Rákóczifalva

2016-02-07 23:58:52

T: 2,4 °C

RH:  P: 

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12

70818. (előzmény: 70817. csokito18) 2016-02-06 19:07:53

 • Jó meglátás. A jövő hétre esedékes légnyomás-esés után magasabb nyomású időszak jön, ez szinte borítékolható. A kérdés, hogy makroszinoptikailag ezt teljes blokk, félblokk, vagy e kettőnek "ránk kenődő" anticiklonos változata fogja-e megvalósítani. Továbbá, hogy milyen tartós lesz a magasabb légnyomás. Tartósabb blokk, északkeletire forduló áramlás esetén valóban előállhat az a derült, gyenge légmozgású, nagy napi hőingású időjárás, ami egyébként február második felére elég tipikus is. De persze most még nem tudhatjuk, hogy tényleg ebbe az irányba tendálnak majd a folyamatok. Előfordulhat, hogy közép-európai AC és félblokk között ingadozó felállások lesznek végül uralkodóak, és az atlanti hatás tartósan már nem blokkolódik.
  Ha megjönne a tartósabb blokk, nem mindegy, hogy az azt megelőző ciklontevékenységből kialakul-e jelentősebb hótakaró. Ennek időjárás-módosító hatását nem kell ecsetelnem.
  Persze, a fentiek egyelőre tippelgetések -de azt hiszem, az alapvonalak nagyjából ezek.

70817. 2016-02-06 10:08:34

 • Ahogy haladunk a zonális ciklus idejében, némi változás már megfigyelhető a modell térképeken. Mindkét "királyi" modell(Ecmwf,Gfs) 120-144 órától jelzi az Északkelet-Európai anticiklon térnyerését, létrejöttét. Noha egyenlőre számottevő hidegfelhalmozódás nélkül, de a maga a terjeszkedő magasnyomás térhódítása kihat az Atlanti ciklontevékenység képződményeinek pálya vonalára. Igy az Ac-nak nyugatról neki feszülő ciklonok vagy meredeken északnak vagy mint a jelenlegi trenden látszik csúszópályán a magasnyomás alá Közép- és Kelet - Európa felé hatolnak.Már csak hab a tortán, hogy a (csapadék szempontjából) jótékony nyugati áramlás,s nem ényi ami elnyírhatja a medi kezdeményt vagy elviheti délebbre a pályáját mediterrán ciklont generál, s javarészt a Kárpát - medencén át vezeti útját felkanyarodva.

  Egyenlőre a csapadékos,gyakori fronthatásos verzióra áll a zászló, bár űridőben(168-on túl) vannak meridionális kilátások, akár félblockingos beütéssel.

  Én inkább -véleményem szerint- késő téli,száraz hidegre tenném voksomat a hónap közepétől. Továbbra is működő atlanti ciklontevékenységgel, de már nem nyomulnának be a kontinens belsejébe, hanem kint maradnának az óceánon, Izland térségében. Egész Európában Voyekov tengelyre apelálló északkeleti áramlás, nálunk napsütés és csípős éjszakai fagyok, nappali átlagos értékek, míg talán Dél - Európában sekély alacsony nyomású mezővel. • Ugyanazt írtad, mint én:
  "A hideg felhalmozódás persze még lehetséges február második felében, akár március elején is, de ez már nem "olyan", mint egy január eleji..."

  Természetesen lehetnek komoly hidegdepók. kacsint


 • A jövő latolgatása kapcsán nem említettem, hogy az idei tél olyan lenne, mint az elmúlt kettő, hiszen azokban az én lakhelyemen még érdemi hóréteg sem alakult ki, ezzel szemben idén január elején és főként január közepén volt havas epizód, mégha a lehullott mennyiséggel nem is dicsekedhetnék, legalább szánkózásra futotta.
  Azt sem állítotom, hogy jelen helyzetben nem lehet márciusban hideg epizód, sőt, a március ez miatt akár negatív anomáliás is lehet, a tél végére kialakuló makrohelyzet eredményeként, de a lényeg az epizódjellegen van, azon, hogy lábas hideg sem lesz, illetve azon, hogy az már nem olyan lesz mint ha február elején kaptuk volna, közte időről időre megjelennek enyhe - langyos tavaszi napok is. Lehetnek akár szép télies látványú reggelek belőle, de a nappalok hosszabbodnak, a napsütés gyorsan felkapja a talajt 0 fok fölé még egy átmeneti -10 fokos t850 esetén is, a hó gyors olvadását okozva, a hó és fagy uralma rövid úton leáldozott.

70814. 2016-02-03 13:34:27

 • Link
  Link
  Link

  Ezen a pár képen azért szerintem kivehető, hogy lassan közeledik egy újabb télies epizód, legalább rövid időre, de lehet hogy hosszabb távon is: látszik, ahogy az észak-atlanti ciklonok idővel elgyengülnek, s egyre inkább Ac-dominancia jelentkezik az atlanti térségben, egyelőre még az óceán fölött. Persze először csak tengeri eredetű hidegbetörések érkezhetnek ilyen szituációból, de idővel a kontinens felett is fokozódhat az Ac-hajlam ez pedig tudjuk mivel járhat... hideg
  Egy szó mint száz, ez a tél nagyon nem az a tél, amit az előző 2 évben megszoktunk, hiába állítják páran az ellenkezőjét. Ráadásul hosszabb távon továbbra is meridionális korszakban vagyunk, a zonalitás csak átmeneti jelleggel jelentkezik ilyen áramlási viszonyok közepette. Erre a korszakra pedig a meleg nyarak mellett nemritkán hideg (néha kifejezetten hideg) telek a jellemzőek.
  Szóval levonva a konklúziót: nagy esélyt adok most egy február végi akár komoly hideg epizódnak is, ami átnyúlhat akár március első felére is. nevet


 • Én azért ezt ilyen kategorikusan nem jelenteném ki. Komoly hidegdepók még febr. közepén is kialakulhatnak északkeleten, fagyos légtömegeik el is érhetnek minket. Blockingos, szárazföldi hidegbeáramlásos hetek bőven lehetnek február folyamán, de még március első dekádjában is.
  Természetesen ez teljes általánosság, egyelőre a modellek ennek nem adják jelét.
  Viszont az is igaz, hogy nagyon-nagyon szép havas, hideg epizódok lehetnek nálunk klasszikus lábas hideg nélkül is.


 • Egyetértek! Ilyen előzménnyel (és jelennel) a lábas hideg verziót a mostani tél "repertoárjából" kihúzhatjuk.(?) É-i és ÉNY-i hideg elárasztások még lehetnek február 15-e után. Akár medi. ciklonos helyzet is adódhat, de ahhoz, hogy ez komoly havazást (és utána tartósabb telet) okozzon, azért kellene ÉK-i hideg bázis...
  A hideg felhalmozódás persze még lehetséges február második felében, akár március elején is, de ez már nem "olyan", mint egy január eleji...

  Európa ma reggel 5:30 kor: Link


 • Egyre inkább úgy néz ki, hogy a jövő hét eleji felmelegedést 7 nap múlva újabb követi.
  Február második felében már ritka a tartós lábas hideg elhúzódó enyhe előzménnyel. Nem ritka azonban olyan előzménnyel, amikor az addigi tél jellegét túlnyomóan ez határozza meg
  . Idén van blokkingra való hajlam, de jellemzőek voltak a hetente szerephez jutó nyugati áramlások is, így igazán számottevő L.H. helyzetről nem beszélnék. Ezekre az időszakokra jellemző állóvizeink tartós befagyása, idén a Velencei tó igen sekély része mindössze 1-2 napig volt korcsolyázható. Mindössze január elejére volt jellemző, hogy a nappalok is stabilan fagypont alatt maradtak. Február 20 a táján jellemző a télnek egy utolsó eresztése, idén is valószínűsíthető 20 és 25 között. Ilyenkor átmenetileg valóban kaphatunk akár egy zordabb hidegelárasztást is, havazással. 25 -e aztán ugyancsak fordulónap, hónap fordulójára megenyhülhet az idő.

70810. 2016-01-31 18:51:13

 • Meg tudná valaki adni, mennyi volt a DAI számolt értéke 2015-14-13-ban? A többit megtaláltam, de ott csak 2012-ig szerepel. A sarki jég és a decemberi időjárás összefüggését vizsgálnám, bevonva a decemberi anomália indexet is. A jég adatai megvannak.


 • Meglátásom az, hogy elsősorban nem a mostanra várható helyzetből kell kiindulni, hanem a tél eddig eltelt idejének jellegéből. Nemegyszer fordult elő ugyanis, hogy nagy blokkok, komoly északkeleti hidegdepók látszólag felszámolódtak a környékünkön egy-egy zonális epizódban, aztán szinte a "semmiből" visszajöttek. Egyébként még a legzimankósabb, nagy teleken is mindig van egy-két rövidebb zonális időszak. De a hideg szinoptikai képek "semmibe" tűnésére, majd visszatérésére a legjobb példa talán 1992 január első fele.
  Szóval, hogy most jószerint csak a Svalbard közelébe előrejelzett alacsony T850 figyelmeztet a tél esetleges drasztikus visszavágására, senkit se tévesszen meg. A január eddigi része megmutatta, hogy idén van lehetőség teljes blokkra, lábashideg-elárasztásra.
  Egyébként a magam részéről a februárban oly gyakori északnyugati irányításnak, mikor az északra felnyúlt azori peremén egyre-másra görögnek le a ciklonok az izlandi térségből, nem sok jelét látom. Őszintén szólva kevéssé hiszem, hogy ilyenfajta helyzet legyen a tél maradék részének meghatározója. Szerintem inkább a lábas visszatértének van esélye, ha előbb nem, február közepe táján.
  A sztratoszférikus melegedést, amennyiben tényleg blokkhelyzethez, azonalitáshoz vezet, ilyenkor február táján jó lesz komolyan venni.


 • Sok minden múlik azon, hogy a nyugati áramlások mennyire képesek kiszorítani a kontinentális uralmat. Valahol, az eddigiek alapján az a meglátásom, hogy újra meg újra lesz esélye kiseperni. A szituációt egyfajta zipzár effektusként aposztrofálnám, alapvetően blockingos túlsúly, amit időről időre, de gyakran zónális próbálkozások szakítanak meg; ez okozta nyáron is ezt a furcsa hőhullámokkal és hűvös, nedves időszakokkal váltakozó mintázatot.
  Éppúgy előfordulhat már az is, hogy pont a mostani DNY i áramlás úgy fordul meridionalitásba, hogy rajtunk keresztül szívódik be a meleg Afrikából, a hideg pedig tőlünk nyugatra, vagy keletre szakad le, persze kaphatunk ellentétes szituációt is, csakhogy utána megint egy átmeneti nyugati epizód felülírja a szcenáriót. Ahhoz hogy a február zord legyen, a kontinentális ÉK irányításnak tartósan be kellene ragadnia. Erre utaló jeleket a mostaniak alapján nem vélek felfedezni. Az tény, hogy jelen helyzetből a jövőre nézni nagy arányban a szubjektív megérzések világa.


 • Azt nem hinném, hogy a mostani helyzet a 2007. január végire emlékeztetne. 2006/2007 súlyosan anomáliás tél volt, szokatlan cirkulációs állapotokkal és tendenciákkal.
  Szerintem a tél hátralevő részének nagy kérdése, hogy a sarki-kontinentális hidegtömegek fel tudják-e tartóztatni, ki tudják-e zárni jelentősebb időre az óceáni hatást. Ebből a szempontból roppant nagy különbségek mutatkoznak az egyes évek között. Előfordulhat 1985-ös fajta február, mikor az egész hónap, sőt március első fele a kontinentális hideg jegyében telt el. Ilyen volt az 1929-es, 1956-os, és részben a 2012-es február is. Úgy látszik, létezik ez a fajtája a késő télnek, amikor a szibériai légtömegek szinte totális uralmat gyakorolnak, és a fagyos légtömeg fittyet hány a nappalok hosszabbodására, emelkedő napállásra. De meg kell mondani, a télnek ez a fajta kimenetele nem gyakori.
  A gyakoribb, hogy az áramlási kép zonalitás-félblokk-blokk között ingadozik. A hidegbeáramlást követően ránk kenődik az északnyugati AC, és mire igazán le tudna hűlni az idő, máris enyhébb levegőt kapunk a magasban ny-ény-ról. Majd ismét a blokk felé mozdul a folyamat, a hf után é-ény-ra fordul az áramlás. De a lényeg, hogy hosszabb időre nem áll meg a nyugati komponensű drift, nem küszöbölődnek ki térségünkből az óceáni légtömegek (a sarki-tengeri levegőt is ide számítom) Itt kapcsolódok az általad írottakhoz: ilyen esetben bizony számíthatunk a kora tavaszias (sőt tavaszias) napok ismételt visszatérésére.(Természetesen sok másféle szinoptikai kép is elképzelhető a télutón a medciklonosoktól kezdve a tiszta zonálisig, de ezek valószínűsége kisebbnek tűnik)
  Kérdés, hogy a kilátásban levő legalább 10 napos zonális, enyhe etap egy ilyen alapvetően északnyugati irányítású jellegű február előfutára-e? Elképzelhető, de távolról sem biztos. Mint ahogy egy blokk-hajlamos, déli áramlású enyhülés sem lenne garancia a "hideg" szinoptikai képek későbbi visszatérésére, uralmára.
  Az a szép a mostani helyzetben, hogy nem igazán látszik, hogy fog végződni az idei tél, a jövőt sűrű homály fedi. Lehetne mondani, hogy a karácsonyi nagyon szép, kifejezett lábashideg-beáramlás valami módosult változata jelentkezik még március közepéig -de ez sem biztos. Mindenesetre a tél eddigi lefolyása: decemberi északi zonalitás, fölöttünk igen tartós anticiklonnal, csendes, sokszor ködös idővel, majd utána mind hidegebb idő januárban -mindez hihetővé tesz egy zord télutót... Csak hát lehetséges, hogy a folyamatok végül nem ebbe az irányba mennek.
  A kilátásban levő major sztratoszférikus bemelegedés az északi hemiszféra fölött meridionális áramlási képeket, azonalitást hozhatnak, de mérget persze erre se lehet venni.
  Szóval, sok minden lehet még ebből. Na de, nehogy "nesze semmi, fogd meg jól" legyen az írásom: véleményem az, hogy talán valamivel hihetőbb most egy zord február, mint egy igen enyhe, tavaszias.


 • Nem szeretnék ünneprontó se nem népszerűtlen lenni, de jelen modellek által felfestett szcenárió jövőre nézvést, nekem egyfelől a 2007 január 2. dekádjától február közepéig tartó időszakot juttatja eszembe. Na az nem 3 hetes zónalitás volt. Ami most látszik, a modellek már mára lényeges enyhülést vártak szinte a teljes Dunántúlon 5 fok feletti T vel (ez csak a DNY határ mentén valósul meg, ÉK dunántúlon és az ország északi harmadán havazik/ ónos-havaseső esik 0 -2 fokban. A melegedés vontatott, hullámzó, mint ami egy ilyenkor az Azori térségből támadó melegnyelvek során szokott lenni).

  A jelen helyzet klasszikus a téli félévben, különösen tél végén. Sokáig konzerválódó a hideg az ország ÉK-i harmadán, egészen az első hidegfrontig, ami bár T850 en T csökkenést hoz, de a talajon jelentős melegedés kezdődik országosan. Erre föl jövő hét elején még a 10 fokos T850 is megnyalhat délről, amiből érdekes maxik kerekedhetnek főn hatására. Nincs benne semmi különös, hiszen 2004 február 4 vagy 5 én Szentgotthárdon nem sok híján "nyári" nap lett, Ettől talán azért jelenleg nem kell tartanunk.

  Másfelől a tél első felében ezek a hirtelen melegbenyomulások az erős blocking hajlam jelei és még a Földközi térségben tárolt nyári melegből is táplálkoznak, viszont a tél második felére gyakran statikusabb helyzetet jeleznek, az ÉK i kontinentális légtömegek uralmát, hűtőszekrény effektet és tartós hideg esélyeit jósolják. (2009-2010 karácsonya)

  A tél második felében azonban ezek a kiugrások már nem ezt a nyugalmas télvárást jelentik. hanem azt, hogy mostantól már újra és újra számíthatunk ezekre.

  Számomra a CFS futás távoli bizonytalansága, erős szórása is információval bír, hiszen ilyenkor a szórás lehetséges kimenetek időbeli összecsúszását is jelezheti (az AO és NAO jövőbeni változékonyságát, ami a makrocirkulációs ciklussal ütemben vagy ellenütemben sokféle kimenetet eredményezhet, a velük való kapcsolat nyomán hasonló következtetéseket a T850, P fáklyákról is le lehet vonni.

  A szép finálé tehát ezzel együtt benne lesz a pakliban, épp február utolsó dekádjában az új cirkulációs ciklus valószínűsíthető indulása előtt, amikor is esélyes, hogy a hideg oldal újra beragadjon egy rövidebb időszakra (3-5 nap). De a mostani helyzet nekem irányadó arra , hogy a hirtelen beköszöntő tavaszi, enyhe napokkal időről időre számolni lehet/kell, ami végül pozitív anomáliába is tolhatja a mérleget (mivel az inverziós hatások dinamikus időjárás mellett kiiktatódnak). Jellemző lesz az időjárásnak ezen változékonysága a tavasz első felére is, ekkor ez már az anomáliára ellentétes hatással lehet.

  Az persze már egy régebbi megérzés kategória, hogy a szinoptikai helyzet érdekességéből adódóan hasonlóan szélsőségesen ugrálhat a T menet a tél végén és tavasz elején, mint ahogy tette 2015 augusztusában, szeptemberében, sőt egészen október első napjaiig.

70805. (előzmény: 70804. Nyuli) 2016-01-24 23:33:24

 • Már múltkor megrendeltem a név-szülinap kombómra a nagy havat és hideget.laza
  Szóval már csak azért is valamit produkálnia kéne február első hétvége előtti pár napjának, vagy jó lesz hétvégére is.

70804. 2016-01-24 14:58:49
 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Előre szólok, ez egy nagyon hosszútávú latolgatás, de méginkább találgatás lesz, mégha nem is minden alapot nélkülözően hideg
  A február 3-5-i csúcsponttal előrejelzett MW-t a modell továbbra is igen stabilan, immár megingás nélkül adja, csupán a csúcs időpontja kérdéses, illetve maga a csúcs mértéke; az utóbbi futások az előbbit úgy február 3-5 közé, utóbbit pedig akár -4°C-ra teszik. Ezzel egyidőben érdekes blokkinghajlam alakul ki a térképen, az időszak legvégén lefüződő skandináv AC-val, mely utat nyit a nedves léghullámoknak a mediterrán térségbe, ott ciklonhajlamot generálva, miközben talajon KÉK felől igen hideg légtömeg érkezhetne. A NAO a hónap végéig már csökkenő tendenciát mutat, kb. február 3-tól pedig jelentős szórásba kezd. Összegezve az összegzendőket: nem szólt még a finálé hideg Egy részletes prognózishoz az időtáv természetesen extrém nagy, de a tendenciák értelmezése már lehetséges, főként, hogy több tényező egy ideje stabilnak látszik. Meglátjuk. Ahogy korábban írtam, egy esetleges retrográd áramlás kialakulása sem biztosíték a hidegre, elég a jet félhullámnyi eltolódása, és nálunk kitavaszodik, miközben Ny-Európa és/vagy K-Európa megfagy/belefullad a hóba. De a tendenciák bíztatóak, a helyzetben van még bőven potenciál hideg

70803. (előzmény: 70802. Rudolfking) 2016-01-24 00:03:37

 • Na, akkor foglaljuk össze a dolgokat: télen rendszerint egész szabályosan "pörögnek" a szinoptikai ciklusok. Azaz, hideg magasnyomás után zonalitás következik, gyakran előoldali intermezzó közbeiktatásával. Persze az előfordulhat, hogy a ciklus vesztegelni kezd a végső fázisban, mikor is a hideg magasnyomás váltakozik különböző mértékben felhatoló mediciklonokkal. De ha egyszer átfordult a zonális állapotba (amint ez elő fog állni a jövő héten) onnan már nincs visszaút: új ciklus indult!
  A ciklus zonális fázisának időtartama tág határok között mozoghat. Az egyik szélső pont az egy hét körüli időtartam. Ez ritkaság, talán kétszer láttam ilyet életemben (1978 és 1986) Mint látható, ennek feltétele az, hogy durva, expanzív hidegfelhalmozódás legyen a közelünkben. Ekkor előfordulhat, hogy a zonalitás, az enyhülés kezdetétől számított 1 héten, 10 napon belül ismét blokk, erős hidegelárasztás jön.
  A másik végpont az egy hónapig, vagy még tovább tartó, nagyjában-egészében zonális etap (pl. 1982/83 telén) A zonális fázisok általában az egy hétnél lényegesen hosszabbak, 2-3 hetesek. Tél második felében, január végén, februárban, ha előfordul is zonalitás, inkább rövid időtartamú, mert a hemiszférikus nyugati áramlás csökkent erejű, a hidegmagok viszont nagyra hízhatnak.
  Jellemző, hogy kifejlett zonalitáson belül a modellfutások "reménytelenek" szoktak lenni (ilyenkor jön a sok sírás) Sokszor előfordult, hogy a zonalitást tartósan lezáró blockingosodásról a modellek 240 óra időtávolságban még semmit se "tudtak" Az indexértékek a zonális fázisban többnyire magasak, és a pillanatnyilag "rossz" AO és NAO fáklya semmiképp se jelenti, hogy aránylag rövid időn belül nem lehet fordulat a makroképben.
  Mindezeket a mostani helyzetre alkalmazva azt mondhatjuk, hogy nagyjából február első dekádjának második felében (tehát valamikor febr. 5. és febr. 10.) között jöhet egy alapvető Z-M fordulat. Természetesen ennek pontos lefolyásáról, a lehűlés mértékéről és tartósságáról most még szinte semmit se tudhatunk.
  A sztratoszférikus hőmérséklet változásainak a makrocirkulációs képre gyakorolt (feltételezett) hatása nagyon érdekes téma. Ebben igazából semmi tapasztalatom sincs, így következtetéseket sem merek levonni az előrejelzett képből. De szívesen olvasnék erről többet, részletesebbet hozzáértők tollából.

70802. 2016-01-23 18:12:20

 • Zonalitás "classic": Link Fel-le hullámzás, kevés csapadék puklik, legföljebb -5-ös óceáni T850. AO fent Link NAO fent Link . Nincs kacérkodó blokkos GFS és ECM futás (na jó, GFS pont volt egy, a 06Z).
  Viszont a T10 (10hPa sztratoszférikus hőmérséklet, hehe) továbbra is várhatóan hirtelen bemelegszik Szibéria fölött, megforgatva a hideg T10-et a szokásos izlandi középpont körül. Hogy ez mit jelent, és mennyi idő múlva lenne hatása? Na, ezt nem tudom. Nyuli szerint a melegedés után 1-2 héttel (ami mostantól 2-4 hét), és meridionális jelleggel. Gondolom ez a komplett északi féltekére vonatkozik, szóval ez nálunk még mindig kifuthat zonalitással vagy félblokkal vagy jellegtelen AC-nal.

