Derült

Kőszeg

2016-08-24 06:40:05

T: 16,8 °C

RH: 82 % P: 1026.5 hPa

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12


 • Elismerésem ehhez a bátorsághoz. Sem nekem, sem másnak nem volt itt bátorsága 3 hétig a nagyszakmaiságú latolgatásokhoz. A 21 nappal ezelőtti utolsó latolgatás beválási mutatóit meg a legszakmaiatlanabb dilettáns is elérhette volna. Konkrétan sem a legszárazabb, sem a legmelegebb nem lett aug. első 3 hete egyike sem, szerintem még negatív is lehet az anomália T-ben és pozitív csapadékban eddig, de majd úgyis cáfolnak, ha nem hiszik el. (Persze attól függ, mihez viszonyítunk és hol mérünk kacsint )
  Bár már május óta jelentek meg a várható hőhullámokról latolgatások (biztosan lesz aki megírja majd, hogy erről senki nem beszélt, bizonyítsam ha tudom), ebben a sorban biztosan a tied az utolsó, mert már csak 10 nap van hátra. Hát szurkoljunk a melegnek, de tegnap még egy hétnaposban 32 foknál melegebbet nem láttam, ma már megjelent egy 33 (27.), most meg éppen egy hidegfrontot várunk. Ha emlékeim nem csalnak akár 2007-ben, akár 2014 -ben az aug. végi hőség előtt egy eléggé forrócska nyár volt, így ha lesz is még remélhetőleg 30+ fok, valami "nagy durranásra" már nem számítok ilyen nyári előzményekkel gfs ide vagy oda.
  De hajrá Magyarország, hajrá meleg !

70924. 2016-08-21 00:41:40

 • Úgy tűnik, hogy a nyár legvége (esetleg még az ősz legeleje) viszonylag nagyot szólhat nyári "jóidő" szempontból, legalábbis az idei nyár eddig eltelt hűvös, változékony időszakához mérten biztosan. Rég' nem látott vendég, az ún. ómega-Ac nézhet be a kontinens nagy részére, és akár hosszabb ideig is a vendégünk maradhat. Persze viszonylag gyorsan megdől majd a képződmény tengelye, így közelebb kerülhetnek majd hozzánk az atlanti frontok már augusztus végétől is, de az talán már viszonylag stabilan körvonalazható, hogy egy az eddigieknél lényegesen szárazabb, nyugodtabb, s talán némileg melegebb idő köszönthet ránk a jövő hét közepétől. laza


 • Nem gondolom, hogy az idén 2008 as szcenárió várható őszre... bár erről az idő dönt. Annyi látszik, hogy a folytatásban egy szárazabb időszak kezdődik és a hétvégén szerintem a vártnál visszafogottabb hidegfront várható kevés csapadékkal és csak kisebb felfrissüléssel, az ország jelentős részén lehet 30 fok vagy kicsivel afelett a hétvégén is. Én úgy gondolom, ha kicsit szerényebb formában is, de tavalyihoz hasonlóan az augusztus 3 vagy 4 től legalább 11 éig tartó időszak az idei nyár csúcspontja lehet. Utána nagy a bizonytalanság, de jó eséllyel, bár visszavesz a meleg, 1-2 napnál hosszabb hűvösebb időszakra 20-áig sem kell számítani.


 • Hosszabb távon biztosan szárazabbra fordul az idő, mert ha minden hónapban az átlag 200-300 %-a esik le, mint most, akkor hamarosan újranyitnak a bárok a Pannon-tenger partján. nevet

  Másrészt erős zonális hajlam úgy, hogy kb. hetente "lejön" egy teknő?

70921. 2016-07-30 22:16:31

 • Link
  Link
  Link

  Csak szerintem fura az év ezen időszakában ez az erős zonális hajlam? Ha jól tudom, ilyentájt a leggyengébb az északi hidegmag, minimális hőkontraszttal. Mi lesz ősszel, ha szépen felgyűlik a hideg majd északon? Lehet, hogy jönnek a viharciklonok? Mindenesetre ha ez így beválik, és tartósnak ígérkezik, akkor hosszabb távon is lényegesen szárazabbra fordulhat időjárásunk. A hőmérséklet alakulása már nem ilyen egyértelmű, hiszen ha délebbi pályákra helyeződnek a ciklonok, akkor könnyen kaphatunk jó kis hátoldalakat. hideg
  Egy dolog eléggé határozottan látszik: csendes, nyugodt, meleg idő nem várható továbbra sem max. 1-2 nap erejéig.


 • Ez valami vicc akar lenni? nevet


 • Ez a nyár amúgy szerintem full extrás!Heteken át tartó dögmeleg nincs,viszont hideg se!
  Rengeteg jó zivataros helyzet,elég sok csapadék!
  Az én véleményem szerint folytatódni fog az izgalmas időjárás,többnyire átlag feletti hőmérsékletekkel,viszont a csapadék mennyisége elég kérdőjeles! nevet
  Azt azért már biztosra lehet venni,hogy a tavalyi nyár nem ismétlődik meg! nevet


 • Való igaz, 2008 -ra jellemző volt még szeptember első hetében egy hőhullám, bár ez a tavalyi szeptembert is jellemezte 2x is. Idén is jó eséllyel várok egy hasonló finálét, az ősz lenne különösen érdekes, ha a 2008 -as menetrend szerint haladna, (akkor a szeptember és a november időjárásilag mintegy helyet cseréltek, eltekintve november utolsó és szeptember első hetétől)

70917. 2016-07-28 07:11:59

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#320550)


 • Én már annak is örülök,ha valaki ír ide,nem nagyon lehet itt mostanában semmit olvasni!
  Elég kaotikus az időjárás ezen a nyáron!


 • Lehet, hogy rosszul látom, de nekem úgy tűnik, mintha erősen analóg lenne eddig az idei nyár a 2008-as nyárral. Ha jól emlékszem akkor is csapadékos, zivatarokban gazdag, de ennek ellenére az átlagosnál melegebb júniusunk volt, amit egy még csapadékosabb, átlag körüli hőmérsékletű július követett, a hónap második harmadában az ideihez hasonló délkeleti mediciklonnal, országosan kiadós esővel. Abban az évben viszont augusztus az átlagnál ismét melegebb, de már szárazabb időt hozott, többszöri frontátvonulással, néha kiadósabb zivatarokkal, de országosan már közel sem hullott annyi eső, mint az előző 2 hónapban.
  Kíváncsi vagyok, az idei augusztusra esetleg az év hátralévő részére is ráillik-e majd ez az analógia, s esetleg megjelenik-e egy szárazodási folyamat a későbbiekben. A latolgatásod alapján ez akár még elképzelhető is lehet. Mondjuk az erősödő La Nina beleköphet a levesbe... Neked mi a véleményed erről és az esetleges 2008-as analógiáról? nevet

70914. 2016-07-26 17:41:45

 • Meglehetősen bulvárszagúra sikeredett júliusi esélylatolgatásomat meglehetősen bulvárszagú júliusi időjárás követte (viharos szél, szupercellák, villámcsapás, hőség majd 14-15 fokos nappali maximum, most elhúzódó konvektív időszak helyi villámárvizekkel, számomra ez a szezon a 2010 est közelíti, bár az értékelés alapja az ország tájain más és más). A hónap közepén érkezett mediterrán ciklon, mint általában ilyenkor, ilyen blokkolt áramlási viszonyok mellett hozzájárult ehhez a tartós meleg nyári konvektív időszakhoz (mint 2014 augusztus elején). Az itt ragadt labilis, nedves levegő a stagnáló (gyenge) magassági gerinc alatt az általam vártnál kétségtelenül több csapadékot hoz - hozott, megszűntetve az aszályt és a fülledt párás gyakran felhős "légkör" a nappali felmelegedéseket némileg visszafogja. A kimenetel végső soron a várt, némileg az északi zónalitás irányába elbillenő mérleg augusztus elejétől többszöri hőhullámokkal (ami a 35-38 °C körüli tartományokig mehet a 7. és 12. közötti időszakban ), de időnként az ország bizonyos területeint továbbra is, bár korlátozottabban jellemző záporokkal zivatarokkal. Csapadék szempontjából egyelőre mérvadónak a 3-6 közötti illetve 12-14 közötti időszak tűnik illetve az augusztus 20-22 környékén érkező hőségzáró hidegfront eseményei átmeneti lehűléssel, ami nem jelenti a strandidő végét. A nyugatias áramlás mellett újra anticiklon épül majd fel, nyár utolső hétvégéje még nyaralóidő lehet. Ezzel együtt kb átlagos csapadékú hónap várható, de mint megszoktuk, területileg egyenetlen eloszásban.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Természetesen magassági gerincet akartam írni, elnézést.a tévedésért nevet

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Igazat kell, hogy adjak az esélylatolgatásodnak, habár összességében az egész egy figyelmeztető előrejelzés
  benyomását kelti, amihez szeretnek egy kis makroszinoptikai hátteret is adni. Július utolsó harmadába lepven
  nagyjából kiegyenlítődött az észak-atlanti térség es a kontinens belseje között fennálló hőkontraszt. Így a mély
  izlandi/skandináv középpontu ciklonok témája mostantól kezdve kb egy hónapig lekerülhet a napirendről.
  Ennek ellenére - ahogy mar Zivipotty a minap rámutatott a Tarsakgoban - a makroszinoptikai alapfelállás nem
  kedvez a közép-európai magassági gerincek kialakulásának, a szubtrópusi légtömegek tartósabb térhódításanak.
  Ehelyett inkább a meg mindig magas napállásnak es a nyugat felől érkező gyenge teknők lomhasaganak köszönhetően
  a levegő kellőképpen atmelegszik, a bazsalazsa által mar említett barikus mocsárhelyzet ennek eredményeként (is)
  a jövő het közepéig fennállhat nevet július legvégén, augusztus elején viszont mindkét un királyi
  modell szerint összejöhet egy jelentősebb hőhullám, hiszen a brit/nyugat-európai teknő előterében számottevő esély
  van az eddig hiányzó magassági teknő kialakulására, es a 20 fokos izoterma térhódítására. Az idei nyár talan legjelentősebb
  hőhulláma is kifuthat ebből, bár ennek verifikalasara azért meg nehány napot várnunk kell majd kacsint

70911. 2016-07-21 13:21:26

 • 4 átmeneti eső, és zivataroktól, viharoktól mentes nap után, hétfő – csütörtök, holnap, júl. 22-én péntektől újfent csapadékosabb, zivatarosabb időszak kezdődik az ország egyre nagyobb területén.
  Ún. bárikus mocsárhelyzet alakul ki ( de mégsem tisztán az ), és várhatóan majd 1 hétig tart.

  A menetrend szinte mindennap ua. lesz : Nappali erőteljes gomolyfelhősödés, többfelé záporokkal, zivatarokkal. majd este, éjszaka fokozatosan lecsengő zivatar tevékenység, nyugodtabb idő, és már csak helyi csapadék zápor, zivatarból.

  A hőmérséklet a következő 1 hétben állandósulni látszik : országos átlagban reggelenként 15-20 fok között, délutánonként 30 fok körül alakul.

  A szél alapvetően mérsékelt marad, csak néha élénkül meg, azt is főleg a nappali órákban.

