2024. május 05., vasárnap

Gyors váltás: visszatér a nyárias idő

Időjárás-változás - Publikálva: 2024-04-24 16:54 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Már látszik a vége! Péntektől melegedés kezdődik, vasárnaptól visszatér a kora nyáriasan meleg idő. Nézzük a részleteket!

Jelentős átalakulás kezdődik Európa időjárásában, az eddigi hideg utánpótlásban kulcsszerepet játszó magasnyomású terület eltávolodik a kontinenstől, a helyére pedig ciklon(ok) érkezik(nek) Nyugat-Európa fölé. Ennek hatására az eddig északi áramlást déli, délnyugati áramlás váltja fel a hétvégétől, ami visszahozza a kora nyárias időt Európa középső és déli részére.

 

 

Időjárási helyzet vasárnap késő este

 

Hazánkban a melegedés péntektől kezdődik. Ekkor kifejezetten melegünk ugyan még nem lesz, de az elmúlt napok többfelé 10 fok körüli/alatti értékei után lényegesen kellemesebb lehet a 15 és 18 fok közötti maximum-hőmérséklet, szombatra pedig már nagy területre megérkezhetnek a húszasok is.

 

 

Becsült hőmérsékletek szombat délutánra

 

Vasárnapra tovább melegszik az idő, délen már a 25 fokot is elérheti, helyenként akár meg is haladhatja a csúcshőmérséklet. Hétfőn pedig nagyobb területen lehetnek 25 fok körüli maximumok, főként délen egyes helyeken akár 27-28 fokot is mérhetünk majd.

 

 

Becsült hőmérsékletek hétfőn délutánra

 

A mostani számítások szerint az átlagnál melegebb idő folytatódhat a hét második felében is, ami azt is jelenti, hogy május elsején is magas értékekre számíthatunk. Jelentős lehűlés egyelőre nem látszik.

 

Ezzel együtt csökken a csapadékhajlam, pedig az elmúlt időszakban is maradtak ki területek a komolyabb esőzésekből. A következő 1 hétben tartós, kiterjedt csapadék nem várható, néhány mm-es lokális záporok áztathatják a szerencsés helyeket.

 

 

 

 

Becsült 1 hetes csapadékösszeg, ICON modell

 

Végezetül egy animáció a meleg érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra