Rákóczifalva

2015-05-24 22:47:56

T: 15,6 °C

RH:  P: 

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12

70415. 2015-05-18 22:08:17

 • VÁLTOZÉKONY IDŐ ELŐRELÁTHATÓLAG SOK CSAPADÉKKAL!

  Jelenleg már a Skandináv-félsziget térségében örvénylik az a ciklon amely eléggé masszív,erős, de csütörtökön minden bizonnyal megszűnik létezni. De ne szaladjunk ennyire előre. A kelet felé haladó ciklon előoldalán illetve a Kelet-európai-síkság területén elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében helyezkedünk el. Ennek hatására dél felől kezdetben meleg, majd kedden a délutáni óráktól labilis levegő éri el a Kárpát-medencét. Nem szabad szó nélkül hagyni, hogy a Földközi-tenger partvidékén egy úgynevezett hidegcsepp tevékenykedik amely egy teknő segítségével északról dél felé összekapcsolódik az anyaciklonnal. Meglátásaim szerint a hidegfront az Alpoknál hullámot vet, és a hideg meg a meleg levegő összetalálkozásánál itt kialakít egy több középpontú sekély ciklonális mezőt, melyek kedvező feltételeket teremtenek a zivataroknak, hiszen labilissá válik a levegő a hideg és meleg keveredésén. A meleg nedves levegőt, egyébként a Földközi-tenger térségéből "szívja fel a ciklon. Ez nagyon lassan fog tovább haladni kelet felé, úgyhogy szinte szerdától a hét légvégéig igen változékony, csapadékos időt hoz a Kárpát-medencébe. A ciklonunk hidegszektora pénteken éri el a Dunántúlt, akkor ott maximum csak 15 fok lehet, míg keleten ezzel szemben 23-26 fok is lehet.

  Akkor ne is ragozzuk tovább a szót, lássuk a következő pár nap várható időjárását.

  Kedden országszerte sok napsütésben lesz részünk, majd a déli óráktól kezdve a Dunántúlon több helyen erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg nyugaton-északnyugaton a késő délutáni óráktól többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatar főleg a Kisalföldön lehet, mert Ausztriából egy-egy szupercella besodródhat. Ezeket a cellákat ott felhőszakadás, nagyméretű jég, és viharos szél kísérheti, de általában mérsékelt marad a déli-délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +11, +16 fok között alakul, délutánra pedig +25, +30 fok közzé melegszik fel a levegő.

  Szerdán erőteljes gomolyfelhőképződésre számíthatunk. Többfelé alakul majd ki zápor, keleten zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +13, +18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén +25, +29, a Dunántúl északi felén +20, +25 fok között várható.

  Csütörtökön a Dunántúlon csendes eső várható, míg keleten erőteljes gomolyfelhőképződésre számíthatunk. Ott sokfelé várható zápor, zivatar, a Tisza vonalától keletre heves zivatarra is megvan az esély, ott felhőszakadás, jégeső, és viharos szél kíséretében tombolhatnak a zivatarok! A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon +10, +13, másutt +13, +17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugatról kelet felé haladva egyre magasabban alakul: A Nyugat-Dunántúlon +16, a Tiszántúlon +25 fok körül valószínű. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél.

  Pénteken országszerte kifejezetten csapadékos időnk lesz. A Dunántúlon intenzív esőzésre, míg keleten záporok, zivatarok lesznek. A jelenlegi modellfutások szerint szombat reggelig 5-50 mm közötti csapadékkal mondhatni riogatnak a modelltérképek. Utóbbi mennyiség a Dunántúlon valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon +9, +13, másutt +12, +17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugatról kelet felé haladva egyre magasabban alakul: A Nyugat-Dunántúlon +14, a Tiszántúlon +22, +24 fok körül valószínű. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon az északkeleti szél megélénkül.

  Összegezve: Eléggé mozgalmas hét elébe nézünk. Vasárnapig az ország jelentős része kaphat alapos locsolást. Átlagosan 15-50 mm csapadék eshet, de a Dunántúlon nagyobb körzetekben akár 50 mm-nél több is lehet.

  Én így képzelem el jelenleg a hetet. Remélem nem estem túlzásba a csapadéknál. laza

70414. (előzmény: 70413. csokito18) 2015-04-12 12:58:02

 • Nem láttalak itt ezer éve.
  Remélem én is hogy ez a lassan 2 és fél hónapja tartó verkli lezárul, persze az is kérdéses hogy ez csak egyszeri néhány napos ciklon hajlamot sejtet, vagy megmarad több hétig is tartósabban akár ez a helyzet.
  Előbbi sokat nem javítana a talaj felső rétegének gyors száradásán, utóbbi viszont igen sokat.

70413. 2015-04-12 12:40:24

 • Hosszúidő után újabb esély nyílhat kiterjedtebb csapadékra,
  vegetációnak igen csak elkél...

  Nézzük: A modellek napok óta nagy bizonytalansággal kecsegtetnek
  Április 17-18-ától illetően. Bár a makrokép már tisztul és az
  Ecmwf és a Gfs is kezd " egy utakon " járni. Brit blocking, de nem
  teljesen Skandináv (többközépontu) ciklonnal, hanem inkább Kelet -
  Európai alacsonynyomásu rendszer, ráadásul peremciklonokkal. És az
  utóbbi a lényeges. Mert maga a hidegfront északnyugat felöl a
  hideglegjavát a Kelet - Európai síkságra öntheti, mi csak a
  széléből kapunk. Ráadásul a hideglevegő a Brit szk.-i anticiklon
  peremén "elnyújtott formában" ék-dny irányban dől Európa dny-i,
  déli végei felé.
  Ez az áramlási szög kedvező feltételeket teremt az alacsonynyomásu
  teknő déli, délkeleti peremén kisebb peremciklonok, depressziók
  kialakulásához. Sőt mediterrán ciklon kialakulását se lehet
  kizárni a makroszinoptikai helyzetből.

  ...reméljük a legjobbakat. nevet

70412. 2015-03-18 15:52:00
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Áprilishoz közeledve egyre növekszik a hőmérsékleti kontraszt északnyugat (Labrador, Grönland) es délkelet között (Kis-Ázsia, Közel-Kelet). Számomra érdekes, hogy a délkeleti melegbázis az évszakhoz kepest mennyire erős, es annak eszaki ága mar a jövő heten beleszólhat időjárásunkba. JoeJack-kel egyetértve igen változatos hetek elé nézhetünk, kaphatunk kóstolót a kora nyarbol, viszont bármikor benyalhat a -10 fok alatti sarkvidéki jégszekrény is, csak nehogy idővel a két légtömeg ujra felettünk kezdjen skanderezni, mert akkor ujra eljönne a tetemes csapakekhozamok ideje. Elorebocsatom, cfs-t meg ehhez hasonlót nem néztem, tisztán az eddigi tapasztalatok alapján próbálok tájékozódni nevet

70411. (előzmény: 70410. JoeJack) 2015-03-18 11:01:45

 • Jöjjön a tavasz záporokkal zivatarokkal! zivatar a jó idő után már nem is lenne kellemes újra fázni. Jó is lenne egy 20+ foklaza

70410. 2015-03-18 10:42:24

 • Nos, egyre inkább úgy fest, hogy hazánkat csak érinti a korábban talán kissé vérmesebbnek kinéző "kettős lehűlés". Ráadásul mindez az ország nagy részén jó eséllyel számottevő csapadék nélkül megy végbe, így pár fokos hőmérséklet-csökkenést leszámítva mind a mostani keleti HCS, mind pedig a vasárnap-hétfőre várható HF okozta "téltámadás" érdeklődés hiányában elmaradni látszik.

  Ehelyett talán már érdemesebb előre tekintgetni 6-9 nappal, ezen időszakban ugyanis valószínűleg egy mediterrán eredetű, sekély ciklonális mező alakítja majd időjárásunkat. E nyomási depresszió kezdeményei már most is jelen vannak ÉNy-Afrika/az Ibériai-fsz. térségében, a Kárpát-medencére közvetlen hatást viszont csak a keddi naptól gyakorolhat.

  Ekkortól a távozó HF nyomában, a fent említett "bárikus mocsár" előoldalán és a DK-Európára húzódó AC hátoldalán gyors melegadvekció indul meg. Kedden hazánkban már jó pár helyen 15 fok fölött tetőzhet a T, szerdán pedig helyenként akár 20 fok közelében, de lehet, hogy néhol akár fölötte is.

  Az enyheség mellett ugyanakkor egyre több nedvesség is érkezik a Mediterráneum felől, e két tényező együtt pedig megalapozhat az első tavaszi konvektív fellángolásnak. zivatar Bármi is lesz belőle, a közeljövő lehűléseinél mindenképp komolyabb csapadék van kilátásban, de ezúttal már nagyobb hangsúlyt kaphatnak a záporok, zivatarok is.

  Aztán végül jövő hét végére annak rendje és módja szerint lehűlésbe csapna át az eseménysorozat, a hegyekben akár még hózáporokkal is.

  A változékonyságra a későbbiekben is be lehet fizetni, semmi jel nem utal rá, hogy április elejére vonalzós zonalitás alakul ki, a hol itt, hol ott megújuló anticiklonok továbbra is össze-vissza bolondítják az áramlási viszonyokat. Északon a hideg tartalékai még alig fogyatkoznak, de délről már be-beköszön a Szahara is, tréfás hóforduló/április lehet ebből.


 • Néztük és elemeztük ma az egyetemen a helyzetet, a reggeli, éjjeli futások egy része szerint telibe kapna 5-e körül a hidegleszakadás. Ugyanakkor, ha mediterrán ciklon alakulna ki, ÉK felől még mindig tudna annyi hideg alacsony szinten is bejönni, hogy a ciklon csapadékmezejének keleti, északkeleti részein bőven havazhatna. Más kérdés, hogy azon kimenetek szerint beindulna a zonális áramlás, így egy következő hidegfronttal (hózáporok, netán a hózivatarok esélye is felmerült a modellkimenetek alapján) némi melegedés jönne. Így tehát jó esély van elsősorban keleten, délkeleten (Erdélyben főleg) átmenetileg (1-2 napra) téli időjárási helyzet kialakulására.

  Persze a modellek azóta teljesen mást adnak, várni kell, hogy tisztuljon a kép. Most pl. a GFS szerint nyugatról érkezve súrolná északot a hideg, medinek meg nyoma sincs (futó hózáporos idő kevés csapival, nagy széllel). Reggel még szerinte északról érkezett volna, és épp fölöttünk, a Kárpátok lee-oldalán lett volna hullámvetés, majd (kedden) Erdélyt megszórta volna a friss Kárpát-medencei "medi", északon és Kelet-Mo-n hóval, Mo. többi részén meg a frontális csapadék után a száraz északi széllel. A mostani futáson azonban később lenne egy északi irányú leszakadás tőlünk nyugatra.
  Na de ez már nem jelent semmit, kb. 2-3 nap múlva már talán nagyjából fogjuk látni a jövő hétfő-keddet, utána lehet elgondolkodni, hogy hogyan fejlődhet tovább a helyzet, lesz-e továbbra is esély téli időre márc. elején.

70408. (előzmény: 70407. JoeJack) 2015-02-23 17:23:15

 • 9 nap elteltével ez beteljesülni is látszik (épp csapadékos az idő), viszont ami most jó messze van, az vált érdekessé: Link március elejétől a -5 fokos T850 körüli szórás. A fáklya az utóbbi napokban összetartva ugyan, de nagyokat változott, így hiába a kis szórás, ez most azért nem tükrözi a megbízható előrejelzést. Azért megnéztem, mégis miből lenne a hideg felettünk és azt találtam, hogy Európa fölé egy nagy anticiklon ülne be, és izlandi ciklonok (ugye pozitív NAO van Link ) mellett az anticiklon hátoldalán csorogna be a hideg levegő. Mivel már "kihátráltunk" ebből a télből, ezért a magas besugárzás és a gyér kelet-európai lábas hideg miatt ez a -5 ebben a formában nem jelentene semmi telet: éjjel fagy, nappal gyors felmelegedés és jó idő (ismerős?). Ez a lassú kitavaszodás talán nem is baj. Ha pedig ez az idő bejönni látszik, két hóágyúzható nagyobb sípályánk bőven nyitva tud tartani március elején is.

70407. 2015-02-14 23:12:39

 • Én úgy látom, hogy a hétközi "lábas" hideg-beszivárgás után hamar véget ér az AC-uralom, és egy ÉNy-i irányítású, hullámzó időszak veheti kezdetét.

  Ez utóbbiban egyrészt ott rejtőzik a csapadékhajlam (akár zivatar-tevékenységgel), másrészt ez a hegyekben nagy eséllyel szilárd halmazállapotú is lehetne, ugyanakkor a front-előoldali szituációkban síkvidéken bizony már a komolyabb bemelegedés esélye is fennáll, nagy területen 10+ fokokkal, helyenként 15 fok fölött.

  Az érem másik oldala, hogy Európa északi, északkeleti része folyamatosan kapja majd a havat a felerősödő ciklontevékenységnek köszönhetően, pedig már most sincs kevés belőle arrafelé. Ennek lehet még ránk hatása a tavasz folyamán, persze egyáltalán nem biztos, hogy lesz is. De a hajlam megvan rá mostanság, a sok-sok enyheség mellett havi legalább 1, egész komoly hidegöblítés mindig összejött az elmúlt hónapokban. Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy az előttünk álló tavaszt megússzuk nagyobb hideg-leszakadások nélkül, de ez utóbbi inkább már csak megérzés kategória.

70406. 2015-02-14 14:57:56

 • Aki a jövő heti ecm által most mutatott tavaszt várja a társalgóba, annak rossz hírekkel szolgáltam ott is.

  Mert tegnapig a fáklyadiagram stabil 0 fokos t850-et mutatott a jövő hét végéig.
  Ma már az volt látható, hogy már a hétvégére -5 fok környékére mehet le, sőt már egyre több tag megy még lejjebb és egyre hosszabb ideig.
  Azaz 6-7 napra előre is mennyit változtak a dolgok 1-2 nap alatt.

  Persze az időjárásba nagy változás nem áll be a gyönyörű, felhőmentes időjárás miatt.
  Inkább csak arra utaltam, hogy a 20-a utáni helyzet még fog változni a modellekben, oda-vissza, jócskán.
  Mert az anticiklon-uralompontos elrendeződését kegytelen nehéz belőni már középtávra is.


 • A huzamos, "vonalzós" zonalitás februárban ritka. Bár az elmúlt évtizedekben akadt néhány markáns kivétel (pl. 2002 februárja), de ezt a hónapunkat rendszerint blocking vagy félblocking helyzetek jellemzik, a kontinens középső részén gyakran tartósan megemelkedett légnyomással.
  Véleményem szerint ez arra vezethető vissza, hogy tél végére csökken a féltekei hőgradiens (ilyenkorra már a délebbi tájak is alaposan lehűlnek, az északiak viszont már nem hűlnek tovább), ezért az átlagos hemiszférikus nyomásgradiens is csökken, így lelassul a nyugati áramlási szalag.
  A magas szélességek hidegdepói ellenben még virágkorukat élik: fejlettek (lehetnek) a hidegmagok. Így lokálisan könnyen létrejön nagy hőkontraszt, mely a baroklin instabilitás fokozásával a stabil örvényesedést segíti, azaz a hideg leszakadását. Minthogy a nyugati áramlások gyengék, a hideg mélyre szakadhat és könnyen létrejön meridionális, blockingos cirkulációs kép.
  Tél közepén, a napforduló táján még más a helyzet. Ilyenkor még rendkívül kiélezett lehet a hemiszférikus hőkontraszt, emiatt nagyon gyorsak a nyugatias áramlások. Ha a féltekén valahol lenne is hidegmag, melynek környezetében létrejön a stabil örvényesedés, ezért leszakad a hideg és meridionálisra váltana az áramlási kép, a féltekét körbe meanderező heves nyugati áramlás erre hamarosan rányomakszik, és keletre tolja, szétszórja azt.
  Ha nagyon nagy mértékű a hidegfelhalmozódás és az ebből kifolyó hőkontraszt, akkor tartós lehet az örvényesedés ilyenkor is. Ilyen esetben a begörbülő zonális légpályák nagy impulzusa (mozgási energiája) "bedolgozódik" a kialakuló teknőbe. Ezért igen aktív ciklonok lehetnek alacsony szélességeken is, erős szelekkel, fejlett keveredési zónákkal, sok csapadékkal.
  Most alapvetően más a helyzet. Tél végén a gyenge nyugati áramlások miatt könnyen végbemegy az örvényesedés, és a tomboló nyugati áramlási szalag nem is "tolja le" rólunk a kialakult meridionális képet.
  Viszont éppen emiatt a lassúság miatt a teknők nem lesznek valami vigorózusak, a cirkuláció általánosan "langzám": kis csapadék, kis szél, és mindenekelőtt gyakori AC dominancia.
  A gyenge nyugati áramlások fejlett hidegdepók mellett egyben azt is eredményezik, hogy a szinoptikai ciklusok zonális fázisa erősen lerövidül. A meridionális fázisok viszont hosszúak, és a ciklus sokáig vesztegel a végső, a "hideg AC" állapotban -a csökkent általános hőkontraszt miatt nehezen indul be újabb ciklus.
  A mostani történések jól felhúzhatók erre a "kaptafára" Az előző ciklus, melynek meridionális fázisa a január végi nagy légnyomás-zuhanással kezdődött, véget ért. Múlt vasárnap kaptunk egy "epilógus" hidegöblítést (Melynek az a lényege, hogy a ciklus végén a hőtranszport által igen lecsökkent hőkontraszt, gyengült nyugati áramlás mellett az északon éppen hogy felhalmozódásba kezdő hideg könnyen és azonnal leszakad. De ezzel vége is a dalnak: a hidegraktár teljesen kiürül, és rendszerint félblockingon keresztül zonálisra vált az áramlási kép)
  Viszont a télvégi lerövidült zonális fázis azt eredményezi, hogy már ezen a hétvégén (vasárnap) fejlett blokk AC épül fel Skandinávia felett. A hideg sajnos túlságosan keletre szakad, de jövő hét közepén azért valamennyi beszivárog majd belőle északkeletről. Talán még a februárhoz képest is túlzottan rövid zonális fázis alatt most nem tudott elegendő hideglevegő felhalmozódni a magas szélességeken ahhoz, hogy tartós meridionalitás jelenjen meg. Így a skandináv blokk-epizód után a jövő hét második felében Európában északi zonalitás fejlődik majd ki. Az általános kondiciókra tekintve én is azt hiszem, hogy ez viszonylag hamar "billenni" fog, hidegleszakadásosra vált a kép.
  GFS mutat is hasonlót 200 órán nem sokkal túl, de e szerint a futás szerint ebből csak félblokk lenne maritim szerencsétlenkedésekkel. Alakulhat ez még a teljes blokk irányába, és nyitánya lehet egy hosszasabb hideg időszaknak. De természetesen az is megtörténhet, hogy marad a dny és ény között ingázó áramlási irány, és szeles, időnként záporos, inkább enyhe, mint hideg fináléja lesz az idei télnek.


 • Ebből is látszik, mekkora jelentősége van a kéthetes modellkimeneteknek nevet

  Az látszik egyelőre, hogy Közép-Európa felett inkább magasnyomás, Skandinávia felett pedig inkább alacsonynyomás várható. Ennek eredőjeként eleinte nyugodt, csendes, majd később gyenge északnyugati frontokkal tarkított idő lehet. • Amikor Snowhunter beírta akkor az volt az ábra, ez mostanra sajnos változott.


 • Én nem látom azt, amit te látsz. (vagy csak látni akarsz) Brit magasnyomás nem egyenlő a Brit AC-val. Nem tudom miért gondolják sokan ezt, hogy elég csak a brit légnyomás fáklyákat nézni. Az AC központjának a britek felett kell lennie, akkor Brit AC.

  Ez így továbbra is nulla. Ény-i irányítású óceáni levegőcske. Ez a tipikus éjszaka ledobhat szerencsés esetben 5 cm havat, ami másnap el is olvad. Ilyenkor a komolyabb télhez ez már kevés.

  Nem linkelek semmit, mert totál felesleges 300+ órákról.


 • Elnézve a brit térséget, ott valóban 1030 hPa fölé szökik a légnyomás, de ez 20-a környékén még nem "az az" AC lenne: Link Északias, de már-már vonalzós zonalitás. Ami tetszik ebben a képben, hogy ez nem egy "stabil" felállás, tapasztalataim és emlékeim szerint egy ilyen felállás mindenképp megbillen, felborul egy irányba és (kb. 50% eséllyel?) ez számunkra nagyon jól is alakulhat. Ezúttal a GFS tartósra fogja, és csak 300 óra környékén (komolyan nem vehető űrtáv) számol borulással: Link ugyanez ECMWF-nél: 240 óra és az is nagyon felemás: Link
  A nyomásfáklyák az izlandi és skandináv térségre nem számolnak semmi ígéretessel 200 óra felett.
  Azaz amit én jelenleg látok, hogy az északias, vonalzós zonalitás egyelőre hozza hozzánk a meleget (és az anticiklonáris hatásokat), relatíve jól előrejelezhetően (ld. 220 órán belüli kis fáklyalobogás), utána pedig a zonális kép feltételezett borulása hozhat ezt is, azt is vagy éppen fennállhat huzamosabb ideig ez a helyzet. Így hát 20-a után télies fordulatra egy vasat sem adnék ( Link ), de a lehetősége valóban meglehet 20-a után. Az is lehet, hogy február 30-án érkezik vidám


 • Belobogott, ez tény... Link


 • Már zsinórban a negyedig gfs futás adja a 20-a utáni télies fordulat lehetőségét, egyre markánsabban felépülő atlanti blokkoknak köszönhetően.
  Továbbra is 1993 februári utánérzésem van. nevet


 • Valahogy nekem az 1993 február-március ugrik be ha az idei késő tél-kora tavasz kettőst akarom jellemezni, csak néhány napos eltolódással, azaz február utolsó hetén megérkezve és így március első közepéig kitartva.
  Ez térségembe a téli szezon legerősebb epizódja lenne.