  Továbbá a zivatarok gyakori kísérőjelensége lehet az erős, viharos szél.

  Most úgy látszik, hogy a következő 1 hétben ugyan mindennap és több alkalommal lehetnek zivatarok, de pusztító szupercellák kialakulására ezúttal nem kell számítani.

  Azonban az erősebb mono- multicellás – és pulse -type hőzivatarokat kísérheti viharos, erősen viharos, akár 80-90 km/h közötti, de várhatóan 90 km/h-t nem meghaladó széllökés.

  Valamint az erősebb gócokban, és az ismételten, rövid idő alatt egy adott pont fölött több átvonuló zivatar hatására akár 30-50 mm csapadék is lehullhat 1-2-3 óra alatt.

  Nagy, pusztító jégverésekre sem kell számítani, azonban főleg erősebb multicellákban akár 2 cm körüli, meggy-cseresznye nagyságú jégeső is kialakulhat.
  Ez, főleg ha sok esővel keveredik, várhatóan csak kisebb károkat okozhat.

  Fontos megemlíteni a villámcsapásokat is : Noha egész országon átívelő zivatarláncokra nem kell készülni, jelen időjárási helyzetben igen aktív villámtevékenység jellemezheti a zivatarokat, ezért fontos felkészülni az egyre gyakoribb villámcsapásokra is!

  Érdemes nyomon követni gyakrabban az OMSZ figyelmeztető előrejelzéseit, esetleges riasztásait, és nem utolsó sorban a radarképeket is.

  A nagyobb károk elkerülése érdekében a lecsapó viharok előtt bárki megteheti az óvintézkedéseket ( nem áll fa alá gépjárművével, a tavakat a vihar előtt elhagyja, a kerti tartozékokat rögzíti súllyal, vagy fedett helyre viszi, ablakokat, erkély ajtókat becsukja, a pincékbe folyó víz lehetséges jelenléte előtt áramtalanít, és villámvédelemmel látja el otthonát, már akinek van erre lehetősége.

  Ha már megtörtént a káreset, akkor öncélból ( ha kisebb a kár, és saját erőből is helyreállítható ), ha nagyobb akkor pedig a katasztrófavédelem segítségével helyreállítható.

  Ha téves a meglátás, javítást elfogadok. vidám

70910. 2016-07-05 22:57:41

 • Durva, csapongó időjárás jellemezheti a július csaknem egészét, majdnem olyan csapongó, mint a 2007 es, és csaknem olyan szeles, mint a 2012-es, alapvetően "fázni" nem fogunk, bár markáns, 15 fokos hőmérsékletugrások lehetnek 1-2 napon belül, jó eséllyel 37-38 fokos szr állítással, pedig tartós egyöntetű hőhullámnak most sem áll a zászló. Bár csapadéknak nem nagyon néz ki, kis szerencsével azért benne lehet egy izgalmasabb zivataros helyzet a pakliban. Különösen a hónap 2. felében. Az északnyugati irányítás e3lvágja tér4ségünke3t az azori térségtől északabbra erősödő masszív AC -tól egyelőre és a kontinens felett szokatlan alacsony a légnyomás. , az érdekes, hogy csapadékkal járó teknőt tőlünk nyugatra képez, ide csak néha belenget némi hűs levegőt, a helyzet beragadt, sőt olykor retrográd folyamatokat pedzeget. Ez a teknősödési hajlam azért június óta némileg gyengül, ha felszámolódik, az a tartós kánikula kezdetét jelentheti.
  Augusztusban aztán keményen "berobbanhat" a nyár

70909. (előzmény: 70908. bölke) 2016-06-22 10:43:49

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#317608)

70908. 2016-06-22 10:40:56

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#317607)


 • A mutatott képről azt gondolom, a legutolsó kép szerint, hogy ez az azori megerősödését indikálja, éppen az észak-Atlanti áramlás mentén jelentkezett a pozitív, a Labradortól keletre eső területen pedig a negatív anomália a vízfelszín hőmérsékletében, ez az észak-atlanti térségben az áramlási viszonyokból, irányokból adódóan csökkenő légnyomást eredményez, így a meleg levegő erőteljesen és szabadon az európai kontinens felé törhet.


 • Off: A CFS előrejelzések a téli helyzetek megítélében is rendszerint igen komoly kudarcot vallanak, ellentétben én nem vettem a fáradságot at adatbányászatra, de emlékeim szerint az okt-novemberi CFS jócskán átlag alatti februárt ígért, sőt, még tél derekán is ebben reménykedtünk... On

  Szóval ha már itt tartunk a korábban felismert mintázatok előrébb visznek, amit jómagam szívesen alkalmazok, bár önmagában ez is gyakori tévedések forrása, Más tényezőket, mint pl. globális hatások, makroszinoptikai hajlam figyelembevételével van esély pontosabb találatra. A napforduló tájékán kiteljesedő nyár kánikulai időszakot magában foglalva tipikusan július 5-7.-ig tart, (ld. 2012) ezt követően kb. 2 hetes mérsékeltebb változékony gyakran zivataros időszak következhet, majd július utolsó dekádjától tartós kánikula, esetleg augusztus elején rövid visszeséssel tarkított erősen pozitív anomáliás időszak.

  Egy alapvetően forró nyár végén egy "visszalobbanás" is valószínűsíthető, ld. 2015 aug vége, szept eleje. 2012 ben és 1992 ben ez a "visszalobbanás" pl. rávert az egész szezonra.

