sőt mediterrán ciklon kialakulását se lehet
  kizárni a makroszinoptikai helyzetből.

  ...reméljük a legjobbakat. nevet

70412. 2015-03-18 15:52:00
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Áprilishoz közeledve egyre növekszik a hőmérsékleti kontraszt északnyugat (Labrador, Grönland) es délkelet között (Kis-Ázsia, Közel-Kelet). Számomra érdekes, hogy a délkeleti melegbázis az évszakhoz kepest mennyire erős, es annak eszaki ága mar a jövő heten beleszólhat időjárásunkba. JoeJack-kel egyetértve igen változatos hetek elé nézhetünk, kaphatunk kóstolót a kora nyarbol, viszont bármikor benyalhat a -10 fok alatti sarkvidéki jégszekrény is, csak nehogy idővel a két légtömeg ujra felettünk kezdjen skanderezni, mert akkor ujra eljönne a tetemes csapakekhozamok ideje. Elorebocsatom, cfs-t meg ehhez hasonlót nem néztem, tisztán az eddigi tapasztalatok alapján próbálok tájékozódni nevet

70411. (előzmény: 70410. JoeJack) 2015-03-18 11:01:45

 • Jöjjön a tavasz záporokkal zivatarokkal! zivatar a jó idő után már nem is lenne kellemes újra fázni. Jó is lenne egy 20+ foklaza

70410. 2015-03-18 10:42:24

 • Nos, egyre inkább úgy fest, hogy hazánkat csak érinti a korábban talán kissé vérmesebbnek kinéző "kettős lehűlés". Ráadásul mindez az ország nagy részén jó eséllyel számottevő csapadék nélkül megy végbe, így pár fokos hőmérséklet-csökkenést leszámítva mind a mostani keleti HCS, mind pedig a vasárnap-hétfőre várható HF okozta "téltámadás" érdeklődés hiányában elmaradni látszik.

  Ehelyett talán már érdemesebb előre tekintgetni 6-9 nappal, ezen időszakban ugyanis valószínűleg egy mediterrán eredetű, sekély ciklonális mező alakítja majd időjárásunkat. E nyomási depresszió kezdeményei már most is jelen vannak ÉNy-Afrika/az Ibériai-fsz. térségében, a Kárpát-medencére közvetlen hatást viszont csak a keddi naptól gyakorolhat.

  Ekkortól a távozó HF nyomában, a fent említett "bárikus mocsár" előoldalán és a DK-Európára húzódó AC hátoldalán gyors melegadvekció indul meg. Kedden hazánkban már jó pár helyen 15 fok fölött tetőzhet a T, szerdán pedig helyenként akár 20 fok közelében, de lehet, hogy néhol akár fölötte is.

  Az enyheség mellett ugyanakkor egyre több nedvesség is érkezik a Mediterráneum felől, e két tényező együtt pedig megalapozhat az első tavaszi konvektív fellángolásnak. zivatar Bármi is lesz belőle, a közeljövő lehűléseinél mindenképp komolyabb csapadék van kilátásban, de ezúttal már nagyobb hangsúlyt kaphatnak a záporok, zivatarok is.

  Aztán végül jövő hét végére annak rendje és módja szerint lehűlésbe csapna át az eseménysorozat, a hegyekben akár még hózáporokkal is.

  A változékonyságra a későbbiekben is be lehet fizetni, semmi jel nem utal rá, hogy április elejére vonalzós zonalitás alakul ki, a hol itt, hol ott megújuló anticiklonok továbbra is össze-vissza bolondítják az áramlási viszonyokat. Északon a hideg tartalékai még alig fogyatkoznak, de délről már be-beköszön a Szahara is, tréfás hóforduló/április lehet ebből.


 • Néztük és elemeztük ma az egyetemen a helyzetet, a reggeli, éjjeli futások egy része szerint telibe kapna 5-e körül a hidegleszakadás. Ugyanakkor, ha mediterrán ciklon alakulna ki, ÉK felől még mindig tudna annyi hideg alacsony szinten is bejönni, hogy a ciklon csapadékmezejének keleti, északkeleti részein bőven havazhatna. Más kérdés, hogy azon kimenetek szerint beindulna a zonális áramlás, így egy következő hidegfronttal (hózáporok, netán a hózivatarok esélye is felmerült a modellkimenetek alapján) némi melegedés jönne. Így tehát jó esély van elsősorban keleten, délkeleten (Erdélyben főleg) átmenetileg (1-2 napra) téli időjárási helyzet kialakulására.