  Halovány véleményt azért hozzáfűznék: tél van és a modellek most se szentírások 300+. A változásnak nem feltétlen kell már most látszódnia, bár igazából nyoma sincs még vidám Viszont a szibériai hótakaró, a lábas hideg, a terjeszkedő jégtakaró mind-mind dolgozik, ami nem biztos, hogy a modellek erőssége. 300 órán belül téli fordulatra azonban nagyon nem számítanék (téli: hidegelárasztás, medi, nagyobb regionális havazás stb.).
  És egy gonosz megjegyzés: február első 8 napjában nem leszek itthon, a francia Alpokban fogom nézni a méteres havat és a hegyeket. Lehet az időjárás jófej akar lenni, és kifuttatja a zonalitást, amíg távol vagyok kacsint Mire visszajövök, nekem tél legyen itt! vidám


 • Nagy szerencse lenne, mert még 10 fokot emelkedik és már "forró" vízben tudnának strandolni.

  Link


 • Most már linkelni is merem: Link
  Ugyanez, vagy egy hasonló kép jellemző már jó ideje 300h felett. Ha nem számít a helye, én még jobban örülök vidám

  Mit szólnának ehhez a sztratoszféra határán élők (és Floo), egyik héten -84 fok, másik héten meg 0 fok és strandidő? vidám

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Áhhhh vidám


 • Irónia a harmadik nevem kacsint Pontosan azt akartam vele kifejezni, amit most kifejtettél, bár az oka közben törölve lett a fórumról, helyesen.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Persze, simán belefér nevet
  Abban viszint ellentmondanék, hogy a MW előrejelzése a mediciklon előrejelezhetőségének bizonytalanságával egyenlő. A sztratoszférában ugye nincs időjárás, a hőmérséklet alakulását szinte kizárólag az É-atlanti régió, a troposzféra és a sztratoszféra közötti hőcsere befolyásolja. Ez a folyamat a sztratoszféra bizonyos mértékü termikus tehetetlensége miatt jóval könnyebben prognosztizálható, mint egy hangyafing miatt is 100 km-t csúszó mediciklon nevet


 • Így van, mivel mindannyian tudjuk, hogy egy sztratoszferikus melegedés megjósolhatósága pontosan ugyanolyan, mint egy mediciklon csapadékmennyisége egy, találomra kiválasztott magyarországi településen. A szakmaiság nagy napja ez nevet

  Szerk: amint látom, nem ment át... szomoru


  Nyuli: a 4 hét is még nagyon bőven Február közepe, simán belefér nevet

70793. (előzmény: 70790. Rudolfking) 2016-01-19 11:59:28
 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • A lényeg a "hirtelen" melegedés mellett annak mértéke; ahhoz, hogy a poláris örvény összeomoljon (azaz a benne uralkodó Ny-i áramlás leálljon és retrográd irányt vegyen fel, azaz K-ire forduljon) nekünk egy major-re van szükség, és most erre ál a zászló. A meleg/hidegszektor pozíciója szerintem csaknem mindegy, legalábbis összevetve az utóbbi melegedések alakulását. A lényeg ugyanis nem a közvetlen hatás, hanem "csupán" a poláris örvényre gyakorolt hatás. A 60. szélességi fok körül megfordul a szélirány, és ez alaposan megkavarja a poláris örvényt, hiszen a többi részén marad az áramlás. A továbbiakban legalábbis polárszplit alakul ki, de általában a poláris örvény összeomlása következik be, ami együtt jár a nálunk uralkodó szélirány megfordulásával K-ire, a nagytérségi rendszerek pedig meridionalitásba mennek át. A baj az, hogy a modellek egy ilyen helyzettel (még) nem nagyon tudnak mit kezdeni, mivel a hatás - azaz a most még ismeretlen kiinduló paraméterhalmaz - csak később (átlagban két héttel később) mutatkozik meg. Tehát a 2 hét múlva jelzett warming hatása 4 hét múlva jelentkezik, de szerencsére nincs modell, ami addig ellát vidám Az előjelek viszont mindenképpen bíztatóak.

70790. 2016-01-19 10:54:57

 • A GFS 300 óra fölött egész meredek sztratoszférikus melegedést vár Szibéria fölé (egyre többször), hozzánk tolva a sztratoszférikus hideget.
  A vicces az, hogy fogalmam sincs, ezek mit jelentenek. Nyuli, segítesz ebben? A SSW (sudden straospheric warming vagy mi Link és Link ) fontos, hogy hol alakul ki? Fontos, hogy felettünk legyen a melegedés, vagy bármi? Vagy nincs jelentősége, csak legyen nagy hőkontraszt, mert a meridionális dolgok úgyse ezek alatt alakulnak ki, hanem mindenfelé? Elvégre az AO mutatja: Link de a NAO-n nyoma sincs: Link Gondolom ezek az indexek jó indikátorok...

70788. 2016-01-11 19:29:18

 • Így van, éppen ami lesz, azt jelzi előre. nevet

  A másik fórumban hiányolták a dávidmihálynaptár működését. Az általam alább leírt módon működik


 • Te most a Csendes-óceánon forgolódsz, ahogy nézemlaza Link


 • Ezt kikérem magamnak! kacsint


 • Akkor ezek szerint van pálferdülés is nevet


 • Az utóbbi nem pálfordulás, hanem pálpörgés.

70783. (előzmény: 70782. Gambuc) 2016-01-11 17:24:47

 • Én úgy hallottam, hogy a pálfordulás az vagy +-180°vagy +-360°-ot jelent, vagy ezek törtrészeit illetve többszöröseit kacsint

70782. 2016-01-11 12:05:50

 • Jaaaa a fáklya ... jogos, poén akart lenni, csak lemaradt a nevet jel.

  Amúgy a Pál-fordulás oda-vissza igaz, sőt a saját megfigyeléseim szerint mintha többször fordult volna elő a hidegből-enyhébe fordulás. De lehet, hogy nem pontosak az emlékeim. nevet


 • Elkaptál egy bazsaizmust vidám
  Egyedül a nyomásfáklyákban lehet valamennyire is bízni 10 nap után, de 14-15 napra még arra sem adnék egy fabatkát sem, hogy őszinte legyek.
  A pálfordulat meg többnyire inkább enyhéből hidegbe fordulást szokott jelenteni, amennyire én emlékszem (nem biztos).

70780. (előzmény: 70779. Gambuc) 2016-01-11 10:48:01

 • Ha a modellek ilyen időtávban használhatatlanok, akkor hogy tudják a népi megfigyeléseket alátámasztani?