  Nem így a májusban jelentkező korai nyár, ekkor ugyanis július 20. ától jelentkezett kifejezetten hűvös időszak 2011 vagy 1996). Amúgy tipikus megvalósulása az "Illés napi esőzések" néphiedelemnek a 2007 es 42 fok utáni durva "évszakváltó", mintegy 25 fokos hőmérséklet-visszaesés július 20-23 a táján, amelyhez hasonló meglepő módon a rákövetkező években, 2008 ban és 2010- ben is menetrendszerűen megismétlődött. Nyilván hasonló példákat, sőt valószínűleg ellenpéldákat is találhatunk az ezt megelőző időszakban is, de az már komolyabb adatbányászatot igényelne.


 • Látom,mire gondolsz. De, ami engem legjobban impresszionál a mutatott képben, az az, hogy az El Nino-nak kampó. Ugyanakkor mind az északi, mind a déli féltekén a 40. szélességi kör környezetében elég jelentős kék (átlagosnál hidegebb) vízterületek vannak.
  Nagy kérdés, hogy ez a helyzet befolyásolja-e (természetesen áttevődési idő közbejöttével) a térségünket érintő makrocirkulációt.


 • Az a hideganomália az elmúlt hónapokban folyamatosan nyugatabbra tolódott, és a kiterjedése is csökkent. Link Link Link Tehát ennek a hatása egyre kevésbé szólhat majd bele Európa időjárásába.


 • Köszönöm az információt, ezt nem tudtam. Az viszont továbbra is kérdés számomra (csak "hangosan" gondolkodom), hogy a mostani minimum időszaknak a hatása még csak most kezd el kialakulni, mostantól fogjuk még csak megtapasztalni? Mal sehen, ahogy a bölcs német mondaná. nevet

70902. (előzmény: 70899. Green Army) 2016-06-09 13:05:27
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • OFF: vettem a fáradságot, és visszalapoztam a CFS egy évvel ezelőtti távprognózisait, melyek ilyentájt készültek 2015 júliusra, augusztusra. Mondanom sem kell, hogy szinte egyetlen futásban sem jelent meg a jelentős júliusi, pláne az augusztusi rekordgyanús pozitív anomália, így ennek alapján azt latolgatni, hogy az idei nyár nagyjából átlagos lesz, igen ingatag talajon áll. Itt lehet visszanézni: Link
  ON: hogy milyen lesz a július és az augusztus, még nem tudni, viszont a jövő hét második felében esedékes igen meleg közjáték után, a napforduló környékén viszonylag gyorsan visszatérhet a mérsékelten meleg, sőt, a GFS csillagtáv-futások szerint időnként inkább hűvös, változékony idő, azaz továbbra is tartom a korábbi latolgatásomat, hogy tartósabb, 3-4 napnál hosszabb, stabil nyári idő leghamarabb június végén, július csúszhat be, természetesen feltéve, ha a ciklonok pályája végre északabbra húzódna vissza. Csak remélni lehet, hogy a nyögvenyelős kezdet után szebb arcát mutatja majd a nyár. Ehhez nem kell feltétlenül dögmeleg, untig elég lenne a 25-30 fokos tartomány, kb. az a hét első feléhez hasonló jellegű időjárás, csak 2-3 fokkal magasabb T értékekkel. nevet


 • Szerintem semmi köze nincs egy adott hónap időjárásához, hogy éppen mennyi napfolt van.
  A 2007-es nyár napciklus minimum időszakában volt. Az egész mostani ciklus (a 24.) az elmúlt több mint 100 év "leggyengébbje", ami ebben az évtizedben van, mégis milyen nyarak/évek/telek voltak döntő többségben 2010 óta?

70900. (előzmény: 70899. Green Army) 2016-06-09 11:47:55

 • Magyarul, ha jól értem a cikket, egy teljesen átlagos, normális nyár vár ránk júliusban és augusztusban. Sem extra, tartós forróság, sem hosszantartó átlagon aluli, hűvös időszak nem várható Európa túlnyomó részén. Ezzel, mondjuk, egybevághat két tényező: az egyik a napfoltok számának eltűnése, a naptevékenység (állítólagos) minimuma (kérdés, hogy ez valóban mekkora ún. pufferrel történik, ahogy ezt már a Globális jelenségek fórumában is írták), a másik pedig az El-Nino nevű jelenség befejeződése, és a másik, ezzel ellentétes, La-Nina (remélem, jól írtam őket) megerősödése... Hát, nagyon kíváncsi leszek rá, meglátjuk. nevet

70899. 2016-06-09 11:32:05

 • Hogy miért emelné? A tavasszal kellően le nem hűlő talaj tovább csökkenti a termikus AC-k kialakulásának esélyét. Ha kevesebb a termikus AC, az több felhőt és kevesebb kisugárzást jelent, ami végső soron további melegedést generálhat.


 • A GFS 240 óránál bepakolt egy hőhullámot. A GFS pedig - sajnos - elég jól fogja a hőhullámokat.


 • Nézd Laci: általában egyet szoktunk érteni, de ennek a hozzászólásodnak szinte minden mondatával vitázok. szomoru
  Miért emelné az eurázsiai monstre áprilisi hidegdeficit a nyári hőmérsékleteket a kontinensen?
  A hidegdeficit áprilisban nyilván még az enyhe tél maradványa, és ahogy a hideg kontinentális tél sem csökkenti a rákövetkező nyár hőmérsékletét, úgy az enyhe sem növeli. Ebből a szempontból inkább az Észak-Atlanti-óceán víz és léghőmérséklete a mérvadó.
  Ez már átvezet a következő állításodhoz. Feltéve (de meg nem engedve), hogy az atlanti térség negatív SST anomáliája nyárra is fennmarad, és szintén feltételezve, hogy az az ottani légtömegeknek az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletével jár együtt, valóban a ciklontevékenység, teknőképződés irányába lökheti a folyamatokat. A kérdés azonban az, hogy hol lesz a melegpont? Mert a leghidegebb és a legmelegebb területet összekötő vonal me nté a legvalószínűbb a ciklogenezis. Ha a melegpont az azori térségben van, akkor igazad lehet. De ha onnan keletebbre (pl. a Közel-Keleten), úgy ránk nézve éppenhogy hátoldali poziciók a valószínűek.
  Különben az a benyomásom, hogy az utóbbi időben nem nagyon vitézkednek a délies légmozgások. Az április eleji szaharai intermezzótól eltekintve az elmúlt években jellemzőtől elmarad a szubtrópusi melegáramlások gyakorisága. Személy szerint nem hiszem, hogy ez majd a nyári hónapokra változik meg. Elég mérsékelt koranyarat, nyárközepet várok az idén.


 • Az általad vizionált keményvonalas időszak bekövetkeztét én igen magas valószínűségűnek látom - még ha egy porcikám se kívánja. Arra nem vállalkozok, hogy az időszakot behatároljam, de az biztos, hogy Eurázsia monstre áprilisi hidegdeficitje (lásd: ábra) szükségszerűen emelte májusban is már és fogja emelni a nyári hőmérsékleteket is a kontinensen. Ennek területi eloszlása persze bizonytalan.

  Az Atlanti-óceán negatív SST anomáliája - amennyiben beleszól az időjárásba - akkor valószínűsíthetően ciklonosodást fog előidézni, tekintve a szubtrópusi magasnyomás nyári északabbra tolódását. Amennyiben ezek a feltételek adottak, akkor megnő az esélye a Portugália-Lengyelország tengelyű teknőképződésnek. Ebből pedig masszív előoldali melegadvekciók szoktak kialakulni.

  beillesztett kép


 • Egymás melletti évek időjárási forgatókönyveiben döbbenetes hasonlóságok tudnak lenni. Aki nem tegnap kezdett el meteorológiával foglalkozni, valamint nyitott szemmel járt, az ezt tapasztalta.
  Fizikai okaként talán azt lehet felhozni, hogy a tengerek vízhőmérsékletei, a sarki jég és a permafrost mintázata évekig ugyanaz maradhat, így az átlagos hemiszférikus hőgradiens, továbbá a hideg és melegraktárak helye éveken átnyúlóan nagyjából ugyanaz.
  Így, mikor elérkezik a megfelelő napállás, a futóáramlás sebessége, továbbá mintázata (teknők és gerincek elhelyezkedése) könnyen visszatérhet.
  Viszont a dolog természetesen nem örökké tartó. Megfigyelésem szerint gyakran éppen az évszak elején elején olyan helyzetek jönnek elő, mint egy évvel azelőtt -azután a makrofolyamatok látványosan letérnek a tavalyi útról.


 • A tavalyi nyár kérdésköréhez kapcsolódóan meg kell jegyezzem, hogy figyeltem a modellek csapongó előrejelzéseitz, majd felkaptam a fejemet tavaly is az április közepén formálódó helyzetre, amikor erős afrikai "melegbetörést" kaptunk előoldalban 15 fok feletti T850 -el. Nagyon nem gyakori, és jelzésértékű április közepén, vagy azt megelőzően becsúszó a 24-29 fokos nyári maximum, majdnem trópusi éjszaka, és ez a helyzet idén is előfordult, szintén a modellek által már másfél hónappal előre űrtávlatban vízionálva és sokáig meg nem valósulva.
  A melegfröccs irányát és intenzitását tetemes mennyiségű szaharai homok mutatta. Bár az akkori makrohelyzetben az olyankor kiéleződő hőkontraszt miatt ez nem maradhatott hosszú életű, és szükségszerűen hosszabb átlagos alatti időszak követte.

  Valóban, igaz lehet, hogy ez a kellemes koranyári júniusi folytatás az idei nyár történetében hűvösebb időszakként fog megőrződni, nyár közepe táján (július közepe-vége, augusztus első dekádja)eltávolódó északi ciklonáris mező mellett idén sem lepne meg egy akár 3 hetes keményvonalas hőségidőszak, a tavaszi által pedzegetett felütéssel, 32 től induló 40 fok körül tetőző maxi menetekkel, bár olykor egy-egy érintőleges gyenge hidegfront miatti helyi zivatarokkal tarkítva.

  Bár ez valamiféle nem vizsglt távkapcsolatnak tűnik, amibe sok egyéb tényező beleszólhat, így nem feltétlenül realizálódik majd. Rosszabb esetben egy augusztus elején a Földközi térségben felépülő alacsony nyomás húzhatja keresztbe, mint 2014 nyarán, OFF: bár sokak örültek az akkor beharangozott kánikula elmaradásának, a szabadságom alatt 15 fokos T850 mellett átélt 22 fok egész nap sötét, borult, egész éjjel zivataros helyzettel nem voltam megbékélve 2 hetes szabadságom alatt.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • A gondolatmenetet továbbfűzve hozzá kell tennem, hogy a makroszinoptikai alaphelyzet azért a következő 10 nap során gyökeresen megváltozhat: a blokkoló AC Izland térségében jövő hét elejére leépül, a Kárpát-medence pedig a Nyugat-Európából lassan kelet felé mozgó anticiklon középpontjába, majd hátoldalára kerül. Ez június 2. hétvégéjén a legtöbb modell szerint mindenképpen elég lehet egy 2-3 napos igen meleg epizódhoz, melynek vége felé többfelé 30 fok körüli, illetve kevéssel afeletti értékek is kifuthatnak. Eközben viszont az Atlanti-óceánon jelentősen akvitivzálódhat a ciklontevékenység, a frontzóna közelebb kerül térségünkhöz, így a hónap dereka felé ismét pár fokkal kevésbé meleg, helyi záporokkal-zivatarokkal tarkított, összességében kellemes nyári idő néz ki a folytatásban is. Ezt támasztja alá az ECM aktuális 3 hetes kitekintése is: végig a sokévi átlagnál 1-2 fokkal melegebb, kora nyári idő jellemezheti legalább a hónap első 2/3-át. Északi zonalitás bontakozhat ki, hol közelebb csúszó, hol kissé eltávolodó frontzónával, nem tartom kizártnak, hogy 2-3 napnál hosszabb, keményvonalas hőségperiódusok csak valamikor a hónap legvégén, esetleg július elején alakulhatnak majd ki. A tavalyi nyár ebből a szempontból különleges volt, nagy meglepetésnek számítana, ha valami ehhez hasonló belátható időn belül megismétlődne. A sokak szervezetét megviselő kánikulára való tekintettel, azt kell mondani, hogy hál´ Istennek nevet