  Persze a modellek azóta teljesen mást adnak, várni kell, hogy tisztuljon a kép. Most pl. a GFS szerint nyugatról érkezve súrolná északot a hideg, medinek meg nyoma sincs (futó hózáporos idő kevés csapival, nagy széllel). Reggel még szerinte északról érkezett volna, és épp fölöttünk, a Kárpátok lee-oldalán lett volna hullámvetés, majd (kedden) Erdélyt megszórta volna a friss Kárpát-medencei "medi", északon és Kelet-Mo-n hóval, Mo. többi részén meg a frontális csapadék után a száraz északi széllel. A mostani futáson azonban később lenne egy északi irányú leszakadás tőlünk nyugatra.
  Na de ez már nem jelent semmit, kb. 2-3 nap múlva már talán nagyjából fogjuk látni a jövő hétfő-keddet, utána lehet elgondolkodni, hogy hogyan fejlődhet tovább a helyzet, lesz-e továbbra is esély téli időre márc. elején.

70408. (előzmény: 70407. JoeJack) 2015-02-23 17:23:15

 • 9 nap elteltével ez beteljesülni is látszik (épp csapadékos az idő), viszont ami most jó messze van, az vált érdekessé: Link március elejétől a -5 fokos T850 körüli szórás. A fáklya az utóbbi napokban összetartva ugyan, de nagyokat változott, így hiába a kis szórás, ez most azért nem tükrözi a megbízható előrejelzést. Azért megnéztem, mégis miből lenne a hideg felettünk és azt találtam, hogy Európa fölé egy nagy anticiklon ülne be, és izlandi ciklonok (ugye pozitív NAO van Link ) mellett az anticiklon hátoldalán csorogna be a hideg levegő. Mivel már "kihátráltunk" ebből a télből, ezért a magas besugárzás és a gyér kelet-európai lábas hideg miatt ez a -5 ebben a formában nem jelentene semmi telet: éjjel fagy, nappal gyors felmelegedés és jó idő (ismerős?). Ez a lassú kitavaszodás talán nem is baj. Ha pedig ez az idő bejönni látszik, két hóágyúzható nagyobb sípályánk bőven nyitva tud tartani március elején is.

70407. 2015-02-14 23:12:39

 • Én úgy látom, hogy a hétközi "lábas" hideg-beszivárgás után hamar véget ér az AC-uralom, és egy ÉNy-i irányítású, hullámzó időszak veheti kezdetét.

  Ez utóbbiban egyrészt ott rejtőzik a csapadékhajlam (akár zivatar-tevékenységgel), másrészt ez a hegyekben nagy eséllyel szilárd halmazállapotú is lehetne, ugyanakkor a front-előoldali szituációkban síkvidéken bizony már a komolyabb bemelegedés esélye is fennáll, nagy területen 10+ fokokkal, helyenként 15 fok fölött.

  Az érem másik oldala, hogy Európa északi, északkeleti része folyamatosan kapja majd a havat a felerősödő ciklontevékenységnek köszönhetően, pedig már most sincs kevés belőle arrafelé. Ennek lehet még ránk hatása a tavasz folyamán, persze egyáltalán nem biztos, hogy lesz is. De a hajlam megvan rá mostanság, a sok-sok enyheség mellett havi legalább 1, egész komoly hidegöblítés mindig összejött az elmúlt hónapokban. Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy az előttünk álló tavaszt megússzuk nagyobb hideg-leszakadások nélkül, de ez utóbbi inkább már csak megérzés kategória.

70406. 2015-02-14 14:57:56

 • Aki a jövő heti ecm által most mutatott tavaszt várja a társalgóba, annak rossz hírekkel szolgáltam ott is.

  Mert tegnapig a fáklyadiagram stabil 0 fokos t850-et mutatott a jövő hét végéig.
  Ma már az volt látható, hogy már a hétvégére -5 fok környékére mehet le, sőt már egyre több tag megy még lejjebb és egyre hosszabb ideig.
  Azaz 6-7 napra előre is mennyit változtak a dolgok 1-2 nap alatt.

  Persze az időjárásba nagy változás nem áll be a gyönyörű, felhőmentes időjárás miatt.
  Inkább csak arra utaltam, hogy a 20-a utáni helyzet még fog változni a modellekben, oda-vissza, jócskán.
  Mert az anticiklon-uralompontos elrendeződését kegytelen nehéz belőni már középtávra is.


 • A huzamos, "vonalzós" zonalitás februárban ritka. Bár az elmúlt évtizedekben akadt néhány markáns kivétel (pl. 2002 februárja), de ezt a hónapunkat rendszerint blocking vagy félblocking helyzetek jellemzik, a kontinens középső részén gyakran tartósan megemelkedett légnyomással.
  Véleményem szerint ez arra vezethető vissza, hogy tél végére csökken a féltekei hőgradiens (ilyenkorra már a délebbi tájak is alaposan lehűlnek, az északiak viszont már nem hűlnek tovább), ezért az átlagos hemiszférikus nyomásgradiens is csökken, így lelassul a nyugati áramlási szalag.
  A magas szélességek hidegdepói ellenben még virágkorukat élik: fejlettek (lehetnek) a hidegmagok. Így lokálisan könnyen létrejön nagy hőkontraszt, mely a baroklin instabilitás fokozásával a stabil örvényesedést segíti, azaz a hideg leszakadását. Minthogy a nyugati áramlások gyengék, a hideg mélyre szakadhat és könnyen létrejön meridionális, blockingos cirkulációs kép.
  Tél közepén, a napforduló táján még más a helyzet. Ilyenkor még rendkívül kiélezett lehet a hemiszférikus hőkontraszt, emiatt nagyon gyorsak a nyugatias áramlások. Ha a féltekén valahol lenne is hidegmag, melynek környezetében létrejön a stabil örvényesedés, ezért leszakad a hideg és meridionálisra váltana az áramlási kép, a féltekét körbe meanderező heves nyugati áramlás erre hamarosan rányomakszik, és keletre tolja, szétszórja azt.
  Ha nagyon nagy mértékű a hidegfelhalmozódás és az ebből kifolyó hőkontraszt, akkor tartós lehet az örvényesedés ilyenkor is. Ilyen esetben a begörbülő zonális légpályák nagy impulzusa (mozgási energiája) "bedolgozódik" a kialakuló teknőbe. Ezért igen aktív ciklonok lehetnek alacsony szélességeken is, erős szelekkel, fejlett keveredési zónákkal, sok csapadékkal.
  Most alapvetően más a helyzet. Tél végén a gyenge nyugati áramlások miatt könnyen végbemegy az örvényesedés, és a tomboló nyugati áramlási szalag nem is "tolja le" rólunk a kialakult meridionális képet.
  Viszont éppen emiatt a lassúság miatt a teknők nem lesznek valami vigorózusak, a cirkuláció általánosan "langzám": kis csapadék, kis szél, és mindenekelőtt gyakori AC dominancia.
  A gyenge nyugati áramlások fejlett hidegdepók mellett egyben azt is eredményezik, hogy a szinoptikai ciklusok zonális fázisa erősen lerövidül. A meridionális fázisok viszont hosszúak, és a ciklus sokáig vesztegel a végső, a "hideg AC" állapotban -a csökkent általános hőkontraszt miatt nehezen indul be újabb ciklus.
  A mostani történések jól felhúzhatók erre a "kaptafára" Az előző ciklus, melynek meridionális fázisa a január végi nagy légnyomás-zuhanással kezdődött, véget ért. Múlt vasárnap kaptunk egy "epilógus" hidegöblítést (Melynek az a lényege, hogy a ciklus végén a hőtranszport által igen lecsökkent hőkontraszt, gyengült nyugati áramlás mellett az északon éppen hogy felhalmozódásba kezdő hideg könnyen és azonnal leszakad. De ezzel vége is a dalnak: a hidegraktár teljesen kiürül, és rendszerint félblockingon keresztül zonálisra vált az áramlási kép)
  Viszont a télvégi lerövidült zonális fázis azt eredményezi, hogy már ezen a hétvégén (vasárnap) fejlett blokk AC épül fel Skandinávia felett. A hideg sajnos túlságosan keletre szakad, de jövő hét közepén azért valamennyi beszivárog majd belőle északkeletről. Talán még a februárhoz képest is túlzottan rövid zonális fázis alatt most nem tudott elegendő hideglevegő felhalmozódni a magas szélességeken ahhoz, hogy tartós meridionalitás jelenjen meg. Így a skandináv blokk-epizód után a jövő hét második felében Európában északi zonalitás fejlődik majd ki. Az általános kondiciókra tekintve én is azt hiszem, hogy ez viszonylag hamar "billenni" fog, hidegleszakadásosra vált a kép.
  GFS mutat is hasonlót 200 órán nem sokkal túl, de e szerint a futás szerint ebből csak félblokk lenne maritim szerencsétlenkedésekkel. Alakulhat ez még a teljes blokk irányába, és nyitánya lehet egy hosszasabb hideg időszaknak. De természetesen az is megtörténhet, hogy marad a dny és ény között ingázó áramlási irány, és szeles, időnként záporos, inkább enyhe, mint hideg fináléja lesz az idei télnek.


 • Ebből is látszik, mekkora jelentősége van a kéthetes modellkimeneteknek nevet

  Az látszik egyelőre, hogy Közép-Európa felett inkább magasnyomás, Skandinávia felett pedig inkább alacsonynyomás várható. Ennek eredőjeként eleinte nyugodt, csendes, majd később gyenge északnyugati frontokkal tarkított idő lehet. • Amikor Snowhunter beírta akkor az volt az ábra, ez mostanra sajnos változott.


 • Én nem látom azt, amit te látsz. (vagy csak látni akarsz) Brit magasnyomás nem egyenlő a Brit AC-val. Nem tudom miért gondolják sokan ezt, hogy elég csak a brit légnyomás fáklyákat nézni. Az AC központjának a britek felett kell lennie, akkor Brit AC.

  Ez így továbbra is nulla. Ény-i irányítású óceáni levegőcske. Ez a tipikus éjszaka ledobhat szerencsés esetben 5 cm havat, ami másnap el is olvad. Ilyenkor a komolyabb télhez ez már kevés.

  Nem linkelek semmit, mert totál felesleges 300+ órákról.


 • Elnézve a brit térséget, ott valóban 1030 hPa fölé szökik a légnyomás, de ez 20-a környékén még nem "az az" AC lenne: Link Északias, de már-már vonalzós zonalitás. Ami tetszik ebben a képben, hogy ez nem egy "stabil" felállás, tapasztalataim és emlékeim szerint egy ilyen felállás mindenképp megbillen, felborul egy irányba és (kb. 50% eséllyel?) ez számunkra nagyon jól is alakulhat. Ezúttal a GFS tartósra fogja, és csak 300 óra környékén (komolyan nem vehető űrtáv) számol borulással: Link ugyanez ECMWF-nél: 240 óra és az is nagyon felemás: Link
  A nyomásfáklyák az izlandi és skandináv térségre nem számolnak semmi ígéretessel 200 óra felett.
  Azaz amit én jelenleg látok, hogy az északias, vonalzós zonalitás egyelőre hozza hozzánk a meleget (és az anticiklonáris hatásokat), relatíve jól előrejelezhetően (ld. 220 órán belüli kis fáklyalobogás), utána pedig a zonális kép feltételezett borulása hozhat ezt is, azt is vagy éppen fennállhat huzamosabb ideig ez a helyzet. Így hát 20-a után télies fordulatra egy vasat sem adnék ( Link ), de a lehetősége valóban meglehet 20-a után. Az is lehet, hogy február 30-án érkezik vidám


 • Belobogott, ez tény... Link

Mai dátum

2015. augusztus 2., vasárnap

Lehel

Utoljára feltöltött kép

37208

Hírek, események

Mesterhármas a Csendes-óceán keleti részén 2015. május végén, június elején, avagy szezonkezdet erős hurrikánokkal és több rekorddal

Rekordok | 2015-06-21 18:19

pic
A Csendes-óceán keleti térségében meglehetősen aktívan kezdődött a 2015-ös hurrikánszezon, ugyanis egymás után 3 hurrikán is kialakult, melyek közül 2 erős hurrikán* volt.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 5:09  napnyug 20:09
Szolnok: napkel 5:17  napnyug 20:13
Budapest: napkel 5:21  napnyug 20:19
Siófok: napkel 5:27  napnyug 20:21
Szombathely: napkel 5:32  napnyug 20:27
Lap tetejére