70779. 2016-01-11 10:26:50

 • Most már biztosnak látszik, hogy január 15-étől egy HIDEG periódus kezdődik. Hogy meddig tart?? Mivel a modellek ilyen időtávban használhatatlanok, ezért csak a népi megfigyelésre hivatkozhatok (be szokott jönni), azaz: január 25-e környékéig mindenképpen, aztán "Pál-fordulás" és nagy valószínűséggel (átmenetileg) egy enyhébb periódus kezdődhet.

  Amúgy ezt a fáklya is alátámasztja mostani futásával.

70778. 2016-01-08 23:43:25

 • Ez a helyzet egyszerűen gyönyörű! laza Az AO a pincében, s azon is túl...
  Gondolom a AO index korrelációs területeit nem kell bemutatnom. kacsint Itt ez a kép: Link Noha ez csak 72órára előre vonatkozik, de tiszán látszik az Északi - Sark feletti magasnyomás és a keleti oldalán Európára kopogtató hidegöblítés és magasnyomás betüremkedése.
  Más szemszögből: Link Link
  Gyakorlatilag az alacsony nyomású zónának északkelet felé kanyarodva esélye sincs, ezért keletebbi pályára kényszerül, ezzel jelentősen elősegíti a hátoldalán előre törő magasnyomás térhódítását az óceánon.laza

  Én nem tartok annyira a déli ex-trópusi ciklontól. :P
  Véleményem szerint -saját meglátás- 1-3napos meleglötty Európára benne van a pakliban miatta,de kétlem, hogy kis méreténél fogva bármi komolyabb hatással lenne ránk. Maximum csak néhány nappal elodázni tudná a következő lehűlési periodust avagy meridionális fázist.

  Addig míg a magasnyomás és a -20 fokos légtömegek "integetnek" 850-en Észak - Európára a Kara-,Barents-,Grönlandi-tengeren. Valamint a Skandináv félszigetre már belöttyent akarom mondani - a múltkori szárazkontinentális hidegelárasztás után oda fel északra szorult -10 és -15 fokos légtömegek vannak. Ennyire karnyújtásnyira(2-3nap) tőlünk..Ájj.. vidám

  Egy ilyen, ami most körvonalazódik, ha elég jól letudná rántani a -10-et a ciklonrendszer nem hogy Magyarországot,de egész Közép és Kelet Európát beszórná hóval. Amolyan hóbefulladás módra. havazas Legalább is nagyon bírnám...Volt már egyébként rá ilyenre példa? Ehhez hasonló felállásban?


 • Ezt már meg is tudom cáfolni : 2015 január 7-én kora hajnalban -10-18 fokok voltak északon.
  4 nappal később, január 11-én kora hajnalban pedig 10-17 fokok, pluszban.
  Ez kb. 25 fokos melegedés, gyökeres időjárás változás.
  Az ominózus viharos nyugatias meleg beáramlás jan. 9-11. között, 3 hullámban.

  Abban egyetértek hogy rendkívül magas átlaglégnyomású december után várható volt egy alacsonyabb nyomású ciklus, mely elég tartónak néz ki, hiszen 2-a óta tart és a következő 1 hét sem a magas légnyomásról fog szólni.

70776. (előzmény: 70772. Ferri) 2016-01-08 09:51:02

 • Egy-két modelleken kívül álló meggondolás: erősen úgy látszik, hogy (sajnos) nem rekedünk meg a szinoptikai ciklus 'mediciklon-hideg AC' fázisában, hanem igen hamarosan új ciklus indul előoldali délnyugati áramlással. Természetesen az ilyen kimenetel január elején még nem ritka (hasonló volt 1986-ban) Az új ciklus, legalábbis amit eddig a modellek mutattak belőle, nagyon szabályosan "pörög" majd. Előoldal, majd erősen csökkenő légnyomás, nyugati, északnyugati áramlás. Ha a folytatás is szabályos lesz, talán 10 napon, gyenge két héten belül ez is eljut a mediciklonos, lábashideges fázisba. Végtelenbe nyúló zonalitás januárban már nem gyakori, ilyet eddig nem is adott egy modell sem.
  Tehát, ami most látszik: megenyhülő, igen változékony, alacsony légnyomású, gyakran csapadékos időszak. Egy hét, tíz nap után a tartósabb hidegelárasztás növekvő valószínűsége.
  Január 3. dekádja eszerint akár hamisíthatatlan telet hozhat -de persze ez csak a ciklusból következő sejtelem most még.
  Még egy dolog: sok tél megfigyelése azt a benyomást alakította ki bennem, hogy január középső dekádja kevéssé alkalmas gyökeres időváltozásokra. Nagyon gyakran amilyen felállás volt jan. 10-e körül, alapjaiban olyan is marad legalább huszadikáig. Tudom, ez gyenge "szamárvezető", de én ezt is figyelembe veszem.

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Sajnos sehogy. Pár napja még egyértelmüen "látszott", hogy a hónap 3. dekádjanak kezdetén egy erős sztratoszférikus melegedés várható Európától és Szibériától É-ra, ez pár nap alatt a semmibe veszett, ami figyelembe véve a jelenleg várható sarki felállást nem is csoda. Az ulta-üveggömb-tartományban jelentkezik egy beinduló melegedés (bár -28 °C nem meleg még), de sajnos rossz helyen. De az egész helyzet képlékeny, egy ilyen komplex poláris örvénnyel szerintem ritkán van dolguk a modelleknek. Meglátjuk hideg

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Nyuli, és hogy állunk a sztratoszférikus T-viszonyokkal, a múltkor egy erősebb sztratoszférikus felmelegedés lehetőségét vízoltad fel, ezzel jelenleg hogy állunk, illetve, milyenek a kilátások? nevet

70773. (előzmény: 70772. Ferri) 2016-01-08 08:23:46
 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • vidám
  Az indexeket most nem venném biztos elöjelnek, szerintem a bivalyerös (= nagyon magasnyomású) grönlandi AC miatt vannak ilyen mélyen.