70891. (előzmény: 70889. Ferri) 2016-06-01 14:16:34

 • Ferri, az "idő" kétségtelenül a te latolgatolásaidat igazolta és jövőre tekintő megállapításod jelen helyzetből magától értetődik. Jelen számítások szerint nagy átlagban változékony és átlagosan csapadékos időnek néz ki tartós AC uralom nélkül, így egyáltalán nem lenne meglepő szcenárió, hogy újabb ciklusként a mostani mérsékelten meleg nyári változékony folytatásba csak 1 -2 hőségnap (30-32 fok) csúszhat be az elkövetkező 3-4 hét során, a negatív anomáliás június mellé azért még nem tenném le a voksot, nyári idő lehet, akár végig. Bár minden nézőpont kérdése, hogy az igazi nyár határát 26-28 foknál húzzuk -e meg, amiben azért már nyugodtan strandolnánk, vagy a 30-32 től fölfelé kezdődő dögléstől, az egészen mást hozhat az előttünk álló időszak megítélésében. Pl a mostani időszakot tekintve az előző szerint már közel egy hete stabil nyár van, ha a 21-23 i koranyári hétvégét is belevesszük, akkor május utolsó dekádját tkp. nyárinak tekinthetjük, (részleges) kánikula azonban kétségtelenül csak 2 nap volt. Benne van a szórásban, hogy a hónap során még előfordulhat egy rövid ,pár napos kifejezetten hűvös epizód is, HCS mediciklonos helyzet ami júniusban elég gyakori. Ritka az olyan nyár is, mint a tavalyi, hogy 20 fokot alíg elérő köztes periódusokból 1-2 hetes 34-38 fok körüli kánikulai időszakok nőnek ki egy két nap alatt, 5x is a nyár kezdetétől és a nyár folyamán, szeptember közepéig. Utóbbi években ismételten előfordult a már június derekán jelentkező erősebb hőhullám, de évek sorát tekintve a június felemás, jellemző egy rövid strandidős etap a hónap elején vagy közepén, de az igazi "szabadságolós" hőhullámok leginkább a nyár derekát, és/vagy második felét jellemzik.


70890. 2016-05-27 11:17:22

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#314855)

70889. 2016-05-21 11:12:42
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • OFF: ilyen sem fordult meg elő, hogy a saját szállamat kellett volna továbbfűzni -nevet
  ON: ezúttal bejött a latolgatásom, hogy az újabb kora nyári epizódra május utolsó harmadáig kellett várnunk. Május vége fele 2-3 nap erejéig tehát bepróbálkozhat a meleg, de 30-31 foknál többre ebből a várható T850 hPA értékek alapján aligha futja majd. Ezt követően inkább mérsékelten meleg, zaporokkal, zivatarokkal tarkított időre látok legnagyobb esélyt a fáklyák alapján, sőt, az ECM
  friss 3-hetes tavprognozisa szerint június 5-e utan enyhén negatív T anomália mutatkozik,
  ami akár egy klasszikus Medárdot is jelenthet. Mindent összevetve az előttünk álló, a jövő keddi HF által megszakított meleg periódust
  egyhamar nem nagy eséllyel követik továbbiak, könnyen meglehet, hogy az első számottevő, 4-5 napnál hosszabb meleghullámra meg legalább egy hónapig várni kell majd nevet

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Szívesen osztanam az optinizmusodat, ám az óceáni AC-blocking igen makacsnak tűnik, illetve minduntalan kiújulni látszik - ezt az aktuális modellfutások, illetve az ENS-átlagok is alátámasztják, így könnyen meglehet, hogy május első fele javarészt az átlagosnál nehány fokkal hűvösebb, jobb esetben átlagos időjárást hozhat, fokozott csapadékhajlam mellett. Kora nyárias epizódokra - a nagytérségi aramlasi viszonyokbol, a negatív AO/NAO indexekbol, ECM anomália térképekbol, illetve a Rossby-hullámok igen lassú mozgására, vagy inkább stagnálásara valo tekintettel legjobb esetben május 15-e után számítok, de az sem lepne meg, ha erre a hónap utolsó harmadáig várni kellene. Elég visszagondolni a február végi nagy enyheseg es a március végi keményvonalas tavasz megérkezése között eltelt csaknem másfél hónapra. nevet


 • Nagyon szemléletes a "hidegleszakadás" az általad linkelt és kiegészített térképeken.
  Valósággal a poláris hidegdepóból lekanyarítja a felénk eső harmadot.

  Ami alábbi cikkből kiderül, az év ezen szakában ez egy nagyon jellemző folyamat, április idusán ez egy későtéli és egy fagyos szentek között elhelyezkedő epizódnak tekinthető. Emlékeimhez tartozik valamikor a 80-90 es évek fordulóján egy hasonló helyzethöz köthető május 1-i havazás.