70397. (előzmény: 70396. gil galad) 2015-02-09 18:13:51

 • Az észak-amerikai (elsősorban keleti part és közép) hideg vs európai enyheség témája időről-időre felvetődik a Fórumon. Ilyenkor néhányunk mindig megjegyzi, hogy bár nagyon tipikusnak mondható télen a "libikóka" játék az Atlanti-óceán két partja között, azért az sem nagyon ritka, hogy Washingtonban és New Yorkban, meg Budapesten is, havas, hideg az idő. Jó lenne, ha ennek lehetősége végre átmenne a metnetes köztudatba.
  Valóban a jet hullámaitól, azaz a teknők és gerincek elhelyezkedésétől függ a dolog. S hogy hol alakulnak ki teknők és gerincek -másképp kifejezve hol lesz meridionális az áramlási kép- az két tényező függvénye: egyrészt a hemiszférikus nyugati áramlási szalag sebessége (melyet közvetlenül a félteke átlagos nyomásgradiense, közvetve pedig hőkontrasztja szab meg), másrészt a "helyi" hőkontraszt, melyet télen elsősorban a hidegmagok jelenléte élez ki. A meridionálisba váltást, a jet behullámzását, a teknő és gerincképződést az előbbi tényező gátolja, az utóbbi segíti.
  Tél közepén, a napforduló táján rendszerint igen gyorsak a nyugati áramlások, mivel az északi tájak már erősen lehűltek, a déliek viszont (itt főleg az óceánok víztömegére kell gondolni) még jelentős mennyiségű hőt raktároznak a nyári félévből. Ezért nagy a féltekei hő, illetve nyomásgradiens.
  Ha ilyenkor az észak-eurázsiai (szibériai, tkp. urali-nyugat-szibériai) hidegdepó fejletlen, úgy Európa környékén képtelen tartósan meridionálisra váltani az áramlási kép, leszakadni a sarki levegő. Sajnos, ez nem kevés téli szezonban előfordul. Az észak-amerikai (grönlandi-kanadai) hidegmag viszont a grönlandi jégtömegek hűtő hatása folytán gyakorlatilag minden télen megbízhatóan kifejlődik. Ezért itt a gyors nyugati áramlások dacára is leszakad a hideg. Ilyen esetben áll elő az a december végére, január elejére jellemző helyzet, mikor is Észak-Amerika keleti fele kemény hideghullámot kap, Európában viszont nyugati, délnyugati áramlás, és következményes enyhe idő uralkodik.
  Februárban mások a kondiciók. A nyugati áramlások ekkor már jelentősen lelassulnak, mivel a déli tájak is már lehűltek, az északiak viszont nem hűlnek tovább. A lassabb nyugati áramlási szalag következtében már kisebb helyi hőkontraszt is képes az áramlást meridionálisba fordítani, a cirkulációs képet blockingosra változtatni. Ilyenkor a hemiszférán több helyen is (pl. Észak-Amerika és Európa) szimultán leszakadhat a hideg. Megfigyelhető, hogy nagyon gyakran a kifejezetten enyhe európai teleken is (mikor az észak-eurázsiai hidegraktár fejletlen) februárra feláll a blokk, legalábbis blockingba hajló félblocking helyzetek alakulnak ki. A klasszikus, "vonalzós" zonalitás februárban meglehetősen ritka. Nagyon gyakori ellenben a blokkoló anticiklon (brit vagy északkelet-európai), nyomában sarki-tengeri, vagy sarki-szárazföldi hideg légtömegek beáramlásával, a Mediterráneumban ciklontevékenységgel. Mivel a meridionális hőkontraszt már csökkent, tél vége felé a szinoptikai ciklusok hajlamosak "beragadni" a meridionális fázis végén, a "hideg AC" állapotában.
  Ennek stabilizálódott időjárás, a légmozgások általános renyhesége a következménye. Tél végén roppant gyakori fölöttünk a tartós magasnyomás, mely száraz, aránylag csendes, mérsékelten hideg időt hoz megnövekedett napi hőingással: éjszaka fagy, nappal pedig olvad.
  Éppen ilyen jellegű, anticiklonális idő néz ki most is középtávon. De, mivel még csak a hónap elején járunk, egy szinoptikai ciklus elvileg még átfuthat március elejéig északi zonalitással, majd hidegöblítéssel, végül mediciklon-tevékenységgel. Meglátjuk -az biztos, hogy hirtelen, drasztikus felmelegedés -amerikai ice age ide vagy oda- nálunk egyelőre nem aktuális.

70396. 2015-02-09 11:19:07

 • USA Ice Age jön ezen a hétvégén. Nagyon kemény hideg leszakadás lesz péntektől kezdődően USA ÉK-i felén. Folyamatosan lenyomja a poláris hideget jet kipúposodása. Ennek lesz hatása a mi időjárásunkra is, nem feltétlenül hideg formájában. Ami még az egész mostani szezont uralta, hogy semmilyen normális hideg nem volt az Uralig, és még azon túl sem. Ezen felül az Északi-sark jégborítottsága minimumon van. A hétvégi északi-hemiszféra mozgásait (nyomás analízis, jet stream, 850 hPA T-je, 2 mT mozgásai) és annak következményeit érdemes majd figyelni, milyen hatással lesz a további februári anomáliákra.


 • hideg Welcome Back!

70394. 2015-02-08 19:40:28

 • Nagyon messze van még,de én azért szót ejtenék róla.A légnyomás fáklya 17-től ismét nagyon elkezd lefelé szórni az Adriai-tenger térsége fölött is.A fáklyán mocorognak a tagok.A hónap második felében jó esélyt látok rá hogy aktivizálódjon ismét a Földközi-tenger,ezáltal akár újabb ciklonok érinthetnek minket havazással.
  Link
  Link

70393. 2015-02-03 08:59:17

 • A következő napokban minden bizonnyal a tél komolyabb támadása várható. Abból a szempontból pedig talán az utolsó amikor még nagyon szép téli napok tudnak kialakulni ebben az időszakban. A hónap vége március eleje már nehezebb helyzet lenne. A hétvégétől a modellek (febr.07-től) nagy egyetértésben mutatják a sarkvidéki levegő érkezését, akár jófajta lábas hideggel is. A vastag hóval borított tájakon a szezonrekordok is dőlhetnek.
  Úgy gondolom ez a tél a tavalyinál összességében hidegebben és jóval havasabban fog zárni, igaz nem lesz lekörözni nehéz.

70392. 2015-01-31 09:41:32

 • Február izgalmas idővel kezdődik, az első holnap este várható, igazából 3-4 napja jelent meg a modelleken egy érintő mediterrán ciklon holnapra, kiterjedt havas esővel havazással keleten és délen. Ez a ciklont a későbbi modellek már inkább alattunk számolták.

  Link

  Csapadélmezeje ebben a formában már nem ér el. De szinte ugyanekkor egy peremciklon jelent meg az előrejelzéseken.
  Ez holnap este várhatóan délnyugaton okoz majd jelentősebb havazást regionálisan:
  Link

  Északkelt felé a csapadékzóna gócosodásával lehet számolni tehát északkelet felé hózáporos jelleggel nagyon szép havazások lesznek hétfő délelőtt, főként a középső és a keleti országrészben.
  Link

  Amerikában Új-Fundland nál már megjelent az a peremciklon ami az azori anticiklonális mezőt megkerülve beleszól hazánk időjárásába:
  beillesztett kép

  Az anyaciklonunk peremciklonjaként a mediterrán térség nyugati medencéjébe hideg levegőt lerántva ciklongenezist indít el.

  Ez pl. a tegnapi ciklonhoz képest délebbi genezissel járhat. Korábban említettem hogy számunkra az Albániai és északra kanyarodó ciklonpálya a legkedvezőbb téli havazás szempontjából. Ez a várható ciklon valamivel nyugatabbra lesz.

  Még így is a ciklonpálya északkeleti irányt vehet, így teljesen a közelünkben húzhat el. Halmazállapotban ez teljesen hektikus lehet, természetesen nyugat felé növekvő havazási esélyekkel.
  Megint azt kell hogy mondjam lesznek olyan területek ahol akár 20-30 cm hó is hullhat a jövő héten délnyugaton.
  De kelet felől és jobbak most az esélyek mint az eddigi ciklonoknál.

  Az ECM OP analízise alapján várható lefolyás:
  +/- 24 óra eltéréssel szerda este felé kezdődhet a csapadék délnyugaton:
  Link

  Ilyenkor szokásos módon nagyon lassan terjed ÉK felől a csapadékzóna.

  Nagy kérdés hogy a ciklon melegfrontja át fog.-e fölöttünk vonulni azaz mennyi lesz keletről a bemelegedés.
  ECM alapján a szerda esti csapadék nagyrészt már havazás lehet:
  Link
  délen azonban átmegy esőbe.

  A melegfront mögött átmeneti csapadékszünet is látszik, valószínűleg e mediterrán ciklon egy peremhulláma vonul át először ekkor
  Link
  Épp ezért ekkor átmenetileg nagyon bemelegedhet a légkör:
  Link

  Az igazi ciklon több modellfutás alapján péntekre érhet el.
  ECM analízis a ciklonpályát tőlünk keletre számolja, más modellek épp nagyarországi átvonulással számolnak:
  Link

  A ciklonközpont helyzete határozza meg a téli csapadékot, az ECM ennek megfelelően kedvező feltételekkel nagyrészt havazással számol, ugyanis péntek reggel a hidegadvekció miatt gyorsan kiszorul a "melegebb" légréteg:
  Link
  A ciklonális csapadéktömb pedig épp ebben az időszakban érhet el és vonulhat északra:
  Link
  Link
  Link
  Emiatt pénteken egy igazi havas nappal is lehetne számolni......

  HA....

  Valóban ilyen lenne a ciklonpálya !!!!
  Más modellek kicsit más pályavonallal számolnak:
  Link

  Igazából ami nem kérdés a jelentős csapadék, de az is biztos hogy kis területen belül ahogy tegnap is történt egyik helyen intenzív havazásra lehet számítani, 30-40 km.-el távolabb pedig esővel.
  Így hótakaróban is igen nagy különbségek alakulhatnak ki szombatra. Az hogy "Csajághröcsögén" mi lesz azt nem tudni, de a Dunántúl nagy részén újabb jelentős havazás ígérkezik ennek viszont jó esélye van megint.


  Ezt követően 2 scenáriót látni:
  1. szárazabb hidegebb verzió kiürül a mediterrán térség erős reggeli vagyok mérsékelt nappali felmelegedés. gyenge közepes hóolvadás.
  2. JMA pertubált tagjainak kis része (10%), illetve pl a GEM modell is még egy mediterrán ciklonnal számol a "kitaposott út" törvényét követve, újabb jelentős csapaékhullással havasesővel havazással esővel (újra nem ismétlem el a ciklonpályákat)
  Link
  Link

  A GFS fákylán is fel lehet fedezni a kettősséget kicsiben:
  Link

  7.-re megnő a szórás, pár tag csapadékkal és enyhébb idővel, míg mások hidegebb de szárazabb idővel számolnak.

  Bár a hideg száraznak nagyobb az esélye, de a mediterrán térség újbóli aktivizálódására is megvan az esély.

  Amenyiben az utóbbi fog realizálódni akkor komoly téli helyzet alakulhat ki nyugaton.
  Nem kell rá sokat várni, a modellek fejlődésével holnap estére kiderül ez is, a csötörtöki ciklont is már jó pár napja megfogták szépen.
 • A fáklyán jól lekövethetőek a mediterrán ciklonok:
  Link

  3 már azonosítható a dömpingben:
  1. holnap este (nyugaton havazás máshol havaseső, keleten eső)
  2. vasárnap (nagyrészt a délkeleti területeket érinthető havasesővel, havazással), de még a budapesti fáklyán is szépen releváns a csapadék.
  3. Egész jól azonosítható a február 4-5.-ei mediterrán ciklon is.

  Itt annyit megjegyeznék hogy az utolsónál már hidegbázisra érkezik rá a ciklon azaz ha hó esik a megmaradásra jobb az esély mint az előző kettőnél. A hőmérséklet alapján nagyrészt havazás várható.

  Megfelelő ciklonpálya esetén nincs kizárva akár országos szinten az idei tél legnagyobb területű havazása sem !!!
  Link


  1-2 modellfutás akár "beradagó" ciklonnal számol, összességében már 5% az esélye megmaradó de nagy hóra azaz 10 cm.-t többfelé elérő. Ezeknek a futásoknak a gyakorisága fogja meghatározni a következőkben hogyan módosulnak ezek a százalékos esélyek.


 • Ja és úgy van jelenleg is +4+8 fok hogy odafenn megvolt a lehűlés azaz -5:-9 fok van. Csakhogy az előrejelzést nem 1500 m.-re kell készíteni hanem 80-200 m.-re mert itt élünk és nem repülőn.


 • A ciklonpályák adottak. A kitaposott út elvét figyelmbe véve a pénteki ciklont jó eséllyel követi majd a többi.
  A ciklongenezis helyéhez mérten mind északkeli pályát vesz fel.
  Ezt mutatja a vasárnapi helyzet amikor várhatón kicsit keletebbi pályán de a pénteki nap ismérlődhet meg. Itt már egyre inkább a hideg oldalra kerülhetünk át.

  Ahogyan a Földközi Tenger medencéjében a hideg levegő egyre délebbre jut a ciklongenezis helye is eltolódhat dél felé, azaz a pénteki genova közeli genezist egyre inkább a jövő hét folyamán a KÖZÉP-Délolasz központ válthat fel.

  A következő a már említett Brit prememciklon hatásása minden bizonnyal pénteki napra lesz várható azaz 1,5 hét mulva. Ami bizonyosnak látszik hogy a balként ez is érinteni fogja.

  Nagy hóhaleyzet azonban ezekben még nincs, ugyanis egy adott pont fölött fenntálló tartós keveredési zónára van szükségünk, azaz ha a genezis albániától délre valósul meg és északi irányt vesz fel, na abból már komoly hóhelyzet alakulhat ki többfelé és nem csak regionálisan.

  Ha megszünik az hideg levegő utánpótlása a mediterrán ciklonok gyengébbek lesznek és egyszerűen hazánkban is átmeneti csended kevésbé csapadékos idő veheti kezdetét február 8.-tól.
  A mediterrán ciklonok pályálya is tőlünk délre tolódik és a magasban hidegebb levegő veszi át a végleges uralmat. De mivel már február közepét írunk lassan ez talajon kellemes 4+8 fokos értékeket jelenthet.

  Tehát jó eséllyel talajon egy csendesebb százarabb idő válthatja fel a mediterrán dömpinget.
  Minden jel arra mutat hogy jövő hét végén szünhet meg ez a mediciklonos helyzet.


  Egy modell egy helyben megdöglő medivel számol, ez igen nagy területen okozhatna nagy havazást Közép-Európában. Erre azonban kicsi az esély 10%-tól nem több.

  Tehát 1,5 hét múlva csendesebb egyhangúbb szárazabb időre van a legnagyobb esély éjszakai fagyokkal nappal kellemes hőmérséklettel. Bár a fáklyán vannak -7:-10 fok körüli számolt hőmérsékletek is, de jelentős hidegadvekció nélkül, és bizony hiába van odefenn hideg, február közepéhez közeledve nappal ez már nem hozna nagy hideget, inkább a napi hőingás növekedését segítené majd elő.

  Azt ígérni vagy mondani, hogy húú micsoda hó lehet belőle, vagy micsoda nagy változás lesz ez badarság. Egyetlenegy modell sem számol direkt meridionális áramlással, ha ez lenne pillanatok alatt lerántaná a nagyon hideg sarki légtömegeket. Egyelőre igazi mediterrán blokkoló Anticiklon sincs kilátásban, amire azt mondhatnám, hogy igen ez egy beragadó megdöglő ciklonról fog szólni. Bár ezek kialakulását amúgy sem lehet 2 héttel előtte pontosan megmondani. Mosolyogva lehet olvasni a nagyhavas szecenáriókat.

  Jó néhány napja olvasom hogy hóóó micsoda változás jön 28.-tól lehűlés stb. Nos olyan hideg van kinn hogy +4+7 fokok vannak az országban jelenleg. Ezt már jó 1:1,5 hete is írtam úgy gondolom elég pontosan.

  Ha erős -15:-20 fok árasztaná el Nyugat európát és délkelet felől erre csúszna rá egy aktív mediterrán ciklon na az okozhat erős havazást 10-20 cm.-t hideg fagyos idővel, de ilyenről még szó sincs.

  A vasárnapi ciklon ha így marad a pályavonala ahogy előre számolják keleten is okozhat szép havazásokat, kárpótolva őket. nevet


 • GFS minden bizonnyal igazodni fog ahogyan a berajzolt térképemen az ECMWF ENS is adja az útvonalat,de már UKMO is pedzegette.
  Link

  Ez válthatja ki a jövő heti mediterrán ciklon,mely jó eséllyel havazást okozhat nálunk!

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Nagyon korrekt és helytálló elemzéseket írsz, az Általad előrejelzett alaphelyzet valóban bekövetkezett, és egy ideig fennáll majd. Viszont, továbbfűzve a fonalat, az a bizonyos 144 óránál lefűződő peremciklon egy jókora meddé alakulhat át (jövő szerda), viszont a GFS és a GEM operatív futásai (január 28. 00 UTC), pld. Link és Link átmenetileg az ország jó 2/3-át ismét előoldalra tennék, ez pedig a Kisalföld és az Alpokalja, esetleg Nyugat-Dunántúl kivételével ismét intenzív esőt jelentene az ország jó 70%-án. Egészen más szcenáriót képvisel az ECM, amely jóval délebbre viszi a jövő hét derekán esedékes med pályáját, végső soron a Kárpát-medence nagy része végig hátoldalon maradna.
  Mind az egyes operatív futásokat, mind a fáklyákat nézve elmondható, hogy a két AC közé beékelődött európai teknő és az azon képződő peremhullámok, minket is érintő, illetve elérő frontjaikkal alaphelyzet akár február 10-e utánig is fennállhat még, ugyanis egy elég stabil, önfenntartó folyamatról van szó. Véleményed szerint meddig fog tartani ez az alaphelyzet és mi válthatja majd fel? Az indexek változatlanul inkább felfelé szórnak, ám a modelleken/fáklyákon a zonális áramlás visszaállásának egyelőre nyoma sincs. Érdekes lesz tovább figyelni, milyen módon fog ez az ellentmondás a továbbiakban feloldódni nevet

70386. (előzmény: 70378. szibéria) 2015-01-28 08:06:01

 • Egyszerűen nincs változás, tökéletesek a modellek.
  Mediterrán ciklonok útvonalában, vagy érintőleges jelleggel vagy "áthaladósan" marad a változékony idő.
  Beragadó döglődő ciklon egyelőre nem néz ki, azonban a jövő héten továbbra is egyre inkább a hideg oldalra kerülünk át. Havazás, havaseső és eső, ez lesz jellemző az elkövetkező időszakra.
  Megsaccolni sem lehet hát ciklon képződik és vonul át a közelünkben délnyugat felől.

  Arra a kis peremciklonra érdemes lesz odafigyelni ami jelenleg 144 óra körül a Brit szigeteknél jeleznek előre.:
  Link

  Az alaphelyzet változatlan, két AC közé beépülő teknő több középpontú ciklonrendszerrel ami élteti az a időszakosan a mediterrán térségbe lekeveredő gyenge hidegadvekció által indukált ciklongenezis és ciklonképződés.


 • Hosszú távon is tökéletesen működnek a modellek. A JMA továbbra megerősíti a pár nappal ezelőtt leírt északi áramlásban február elejére várható kialakuló peremciklonokat, hidegcseppeket. A korábban számolt lefűződés valójában megtörténik és itt Közép-eurórpa térségében egy több középpontú ciklonrendszer alakul ki. Ezekben a "ciklonokcsákban" jelentős de átmeneti csapadékrendszererek alakulnak ki. Mi ezen rendszer délnyugati részén helyezkedünk el. Újabb és újabb csapaégzónák érve el hazánkat. Minden halmazállapotú csapadék előfordul majd, nyugaton inkább szilárd, kelet felé havas eső és eső is várható majd. Ezeknek a peremciklonoknak a keveredési zónájában leszünk majd.
  Nagy lehűlésre ezért nem kell számítani.

  Február első napjaiban a rendszer hideg oldalára kerülhetünk, de a ciklonok továbbra is a közelünkben lesznek, így kevesebb csapadékkal de egyre inkább havazással folytatódik a változékony idő.


 • Vegyes csapadék várható hol eső hol hó ami 24-48 után elolvad a pozitív nappali hőmérsékletek mellett. Ez látszik most Február 03-ig itt Keleten. Összességében nagyon sok csapadékra 80% eső 20% hóra számítok.
  Dunántúlon lehet kedvezőbb helyzetben ott a következő 10 napban nagy százalékban szilárd halmazállapot lehet.
  Hegyekben 500 m felett viszont akár jóval 30 cm meghaladó hóréteg is kialakulhat a következő 10 napban. Az ott élők nagyon jól jönnek ki majd ebből a helyzetből.

70380. 2015-01-22 14:16:29

 • A jövő hétvége felé nagyon úgy néz ki hogy különös helyzet állhat elő a környezetünkben és igen viharos időjárás alakulhat ki már ami a szelet illeti és hogy miért?Ezért!
  Link
  A két szupermodell ritka helyzettel számol,de egyik kimenet sem egyforma,tehát nagy a bizonytalanság,de az északi ciklon egyre valószínűbb.
  Link
  Link
  Link

  Véleményem szerint igen jó esély van arra hogy ez a ciklon egy erős mediterrán ciklont is generáljon amellyel egybekapcsolódjon.A hajlama nagyon megvan ennek a forgatókönyvnek a modelleken.A ciklonális görbületet a jobb felbontású modelleken minden futásban észre lehet venni.

  ECMWF:Link
  GFS:Link
  Hajszálon múlik a dolog,de szerintem az ECMWF pont ilyennel számolt az utóbbi futásában,majd dinamikusan egy 985-ös középponttal délkeletre helyezte tőlünk amely szerintem a mediterrán ciklon.
  Link
  A csapadékot a modellek a jövő hétvégére lassan,de elkezdték emelni,de ezt főleg az ECMWF fáklyán lehet jól látni már Pécs és Szeged térségére.
  Link
  Link
  Amennyiben tovább hűtenek,illetve kellő hideget hoznak a közelünkbe lassan,fokozatosan a modellek úgy egyre jobbak az esélyek egy pengeél helyzetre,hiszen az átlag T850 és -2 körül mocorog.Ezt követően akár drasztikus,gyors hidegbeáramlás is létrejöhet amely szintén ciklon hátoldali helyzet,de nem tudni hogy mediterrán ciklon áramlási rendszerében lesz-e vagy csak az északnyugati erős ciklonéban.Ha az első mediterrán ciklon nem alakul ki akkor könnyen meglehet az esélye egy másodiknak amelyet gondolom én egy peremhullám válthatna ki.Ez látszik az ECMWF-en és a GFS-en is űridőben!
  Link
  Link

  A GFS fáklya szintén nagyon jóra sikerül amelyben látom azt a lehetőséget végre hogy egyelőre még halovány esélyekkel,de egy nagyon havas időszakot is kaphatunk!A jövő hétvégén természetesen átmeneti előoldal is benne lehet esővel,de ez a dolog is messze van jelenleg,de említésre kell bírni!
  Link
70379. (előzmény: 70378. szibéria) 2015-01-21 16:30:02

 • Január 30.-a környéken érdekes időjárási helyzet van kialakulóban.
  A már említett két anticiklon közé beépülő alacsony nyomás teknő végén egy aktív ciklon lefűződése várható. Mivel elmozdulni nem tud, így a modellek alapján tartósabb csapadékra van kilátás vegyes halmazállapottal. Ebből tartósabb előoldal is lehet, de akár hátoldal is. A fáklya 850 hpa.-on -6 +2 fok között szór.

  ECM fáklya 0:-5 fok között szór a kérdéses időszakban, de a csapadék sziginikáns eltérést mutat, azaz jó eséllyel egy csapadékosabb időszak jó eséllyel következik be.

70378. 2015-01-18 12:21:05

 • Január utolsó napjaiban és február első napjaiban un. Omega típusú időjárási helyzet alakul ki.
  Ezt a típust az 500 hPa-on a főizobárszint analízise alapján szokták meghatározni.
  Tóth Tamás tanulmánya alapján
  (forrás: TÓTH Tamás 2007 Jelentős csapadékhullással járó Földközi-tengeri ciklonok klimatológiája
  blokkoló anticiklonok gyakoriságának függvényében. Diplomamunka. ELTE).

  elkülöníthetjük az alábbi rendszereket
  1. Rex-típusú blocking
  2. ómega-típusú;
  3. tűzgyűrű, avagy leszakadó AC
  4. leszakadó, alacsony nyomású rendszer
  5. és végül kettéhasadó áramlási mezőt.

  Részünkre a következő 2 hétben az Omega helyzet lesz a fontos Nevét onnan kapta hogy hogy az áramlási képe a görög ómega betűhöz hasonlít. Ez a helyzet az 500 hPa-os főizobárszinten jelenik meg, melyben
  a többi típustól eltérően a fennmaradása alatt, alig-alig változik a C és az AC helyzete.
  Eredetileg ciklon foglal helyet az ómega betű két oldalán, a jövő héten viszont épp ellenkezőleg Két AC között foglal helyez az alacsony nyomású teknő
  Jellemzője, hogy a ciklonok elhelyezkedési helyén az időbeni állandóság miatt gyakran jelentős mennyiségű csapadékhullás, illetve kis területen belüli nagy eltérés tapasztalható.

  Esetünkben az azori térségben aktív AC központ és északkelet Európában berendezkedő AC rendszer közé beszoruló alacsony nyomású övről beszélünk melybe hazánk is bele fog tartozni.
  Ez gyakori és tartós mediterrán ciklon kialakulásával jár a F-t középső medencéjében, akár több középpontú rendszer is kialakulhat.
  Később az ÉK európai AC peremén a rendszerbe egyre higegebb levegő áramlik, ami a csapadékos időjárás fennállása mellett fokozatos lehűlésre ad okot.
  Mivel azonban északnyugati az azori AC peremén túl hideg nem tud leszivárogni, ezért ezek a ciklonok sem túl erősek, gyakorlatilag alig alig elmozduló rendszerekről van szó amiben csapadékgócok alakulnak ki, de nagy folyamatos csapadékot nem tud okozni, általában 995-1010 hpa közötti légnyomással lehet számolni.

  Ez a rendszer határozza meg hazánk időjárást is.
  Mit jelent ez nálunk?
  1. változékony idő (eső majd havas eső és hó is lehet)
  2. az idő előrehaladtával csökkenő hőmérséklet, (akár nappal is 0 fok köré eshet)

  Ez a rendszer jó eséllyel egészen február 5-6.-ig fennálhat majd.

  Bár a modelleken nem látszik, de a JMA analízistérképei alapján ilyen helyzetben magassági hideg örvény ciklonális áramlása épülhet ki, fűződhet le a közép troposzféra rétegében, ebben az örvényben található levegő hidegebb, mint az azt körülvevő légtömeg. Természetesen ez kisebb skálájú
  légörvény, mint az érettebb stádiumú extratrópusi ciklon, végfázisban izolálódnak a fő nyugati
  áramlástól. Ezeknek a magassági örvényeknek az alatta lévő instabil levegő miatt konvekcióhoz kapcsolódó események is jellemzőek, így az elkövetkező 2 hétben konvektív csapadékképződés sincs kizárva (záporok, hózáporok).
  Ezek gyors mozgású kis rendszerek, de meglepetés havazások is valószínűek ezekből.70377. (előzmény: 70376. macitesi) 2015-01-16 15:10:23

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#260300)

70376. 2015-01-16 12:48:23

 • A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
  - Meteorológiai társalgó (#260299)

70375. (előzmény: 70374. Rudolfking) 2015-01-15 11:46:40
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Ha már Te is bizakodó vagy, akkor elég jól állnak a tél esélyei ezek szerint. Az a bizonyos utolsó atlanti ciklon, amely átcsúszik a két AC jó eséllyel a jövő hét második felében bezáródó kapuján, döntő szereplője lehet a tél visszatérésének, amely a véletlen egybeesése folytán szinte egybeeshet majd a ´pálfordulással´ (január 25.) Az izlandi blocking a reykjavíki fáklya tanúsága szerint csupán átmeneti lesz, nem így a skandináv, ezért a nálunk eleinte előoldallal járó, majd fokozatosan délkelet felé távozó, illetve a Skandinávia felett megerősödő AC közös áramlási rendszerében megindulHAT a fagyos kontinentális hideg levegő délnyugat felé, ami a továbbiakban esetleg újabb mediciklonokat triggerelhet. Ezzel együtt elég vontatott folyamatnak néz ki a hátoldalra kerülés, az indexekből sem lehet egyértelmű tendenciát levonni (összességében csökkennek ugyan, de egyelőre nem nagyon akarnak határozottan a negatív tartományba csúszni), így (mivel a latolgatásba újabb és újabb forrásokat vonok be), és bár a várható makroszinoptikai helyzet összességében elég ígéretes, engem itt és most még mindig nem tud meggyőzni arról, hogy ez január végére egy tartósabb (legalább 1-µ hétig, netán tovább) tartó, klasszikus stabil téli felállást fog-e eredményezni, vagy csak egy újabb néhány napos ún. telecske sül ki az egészből, amit később ismét legyűrne az ismét erőre kapó atlanti csigagyár, vagy egy nyugat-európai új teknő erős előoldala.

70374. 2015-01-14 21:57:32

 • Most úgy tűnik, mégsem jött be a modellek várakozása az AC-híd utáni izlandi ciklonnal (amit 960 köré vártak, de a 940 se volt kizárt, a 980 pedig a legenyhébb verziónak tűnt): Link Jó a 1000 alá megy, 990 felett várható a minimuma. Ezzel együtt viszont ahogy csattan össze az óceáni és a skandináv AC "kapuja", még átcsusszan egy ciklon ( Link ), és ez már szintén szinte csúszik a borítékba, mert a brit nyomásfáklyákon megjelenik ( Link ), nálunk pedig ennek előoldalán számíthatunk az enyheségre: Link (a pukli 20-án). Ennek lefolyása, pontos elhelyezkedése (meg azért az, hogy így alakul) egyáltalán nem eldőlt, még sokat módosulhat, akár ezer km-es nagyságrendben is (ld. futások közötti hajmeresztő szórás). A folytatásról pont ez utóbbi mondat miatt nehéz beszélni, de szerintem a legjobb havas, téli és hideg helyzetek alapját teremti meg. Vagy sok esőt előoldalon természetesen.
  Szerintem most elképesztően jók az esélyeink, biztatóak az indexek, a tendencia, az amerikai hidegelárasztások mértéke, minden passzol. Aztán lehet, hogy ezért, de a modellek se húzzák elő a kalapból a zonalitást (egyelőre?).

70373. 2015-01-13 17:56:41

 • Nekem ez nem tetszik: Link
  A NAO fontosabb mint az AO számunkra. Egyenlőre ugyan azt tudnám írni ma is mint tegnap vagy tegnapelőtt.


 • Egyelőre majd ha a modellek is megerősítik több napon át a kialakulását akkor téli időben reménykedhetünk akár a keményebb fajtából.Az anticiklon az egy magasnyomású légköri képződmény.Havazásról most még kár beszélni mert a modellek nem látnak ilyesmitnevet


 • A lap alján van olyan ,hogy kislexikon.Alapfogalmak!!!A jelenlegi tudomány nincs ilyen szinten,hogy "Egerben mikor fog havazni".