70772. 2016-01-08 08:21:16
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#302150 - 2016-01-08 08:18:04)

  Az ex-trópusi ciklon szépen felkavarta a kedélyeket vidám Nézzük, ami biztos, vagy nagyon valószínű:
  - AO és NAO-indexek negatív tartományban vannak, és egy ideig nem is fogják elhagyni azt
  - Izland felett jó néhány napig 1020-1030 hPa nyomás fog uralkodni, úgyhogy a csigagyár egy időre leáll
  - makroszinopptikai helyzet legvalószínűbb alakulása: a Nyugat-Európa felett elhelyezkedő ciklonrendszer előoldalán eleinte enyhe, nedves léghullámok érkeznek. A ciklonrendszer kelet, északkelet felé mozdul, hidegfrontja kedden átvonul a Kárpát-medence fölött, mögötte északnyugat felől maritim hideg léghullámok érkeznek, melyek szerdára átmenetileg nyugalomba jutnak (átmeneti gerinc). Csütörtökön - ahogy már tegnap is látszott - kimélyül a briteknél és Közép-Európa fölé helyeződik/helyeződhet az a peremciklon, melynek hátoldalán észak felől pénteken sarkvidéki hideg, fagyos levegő érkezhet majd. Nagyjából jövő szombattól teljesen szétesik a jövőkép, és itt jön a meteo-lutri.
  GEM: az ex-trópusi ciklon mögött az óceánon hidegadvekció zajlik, ez mintegy megágyaz a délnyugati meleg áramlásnak, amely a jövő hét végétől Európa nagy részét elárasztaná enyhe óceáni levegővel
  GFS: a hidegbetörés nyomában AC épülne ki, ez gyorsan keletre helyeződne, hátoldalán, az ex-trópusi ciklon közös áramlási rendszerében szintén megindulna a meleg Közép-Európa felé
  ECM: igen faramuci megoldás: az ex-trópusi szörny a jövő hét legvégén átmeneti enyhülés után kelet, északkelet felé mozdulna, hátoldalán ismét hideg levegő érkezne (mindez már 200 óra felett, igen bizonytalan, ahogy a többi idézett modellnél is!)
  Összefoglalva: a tél komoly kísérletet tesz a visszatérésre. Ez ellen főleg két tényező játszhat:
  - a blokkoló izlandi/grönlandi AC-híd gyengesége
  - az említett AC-hidat áttörő, nálunk az áramlást délnyugatira fordító ex-trópusi ciklon
  Semmi sincs veszve még tél szempontjából, ´csak´ kicsit összegubancolódtak a dolgok hideg nevet

 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Pedig a kép most éppen tényleg másképp fest. A jövő hét közepéig nagyjából "biztosnak" látszik a helyzet, egy erős atlanti ciklon előoldalára kerülünk és ez utat nyit az enyhe atlanti légtömegeknek DDNy felől. A hét közepe felé aztán a hátoldalon megindulhat a hidegebb (de óceáni! azaz nem annyira hideg) légtömegek beáramlása.
  A poláris örvény deformálódik, a grönlandi AC-tól K-re az örvényen egy többközéppontú ciklonrendszer épül ki, melyben némelyik "részciklon" saját peremciklont is kialakít - igazából ritkán láttam ilyesmit, és szerintem a modellek is hideg mert mintha lövésük sem lenne a folytatásról. A tegnap említett cut-off ezután vélhetően alaposan beleköphet a levesbe, mert szépen feltörheti a grönlandi/atlanti AC-hidat és egy alacsonnyomású csatornát nyithat meg... ami ugye tudjuk, hova vezethet: É-atlanti "ciklon-alley" zavarban Hogy ez hova vezethet? A hidegelárasztás helyett jó esetben a keveredési zónában lehetünk, rossz esetben a melegadvekciós területeken.
  Nincs más hátra, meg kell várnunk, hogy miként viselkedik az azori ciklon. A tél vagy nemtél kulcsa ott van, szerintem. Meglátjuk. hideg


 • Miért lenne más a kép? Jó esély van télre január 16-tól....


 • Elég volt 12 óra és máris teljesen más a kép a jövőröl...Nem érdemes szerintem ilyen távlatokban gondolkodni,főleg a téli évszakban.

70768. 2016-01-07 23:09:46

 • A modelleket elnézve lehetségesnek tartom, hogy nem mindennapi módon érdekes egy hétnek, tíz napnak nézünk elébe. A jövőkép elég kaotikusnak tűnik, de vannak viszonylag biztos pontok is, úgymint: 1. egy rövid, alig észrevehető nyugati áramlásos epizódot követően a grönland-izland-észak-atlanti térségben felálló igen erős blokk. Ennek kialakulása nagyjából 90 órától várható. 192 óránál már ez látható:

  Link Link Link Link

  Kifejezetten magas légnyomások láthatók a görnland-izlandi térségben, és bár a JMA 1080 (!) hepás anticiklonja eléggé fantasztikusnak tűnik, az összkép feltétlenül elgondolkodtató.

  2. A blokk kialakulásával párhuzamosan mély cikloncentrumok jönnek létre a kontinens centrumában, pontosabban északi és középső részein. Az alaphelyzet éppen az ellenkezője annak, ami november és december nagy részében jellemző volt.