  Itt a ránk sodródó alacsonynyomású ciklonokkal szállított hideg levegő egy kiterjedt összetett hidegörvénynek tekinthető, és ezt az életutat is járja majd be:

  Link


  Ez az előttünk álló nagyjából 7 napon kellemetlen időt eredményez, azonban ehhez az is hozzátartozik, hogy a pozitív energiamérleg hatására a dél felé kiterjedő hideg ilyenkor már relatív gyorsan gyengülni kezd az alacsonyabb szélességeken történő erős besugárzás hatására. Az alacsony nyomású mag maradéka ahogy gyengül, vissza is húzódik a fő depóhoz.
  A hidegdepó elhelyezkedéséből úgy ítélem, hogy ezt az áramlási képet ezen epizód után egy időre nem nagyon lesz, mi táplálja, amiből levonhatjuk a május első felére vonatkozó következtetéseket.

70886. 2016-04-17 23:14:51

 • A hidegkedvelők a következő napokban nagyon szerencsések lesznek Nyugat és Közép-Európában. Globálisan nézve a nagyon meleg február és március után, folytatva a sort áprilisban is így lehet majd(egyelőre úgy tűnik),és mi azon ritka helyek közé tartozunk majd(legalábbis a következő napokban), ahol hűvösebb lehet az idő.

  Az északi féltekén hetek óta élvezhetjük a globális időállást. Ennek köszönhető, hogy habár a hideg depó csúcs időszakban is vérszegény volt, mostanra az évszaknak megfelelően egyre fogyott, a következő időszakban pedig már a töredékére csökken, Észak-Amerikától ÉNY-ra és ÉK-re lévő hatalmas egy helyben álló AC-nak köszönhetően, Európába folyamatosan csörgedezik még a hidegből, újabb és újabb alkalommal kimélyítve a teknőt.Ez a folyamat egyelőre folytatódik, ennek köszönhető a jövő héten az újabb (komolyabbnak látszó) lehűlés.

  24 ó: Link Link 240 ó: Link Link

  A folyamatból továbblépés per pillanat nem látszik. De nagy jós tehetség nem kell, hogy a minimálisra csökkenő hideg tartalékok, globálisan nagyon erős AC hajlam(ami a hőmérsékleti gradiens csökkenésével meglepő lenne ha csökkenne) és a szinte folyamatos átlag feletti hőmérsékletű hónapok után, a legesélyesebb egy a tavalyi hasonló forgatókönyv a folytatásban majd.


 • Legyen itt ilyen is:

  ez most nem jött be. szegyenlos


 • Értem én, hogy hűvös lesz a Dunántúlon 1-2 napig, viszont mi van ezen elbagatellizálva? nevet

  "04.07-11.: változékony, a mostaninál hűvösebb idő (főleg NyÉNy-on)"

  Az óceáni teknő visszaszorulása az azori térségben pedig eléggé látványos a GFS fáklyán a hónap közepétől: Link


 • Tegnapelőtt 22-26, tegnap 24-27 fok volt jellemző országosan, már ma is hűvösebb van a Dunántúlon, holnap pedig még hűvösebb lesz. Ahogy Zivi is mondta, én ennél hűvösebb időről írtam már 7-8-ra. kacsint


 • 8-án nyugaton már szinte biztos, hogy hűvös idő lesz, valószínűleg 15 fok körüli vagy az alatti hőmérséklettel. Középen és keleten még marad a 20-25 fok aznap, de 9-én már ezeken a területeken sem lesz meleg, a 15 fok is csak a keleti, északkeleti határvidéken lehet meg.

  Viszont én a 11-ét már nem várom már olyan hűvösnek, szerintem akkor újból több helyen meglehet a 15+ fok. A mostani GFS op. ott igencsak kilóg lefelé (közép-magyarországi fáklya, de gyakorlatilag mindenhol ilyen: Link ), az ECMWF (op. + ENS átlag egyaránt) már 16-19 fokot vár aznapra.

  Egyébként JoeJack a mostaninál hűvösebb időről beszélt, és úgy rendben van a 7-11., mivel holnap mindenhol visszaesik pár fokot a hőmérséklet a belöttyenő hidegfront miatt.


 • Előre bocsájtom, hogy helyzetértékeléseddel alapvetően egyetértek. De valamennyire árnyalnám a képet a magam optikáján át nézve (számomra a hűvös/hideg a jó idő)
  Tény, hogy alapvetően meleg idő várható a következő 1 hét, 10 napban, hiszen az alacsony nyomás központi területe tőlünk nyugatra helyezkedik el. Az előőoldali peremciklonok "hideg" produktuma mindig legalábbis kétes.
  Viszont ezek a képek mégis olyanok, hogy láttukon óvatosan dörzsölök egyet a tenyeremen:

  Link Link

  Azért tetszik a kép, mert itt -legalábbis a Dunántúl vonatkozásában- hátoldali pozicióban csökkenő, sőt mélybe zuhanó légnyomást látunk, valahogy így:

  Link Link Link Link Link

  Ez a délről "ránk mászó" alacsony nyomás, mely az ország nyugati részén nem prefrontális
  délies áramlásban lép fel, nagyon tetszetős. A magasban a hideg levegő nagyon közel lesz nyugati határainkhoz, kifejezett ny-k-i hőkontraszt mellett:

  Link

  Ez változékony, felhős, a mostaninál lényegesen hűvösebb időt sejtet, esetleg kiadós csapadékkal. Tehát, a várható időromlást, főleg nyugaton, nem lehet elbagatellizálni.
  Igaz, a rossz idő valóban átmenetinek néz ki. Ezt követően nagy valószínűséggel ismét a fránya nyugati teknő kapja el a grabancunk szubtrópusi meleg áramlásával.
  Igazi hidegöblítés, nyugati anti0ciklonok "támasztotta", hosszú északias légpályák nem látsznak 200 órán belül, de űrtávlatban sem. Bár az űrtávlati kép pár futáson belül is megváltozhat...
  A "komoly" időtávon belül én nem látom az azori lényeges erősödését, kontinens felé való beorrosodását. A GFS űrtávlatijában, 300 óra környékén van valami ilyesmi tendencia, de nem valami markáns. Az űrtávban kifejlődő jeges-tengeri AC-t, még inkább a környékén gyülekező hideg légtömegeket érdemes lesz figyelni. Ezek olyan pozicióban vannak, hogy ránk fordulásuk nem kizárt. Persze lehet, hogy semmi ilyesmi sem lesz, és nyár lesz ezután október közepéig -volt már példa rá.


 • Egyetértek, kivéve hogy a hűvösebb idő szerintem eleve rövidebb lehet, inkább 9-11re írnám.
  Legalábbis ECM szerint... Link
  7-8 lehet csapadékos, de még inkább meleg. Jó kis rövid KÜN is lehet belőle nevet
  Link

  Lényeges hidegelárasztásnak még csak nyoma sem látszik, űridőben sem, úgyhogy a latolgatása nem vehető komolyan jelenleg.


 • Előbb-utóbb, de inkább utóbb.

  A realitás: belátható időn belül nagyon minimális az esélye egy komoly hidegelárasztásnak.

  A változékony és hűvösebb idő jelen állás szerint kb. 11-ig tart ki. 12-től ismét az óceáni teknő előoldali, meleg-száraz áramlása határozhatja meg időjárásunkat.

  A hónap közepére aztán ismét megmozdulnak a csapadékoszlopok, a nyugat-európai nedvesebb, hűvösebb levegő eléri a Kárpát-medencét is, de ez megint csak egy rövid, átmeneti epizódnak néz ki, gyakorlatilag még az e hétvégi etapnál is gyengébb lehet.

  Utána pedig a GFS alapján az a legvalószínűbb, hogy az óceáni teknő szép lassan leépül, az azori térségben AC foglalja el helyét, amiről pedig tudjuk, hogy a nyári félévben szeret benyomulni a kontinens belső részére is. Persze előfordulhat, hogy ÉK felé húzódik, de azt is tudjuk, hogy egy brit blokk sem feltétlenül okoz hideg időt nálunk.

  Tehát:

  04.07-11.: változékony, a mostaninál hűvösebb idő (főleg NyÉNy-on).
  04.12-14.: előoldal, újból májusnak megfelelő hőmérséklettel.
  04.15- pár napig.: frontok, peremciklonok, konvekció, kisebb lehűlés.
  Utána: ismét nyugodt, az átlagnál melegebb idő, emelkedő légnyomás.

  Én kb. így látom.

  Előbb-utóbb pedig 100 %, hogy jön egy erős hidegelárasztás, de lehet, hogy csak 2 hónap múlva. nevet

70878. 2016-04-04 13:30:52

 • Úgy tűnik a "klasszikus" zonális áramlásnak továbbra sincs se híre, se hamva Európában. Figyelemreméltó az a hatalmas Ac kint az óceánon, amely futásról futásra ott terpeszkedik a szinoptikai térképeken. Az ennyire markáns meridionális időjárási helyzet tartós fennállása véleményem szerint hosszútávon semmiképpen sem a napos, meleg tavaszi időnek kedvez (noha ez tartósan amúgyis ritka ezidőtájt, kiváltképp májusban). Ebből előbb-utóbb egy masszív a hidegelárasztás alakulhat ki hátoldalra kerüléssel, a teknősödési folyamat esetleges további erősödésével, s keletebbre helyeződésével párhuzamosan. Ezt persze nem riogatásnak szántam, csak egy általam eléggé valószínűnek tartott jövőbeli scenáriót vázoltam fel.

70877. 2016-04-03 19:25:06

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#311083)

70876. (előzmény: 70875. nszabi) 2016-03-30 22:43:20

 • Ahogy előttem már többen is megpendítették, addigra valószínűleg éppen a tőlünk nyugatra dél felé áramló hideg és a tőlünk keletre lévő magas szélességekig eljutó szubtrópusi meleg nedves levegő határfelületén leszünk. Ez intenzíven csapadékos időt (esőt, záport, zivatart egyaránt) sejtet, eleinte átlag körüli (esetleg picivel afeletti) hőmérsékletekkel, majd a teknő átvonulása után, komolyabb lehűlés is benne van a pakliban, de ez még elég képlékeny. A lényeg: tipikus "jóidő", vagyis csendes, száraz, meleg aligha várható. De ez ne szegje kedved, ettől még jól érezheti magát kint az ember, csak ne hagyd otthon az esőkabátot! eso vidám

Mai dátum

2016. augusztus 24., szerda

Bertalan

Adó 1% felajánlása

ado_1%

Utoljára feltöltött kép

39425

Hírek, események

Milyen időt hoz augusztus 20-a?

Időjárás-változás | 2016-08-17 09:59

pic
A következő cikkünkből kiderül, hogy milyen időre számíthatunk nemzeti ünnepünkön.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 5:40  napnyug 19:31
Szolnok: napkel 5:47  napnyug 19:35
Budapest: napkel 5:51  napnyug 19:41
Siófok: napkel 5:56  napnyug 19:43
Szombathely: napkel 6:01  napnyug 19:50
Lap tetejére