 • Csak azt nem értem, hogy most akkor ez mit is jelent. Linkelget sok térképet, de azt nem értem hogy hosszútávon ez mit hoz ide felém. Konkrétan Egerre gondolnék. Itt is várható majd havazás eszerint? Mennyire lehet számítani úgy körülbelül és kb. mikorra várható majd. A Skandináv Ac az micsoda? Valami felhőfajta? Köszönöm a válaszát.

70369. 2015-01-12 17:27:17

 • Szép is lenne az AO ha kiegészítetted volna a NAO-val. Link
  Engem jelenleg ez még "komoly" dolgokról nem győz meg. Januárban -5C éjszakák +5C körüli maxik úgy gondolom elég gyenge téli időt jelentek. A fagymentes éjszakák meg nagyon enyhe időről árulkodnak.
  Tehát az látszódik -megint csak lassan-, hogy talán normalizálódik valamelyest a januári "meleg". De nagy havat, komoly hideget én az NAO-AO indexeken még nem látok. A nyomás fáklyák más tészta DE ott is nagy a bizonytalanság. szegyenlos

70368. 2015-01-12 14:47:00

 • Jelenleg ismét jó esélyeket vetít előre az AO index a jelentősebb zuhanásával,de azért még mindig akad 1-2 tag amely más irányba tart.
  Link

  Véleményem szerint nagyon jók az esélyek arra hogy egy Skandináv Ac is kialakuljon és hogy miért és én hogy látom azt elmondanám.
  A helyzet az hogy a GFS azzal hogy létrehoz egy atlanti-Ac hidat lehetőséget ad annak hogy Skandinávia felett megnyugodjon a légkör és ne próbálkozzanak a ciklonok újabb és újabb támadást indítani a nyugati partoknak.
  Link
  Ezt követően kissé lenyugodnak a ciklonok is Izland térségében és Skandinávia északi részére már hideg levegő kezd el szivárogni 174 óránál:
  Link
  Mindezek után jól látni hogy itt 192 óránál már 1015-ös a légnyomás nagy területen Skandinávia felett.
  Link
  Ez után 204 óránál máris kialakulna az Ac 240 óránál,de akkor már Izland térségében is aktivizálódnának a ciklonok és nekifeszülnének az anticiklonnak.
  Link
  Az Izlandi ciklon elég valószínű az utóbbi időpontban,de azért a nyomás fáklyán még van szórás bőven:
  Link
  240 óránál az ECMWF is számol egy Észak-Skandináv Ac kialakulásával,de szintén számol az Izlandi ciklonnal is:
  Link
  Ezt követően nem elhanyagolható eséllyel akár egy Azori és Szibériai magasnyomású gerinc vagy híd is kiépülhetne:
  Link
  Link
  A Skandináv térség felett is meglehetősen bizonytalan a légnyomás,de ezt a fáklyán is láthatjuk.A kilátások viszont egyre jobbak:
  Link
  A Brit nyomásfáklya is sokat ígérő,de meg kell említsem a mediterrán térséget is amelynek a nyomásfáklyáján nagyon elkezdtek lefelé is szórni a tagok és nem véletlen.
  Brit fáklya:
  Link
  Mediterránum:
  Link
  Azt gondolom hogy ki tud majd alakulni a jövőben a Skandináv Ac és meridionálisba fordulhat az áramlási kép így akár komolyabb havazások alakulhatnak ki,de ezt most még kijelenteni nem szabad.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Amint mar a jelenlegi zonalis időszak elején sejthető volt, az egész nem ígérkezik tul hosszúnak, es szombattól valószínűleg egy új makrofelallas következik, eleinte mérsékelten hideg idővel, majd 20-a után megjelenhetnek az eszaknyugat felől érkező csuszopalyas ciklonok, amelyek akar ígéretes havas helyzeteket is kihozhatnak magukból. Űrtavban kétfajta folytatást tartok elképzelhetőnek: az egyik egy felblocking felállás, alapvetően eszaknyugati áramlassal, időnként lefűződő ciklonokkal, akár medekkel, a másik a PARA által mutatott december végi drasztikus hidegleszakadas reloaded, végül ott van meg a lehetősége, hogy a 20-a körüli mérsékelten hideg időszak után átmenetileg ismét erőre kap a zonalitas, majd végleg északira, északkeletire fordul az aramlas es a hideg végül így is, úgy is eláraszt minket. Összefoglalva, szendvics-január lehet az osszmérleg, nem lepne meg, ha meg egy keményebb fagyos időszak is összejönne meg a hónap végéig hideg


 • Ezért mondtam, hogy nem kell merev definiciókkal bajlódni. Azt meg úgyis látjuk, hogy a minket érintő hosszú légpályák ny-k-i, vagy é-d-i irányúak. Látjuk továbbá
  a ciklonok és anticiklonok elhelyezkedését. Rutinos amatőr az esetek döntő többségében keni-vágja ezt.


 • Hát igen. De ha így vesszük, akkor olyan, hogy zonalitás, nem is létezik, hiszen az abban mozgó ciklonok előoldalán déli, hátoldalán meg északi az áramlás, tehát tulajdonképpen meridionális... Ilyen megközelítésben csak hibrid áramlási kép létezik. Hiszen bárhova teszed a "megfigyelési ablakot", ott nem lesz folyamatos, egyenletes ny-i áramlás. De szerintem te is tudod, hogy nem az a lényege a zonalitás-meridionalitás definiálásának, hogy egy adott "megfigyelési ablakban", egy adott pillanatban éppen milyen az áramlás iránya....


 • "Szerintem a légkörben egy MAKROfelállást nem lehet "ránk nézve" - azaz tulajdonképpen MIKRO léptékben - értelmezni."

  Ez nem egészen van így. Ugyanis a hemiszférán egyidőben, egymás mellett léteznek zonális és meridionális áramlási képek (olyan, hogy a nyugati áramlási gyűrű egyszerre hullámzik be, vagy egyszerre simul ki az egész "hemiszférán", csak a forgókádas kísérleti légkörmodellben van)
  Tehát, hogy zonális, meridionális, avagy hibrid (mert ilyen is lehet!) áramlási képet látunk, az attól is függ, hogy a hemiszférán hova tesszük a megfigyelési "ablakot"
  Például az típusos felállás, hogy az óceánon zonalitás van, Európa középső, é-d-i sávjában magasnyomású gerinc, melynek előoldalán hideg, sarki levegő áramlik a Kelet-Európai-síkságra ill. az Ural vidékére, hátoldalán viszont meleg, szubtrópusi levegő áramlik Nyugat-Európa fölé.
  Nos, akkor ez az Izlandtól az Uralig terjedő földrajzi Európa vonatkozásában miféle áramlási muszter? Zonális vagy meridionális? Ez bizony nézőpont, megítélés kérdése. Leghelyesebb, ha hibridnek nevezzük.


 • Ok, így már világos, köszi. A januári térkép valóban kezd már színesedni.. persze sárgulni, nem kékülni. zavarban

Mai dátum

2015. május 24., vasárnap

Eszter, Eliza

Utoljára feltöltött kép

36940

Hírek, események

Egy késői és egy korai (szub)trópusi ciklon 2015 májusában

Érdekességek | 2015-05-12 16:17

pic
2015 májusának elején két érdekes ciklon is kifejlődött a trópusi óceánok felett.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 4:46  napnyug 20:14
Szolnok: napkel 4:55  napnyug 20:18
Budapest: napkel 4:58  napnyug 20:23
Siófok: napkel 5:04  napnyug 20:25
Szombathely: napkel 5:09  napnyug 20:32
Lap tetejére