  Mindez igen változékony, mozgalmas időt sejtet, és bár nagyon kifejezett hidegfelhalmozódás jelen futások szerint nem jön létre a közelünkben 850 hepán, azért Észak és Északkelet-Európában mutatkoznak -20 fok körüli területek, és tartós enyheség nálunk is eléggé valószínűtlen. Noha a ciklonpályák még teljesen bizonytalanok, ebben a helyzetben bizony benne van nagy havazás lehetősége valahol az országban, de akár közel országosan is. A másik lehetőség az, hogy semmi értékelhető nem lesz téli időjárás szempontjából, de ez már a másik véglet.
  A modellek térképein az időtáv miatt még nem látszik, de a szinoptikai ciklus előrehaladtával a blokkoló anticiklonok keletebbre, délkeletebbre jöhetnek, a ciklontevékenység pedig a mediterrán térségbe helyeződhet. Ezzel megnyílhat ismét az út az északkeleti, lábas hideg beáramlása előtt. Könnyen lehet, hogy január második felében még lesz dolgunk igen hideg, száraz légtömegekkel. Az alacsony nyomású időszak után, emelkedő légnyomásban talán egy ilyesféle kimenetel a legvalószínűbb.
  Végül néhány, szubjektívebb meglátás modellektől függetlenül: a néhány jelentéktelen pauzától eltekintve legalább 2 hónapja tartó anticiklon dominancia, jobb térfeles viselkedésű légnyomás (pozitív indexértékek!) után a tartós magasnyomás belátható időn belül aligha tér vissza.
  Az ősz végi, tél eleji igen hosszú magasnyomású, csendes időszakokat a múltban nemegyszer változékony, hideg, hangsúlyozottan téli hetek követték. Nem állítom, hogy ezúttal is feltétlenül ilyen lesz a kimenetel, de joggal eszünkbe juthat ez is.
  A mozgalmas, téli időjárású időszakokat elég gyakran magasnyomású, nem túl dinamikus hidegbeáramlás vezette be, hasonlóan az elmúlt napok történéseihez.

70767. (előzmény: 70766. vandit) 2016-01-07 20:20:43

 • Azt érdemes megemlíteni, hogy egy ilyen ÉNY-i irányításos helyzet komoly különbségeket tud hozni országos szinten... Link Csapadékot nem linkelek, de általában ilyenkor az északi , és keleti részek vannak előnyben, a csapitömbök "beragadása" , és a torlasztás miatt is. Az utóbbi évek bámulatos kelet magyarországi pozitív anomáliája éppen ezen helyzetek kihalása miatt (is) van. Ez a 15.-ei helyzet , ahogy most látszik, nagyon rafkós, ugyanis nagyon nem mindegy tud e kontinentális eredetű levegőt szállítani a térségbe, vagy milyen arányban , jelen állás szerint 15 . 17. - e környékén tud. Január dereka után , február első felében sok - sok remek köthető eme felálláshoz e térségben. hideg havazas
  Igen, a magam részéről egy egészségesebb elosztásra várok, mediterrán ciklonok, és félblocking terén. Most mintha esély kínálkozna rá. Természetesen ez utóbbi sem garancia, abban is vannak bőven enyhe verziók. nevet

70766. 2016-01-07 14:30:05

 • A leendő nyugai AC helyzetétől fog függeni tél milyensége itt Kárpát-medencében, igazából ami látszik hogy jó eséllyel kialakul ez az AC az óceánon 192 óránál látszik mindkét mértékadó globálmodellen, ekkor még kinn az óceánon, ez ami kb. szerintem még biztonsággal látható, és innen kezdve kismillió variáció létezik.Ez a helyzet relatíve nem fog még igazi telet hozni hozzánk mivel északnyugatias áramlás mostani helyzetben szerintem semmire nem lesz elég maximum időszakos látványhavazásokra.
  amennyiben ez az AC Nyugat-Európai partvidék közelébe tud mozogni onnan kezdve lehetne itt a telet várni a fáklya emiatt is kissé megtévesztő mivel ez a -5 fokos 850 hepás hőmérséklet nem biztos hogy elég a télhez ebben a helyzetben. Amennyiben viszont utóbb vázolt helyzet kialakul, akkor igen komoly tél alakulhat ki mediterrán ciklonok sorozatával folyamatos hátoldallal, amennyiben AC orrosodik akkor VC pályás ciklon alakulhat ki, de pár modellfutás pedzegetett Vb pályát is ami viszont megfelelő hideggel országos havazást is hozhatna ebben a helyzetben.Amit ECMWF mutat most azt nem tartom valószínűnek.Egy igen dinamikus ciklonnal számol ami Portugáliánál érné el európai partokat, ez télen nem túl gyakori, viszont ez garantált előoldallal járna nálunk későbbiekben.
  Szóval összegzésképp ebben a helyzetben tényleg benne lehet egy olyan tél kialakulása ami későbbiekben emlegetős lehet, csak pici szerencse kell hozzá, és nagyszámok törvénye télfanok mellett van most...

70765. (előzmény: 70763. Rudolfking) 2016-01-07 13:29:52
 • avatar
 • Nyuli
 • (Bécs, Ausztria)

 • Kezdjük ott, hogy tévedtem, nem kicsit, hanem vélhetően nagyot hideg
  A helyzet alakulása valóban télre való hajlamot mutat, a puli a részletekben lehet elhantolva. Számomra még van egy-két kérdés, ami az időtáv alapján nem válaszolható meg.
  - Mit csinál az a picike cut-off az atlanti AC-tól D-re, milyen befolyással lehet a dolgokra?
  - Hova tódul be a hideg? Az aktulási futások azt mutatják, hogy a hideg akkora pöröllyel csaphat le, hogy az egész mediterrán térséget is eláraszthatja - ebben az esetben a Balkán belefullad a hóba, mi pedig ülünk a fagyos többé-kevésbé szárazságban. Vagy - és néhány tag ezt is adja - a hideg tőlünk Ny-ra szakad le, akkor pedig gyakori előoldal és enyhe DNy-i áramlás lehet az uralkodó.
  De összességében egy szuperígéretes helyzet. hideg

Mai dátum

2016. február 8., hétfő

Aranka

sielok_hotipp

Adó 1% felajánlása

ado_1%

Utoljára feltöltött kép

38197

Hírek, események

Szeszélyes január

Szélsőségek | 2016-01-31 11:39

pic
Bár ezt jelzőt általában az áprilisi időjárásra szokták használni, idén a január is méltóképpen rászolgált.

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

MetNet Social

Napkelte/Napnyugta

Nyíregyháza: napkel 6:53  napnyug 16:42
Szolnok: napkel 6:57  napnyug 16:50
Budapest: napkel 7:03  napnyug 16:54
Siófok: napkel 7:05  napnyug 16:59
Szombathely: napkel 7:12  napnyug 17:04
Lap tetejére